MY.UAСтатті
Не лише окрошка: 5 холодних супів з усього світу
Не лише окрошка: 5 холодних супів з усього світу

Не лише окрошка: 5 холодних супів з усього світу

Холодний суп — що перше спадає вам на думку, коли ви чуєте це словосполучення? Закладаємося, що це буде окрошка! На кефірі, сироватці, домашньому квасі або мінеральній воді — немає значення. Важливо лише те, що цією стравою палітра холодних супів не обмежується.

Авторка фудблогу «Котлетка» та головна редакторка гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає п’ять простих рецептів холодних супів, які можна приготувати у спеку замість окрошки.

Український холодник

Холодником в Україні називали холодний борщ, який готували виключно влітку. Молодий городній буряк різали соломкою, заправляли квасом, сироваткою, маслянкою або сметаною. Додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, за можливості круто зварені яйця. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба. Спосіб приготування холодного борщу зберігся до наших днів майже без змін.

У XX столітті внаслідок радянської окупації й тотальної русифікації назву «холодник» поступово витіснили з ужитку. В меню закладів громадського харчування цю страву спочатку стали називати «холодний суп», а потім дали назву «свєкольнік». Пропоную відновити історичну справедливість і приготувати справжній український холодник — з молодими буряками та вареними круто яйцями. Ідеальна страва в спекотну літню днину.

Фото: everyday-delicious.com

Як приготувати холодник 

буряк — 2-3 шт. 

свіжий огірок — 2-3 шт.

кефір — 2 л 

мінеральна вода — 0.5 л

часник — 2 зубчики

свіжий кріп — 1 пучок

зелена цибуля — 1 пучок 

оцет або лимонний сік — на смак

сіль, перець — на смак 

варена картопля — для подачі 

зварені круто яйця — для подачі

Буряк вимити, відварити або запекти до м’якого стану. Готовий буряк почистити, натерти на тертці або порізати тонкою соломкою, перекласти в каструлю.

Огірок натерти на тертці або порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю та кріп дрібно посікти ножем. Часник пропустити через прес. Все скласти в каструлю до буряків. Залити кефіром і мінеральною водою (можна брати газовану), додати сіль, перець й оцет на смак (або лимонний сік). Все добре перемішати.

Перед подачею дати настоятися в холодильнику мінімум пару годин. Подавати з вареною картоплею і вареними круто яйцями.

Іспанське ґаспачо

Суп ґаспачо, що походить з Андалусії та подається в Іспанії виключно у спекотну пору року, має по факту два автентичних рецепти, бо історія цієї страви ділиться на два періоди. Перший — коли в Європі ще не вирощували томати й перець, тоді ґаспачо готували з часнику, хліба, оцту й оливкової олії. Другий рецепт виник з того моменту, коли в Європі з’явилися помідори, а ґаспачо використовували для утилізації перезрілих овочів.

Як і багато інших страв, ґаспачо вважався стравою бідняків. Проте з часом цей холодний суп піднявся на вершини світової гастрономії.

Фото: loveandlemons.com

Як приготувати ґаспачо

великий огірок — 2 шт.

стиглі томати — 1 кг

червоний солодкий перець — 2 шт.

червона цибуля — 1 шт. (невелика) 

часник — 2 зубчики

винний оцет — 3 ст. л.

оливкова олія — 0.5 склянки

сіль, перець — на смак

томати чері, зелень — для подачі

Овочі вимити, витерти насухо. Огірки почистити від шкірки, перці — від хвостиків і кісточок. В томатах видалити плодоніжки, нарізати великими шматочками. Так само порізати перці й огірки. Цибулю й часник почистити від лушпиння та розрізати на 2-4 частини. 

Скласти всі овочі в блендер, додати сіль, перець, олію та оцет. Збити до однорідності.

Готове ґаспачо розлити в охолоджені тарілки (їх можна покласти в морозилку на 20-30 хвилин до подачі) та прикрасити нарізаними помідорами чері й дрібно посіченою зеленню.

Турецька яйла

Яйла суп входить в п’ятірку найкращих і найпопулярніших супів турецької кухні, які готують в кожному домі. Страва вважається досить бюджетною, оскільки готується з інгредієнтів, які є в кожному домі.

Влітку цей суп подають охолодженим, а зимної пори року його можна їсти гарячим.

Фото: pelinchef.com

Як приготувати яйлу

рис — 1 склянка

йогурт – 2 склянки

борошно — 1.5 ст. л. (з гіркою)

лимонний сік — 2 ст. л.

курячий жовток — 1 шт. 

вода — 6 склянок

оливкова олія — 2 ст. л.

вершкове масло — 2 ст. л.

сушена м’ята — 1 ст. л.

сіль — на смак

перець чилі — на смак

Рис промити, покласти в каструлю, залити двома склянками води та варити поки рис не стане м’яким.

