MY.UAСтатті
Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад
Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад

Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад

Українська кухня, як і українська державність, не стоїть на місці. За 32 роки незалежності гастрономічна ідентичність нашої країни зазнала певних змін. Автентичні рецепти адаптуються до сучасних реалій, кухарі готують класичні страви із використанням модних кулінарних технік і закордонних продуктів.

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк ділиться власним баченням українських страв і пропонує приготувати їх на сучасний лад.

Крем-борщ

Якщо вже і дивитися на борщ під новим кутом, то чому би не використати таке чудо техніки як блендер? Інгредієнти для борщу — такі ж самі, як і для класичного червоного борщу, різниця лише в тому, що наприкінці страву необхідно перебити блендером до гладенької консистенції, отримавши ніжний, кремовий супчик.

буряк – 1 шт.

картопля – 2-3 шт.

морква – 1 шт.

цибуля ріпчаста – 1 шт.

капуста білокачанна – 150 г

томатна паста – 1 ст. л.

бульйон – 1 л

оцет або лимонний сік – 1 ч.л.

лавровий лист – 1 шт.

сіль, перець, цукор – до смаку

олія – для смаження

Овочі помийте й почистьте. Картоплю наріжте середніми кубиками. Всипте овочі в каструлю або казан, додаючи лаврове листя. Залийте бульйоном і варіть приблизно 15-20 хвилин, видаляючи піну, що буде утворюватися на поверхні.

Моркву, буряк і цибулю наріжте дрібними кубиками, пасеруйте в олії на сковороді приблизно 4-6 хвилин до рум’яного кольору. Потім додайте томатну пасту, перемішайте і потримайте все разом на повільному вогні хвилину-дві.

Капусту наріжте стрічками і додайте її в каструлю до відвареної картоплі. Додайте овочеву засмажку, сіль, цукор, а також влийте оцет або лимонний сік. Акуратно перемішайте, накрийте кришкою та відваріть приблизно 5 хвилин. 

Видаліть лаврове листя з готового борщу. За допомогою занурювального блендера пюруйте весь вміст каструлі, отримуючи кремоподібну масу. Якщо у вас крем-борщ вийшов занадто густим, розбавте його бульйоном. А щоб крем-борщ не був занадто рідким, злийте трохи бульйону і пюруйте борщ, а потім підливайте рідину, щоб отримати ту густину, яка вам буде до смаку.

Шпинатні млинці

Старі, добрі млинці заграють новими смаками і барвами, якщо під час приготування додати в тісто природний барвник. Наприклад, шпинат надасть млинцям і налисникам яскраво-зеленого кольору, а буряковий чи вишневий сік зробить їх рожевими (дуже актуальний колір, поміж іншим, на тлі масового божевілля через фільм «Барбі»). Нижче універсальний рецепт шпинатних млинців, у які можна загорнути будь-яку начинку: від кисломолочного сиру з родзинками і ванільним цукром до м’яса та слабосолоного лосося з крем-сиром.

борошно – 1 склянка

молоко – 1 склянка

мінеральна вода – 1/2 склянки

яйця – 3 шт.

шпинат – невеликий пучок

цукор – 2 ч. л. 

сіль – 1/2 ч. л.

олія – 1 ст. л.

сало або вершкове масло – для змащування сковороди

Шпинат помити, скласти у блендер. Туди ж налити трохи води й подрібнити шпинат. Яйця збити в окремій мисці. Влити до яєць молоко та ще трохи збити. Потім додати шпинат з водою і добре перемішати.

Постійно помішуючи тісто, додавати борошно невеликими порціями. Наприкінці додати сіль і цукор, добре перемішати. Влити в тісто 1 столову ложку олії та ще раз добре все перемішати вінчиком.

Сковорідку поставити на плиту, змастити шматочком сала або вершкового масла. На добре розігріту пательню наливати потроху тісто ополоником, нахиляючи сковорідку в різні боки, щоб тісто рівномірно розподілилося по всій площі сковороди. Смажити на середньому вогні по 20-30 секунд з кожного боку до золотавого кольору з обох боків.

Вареники з карамелізованою цибулею

Вареники і шкварками та засмажкою і цибулі — це, звісна річ, добре. А як щодо карамелізованої цибулі? Я пропоную найпростіший варіант начинки із картопляного пюре, проте ви можете не стримувати себе та начинити тісто смаженими грибами, печінкою, м’ясом, капустою або кисломолочним сиром — карамелізована цибуля з усім поєднується просто чудово.  

Для вареників:

борошно – 0.5 кг

яйце – 1 шт.

молоко/вода/кефір – приблизно 2 склянки

картопляне пюре – для начинки

Для цибулі:

синя цибуля — 500 г

цукор – 5 ст. л.

