MY.UAСтатті
Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад
Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад

Новий погляд на українську кухню: 6 класичних страв на сучасний лад

Українська кухня, як і українська державність, не стоїть на місці. За 32 роки незалежності гастрономічна ідентичність нашої країни зазнала певних змін. Автентичні рецепти адаптуються до сучасних реалій, кухарі готують класичні страви із використанням модних кулінарних технік і закордонних продуктів.

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк ділиться власним баченням українських страв і пропонує приготувати їх на сучасний лад.

Крем-борщ

Якщо вже і дивитися на борщ під новим кутом, то чому би не використати таке чудо техніки як блендер? Інгредієнти для борщу — такі ж самі, як і для класичного червоного борщу, різниця лише в тому, що наприкінці страву необхідно перебити блендером до гладенької консистенції, отримавши ніжний, кремовий супчик.

буряк – 1 шт.

картопля – 2-3 шт.

морква – 1 шт.

цибуля ріпчаста – 1 шт.

капуста білокачанна – 150 г

томатна паста – 1 ст. л.

бульйон – 1 л

оцет або лимонний сік – 1 ч.л.

лавровий лист – 1 шт.

сіль, перець, цукор – до смаку

олія – для смаження

Овочі помийте й почистьте. Картоплю наріжте середніми кубиками. Всипте овочі в каструлю або казан, додаючи лаврове листя. Залийте бульйоном і варіть приблизно 15-20 хвилин, видаляючи піну, що буде утворюватися на поверхні.

Моркву, буряк і цибулю наріжте дрібними кубиками, пасеруйте в олії на сковороді приблизно 4-6 хвилин до рум’яного кольору. Потім додайте томатну пасту, перемішайте і потримайте все разом на повільному вогні хвилину-дві.

Капусту наріжте стрічками і додайте її в каструлю до відвареної картоплі. Додайте овочеву засмажку, сіль, цукор, а також влийте оцет або лимонний сік. Акуратно перемішайте, накрийте кришкою та відваріть приблизно 5 хвилин. 

Видаліть лаврове листя з готового борщу. За допомогою занурювального блендера пюруйте весь вміст каструлі, отримуючи кремоподібну масу. Якщо у вас крем-борщ вийшов занадто густим, розбавте його бульйоном. А щоб крем-борщ не був занадто рідким, злийте трохи бульйону і пюруйте борщ, а потім підливайте рідину, щоб отримати ту густину, яка вам буде до смаку.

Шпинатні млинці

Старі, добрі млинці заграють новими смаками і барвами, якщо під час приготування додати в тісто природний барвник. Наприклад, шпинат надасть млинцям і налисникам яскраво-зеленого кольору, а буряковий чи вишневий сік зробить їх рожевими (дуже актуальний колір, поміж іншим, на тлі масового божевілля через фільм «Барбі»). Нижче універсальний рецепт шпинатних млинців, у які можна загорнути будь-яку начинку: від кисломолочного сиру з родзинками і ванільним цукром до м’яса та слабосолоного лосося з крем-сиром.

борошно – 1 склянка

молоко – 1 склянка

мінеральна вода – 1/2 склянки

яйця – 3 шт.

шпинат – невеликий пучок

цукор – 2 ч. л. 

сіль – 1/2 ч. л.

олія – 1 ст. л.

сало або вершкове масло – для змащування сковороди

Шпинат помити, скласти у блендер. Туди ж налити трохи води й подрібнити шпинат. Яйця збити в окремій мисці. Влити до яєць молоко та ще трохи збити. Потім додати шпинат з водою і добре перемішати.

Постійно помішуючи тісто, додавати борошно невеликими порціями. Наприкінці додати сіль і цукор, добре перемішати. Влити в тісто 1 столову ложку олії та ще раз добре все перемішати вінчиком.

Сковорідку поставити на плиту, змастити шматочком сала або вершкового масла. На добре розігріту пательню наливати потроху тісто ополоником, нахиляючи сковорідку в різні боки, щоб тісто рівномірно розподілилося по всій площі сковороди. Смажити на середньому вогні по 20-30 секунд з кожного боку до золотавого кольору з обох боків.

