MY.UAСтатті
Солодка випічка: 5 сезонних рецептів з ягодами
Солодка випічка: 5 сезонних рецептів з ягодами

Солодка випічка: 5 сезонних рецептів з ягодами

Авторка фудблогу «Котлетка» та головна редакторка гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає п’ять простих рецептів солодкої випічки з сезонними ягодами.

Коблер з полуницею

полуниця — 1 кг
цукор — 1 склянка
вершкове масло — 150 г
лимонний або апельсиновий сік — 2 ст. л.
молоко — 1/3 склянки
крохмаль — 1 ст. л. 
борошно — 1 склянка
сіль — 1/2 ч. л.
розпушувач — 1 ч. л.

Полуницю помити, відрізати хвостики. Якщо ягоди великі, розрізати на дві або чотири частини. Перемішати з цукром, лимонним соком і крохмалем. Викласти у форму для випікання щільним шаром. 

Борошно змішати з розпушувачем, цукром і сіллю. Додати холодне вершкове (холодне — обов’язкова умова!), нарізане маленькими шматочками або потерте на терку. Розтерти все пальцями до утворення крихти. В отриману масу додати молоко, перемішати або збити блендером до однорідної консистенції. 

Столовою ложкою рівномірно розкласти тісто на ягоди. Запікати в нагрітій до 185°C духовці приблизно 45 хвилин. Тісто має стати золотаво-коричневого кольору, а ягідний сироп повинен просочуватися крізь тісто і кипіти. Подавати можна з кулькою ванільного морозива.

Тарт зі смородиною

смородина — 300 г
цукор — 3 ст. л.
крохмаль — 1 ст. л.
пісочне печиво — 200 г 
вершкове масло — 120 г
цукрова пудра — 1 ст. л.

Ягоди помити, скласти в сотейник, додати цукор і крохмаль, перемішати, поставити на повільний вогонь. Постійно помішуючи, довести ягідну суміш до кипіння, потім почекати, поки сироп із білого перетвориться на скляно-прозорий і вимкнути вогонь.

Печиво подрібнити в крихту і змішати з розтопленим маслом. Викласти суміш у круглу форму для запікання, попередньо вистелену пергаментним папером. Наколоти тісто виделкою. Викласти ягідну суміш поверх пісочної основи.

Поставити в нагріту до 190°C духовку та випікати 15-20 хвилин. Готовий тарт остудити, після чого прикрасити свіжими ягодами. 

Кекси з чорницею

вершкове масло — 110 г
цукор — 180 г
яйця — 2 шт.
молоко — 120 г
ванільний цукор — 7 г
борошно — 250 г
розпушувач — 2 ч. л.
сіль — 1/2 ч.л.
чорниця — 250 г

Змішати сухі інгредієнти: борошно, сіль та розпушувач. Міксером збити розм’якшене масло з цукром. Додати по одному яйця і знову збити. Додати молоко і знову перемішати.

До рідких інгредієнтів додати борошно й добре перемішати. Чорницю перемішати з борошном, додати до тіста.

Підготувати паперові формочки. Якщо їх немає, змастити олією та посипати борошном металеві форми. Викласти тісто. Випікати 25 хвилин за температури 190°C.

Пиріг з абрикосами

м’яке вершкове масло — 200 г 
цукор — 200 г
яйця (кімнатної температури) — 3 шт.
розпушувач — 10 г
борошно — 550 г
свіжі абрикоси

Борошно змішати з розпушувачем. Абрикоси помити, підсушити паперовими рушниками, розрізати навпіл, видалити кісточки.

М’яке вершкове масло добре збити. Поступово додати цукор. Повільно ввести по одному всі яйця, постійно збиваючи міксером. Додати борошно з розпушувачем, замісити еластичне тісто. 

Розділити тісто на 2 частини. Одну частину викласти у форму, сформувати високі бортики. Зверху щільним шаром викласти половинки абрикосів.

Другу частину тіста розкачати, нарізати товстенькими смужками і накрити абрикоси решіткою зі смужок із тіста. Випікати пиріг за температури 180°C близько 30 хвилин.

Галета з вишнями

борошно — 200 г 
вершкове масло — 125 г
цукор — 1 ч. л. + для посипки
холодна вода — 4 ст. л.
сіль — дрібка
вишні — 0,5 кг
кукурудзяний крохмаль — 1 ст. л.

