MY.UAСтатті
Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад
Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад

Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад

Українська кухня, як і українська державність, не стоїть на місці. За 32 роки незалежності гастрономічна ідентичність нашої країни зазнала певних змін. Автентичні рецепти адаптуються до сучасних реалій, кухарі готують класичні страви із використанням модних кулінарних технік і закордонних продуктів.

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк ділиться власним баченням українських страв і пропонує приготувати їх на сучасний лад.

Крем-борщ

Якщо вже і дивитися на борщ під новим кутом, то чому би не використати таке чудо техніки як блендер? Інгредієнти для борщу — такі ж самі, як і для класичного червоного борщу, різниця лише в тому, що наприкінці страву необхідно перебити блендером до гладенької консистенції, отримавши ніжний, кремовий супчик.

буряк – 1 шт.

картопля – 2-3 шт.

морква – 1 шт.

цибуля ріпчаста – 1 шт.

капуста білокачанна – 150 г

томатна паста – 1 ст. л.

бульйон – 1 л

оцет або лимонний сік – 1 ч.л.

лавровий лист – 1 шт.

сіль, перець, цукор – до смаку

олія – для смаження

Овочі помийте й почистьте. Картоплю наріжте середніми кубиками. Всипте овочі в каструлю або казан, додаючи лаврове листя. Залийте бульйоном і варіть приблизно 15-20 хвилин, видаляючи піну, що буде утворюватися на поверхні.

Моркву, буряк і цибулю наріжте дрібними кубиками, пасеруйте в олії на сковороді приблизно 4-6 хвилин до рум’яного кольору. Потім додайте томатну пасту, перемішайте і потримайте все разом на повільному вогні хвилину-дві.

Капусту наріжте стрічками і додайте її в каструлю до відвареної картоплі. Додайте овочеву засмажку, сіль, цукор, а також влийте оцет або лимонний сік. Акуратно перемішайте, накрийте кришкою та відваріть приблизно 5 хвилин. 

Видаліть лаврове листя з готового борщу. За допомогою занурювального блендера пюруйте весь вміст каструлі, отримуючи кремоподібну масу. Якщо у вас крем-борщ вийшов занадто густим, розбавте його бульйоном. А щоб крем-борщ не був занадто рідким, злийте трохи бульйону і пюруйте борщ, а потім підливайте рідину, щоб отримати ту густину, яка вам буде до смаку.

Шпинатні млинці

Старі, добрі млинці заграють новими смаками і барвами, якщо під час приготування додати в тісто природний барвник. Наприклад, шпинат надасть млинцям і налисникам яскраво-зеленого кольору, а буряковий чи вишневий сік зробить їх рожевими (дуже актуальний колір, поміж іншим, на тлі масового божевілля через фільм «Барбі»). Нижче універсальний рецепт шпинатних млинців, у які можна загорнути будь-яку начинку: від кисломолочного сиру з родзинками і ванільним цукром до м’яса та слабосолоного лосося з крем-сиром.

борошно – 1 склянка

молоко – 1 склянка

мінеральна вода – 1/2 склянки

яйця – 3 шт.

шпинат – невеликий пучок

цукор – 2 ч. л. 

сіль – 1/2 ч. л.

олія – 1 ст. л.

сало або вершкове масло – для змащування сковороди

Шпинат помити, скласти у блендер. Туди ж налити трохи води й подрібнити шпинат. Яйця збити в окремій мисці. Влити до яєць молоко та ще трохи збити. Потім додати шпинат з водою і добре перемішати.

Постійно помішуючи тісто, додавати борошно невеликими порціями. Наприкінці додати сіль і цукор, добре перемішати. Влити в тісто 1 столову ложку олії та ще раз добре все перемішати вінчиком.

Сковорідку поставити на плиту, змастити шматочком сала або вершкового масла. На добре розігріту пательню наливати потроху тісто ополоником, нахиляючи сковорідку в різні боки, щоб тісто рівномірно розподілилося по всій площі сковороди. Смажити на середньому вогні по 20-30 секунд з кожного боку до золотавого кольору з обох боків.

Вареники з карамелізованою цибулею

Вареники і шкварками та засмажкою і цибулі — це, звісна річ, добре. А як щодо карамелізованої цибулі? Я пропоную найпростіший варіант начинки із картопляного пюре, проте ви можете не стримувати себе та начинити тісто смаженими грибами, печінкою, м’ясом, капустою або кисломолочним сиром — карамелізована цибуля з усім поєднується просто чудово.  

Для вареників:

борошно – 0.5 кг

яйце – 1 шт.

молоко/вода/кефір – приблизно 2 склянки

картопляне пюре – для начинки

Для цибулі:

синя цибуля — 500 г

цукор – 5 ст. л.

сухе вино – 1 склянка

сушений чебрець – 1 ч. л.

лавровий лист – 1 шт.

бальзамічний оцет – 3 ст. л.

