MY.UAСтатті
Солодка випічка: 5 сезонних рецептів з ягодами
Солодка випічка: 5 сезонних рецептів з ягодами

Солодка випічка: 5 сезонних рецептів з ягодами

Авторка фудблогу «Котлетка» та головна редакторка гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає п’ять простих рецептів солодкої випічки з сезонними ягодами.

Коблер з полуницею

полуниця — 1 кг
цукор — 1 склянка
вершкове масло — 150 г
лимонний або апельсиновий сік — 2 ст. л.
молоко — 1/3 склянки
крохмаль — 1 ст. л. 
борошно — 1 склянка
сіль — 1/2 ч. л.
розпушувач — 1 ч. л.

Полуницю помити, відрізати хвостики. Якщо ягоди великі, розрізати на дві або чотири частини. Перемішати з цукром, лимонним соком і крохмалем. Викласти у форму для випікання щільним шаром. 

Борошно змішати з розпушувачем, цукром і сіллю. Додати холодне вершкове (холодне — обов’язкова умова!), нарізане маленькими шматочками або потерте на терку. Розтерти все пальцями до утворення крихти. В отриману масу додати молоко, перемішати або збити блендером до однорідної консистенції. 

Столовою ложкою рівномірно розкласти тісто на ягоди. Запікати в нагрітій до 185°C духовці приблизно 45 хвилин. Тісто має стати золотаво-коричневого кольору, а ягідний сироп повинен просочуватися крізь тісто і кипіти. Подавати можна з кулькою ванільного морозива.

Тарт зі смородиною

смородина — 300 г
цукор — 3 ст. л.
крохмаль — 1 ст. л.
пісочне печиво — 200 г 
вершкове масло — 120 г
цукрова пудра — 1 ст. л.

Ягоди помити, скласти в сотейник, додати цукор і крохмаль, перемішати, поставити на повільний вогонь. Постійно помішуючи, довести ягідну суміш до кипіння, потім почекати, поки сироп із білого перетвориться на скляно-прозорий і вимкнути вогонь.

Печиво подрібнити в крихту і змішати з розтопленим маслом. Викласти суміш у круглу форму для запікання, попередньо вистелену пергаментним папером. Наколоти тісто виделкою. Викласти ягідну суміш поверх пісочної основи.

Поставити в нагріту до 190°C духовку та випікати 15-20 хвилин. Готовий тарт остудити, після чого прикрасити свіжими ягодами. 

Кекси з чорницею

вершкове масло — 110 г
цукор — 180 г
яйця — 2 шт.
молоко — 120 г
ванільний цукор — 7 г
борошно — 250 г
розпушувач — 2 ч. л.
сіль — 1/2 ч.л.
чорниця — 250 г

Змішати сухі інгредієнти: борошно, сіль та розпушувач. Міксером збити розм’якшене масло з цукром. Додати по одному яйця і знову збити. Додати молоко і знову перемішати.

До рідких інгредієнтів додати борошно й добре перемішати. Чорницю перемішати з борошном, додати до тіста.

Підготувати паперові формочки. Якщо їх немає, змастити олією та посипати борошном металеві форми. Викласти тісто. Випікати 25 хвилин за температури 190°C.

Пиріг з абрикосами

м’яке вершкове масло — 200 г 
цукор — 200 г
яйця (кімнатної температури) — 3 шт.
розпушувач — 10 г
борошно — 550 г
свіжі абрикоси

Борошно змішати з розпушувачем. Абрикоси помити, підсушити паперовими рушниками, розрізати навпіл, видалити кісточки.

М’яке вершкове масло добре збити. Поступово додати цукор. Повільно ввести по одному всі яйця, постійно збиваючи міксером. Додати борошно з розпушувачем, замісити еластичне тісто. 

Розділити тісто на 2 частини. Одну частину викласти у форму, сформувати високі бортики. Зверху щільним шаром викласти половинки абрикосів.

Другу частину тіста розкачати, нарізати товстенькими смужками і накрити абрикоси решіткою зі смужок із тіста. Випікати пиріг за температури 180°C близько 30 хвилин.

Галета з вишнями

борошно — 200 г 
вершкове масло — 125 г
цукор — 1 ч. л. + для посипки
холодна вода — 4 ст. л.
сіль — дрібка
вишні — 0,5 кг
кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л.

Робимо тісто. Для цього холодне вершкове масло перетираємо з цукром, борошном і дрібкою солі до утворення крихти — руками або блендером. Додаємо холодну воду (холодну, можна навіть крижану — це важливо!) та знову змішуємо до гладкої консистенції. Загортаємо тісто в харчову плівку і ставимо в холодильник на пів години.

Вишні миємо, дістаємо з них кісточки. Перемішуємо ягоди з кукурудзяним крохмалем — він має увібрати зайвий сік, який може розмочити нам тісто. 

Тісто дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий круглий корж на посипаному борошном столі. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко. У середину кола викладаємо вишні — так, щоб залишити краї для загортання. Посипаємо вишні цукром (пари столових ложок буде достатньо), і загортаємо краї тіста. 

Ставимо в нагріту до 160°C духовку і випікаємо 25-30 хвилин, поки загорнуті краї не стануть красивого золотавого кольору.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости
Cineast
2025-12-10T18:58:01Z
Как можно совмещать две работы?
Men's Life
2025-12-09T12:51:37Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z