Вареники з карамелізованою цибулею

Вареники і шкварками та засмажкою і цибулі — це, звісна річ, добре. А як щодо карамелізованої цибулі? Я пропоную найпростіший варіант начинки із картопляного пюре, проте ви можете не стримувати себе та начинити тісто смаженими грибами, печінкою, м’ясом, капустою або кисломолочним сиром — карамелізована цибуля з усім поєднується просто чудово.  

Для вареників:

борошно – 0.5 кг

яйце – 1 шт.

молоко/вода/кефір – приблизно 2 склянки

картопляне пюре – для начинки

Для цибулі:

синя цибуля — 500 г

цукор – 5 ст. л.

сухе вино – 1 склянка

сушений чебрець – 1 ч. л.

лавровий лист – 1 шт.

бальзамічний оцет – 3 ст. л.

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

Готуємо вареники. У глибоку миску висипаємо гіркою борошно. Робимо заглиблення і вливаємо туди яйце. Змішуємо яйце з борошном, потім додаємо трохи молока, кефіру або води. Знову вимішуємо. 

Далі вливаємо рідину невеликими порціями, не припиняючи вимішувати. Рідини в ідеалі має піти десь дві склянки. Коли тісто на дотик стане гладким і тугим, висипаємо на рівну поверхню борошно (велику обробну дошку або просто на чистий стіл) та розкочуємо тісто. Склянкою вирізаємо кружальця, в які викладаємо чайну ложку картопляного пюре. Заліплюємо краї та відварюємо вареники в підсоленій воді.

Готуємо карамелізовану цибулю. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями. Викладаємо в нагріту та змащену олією сковороду, смажимо до м’якості. Слідкуйте, щоб цибуля не пригорала, це зіпсує весь смак страви!

Коли цибуля стане м’якою, додаємо цукор. Мішаємо, поки він повністю не розчиниться. Додаємо вино, лавровий лист, чебрець і бальзамічний оцет. Доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо хвилин п’ятнадцять, періодично помішуючи. Вино має випаруватися, а суміш — уваритися й загуснути.

Наприкінці видаляємо лавровий листочок і куштуємо цибулю на смак, на бажання можна додати в суміш сіль і перець. Готову карамелізовану цибулю викладаємо на вареники.

Сирники з базиліком і в’яленими томатами

Ми звикли, що сирники — це завжди про солодке. Що готують їх зі свіжими або сушеними ягодами, додають цукор та ваніль і подають з варенням, медом або згущеним молоком. І це дійсно смачно. Але солоні сирники — це зовсім інший вид гастрономічного задоволення. Пропонуємо переконатися в цьому, приготувавши сирники з базиліком і в’яленими томатами.

кисломолочний сир – 500 г 

яйця – 1 шт.

часник – 2 зубчики

вʼялені томати – 50 г 

базилік – невеликий пучок

борошно – 2 ст. л. 

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

Сир перетерти через сито або подрібнити блендером — це потрібно, щоб сирники були пухкими та ніжними і в тісті не було грудочок сиру. 

Часник, в’ялені томати та листочки базиліку дрібно посікти ножем. Додати все до сиру, вбити яйце, посолити й поперчити до смаку. Додати борошно і все добре вимішати. 

Змочити руки у воді та сформувати сирнички (руки треба змочувати обов’язково, інакше сир прилипатиме до рук). Обваляти кожний сирник у паніруванні — борошні, манці або панірувальних сухарях. Викладати на добре розігріту та змащену олією пательню та смажити на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.

Голубці в азійському стилі

Різновиди голубців можна знайти у кухнях майже всіх народів світу. Десь начинку загортають у капусту як ми, десь — у виноградне листя, а десь — у тонкі рисові млинці. Проте це завжди смачно і дає змогу для експериментів. Ми пропонуємо приготувати класичні українські голубці з азіатською ноткою. 

Для голубців:

капуста (молода або савойська) – 1 шт.

рис – пів склянки

фарш – 300 г

морква – 1 шт. 

цибуля – 1 шт.

часник – 2 зубчики

імбир – шматочок

бульйон або вода – 500 мл

олія – для смаження

соєвий соус – 3 ст. л.

Для соусу:

соєвий соус – ​​3 ст. л. 

рисовий оцет – 2 ст. л. 

цукор або мед – 1 ст. л.

кунжутна олія – 1 ст. л.

тертий корінь імбиру – 2 ч. л.

тертий зубчик часнику – 1 шт.

