MY.UAСтатті
Не лише окрошка: 5 холодних супів з усього світу
Не лише окрошка: 5 холодних супів з усього світу

Не лише окрошка: 5 холодних супів з усього світу

Холодний суп — що перше спадає вам на думку, коли ви чуєте це словосполучення? Закладаємося, що це буде окрошка! На кефірі, сироватці, домашньому квасі або мінеральній воді — немає значення. Важливо лише те, що цією стравою палітра холодних супів не обмежується.

Авторка фудблогу «Котлетка» та головна редакторка гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає п’ять простих рецептів холодних супів, які можна приготувати у спеку замість окрошки.

Український холодник

Холодником в Україні називали холодний борщ, який готували виключно влітку. Молодий городній буряк різали соломкою, заправляли квасом, сироваткою, маслянкою або сметаною. Додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, за можливості круто зварені яйця. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба. Спосіб приготування холодного борщу зберігся до наших днів майже без змін.

У XX столітті внаслідок радянської окупації й тотальної русифікації назву «холодник» поступово витіснили з ужитку. В меню закладів громадського харчування цю страву спочатку стали називати «холодний суп», а потім дали назву «свєкольнік». Пропоную відновити історичну справедливість і приготувати справжній український холодник — з молодими буряками та вареними круто яйцями. Ідеальна страва в спекотну літню днину.

Фото: everyday-delicious.com

Як приготувати холодник 

буряк — 2-3 шт. 

свіжий огірок — 2-3 шт.

кефір — 2 л 

мінеральна вода — 0.5 л

часник — 2 зубчики

свіжий кріп — 1 пучок

зелена цибуля — 1 пучок 

оцет або лимонний сік — на смак

сіль, перець — на смак 

варена картопля — для подачі 

зварені круто яйця — для подачі

Буряк вимити, відварити або запекти до м’якого стану. Готовий буряк почистити, натерти на тертці або порізати тонкою соломкою, перекласти в каструлю.

Огірок натерти на тертці або порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю та кріп дрібно посікти ножем. Часник пропустити через прес. Все скласти в каструлю до буряків. Залити кефіром і мінеральною водою (можна брати газовану), додати сіль, перець й оцет на смак (або лимонний сік). Все добре перемішати.

Перед подачею дати настоятися в холодильнику мінімум пару годин. Подавати з вареною картоплею і вареними круто яйцями.

Іспанське ґаспачо

Суп ґаспачо, що походить з Андалусії та подається в Іспанії виключно у спекотну пору року, має по факту два автентичних рецепти, бо історія цієї страви ділиться на два періоди. Перший — коли в Європі ще не вирощували томати й перець, тоді ґаспачо готували з часнику, хліба, оцту й оливкової олії. Другий рецепт виник з того моменту, коли в Європі з’явилися помідори, а ґаспачо використовували для утилізації перезрілих овочів.

Як і багато інших страв, ґаспачо вважався стравою бідняків. Проте з часом цей холодний суп піднявся на вершини світової гастрономії.

Фото: loveandlemons.com

Як приготувати ґаспачо

великий огірок — 2 шт.

стиглі томати — 1 кг

червоний солодкий перець — 2 шт.

червона цибуля — 1 шт. (невелика) 

часник — 2 зубчики

винний оцет — 3 ст. л.

оливкова олія — 0.5 склянки

сіль, перець — на смак

томати чері, зелень — для подачі

Овочі вимити, витерти насухо. Огірки почистити від шкірки, перці — від хвостиків і кісточок. В томатах видалити плодоніжки, нарізати великими шматочками. Так само порізати перці й огірки. Цибулю й часник почистити від лушпиння та розрізати на 2-4 частини. 

Скласти всі овочі в блендер, додати сіль, перець, олію та оцет. Збити до однорідності.

Готове ґаспачо розлити в охолоджені тарілки (їх можна покласти в морозилку на 20-30 хвилин до подачі) та прикрасити нарізаними помідорами чері й дрібно посіченою зеленню.

Турецька яйла

Яйла суп входить в п’ятірку найкращих і найпопулярніших супів турецької кухні, які готують в кожному домі. Страва вважається досить бюджетною, оскільки готується з інгредієнтів, які є в кожному домі.

Влітку цей суп подають охолодженим, а зимної пори року його можна їсти гарячим.

Фото: pelinchef.com

Як приготувати яйлу

рис — 1 склянка

йогурт – 2 склянки

борошно — 1.5 ст. л. (з гіркою)

лимонний сік — 2 ст. л.

курячий жовток — 1 шт. 

вода — 6 склянок

оливкова олія — 2 ст. л.

вершкове масло — 2 ст. л.

сушена м’ята — 1 ст. л.

сіль — на смак

перець чилі — на смак

Рис промити, покласти в каструлю, залити двома склянками води та варити поки рис не стане м’яким.

В окремій каструлі збити йогурт, борошно і яйце. Додати 3 склянки теплої води та відварений рис, все добре перемішати. Тримати на повільному вогні, помішуючи. Перевірте консистенцію — якщо суп занадто густий, влийте ще склянку води. Посоліть, перемішайте, доведіть до кипіння і варіть усе разом хвилин п’ять. Після цього вимкніть вогонь.

