MY.UAСтатті
Що готувати зі сливами: 5 цікавих сезонних рецептів
Що готувати зі сливами: 5 цікавих сезонних рецептів

Що готувати зі сливами: 5 цікавих сезонних рецептів

Осінь — час смачних пирогів. Зокрема, зі сливами. Але, крім пирогів, зі сливами можна приготувати ще безліч смачних страв.

Авторка кулінарного блогу «Котлетка» та головна редакторка першого гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк пропонує цікаві та смачні страви зі сливами. А також канонічний рецепт сливового пирога — куди ж без нього!

Сливовий пиріг

Цей рецепт легендарного сливового пирога з газети The New York Times став культовим. Його готують уже кілька поколінь американців, а тепер — і мешканці інших країн.

Рецепт сливового пирога від Маріан Буррос у NYT публікували кожного вересня з 1983 по 1989 рік. Потім редактори вирішили, що цього достатньо. Щоб запобігти обуренню читачів востаннє рецепт надрукували великим шрифтом з пунктирною лінією навколо нього, щоб заохотити людей зробити вирізку. Це допомогло, люди почали додавати вирізку у свої кулінарні записники або вішати на холодильник.

Інгредієнти:

вершкове масло — 120 г

яйця — 2 шт.

цукор — 150 г + 2 ст. л.

борошно — 150 г  

розпушувач — 1 ч. л. 

сіль — щіпка 

кориця — 1 ч. л.

сливи — 12 шт.

Як приготувати сливовий пиріг

Масло кімнатної температури збити з цукром і щіпкою солі. По одному вибивати яйця, продовжувати збивати. Всипати борошно і розпушувач, вимішати ложкою до однорідності. Перелити у форму діаметром 24 см. Викласти половинки слив зрізом до тіста.

Вимішати 2 ст. л. цукру та 1 ч. л. кориці. Посипати сумішшю сливи. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40-45 хвилин до красивого золотавого кольору. Подавати сливовий пиріг теплим, за бажання можна прикрасити кулькою ванільного пломбіру.

Карамелізовані сливи

Карамелізовані сливи — універсальний інгредієнт, який можна додавати у різні страви. Вони чудово смакують з ранковою вівсянкою або з кисломолочним сиром і сметаною, їх можна додавати у випічку та салати з курячою печінкою, або ж подавати до млинців чи морозива.

Головне у цьому рецепті — використовувати свіжі, пружні сливи.

Інгредієнти:

сливи — 500 г

вершкове масло — 100 г

цукор — 5 ст. л.

Як приготувати карамелізовані сливи

Сливи помити, витерти насухо. Розрізати навпіл, видалити кісточки. Якщо сливи великі, можна розрізати половинки ще на дві частини.

У глибокій сковороді розтопити вершкове масло. Коли розтане, всипати цукор і добре його розмішати. Коли цукор перетвориться на карамель, викласти сливи зрізом донизу, потримати їх хвилину-дві на невеликому вогні. Потім перевернути, тримати в карамелі ще хвилинку, після чого зняти сливи з вогню.

Капрезе зі сливами

Італійський салат капрезе — найпростіша в приготуванні страва, яку тільки можна придумати. Поєднання томатів, моцарели й зеленого базиліку, мабуть, можна назвати найвдалішим фудпейрингом у світі. Проте цей рецепт не є канонічним, томати у цій страві можна замінити сливами — вийде не менш смачно.

Фото: whatshouldimakefor.com

Інгредієнти:

моцарела або бурата — 2 шт.

сливи — 500 г

м’ята — 1 пучок

зелений базилік — 1 пучок

оливкова олія, лимонний сік

свіжомелений чорний перець

Як приготувати капрезе зі сливами

Сливи та зелень помити, обсушити. З м’яти та базиліку обірвати листочки. Сливи розрізати навпіл, видалити кісточки. Половинки слив нарізати скибочками або кружальцями.

Якщо у вас моцарела, нарізати її кружальцями. Якщо бурата — викласти кульки сиру на середину великої пласкої тарілки. Шматочки слив викласти на тарілку по колу, чергуючи їх з листочками м’яти та базиліку. Скропити лимонним соком і оливковою олією. Посипати свіжомеленим чорним перцем.

Курка, запечена зі сливами

М’ясо зі сливами — не дуже популярне поєднання в наших широтах. І дарма. Кислинка слив (утім, як й інших фруктів чи ягід) ідеально відтіняє смак птиці або червоного м’яса. За схожим принципом ви можете приготувати курку з яблуками або айвою. І так, нехай вас не дивує наявність кориці в інгредієнтах — це дуже смачно!

Фото: oliveandmango.com

Інгредієнти:

курячі стегна — 5 шт.