Рис відварити до м’якості. В іншій каструлі великого розміру нагріти воду, в яку опустити качан капусти на 2-3 хвилини. Потім дістати й відокремити листя. З листочків зрізати жорсткі перетинки.

Моркву, цибулю, часник і корінь імбиру почистити. Цибулю дрібно нашаткувати, моркву натерти на велику терку. Часник дрібненько нарізати, імбир натерти на дрібну терку. На сковорідці нагріти олію, викласти часник та імбир, прогріти хвилинку-дві. Викласти цибулю з морквою, влити 1 столову ложку соєвого соусу, смажити до м’якості. 

Фарш змішати з відвареним рисом і обсмаженими овочами. Додати 2 столові ложки соєвого соусу, знову добре вимішати. Отриманою сумішшю начинити капустяне листя, загортаючи кожне ролом. Щільно викласти роли у форму для запікання. Залити бульйоном або водою, накрити кришкою або фольгою, поставити в нагріту до 200°C духовку. Запікати 30-40 хвилин.

Для соусу всі інгредієнти змішати в склянці та добре збити вінчиком. Готові ролі подавати, посипавши подрібненим арахісом, їсти, вмочуючи в соус.

Деруни з малосольним лососем

Деруни з печінкою, фаршем або вершково-грибною підливою — як то кажуть, завжди є вдала ідея. Але як щодо ідеї подати деруни зі слабосолоним лососем? По-перше, картопля і солона рибка просто створені одне для одного. По-друге, лосося я пропоную засолити власноруч.

Для лосося:

філе лосося – 500 г

сіль – 1 ст. л.

цукор – 1 ст. л.

Для дерунів:

картопля – 10 шт. (середні)

цибуля – 2 шт. (невеликі)

яйця – 2 шт.

борошно або крохмаль – 2 ст.л.

сіль, перець – на смак

олія – для смаження

сметана – для подачі 

Готуємо лосось. Цукор перемішати із сіллю та цією сумішшю гарненько натерти шматок риби з усіх боків. Скласти в судочок, закрити кришкою, поставити на ніч у холодильник. Вранці злити сік, який береться на дні судка, а рибку нарізати тонкими слайсами та можна їсти.

Готуємо деруни. Цибулю чистимо й подрібнюємо блендером до стану рідкої кашки. Якщо блендера нема, можна потерти на терку. 

Картоплю гарненько миємо, чистимо й тремо на дрібну тертушку. Якщо ліньки це робити (або якщо ви як і я разом з овочами трете на тертушці пальці й нігті), то картоплю теж можна подрібнити в блендері. Добре відтискаємо з картоплі всю рідину.  Прямо всю-всю-всю. Це дуже важливий момент. Якщо не позбутися рідини, дерунчики розповзатимуться на сковорідці. 

Одразу додаємо картоплю до меленої цибульки, вбиваємо яйця, додаємо борошно або крохмаль. Солимо, перчимо, добре вимішуємо ложкою. Викладаємо ложкою на добре розігріту розпечену та змащену олією сковорідку. Смажимо до золотистого кольору з обох боків. Подаємо зі сметаною і нарізаним тоненькими скибочками лососем. 


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Советы тем, кто собрался идти в поход
Men's Life
2024-09-11T08:12:52Z
Вышло приложение Windows App, которое позволяет управлять ПК из любой точки мира через смартфон или планшет
Gloss
2024-09-20T15:33:48Z
Раскрыты спецификации процессоров Intel Core Ultra 200HX для игровых ноутбуков
Overclockers
2024-09-20T09:49:23Z
Линейку гибридных прцоессоров AMD Strix Halo возглавит модель Ryzen AI Max+ 395
Overclockers
2024-09-20T08:28:23Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
ASUS первой выпустила обновления UEFI для плат X670/B650 на базе AGESA 1.2.0.2
Overclockers
2024-09-13T10:46:00Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный и простой рецепт из курицы на ужин!!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Все секреты приготовления клубничного варенья
InfoHome
2024-08-27T05:33:38Z
Век живи век учись! От этого рецепта вы будете в восторге! Турецкая ачма - булочки с маком!
InfoHome
2024-08-19T13:10:09Z
Быстрый тортик за 5 минут без духовки! Очень вкусный и простой торт
InfoHome
2024-08-15T13:37:01Z