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

Готуємо вареники. У глибоку миску висипаємо гіркою борошно. Робимо заглиблення і вливаємо туди яйце. Змішуємо яйце з борошном, потім додаємо трохи молока, кефіру або води. Знову вимішуємо. 

Далі вливаємо рідину невеликими порціями, не припиняючи вимішувати. Рідини в ідеалі має піти десь дві склянки. Коли тісто на дотик стане гладким і тугим, висипаємо на рівну поверхню борошно (велику обробну дошку або просто на чистий стіл) та розкочуємо тісто. Склянкою вирізаємо кружальця, в які викладаємо чайну ложку картопляного пюре. Заліплюємо краї та відварюємо вареники в підсоленій воді.

Готуємо карамелізовану цибулю. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями. Викладаємо в нагріту та змащену олією сковороду, смажимо до м’якості. Слідкуйте, щоб цибуля не пригорала, це зіпсує весь смак страви!

Коли цибуля стане м’якою, додаємо цукор. Мішаємо, поки він повністю не розчиниться. Додаємо вино, лавровий лист, чебрець і бальзамічний оцет. Доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо хвилин п’ятнадцять, періодично помішуючи. Вино має випаруватися, а суміш — уваритися й загуснути.

Наприкінці видаляємо лавровий листочок і куштуємо цибулю на смак, на бажання можна додати в суміш сіль і перець. Готову карамелізовану цибулю викладаємо на вареники.

Сирники з базиліком і в’яленими томатами

Ми звикли, що сирники — це завжди про солодке. Що готують їх зі свіжими або сушеними ягодами, додають цукор та ваніль і подають з варенням, медом або згущеним молоком. І це дійсно смачно. Але солоні сирники — це зовсім інший вид гастрономічного задоволення. Пропонуємо переконатися в цьому, приготувавши сирники з базиліком і в’яленими томатами.

кисломолочний сир – 500 г 

яйця – 1 шт.

часник – 2 зубчики

вʼялені томати – 50 г 

базилік – невеликий пучок

борошно – 2 ст. л. 

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

Сир перетерти через сито або подрібнити блендером — це потрібно, щоб сирники були пухкими та ніжними і в тісті не було грудочок сиру. 

Часник, в’ялені томати та листочки базиліку дрібно посікти ножем. Додати все до сиру, вбити яйце, посолити й поперчити до смаку. Додати борошно і все добре вимішати. 

Змочити руки у воді та сформувати сирнички (руки треба змочувати обов’язково, інакше сир прилипатиме до рук). Обваляти кожний сирник у паніруванні — борошні, манці або панірувальних сухарях. Викладати на добре розігріту та змащену олією пательню та смажити на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.

Голубці в азійському стилі

Різновиди голубців можна знайти у кухнях майже всіх народів світу. Десь начинку загортають у капусту як ми, десь — у виноградне листя, а десь — у тонкі рисові млинці. Проте це завжди смачно і дає змогу для експериментів. Ми пропонуємо приготувати класичні українські голубці з азіатською ноткою. 

Для голубців:

капуста (молода або савойська) – 1 шт.

рис – пів склянки

фарш – 300 г

морква – 1 шт. 

цибуля – 1 шт.

часник – 2 зубчики

імбир – шматочок

бульйон або вода – 500 мл

олія – для смаження

соєвий соус – 3 ст. л.

Для соусу:

соєвий соус – ​​3 ст. л. 

рисовий оцет – 2 ст. л. 

цукор або мед – 1 ст. л.

кунжутна олія – 1 ст. л.

тертий корінь імбиру – 2 ч. л.

тертий зубчик часнику – 1 шт.

Рис відварити до м’якості. В іншій каструлі великого розміру нагріти воду, в яку опустити качан капусти на 2-3 хвилини. Потім дістати й відокремити листя. З листочків зрізати жорсткі перетинки.

Моркву, цибулю, часник і корінь імбиру почистити. Цибулю дрібно нашаткувати, моркву натерти на велику терку. Часник дрібненько нарізати, імбир натерти на дрібну терку. На сковорідці нагріти олію, викласти часник та імбир, прогріти хвилинку-дві. Викласти цибулю з морквою, влити 1 столову ложку соєвого соусу, смажити до м’якості. 

Фарш змішати з відвареним рисом і обсмаженими овочами. Додати 2 столові ложки соєвого соусу, знову добре вимішати. Отриманою сумішшю начинити капустяне листя, загортаючи кожне ролом. Щільно викласти роли у форму для запікання. Залити бульйоном або водою, накрити кришкою або фольгою, поставити в нагріту до 200°C духовку. Запікати 30-40 хвилин.

Для соусу всі інгредієнти змішати в склянці та добре збити вінчиком. Готові ролі подавати, посипавши подрібненим арахісом, їсти, вмочуючи в соус.

Деруни з малосольним лососем

Деруни з печінкою, фаршем або вершково-грибною підливою — як то кажуть, завжди є вдала ідея. Але як щодо ідеї подати деруни зі слабосолоним лососем? По-перше, картопля і солона рибка просто створені одне для одного. По-друге, лосося я пропоную засолити власноруч.