У сковороді розігріти вершкове масло й оливкову олію. Додати сушену м’яту і перець чилі на бажання, перемішати, зняти з плити, полити сумішшю готовий суп. Готовий суп можна подавати як одразу, поки він гарячий, так і охолодженим.

Болгарський таратор

Ця форма таратору виникла в Болгарії в середині 20 століття. До того часу назву «таратор» болгари використовували для багатьох холодних супів і соусів, які готувалися на основі оцту, кунжутної пасти тахіні та волоських горіхів, що надходили на Балкани з кухні Близького Сходу.

Сучасний таратор близький за своїм складом до грецького соусу дзадзикі й турецького джаджику з тією лише різницею, що греки й турки готують цю страву без додавання води, тому вона має більш густу й щільну консистенцію та подається в складі закусок мезе. 

Фото: viktoriastable.com

Як приготувати таратор:

грецький йогурт — 1 склянка

мінеральна вода — 1 склянка

огірки — 200 г 

часник — 3 зубчики

кріп — 30 г 

волоські горіхи — 30 г 

оливкова олія — 1 ст. л.

сіль — на смак

Огірки почистити й натерти на грубій терці в глибоку миску або каструлю. Вичавити з них сік, але не виливати. Часник почистити і пропустити через або дрібно нашаткувати ножем. Додати часник до натертих огірків. 

Горіхи подрібнити — розкачати качалкою або порізати ножем. Додати до огірків з часником. Дрібно порізати кріп, додати до огірків. 

Додай грецький йогурт, сіль і оливкову олію, перемішати. Додати сік з огірків і мінеральну воду. Кількість води можна змінювати на власний смак, в залежності від консистенції супу, яку ви хочете отримати. 

Французький вішисуаз

А цей охолоджений суп  готують із цибулі-порею, картоплі та вершків, популярний у США на початку 1900-х, оскільки саме тут свого часу його почав готувати французький кухар нью-йоркського ресторану при готелі The Ritz-Carlton Луї Діа. Основою для рецепта стали його власні спогади про улюблений суп, який мама готувала йому в дитинстві, коли він ріс у Франції. Він назвав страву на честь Віші, відомого курорту недалеко від його рідного міста.  Суп із самого початку задуманий так, щоб подаватися в холодному вигляді.

Фото: unsplash.com

Як приготувати вішисуаз

світла частина цибулі-порею — 500 г

біла цибуля — 1 шт.

вершкове масло —  100 г

картопля — 500 г 

овочевий або курячий бульйон — 1 л

вершків 20% — 200 мл

сіль, перець — на смак

Картоплю почистити й нарізати невеликими кубиками. У цибулі-порею відрізати зелену частину — так щоб залишилася лише біла. Світлу частину стебла ретельно промити від піску та бруду. Нарізати тонкими півкільцями. Білу цибулю дрібно нашаткувати.  

Вершкове масло розтопити у великій каструлі на середньому вогні. Додати обидва види цибулі в розтоплене вершкове масло. Готувати на повільному вогні, помішуючи, близько 10 хвилин поки цибуля не стане м’якою.

Додати до цибулі порізану картоплю і перемішати. Влити бульйон так, щоб він на два пальці покривав картоплю з цибулею. Посолити, перемішати, довести до кипіння. Після цього зменшити вогонь і тушкувати під кришкою 30-40 хвилин, поки картопля не стане дуже м’якою.

Зняти готовий суп із вогню, приправити перцем і збити занурювальним блендером до однорідної маси. Додати у збитий суп вершки та знову перебити блендером. Скуштувати та за необхідності додати ще солі й перцю. Охолодити та поставити в холодильник перед подачею мінімум 2–3 години.

При подачі прикрасити суп зеленню або сухариками.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Советы тем, кто собрался идти в поход
Men's Life
2024-09-11T08:12:52Z
Вышло приложение Windows App, которое позволяет управлять ПК из любой точки мира через смартфон или планшет
Gloss
2024-09-20T15:33:48Z
Раскрыты спецификации процессоров Intel Core Ultra 200HX для игровых ноутбуков
Overclockers
2024-09-20T09:49:23Z
Линейку гибридных прцоессоров AMD Strix Halo возглавит модель Ryzen AI Max+ 395
Overclockers
2024-09-20T08:28:23Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
ASUS первой выпустила обновления UEFI для плат X670/B650 на базе AGESA 1.2.0.2
Overclockers
2024-09-13T10:46:00Z
Проще, чем вы себе представляете! Отличный рецепт с курицей и картофелем
InfoHome
2024-09-22T07:24:37Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный и простой рецепт из курицы на ужин!!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Все секреты приготовления клубничного варенья
InfoHome
2024-08-27T05:33:38Z
Век живи век учись! От этого рецепта вы будете в восторге! Турецкая ачма - булочки с маком!
InfoHome
2024-08-19T13:10:09Z