Робимо тісто. Для цього холодне вершкове масло перетираємо з цукром, борошном і дрібкою солі до утворення крихти — руками або блендером. Додаємо холодну воду (холодну, можна навіть крижану — це важливо!) та знову змішуємо до гладкої консистенції. Загортаємо тісто в харчову плівку і ставимо в холодильник на пів години.

Вишні миємо, дістаємо з них кісточки. Перемішуємо ягоди з кукурудзяним крохмалем — він має увібрати зайвий сік, який може розмочити нам тісто. 

Тісто дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий круглий корж на посипаному борошном столі. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко. У середину кола викладаємо вишні — так, щоб залишити краї для загортання. Посипаємо вишні цукром (пари столових ложок буде достатньо), і загортаємо краї тіста. 

Ставимо в нагріту до 160°C духовку і випікаємо 25-30 хвилин, поки загорнуті краї не стануть красивого золотавого кольору.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Хто така Луїза Джейкобсон — донька Меріл Стріп і нова it-girl у світі моди
Elle
2025-09-16T06:18:31Z
Кейт Гадсон відтворила свій культовий образ із 2000-х у сукні від українського бренду
Elle
2025-09-15T20:18:30Z
В Українській кіноакадемії пояснили, чому присвоїли "Золоту Дзиґу" звинуваченому в насильстві актору Темляку
Ukraine Art News
2025-09-15T12:39:30Z
Актор Костянтин Темляк відмовився від кінопремії "Золота Дзиґа": яка причина
Ukraine Art News
2025-09-15T06:30:29Z
Найкрасивіші зіркові образи на червоній доріжці «Еммі-2025»
Elle
2025-09-15T06:09:30Z
У Національному театрі Лесі Українки відбулася прем'єра вистави «Дім» Андрія Жолдака
Ukraine Art News
2025-09-14T08:12:28Z
Український міфологічний пантеон: погляд крізь об'єктив
Elle
2025-09-13T08:30:34Z
Аплодуватимуть не лише у Королівському оперному театрі, а й у Кремлі, - Залужний про виступ росіянки Нетребко у Лондоні
Ukraine Art News
2025-09-11T08:30:38Z
Вбивці Джона Леннона вчотирнадцяте відмовили у достроковому звільненні
Ukraine Art News
2025-09-11T02:54:33Z
В Італії пройде фестиваль української культури Ukro-2025
Ukraine Art News
2025-09-16T10:12:32Z
У Швейцарії встановили надувний концертний зал
Хмарочос
2025-09-16T09:00:50Z
У Львові презентують дві книжкові новинки про легендарний Львів
Photo Lviv
2025-09-16T05:06:16Z
Естетика смаку та комфорту: бренди Graff та Smile на Ukrainian Fashion Week SS26
Elle
2025-09-15T16:36:35Z
RITO презентує капсульну колекцію, натхненну творчістю Ганни Собачко-Шостак
Elle
2025-09-15T15:30:25Z
На ВДНГ відкрилася інсталяція китайського митця Ай Вейвея
Хмарочос
2025-09-15T13:45:43Z
Гардероб осені: пальта, тренчі й кашемір у нових колекціях українських брендів
Elle
2025-09-15T13:12:30Z
На Андріївському узвозі під час реставрації знищено всі інтерʼєри пам’ятки ХІХ століття
Хмарочос
2025-09-15T13:03:45Z
Українські вишивані рушники представили в музеї Осаки
Ukraine Art News
2025-09-15T11:36:33Z
Медовий місяць | Думка
Cineast
2025-09-16T02:45:31Z
У Києві відбувся другий День дебютного кіно з Українською Кіношколою
Cineast
2025-09-16T02:33:57Z
Фільм Валентина Васяновича «За Перемогу!» переміг на 50-му Міжнародному кінофестивалі в Торонто
Cineast
2025-09-16T02:30:34Z
Одеський міжнародний кінофестиваль оголошує учасників пітчингів повнометражних фільмів на стадії Development та Work in Progress
Cineast
2025-09-16T02:27:36Z
34-годинну версію фільму Стівена Макквіна Occupied City показують у Рейксмузеї