сливи — 10 шт.

цибуля шалот — 5 шт.

цукор — 2 ст. л.

кориця — 1 ч. л.

сіль, перець — на смак

олія, лимонний сік

Як приготувати курку, запечену зі сливами

Духовку розігріти до 200 градусів. Цукор змішати з корицею. Сливи помити, витерти насухо. Розрізати навпіл, видалити кісточки. Цибулю почистити, розрізати навпіл. Жароміцну форму змастити олією, викласти половинки слив і цибулю. Присипати сумішшю цукру й кориці. Поставити в духовку на 15-20 хвилин — поверхня слив і цибулі має карамелізуватися.

Курку помити, витерти насухо паперовими рушниками. Викласти в глибоку миску, збризнути лимонним соком і олією, посипати сіллю й перцем. Добре перемішати руками, щоб спеції та олія огорнули курку з усіх боків.

Дістати запечені сливи з духовки, викласти на них курку. Накрити форму кришкою або фольгою, повернути в духовку. Зменшити потужність до 180 градусів, запікати 30 хвилин. Дістати з духовки, зняти кришку або фольгу. Повернути в духовку на 10-15 хвилин, аби на курці утворилася апетитна золотава скоринка.

Ткемалі — грузинський соус зі слив

Ткемалі — справжня зірка грузинської кухні, цей соус подають до яловичини, свинини, баранини, птиці, страв із картоплі.

Взагалі-то ткемалі — це назва грузинського різновиду аличі, і саме з аличі готують цей соус. В залежності від кольору аличі соус буває різного кольору — червоний, жовтий або зелений. Якщо ви не маєте аличі, можна взяти будь-яку сливу, наприклад, угорку.

Фото: whereismyspoon.co

Інгредієнти:

сливи — 1 кг 

цукор — 1 ст. л. 

сіль — 3 ч. л. 

часник — 5-6 зубчиків

кінза — 1 пучок

м’ята — невеликий пучок

перець чилі — 1 шт.

хмелі-сунелі — 2 ч. л.

вода — пів склянки 

Як приготувати соус ткемалі

Сливи помити, розрізати навпіл, видалити кісточки. Скласти в каструлю, додати воду, цукор і сіль. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити, помішуючи, 20 хвилин. Сливи мають пустити сік і розм’якнути.