сухе вино – 1 склянка

сушений чебрець – 1 ч. л.

лавровий лист – 1 шт.

бальзамічний оцет – 3 ст. л.

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

Готуємо вареники. У глибоку миску висипаємо гіркою борошно. Робимо заглиблення і вливаємо туди яйце. Змішуємо яйце з борошном, потім додаємо трохи молока, кефіру або води. Знову вимішуємо. 

Далі вливаємо рідину невеликими порціями, не припиняючи вимішувати. Рідини в ідеалі має піти десь дві склянки. Коли тісто на дотик стане гладким і тугим, висипаємо на рівну поверхню борошно (велику обробну дошку або просто на чистий стіл) та розкочуємо тісто. Склянкою вирізаємо кружальця, в які викладаємо чайну ложку картопляного пюре. Заліплюємо краї та відварюємо вареники в підсоленій воді.

Готуємо карамелізовану цибулю. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями. Викладаємо в нагріту та змащену олією сковороду, смажимо до м’якості. Слідкуйте, щоб цибуля не пригорала, це зіпсує весь смак страви!

Коли цибуля стане м’якою, додаємо цукор. Мішаємо, поки він повністю не розчиниться. Додаємо вино, лавровий лист, чебрець і бальзамічний оцет. Доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо хвилин п’ятнадцять, періодично помішуючи. Вино має випаруватися, а суміш — уваритися й загуснути.

Наприкінці видаляємо лавровий листочок і куштуємо цибулю на смак, на бажання можна додати в суміш сіль і перець. Готову карамелізовану цибулю викладаємо на вареники.

Сирники з базиліком і в’яленими томатами

Ми звикли, що сирники — це завжди про солодке. Що готують їх зі свіжими або сушеними ягодами, додають цукор та ваніль і подають з варенням, медом або згущеним молоком. І це дійсно смачно. Але солоні сирники — це зовсім інший вид гастрономічного задоволення. Пропонуємо переконатися в цьому, приготувавши сирники з базиліком і в’яленими томатами.

кисломолочний сир – 500 г 

яйця – 1 шт.

часник – 2 зубчики

вʼялені томати – 50 г 

базилік – невеликий пучок

борошно – 2 ст. л. 

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

Сир перетерти через сито або подрібнити блендером — це потрібно, щоб сирники були пухкими та ніжними і в тісті не було грудочок сиру. 

Часник, в’ялені томати та листочки базиліку дрібно посікти ножем. Додати все до сиру, вбити яйце, посолити й поперчити до смаку. Додати борошно і все добре вимішати. 

Змочити руки у воді та сформувати сирнички (руки треба змочувати обов’язково, інакше сир прилипатиме до рук). Обваляти кожний сирник у паніруванні — борошні, манці або панірувальних сухарях. Викладати на добре розігріту та змащену олією пательню та смажити на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.

Голубці в азійському стилі

Різновиди голубців можна знайти у кухнях майже всіх народів світу. Десь начинку загортають у капусту як ми, десь — у виноградне листя, а десь — у тонкі рисові млинці. Проте це завжди смачно і дає змогу для експериментів. Ми пропонуємо приготувати класичні українські голубці з азіатською ноткою. 

Для голубців:

капуста (молода або савойська) – 1 шт.

рис – пів склянки

фарш – 300 г

морква – 1 шт. 

цибуля – 1 шт.

часник – 2 зубчики

імбир – шматочок

бульйон або вода – 500 мл

олія – для смаження

соєвий соус – 3 ст. л.

Для соусу:

соєвий соус – ​​3 ст. л. 

рисовий оцет – 2 ст. л. 

цукор або мед – 1 ст. л.

кунжутна олія – 1 ст. л.

тертий корінь імбиру – 2 ч. л.

тертий зубчик часнику – 1 шт.

Рис відварити до м’якості. В іншій каструлі великого розміру нагріти воду, в яку опустити качан капусти на 2-3 хвилини. Потім дістати й відокремити листя. З листочків зрізати жорсткі перетинки.

Моркву, цибулю, часник і корінь імбиру почистити. Цибулю дрібно нашаткувати, моркву натерти на велику терку. Часник дрібненько нарізати, імбир натерти на дрібну терку. На сковорідці нагріти олію, викласти часник та імбир, прогріти хвилинку-дві. Викласти цибулю з морквою, влити 1 столову ложку соєвого соусу, смажити до м’якості. 

Фарш змішати з відвареним рисом і обсмаженими овочами. Додати 2 столові ложки соєвого соусу, знову добре вимішати. Отриманою сумішшю начинити капустяне листя, загортаючи кожне ролом. Щільно викласти роли у форму для запікання. Залити бульйоном або водою, накрити кришкою або фольгою, поставити в нагріту до 200°C духовку. Запікати 30-40 хвилин.