В окремій каструлі збити йогурт, борошно і яйце. Додати 3 склянки теплої води та відварений рис, все добре перемішати. Тримати на повільному вогні, помішуючи. Перевірте консистенцію — якщо суп занадто густий, влийте ще склянку води. Посоліть, перемішайте, доведіть до кипіння і варіть усе разом хвилин п’ять. Після цього вимкніть вогонь.

У сковороді розігріти вершкове масло й оливкову олію. Додати сушену м’яту і перець чилі на бажання, перемішати, зняти з плити, полити сумішшю готовий суп. Готовий суп можна подавати як одразу, поки він гарячий, так і охолодженим.

Болгарський таратор

Ця форма таратору виникла в Болгарії в середині 20 століття. До того часу назву «таратор» болгари використовували для багатьох холодних супів і соусів, які готувалися на основі оцту, кунжутної пасти тахіні та волоських горіхів, що надходили на Балкани з кухні Близького Сходу.

Сучасний таратор близький за своїм складом до грецького соусу дзадзикі й турецького джаджику з тією лише різницею, що греки й турки готують цю страву без додавання води, тому вона має більш густу й щільну консистенцію та подається в складі закусок мезе. 

Фото: viktoriastable.com

Як приготувати таратор:

грецький йогурт — 1 склянка

мінеральна вода — 1 склянка

огірки — 200 г 

часник — 3 зубчики

кріп — 30 г 

волоські горіхи — 30 г 

оливкова олія — 1 ст. л.

сіль — на смак

Огірки почистити й натерти на грубій терці в глибоку миску або каструлю. Вичавити з них сік, але не виливати. Часник почистити і пропустити через або дрібно нашаткувати ножем. Додати часник до натертих огірків. 

Горіхи подрібнити — розкачати качалкою або порізати ножем. Додати до огірків з часником. Дрібно порізати кріп, додати до огірків. 

Додай грецький йогурт, сіль і оливкову олію, перемішати. Додати сік з огірків і мінеральну воду. Кількість води можна змінювати на власний смак, в залежності від консистенції супу, яку ви хочете отримати. 

Французький вішисуаз

А цей охолоджений суп  готують із цибулі-порею, картоплі та вершків, популярний у США на початку 1900-х, оскільки саме тут свого часу його почав готувати французький кухар нью-йоркського ресторану при готелі The Ritz-Carlton Луї Діа. Основою для рецепта стали його власні спогади про улюблений суп, який мама готувала йому в дитинстві, коли він ріс у Франції. Він назвав страву на честь Віші, відомого курорту недалеко від його рідного міста.  Суп із самого початку задуманий так, щоб подаватися в холодному вигляді.

Фото: unsplash.com

Як приготувати вішисуаз

світла частина цибулі-порею — 500 г

біла цибуля — 1 шт.

вершкове масло —  100 г

картопля — 500 г 

овочевий або курячий бульйон — 1 л

вершків 20% — 200 мл

сіль, перець — на смак

Картоплю почистити й нарізати невеликими кубиками. У цибулі-порею відрізати зелену частину — так щоб залишилася лише біла. Світлу частину стебла ретельно промити від піску та бруду. Нарізати тонкими півкільцями. Білу цибулю дрібно нашаткувати.  

Вершкове масло розтопити у великій каструлі на середньому вогні. Додати обидва види цибулі в розтоплене вершкове масло. Готувати на повільному вогні, помішуючи, близько 10 хвилин поки цибуля не стане м’якою.

Додати до цибулі порізану картоплю і перемішати. Влити бульйон так, щоб він на два пальці покривав картоплю з цибулею. Посолити, перемішати, довести до кипіння. Після цього зменшити вогонь і тушкувати під кришкою 30-40 хвилин, поки картопля не стане дуже м’якою.

Зняти готовий суп із вогню, приправити перцем і збити занурювальним блендером до однорідної маси. Додати у збитий суп вершки та знову перебити блендером. Скуштувати та за необхідності додати ще солі й перцю. Охолодити та поставити в холодильник перед подачею мінімум 2–3 години.

При подачі прикрасити суп зеленню або сухариками.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Новый фильм Антона Птушкина «Антарктида» выйдет в кинотеатрах
KinoFilms
2025-08-09T08:54:22Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Атака России дронами по Польше вызвала волну мемов в соцсетях
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
How Ruoyun Dai's journey from architecture to digital design is changing contemporary gallery experiences
Elle
2025-09-12T12:18:54Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Топ-5 игр Endorphina
Cineast
2025-08-05T21:18:43Z
Типы рулетки
Cineast
2025-08-05T21:15:52Z
ИИ как репетитор: OpenAI представила новую функцию ChatGPT — режим обучения
Gloss
2025-07-31T14:27:51Z
Искусственный интеллект Grok от Илона Маска разоблачает российскую пропаганду: россияне в бешенстве
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z