Ukraine Art News
2025-09-15T22:12:29Z
Найкращі серіали року: тріумфатори премії Еммі-2025
Gloss
2025-09-15T17:24:31Z
Переможці "Еммі-2025": головні нагороди отримали серіали "Юнацтво" та "Пітт"
Ukraine Art News
2025-09-15T16:30:32Z
Андрій Білоус повертається: у театрі “Культ” режисер поставить п’єсу Дмитра Корчинського
Ukraine Art News
2025-09-15T16:24:31Z
"Золота дзиґа" в епіцентрі скандалу через нагороду для Костянтина Темляка: реакція кіноакадемії
Ukraine Art News
2025-09-15T15:24:28Z
Імперські корони та папська тіара: хто змушував Львів завмирати від захвату?
Photo Lviv
2025-09-16T05:12:15Z
У Дніпрі презентували перший панорамний екскурсійний трамвай
Хмарочос
2025-09-15T09:09:39Z
Датський острів став прикладом енергетичної революції з від’ємним вуглецевим слідом. Як йому вдалося цього досягти?
Хмарочос
2025-09-15T07:33:41Z
Окупований Львів у 1941–1943 роках: світлини з архівів
Photo Lviv
2025-09-15T05:12:17Z
Забудовник отримав дозвіл на будівництво «Терас для Трускавця» за проєктом Drozdov & Partners
Хмарочос
2025-09-13T06:30:36Z
Цікаві сторінки історії Високого Замку. Частина 3
Photo Lviv
2025-09-13T05:12:17Z
Туризм і природа: як вулкани Азії формують унікальні ландшафти
Photo Lviv
2025-09-13T04:51:17Z
Новою євроколією рушили перші поїзди з Ужгорода до Європи
Хмарочос
2025-09-12T09:04:04Z
На Львівщині відреставрують костел і перетворять його на галерею та музей модерністської скульптури
Хмарочос
2025-09-12T08:51:49Z
Шахед влучив в склад Епіцентру на Київщині
Хмарочос
2025-09-16T08:57:44Z
Будівля Житнього ринку отримала статус об’єкта культурної спадщини. Що це дає?
Хмарочос
2025-09-16T07:48:40Z
Чотири причини, чому веганство втрачає у популярності
Хмарочос
2025-09-16T06:21:36Z
«Шкільні туфлі» — мастхев осіннього сезону, що замінить наші улюблені балетки
Elle
2025-09-16T05:51:33Z
Для захисту неба над Львівщиною військові ПвК «Захід» отримали сучасний авіаційний комплекс
Photo Lviv
2025-09-16T05:03:16Z
Коли тиск у скронях стає сигналом: як боротися з головним болем
Photo Lviv
2025-09-16T04:57:16Z
«Кожна історія роботи з тілом — унікальна»: інтерв’ю з нутриціологинею Софією Рожко
Elle
2025-09-15T19:36:29Z
Що варто знати про Пеґґі Ґуґґенгайм — артдилерку та одну з найепатажніших жінок XX століття
Elle
2025-09-15T18:48:32Z
Кейсеваки для військових: як команда «Аврори» підтримує полтавську автомайстерню Frame
Хмарочос
2025-09-15T11:39:41Z
Чому вам варто додати Maison de Beauté від Chanel у Парижі до свого travel-плану
Elle
2025-09-12T10:48:38Z
Картка для вигідних онлайн-покупок з безпекою, кешбеком і пільговим періодом
Хмарочос
2025-09-12T10:03:46Z
Вчені створили «живий» цемент, який накопичує енергію
Хмарочос
2025-09-11T13:30:47Z
Молодь 15-20 років може взяти участь в програмі для старту кар’єри або бізнесу
Хмарочос
2025-09-11T12:21:47Z
Атака Росії дронами по Польщі викликала хвилю мемів у соцмережах
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
У Швеції уклали першу у світі угоду про ліцензування музики зі штучним інтелектом
Ukraine Art News
2025-09-10T08:54:52Z
Оцифрування історичних архівів: кадрові потреби у сфері збереження спадщини
Photo Lviv
2025-09-09T04:57:24Z
В Польщі збудують завод з виробництва водневих локомотивів
Хмарочос
2025-09-08T04:54:38Z
Місячне затемнення 2025: як виглядав «Кривавий Місяць» з різних куточків світу
Ukraine Art News
2025-09-07T23:18:31Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z