Для соусу всі інгредієнти змішати в склянці та добре збити вінчиком. Готові ролі подавати, посипавши подрібненим арахісом, їсти, вмочуючи в соус.

Деруни з малосольним лососем

Деруни з печінкою, фаршем або вершково-грибною підливою — як то кажуть, завжди є вдала ідея. Але як щодо ідеї подати деруни зі слабосолоним лососем? По-перше, картопля і солона рибка просто створені одне для одного. По-друге, лосося я пропоную засолити власноруч.

Для лосося:

філе лосося – 500 г

сіль – 1 ст. л.

цукор – 1 ст. л.

Для дерунів:

картопля – 10 шт. (середні)

цибуля – 2 шт. (невеликі)

яйця – 2 шт.

борошно або крохмаль – 2 ст.л.

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

сметана – для подачі 

Готуємо лосось. Цукор перемішати із сіллю та цією сумішшю гарненько натерти шматок риби з усіх боків. Скласти в судочок, закрити кришкою, поставити на ніч у холодильник. Вранці злити сік, який береться на дні судка, а рибку нарізати тонкими слайсами та можна їсти.

Готуємо деруни. Цибулю чистимо й подрібнюємо блендером до стану рідкої кашки. Якщо блендера нема, можна потерти на терку. 

Картоплю гарненько миємо, чистимо й тремо на дрібну тертушку. Якщо ліньки це робити (або якщо ви як і я разом з овочами трете на тертушці пальці й нігті), то картоплю теж можна подрібнити в блендері. Добре відтискаємо з картоплі всю рідину.  Прямо всю-всю-всю. Це дуже важливий момент. Якщо не позбутися рідини, дерунчики розповзатимуться на сковорідці. 

Одразу додаємо картоплю до меленої цибульки, вбиваємо яйця, додаємо борошно або крохмаль. Солимо, перчимо, добре вимішуємо ложкою. Викладаємо ложкою на добре розігріту розпечену та змащену олією сковорідку. Смажимо до золотистого кольору з обох боків. Подаємо зі сметаною і нарізаним тоненькими скибочками лососем. 