Для лосося:

філе лосося – 500 г

сіль – 1 ст. л.

цукор – 1 ст. л.

Для дерунів:

картопля – 10 шт. (середні)

цибуля – 2 шт. (невеликі)

яйця – 2 шт.

борошно або крохмаль – 2 ст.л.

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

сметана – для подачі 

Готуємо лосось. Цукор перемішати із сіллю та цією сумішшю гарненько натерти шматок риби з усіх боків. Скласти в судочок, закрити кришкою, поставити на ніч у холодильник. Вранці злити сік, який береться на дні судка, а рибку нарізати тонкими слайсами та можна їсти.

Готуємо деруни. Цибулю чистимо й подрібнюємо блендером до стану рідкої кашки. Якщо блендера нема, можна потерти на терку. 

Картоплю гарненько миємо, чистимо й тремо на дрібну тертушку. Якщо ліньки це робити (або якщо ви як і я разом з овочами трете на тертушці пальці й нігті), то картоплю теж можна подрібнити в блендері. Добре відтискаємо з картоплі всю рідину.  Прямо всю-всю-всю. Це дуже важливий момент. Якщо не позбутися рідини, дерунчики розповзатимуться на сковорідці. 

Одразу додаємо картоплю до меленої цибульки, вбиваємо яйця, додаємо борошно або крохмаль. Солимо, перчимо, добре вимішуємо ложкою. Викладаємо ложкою на добре розігріту розпечену та змащену олією сковорідку. Смажимо до золотистого кольору з обох боків. Подаємо зі сметаною і нарізаним тоненькими скибочками лососем. 


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Надувная Ким Кардашьян появилась в центре Нью-Йорка на Таймс-сквер
Gloss
2025-03-05T16:12:56Z
Россияне украли песню Златы Огневич и используют ее на пропагандистских мероприятиях
Gloss
2025-02-27T15:25:00Z
Потап дал 3-часовое интервью Дудю: репер утверждает, что помог Украине на 100 миллионов гривен
Gloss
2025-02-10T15:03:53Z
20-летняя модель завоевала титул «Мисс Украина 2024»: она представит страну на конкурсе «Мисс Мира»
Gloss
2024-12-06T16:30:50Z
В сети рассекретили имя мужчины, который должен был стать героем шоу «Холостяк-13» вместо Терена
Gloss
2024-11-29T17:16:39Z
Украинский Щедрик стал частью новогодней рекламы Chanel
Gloss
2024-11-22T16:13:24Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
МастерШеф 14 сезон. Випуск 18 від 28.12.2024
InfoHome
2025-01-08T16:45:55Z
Balenciaga представила очень минималистичную обувь The Zero
Gloss
2024-12-04T18:36:54Z
Украинская фантастика: драма «Ты — космос» получила трейлер и дату премьеры
Gloss
2025-05-22T15:40:09Z
Украинский трейлер комедийного боевика «Шпионка на свадьбе»
KinoFilms
2025-05-12T11:48:33Z
Украинский трейлер хоррор-триллера «Опасное животное» с Джайем Кортни
KinoFilms
2025-05-12T08:30:43Z
Netflix показал тизер финального сезона «Игры в кальмара»: дата премьеры
Gloss
2025-05-06T10:37:20Z
Украинский трейлер комедии «Роузы» с Бенедиктом Камбербетчем
KinoFilms
2025-05-02T09:07:07Z
Украинский актер Богдан Бенюк призвал бить детей за русский язык
Gloss
2025-05-01T14:58:21Z
Netflix показал трейлер второго сезона «Уэнсдэй»: дата премьеры
Gloss
2025-04-24T17:43:01Z
Украинский трейлер фильма «Сны с тобой»
KinoFilms
2025-04-18T12:00:37Z
Украинский трейлер хоррор-комедии «Балконетки»
KinoFilms
2025-04-18T11:30:54Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Ученые определили идеальный возраст для начала сексуальной жизни
Men's Life
2025-05-13T09:03:56Z
Зависимость от электронной почты опасна для здоровья
Men's Life
2025-05-13T09:03:55Z
10 действенных методов взбодриться после бессонной ночи
Men's Life
2025-05-13T09:03:55Z
Йогурты с пробиотиками защищают от депрессии
Men's Life
2025-05-12T07:21:51Z
Ученые доказали, что грибы шиитаке повышают иммунитет и борются с раком
Men's Life
2025-05-12T07:21:51Z
Скалолазание: экипировка и снаряжение
Men's Life
2025-05-09T07:06:45Z
В Словакии готовят к серийному производству спорткар Air Car 2, который превращается из авто в самолет за 80 секунд
Gloss
2025-05-12T18:10:04Z
Design beyond boundaries: inside the world of Junchao Yang
Elle
2025-04-18T10:42:58Z
Состоялся второй в истории женский полет в космос: Кэти Перри и еще 5 девушек на борту New Shepard
Gloss
2025-04-15T15:52:11Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z