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Кім Кардаш’ян змінила два вінтажних образи від культових дизайнерів під час святкування 45-річчя — фото
Elle
2025-10-24T06:54:30Z
Олександр Рудинський — перший український актор, який став обличчям міжнародного спортивного бренду
Elle
2025-10-23T16:27:29Z
Стала відома причина смерті лідера гурту Green Grey
Ukraine Art News
2025-10-21T20:30:31Z
Ексдиректору Молодого театру Білоусу оголосили підозру в сексуальному насильстві над студентками - він усе заперечує
Ukraine Art News
2025-10-21T19:15:33Z
Останній президент Львова. Хто це такий і де він жив?
Photo Lviv
2025-10-21T05:12:20Z
Демі Мур, Кендалл Дженнер, Селена Гомес та інші зірки на червоній доріжці гала-концерту Музею Академії-2025
Elle
2025-10-19T15:12:31Z
Лобода виступила на весіллі футболіста Хайкіна, що "пишається російським паспортом", - блогер
Ukraine Art News
2025-10-19T05:30:30Z
У віці 103 років помер китайський лауреат Нобелівської премії з фізики Чень Нін Ян
Ukraine Art News
2025-10-18T20:45:28Z
Британський принц Ендрю відмовився від титулу герцога Йоркського
Ukraine Art News
2025-10-18T07:18:35Z
Як минув 11-й ELLE ACTIVE FORUM
Elle
2025-10-25T18:09:37Z
Картину Пікассо "Бюст жінки в квітчастому капелюсі" продали на паризькому аукціоні за $31 млн
Ukraine Art News
2025-10-25T16:45:33Z
Модні знахідки осені: найцікавіші новинки від українських брендів
Elle
2025-10-25T13:30:28Z
Одяг для переможців: бренд DAMIRLI створив офіційні костюми для команди «Шахтар»
Elle
2025-10-25T12:57:25Z
10 артефактів з виставки, присвяченій письменниці та мандрівниці Софії Яблонській
Ukraine Art News
2025-10-25T12:00:36Z
В Одесі відбудеться Тиждень болгарської культури
Ukraine Art News
2025-10-25T11:12:26Z
«Іду в рогозу»: нове життя стародавнього ремесла
Ukraine Art News
2025-10-25T09:00:39Z
1 листопада у Львові стартує XV Львівський міжнародний органний фестиваль
Photo Lviv
2025-10-25T05:06:20Z
У свіжовідкритому дослідницькому просторі «Візарії» у Львові стартує публічна програма
Photo Lviv
2025-10-25T05:03:18Z
«Зоряні війни»: усе, що нам відомо про новий сольний фільм за участю Рей
KinoFilms
2025-10-25T12:57:20Z
На кінофестивалі «Молодість» відбудеться прем’єра документального фільму «Palyanytsia»
Ukraine Art News
2025-10-24T15:27:46Z
Зумери втомилися від сексу на екрані: як змінилися культурні пріоритети молоді
Ukraine Art News
2025-10-24T12:57:36Z
Джонні Депп втілить головного героя нової адаптації «Різдвяної пісні»
KinoFilms
2025-10-24T10:51:21Z
Брі Ларсон майже підтвердила свою участь в наступних «Месниках»
KinoFilms
2025-10-23T11:15:21Z
Аарон Тейлор-Джонсон і Лілі-Роуз Депп зіграють в новому фільмі режисера «Носферату»
KinoFilms
2025-10-23T10:09:22Z
Кінофестиваль "Молодість" оголосив позаконкурсну програму
Ukraine Art News
2025-10-23T06:03:34Z
“Ковчег милосердя”: Прем’єра фільму про парамедиків-волонтерів у Львові
Photo Lviv
2025-10-23T05:12:20Z
Режисеру Білоусу обрали запобіжний захід у справі про сексуальне насильство над студентками
Ukraine Art News
2025-10-22T16:45:28Z
Sani Resort та Аннабель Кармел запрошують на яскраву вечірку на честь Гелловіну
Elle
2025-10-24T10:36:33Z
Де в світі найдорожче і найдешевше житло? Рейтинг Property Index від Deloitte
Хмарочос
2025-10-24T06:31:38Z
ТОП-10 локацій для фотосесії у Львові: від романтики старого міста до сучасних краєвидів
Photo Lviv
2025-10-24T04:57:20Z
У Лондоні 700-річну церкву підвісили над будівельним майданчиком
Хмарочос
2025-10-22T07:39:38Z
Чернігів і Славутич лишилися без світла й води через удари по енергооб’єктах
Хмарочос
2025-10-21T07:36:42Z
Два українські села потрапили до списку найкращих у світі — ООН
Ukraine Art News
2025-10-20T14:33:31Z
Два села в Карпатах увійшли до списку найкращих туристичних сіл світу
Хмарочос
2025-10-20T09:36:55Z
На Кіровоградщині пройде Всеукраїнський залізничний фестиваль
Хмарочос
2025-10-20T08:13:41Z
Заповідник «Тустань» відзначає 20-річчя
Photo Lviv
2025-10-18T05:03:21Z
Смерть одеського мільйонера Аднана Ківана: лікарям повідомлено про підозру
Ukraine Art News
2025-10-25T17:36:27Z
Сьогодні вночі Україна перейде на зимовий час
Elle
2025-10-25T14:33:30Z
Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою
Photo Lviv
2025-10-25T05:12:18Z
Команда Олі Полякової поскаржилася організаторам Євробачення на правила Нацвідбору на конкурс
Ukraine Art News
2025-10-25T04:30:32Z
Королева Камілла у total-black образі з вуаллю і брошкою Єлизавети на історичній зустрічі з Папою Римським
Elle
2025-10-24T14:12:29Z
На Новокостянтинівській відкрили новий шляхопровід
Хмарочос
2025-10-24T13:00:47Z
Чоловік підірвав гранату на пероні вокзалу: загинули чотири людини
Хмарочос
2025-10-24T13:00:46Z
«ELLE Україна» презентує особливий осінній номер
Elle
2025-10-24T12:33:34Z
7 трендів манікюру на Гелловін 2025 року
Elle
2025-10-24T11:33:32Z
Netflix закрив студію, яка створила мобільну гру "Squid Game: Unleashed"
Ukraine Art News
2025-10-25T20:45:27Z
Тренди вивчення мов для кар’єрного росту в 2025 році
Хмарочос
2025-10-23T06:48:44Z
4 критерії, щоб обрати пуско-зарядні пристрої
Хмарочос
2025-10-22T11:42:39Z
Вчені сподіваються на революцію в сонячній енергетиці: завдяки панелям із перовскіту
Хмарочос
2025-10-16T13:45:39Z
Netflix і Spotify запускають спільні відеоподкасти
Ukraine Art News
2025-10-15T14:18:34Z
«Укрпошта» запускає власні поштомати
Хмарочос
2025-10-15T13:00:51Z
В Україні офіційно почав працювати стримінг HBO Max
Хмарочос
2025-10-15T08:12:47Z
HBO Max відтепер в Україні: що пропонує стримінгова платформа
Elle
2025-10-14T19:39:27Z
Instagram запозичив рейтинги Асоціації кіномистецтва для обмеження контенту за віком
Ukraine Art News
2025-10-14T18:30:28Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z