М’яту і кінзу помити, обсушити й обірвати листочки. Чилі розрізати навпіл і видалити кісточки. Дрібно порізати. Часник почистити, пропустити через прес. Усе додати в каструлю зі сливами та проварити разом хвилин п’ять. Перебити все блендером до гладенької, однорідної консистенції, охолодити та перелити в банку з щільною кришкою. Зберігати в холодильнику.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Помер перший вокаліст гурту Iron Maiden Пол Маріо Дей
Ukraine Art News
2025-07-31T15:45:42Z
Чому Сідні Свіні критикують через сексуалізацію в рекламі джинсів
Elle
2025-07-30T13:42:37Z
Юристка, яку призначили керувати культурою: що відомо про уродженку Прикарпаття Тетяну Бережну, яка тепер буде керувати Мінкультом
Ukraine Art News
2025-07-30T11:15:47Z
Оззі Осборна поховають у Бірмінгемі 30 липня
Ukraine Art News
2025-07-30T08:00:46Z
Андрей Шептицький: Невідомі грані життя титана, який перевершив епоху
Photo Lviv
2025-07-30T05:12:25Z
"Мене німіє душа, коли на нас тиснуть США". OTOY випустив пісню про кохання під час війни
Ukraine Art News
2025-07-28T07:16:27Z
Макс Барських 3 серпня виступить у Sirka Camp
Photo Lviv
2025-07-27T05:06:24Z
Мирон Коновалець. “Він ніколи не афішував те, що робив для брата”
Photo Lviv
2025-07-26T05:12:26Z
Раптова загибель Ярослава Рущишина: Україна втратила видатного політика та громадського діяча
Photo Lviv
2025-07-25T06:03:29Z
Інклюзивність у культурі: Національний заповідник «Замки Тернопілля» презентує 11 пам'яток краю
Ukraine Art News
2025-07-31T18:33:34Z
У Бірмінгемі попрощалися з британським музикантом Оззі Осборном
Ukraine Art News
2025-07-31T10:45:50Z
“Simply The Best”. Львів’ян запрошують на концерт легендарних хітів при світлі 1000 свічок
Photo Lviv
2025-07-31T05:06:24Z
Як минув 10-тий ювілейний найбільший літфестиваль Центральної Європи
Photo Lviv
2025-07-31T05:00:31Z
Українців Варшави запрошують долучитися до створення виставки «Спільні домівки»
Ukraine Art News
2025-07-30T21:42:57Z
"Крихітка", Марина Круть та інші: хто з музикантів і стендаперів долучиться до фестивалю "Фронтера" в Луцьку
Ukraine Art News
2025-07-30T19:30:53Z
ЦУМ Київ запустив новий модний бренд BASIX
Elle
2025-07-30T18:42:33Z
У Соборі Святого Юра відбувся вечір пам’яті до 160-ліття митрополита Шептицького
Ukraine Art News
2025-07-30T16:42:40Z
Житній ринок у Києві внесли до переліку об’єктів культурної спадщини
Ukraine Art News
2025-07-30T15:18:47Z
Унаслідок атаки РФ на Київ 31 липня пошкоджено будівлю кіностудії Довженка
Ukraine Art News
2025-07-31T17:45:53Z
6 бестселерів, які екранізують у 2025 році
Elle
2025-07-31T17:12:46Z
Ель Фаннінґ, Мая Говк та Кіран Калкін зіграють у новому приквелі «Голодних ігор»
KinoFilms
2025-07-31T13:45:32Z
Меделін Петш повертається в українському трейлері фільму жахів «Незнайомці: Частина друга»
KinoFilms
2025-07-31T13:12:31Z
«Хижак: Дикі землі» — український трейлер нового розділу франшизи за участю Ель Фаннінґ
KinoFilms
2025-07-31T12:57:35Z
5 найкращих фільмів із Педро Паскалем
Elle
2025-07-31T11:33:41Z
На горизонті нова зіркова пара: Том Круз підтвердив роман з молодшою на 26 років акторкою Аною де Армас
Elle
2025-07-31T09:21:38Z
Netflix назвав найпопулярніший мультфільм за всю історію платформи
Ukraine Art News
2025-07-31T09:12:45Z
Після розриву заручин з Орландо Блумом: Кеті Перрі повечеряла разом з Джастіном Трюдо
Elle
2025-07-30T15:39:42Z
Ikos Kissamos: Де Мрії Зустрічають Середземноморське Сонце на Криті
Elle
2025-07-31T13:45:44Z
Як вигідно доїхати до Польщі автобусом: маршрут Київ — Варшава
Хмарочос
2025-07-31T07:16:00Z
Французький хутір перетворили на йога-ретрит
Хмарочос
2025-07-29T11:16:00Z
Корчми-щурі та млини за мостами, або замальовка з давнього минулого Львова
Photo Lviv
2025-07-29T05:12:23Z
Курортне Славсько на ретро фото
Photo Lviv
2025-07-28T05:12:28Z
Фонтан посеред транспортної розв’язки в Іспанії перетворили на міську купальню
Хмарочос
2025-07-27T06:07:03Z
Як створювати комерційні архітектурні проєкти: особистий досвід за останні роки
Хмарочос
2025-07-24T10:48:57Z
Місце, куди хочеться повертатися: УЛІС відкрив подієвий простір, басейн просто неба і формат вечерь у лісі
Elle
2025-07-24T08:30:43Z
Церква св. Климента в Белзі. Археологічні розкопки 1930-х років
Photo Lviv
2025-07-24T05:12:23Z
Пташки надії на рушнику: захистити традицію кролевецького переборного ткацтва можна через залучення нових учнів
Ukraine Art News
2025-07-31T18:30:47Z
«Життя обертається навколо театру і має дійти до логічного завершення — премʼєри». Спільне інтерв’ю Олександра й Марії Рудинських
Elle
2025-07-31T16:21:32Z
«Життя» без прикрас: новий київський ресторан з концепцією «keep it simple»
Elle
2025-07-31T16:15:38Z
Як зробити макіяж без тонального крему: розповідає візажистка
Elle
2025-07-31T14:00:45Z
Бахматов зробив парковку Деснянської РДА відкритою для громадськості. Раніше невідомі брали за це по 200 гривень
Хмарочос
2025-07-31T13:12:58Z
Киянина не пустили в метро на колісному кріслі через «філологічну суперечку»
Хмарочос
2025-07-31T11:09:56Z
Місячний календар стрижок на серпень 2025 року
Elle
2025-07-31T10:24:41Z
У передмісті Львова повністю вирізали центральний сквер. Мер пояснив, що 70 дерев були радянськими
Хмарочос
2025-07-31T08:49:03Z
На Рівненщині не можуть демонтувати радянський пам’ятник через лелече гніздо
Хмарочос
2025-07-31T08:16:03Z
ШІ як репетитор: OpenAI представила нову функцію ChatGPT – режим навчання
Gloss
2025-07-31T14:27:52Z
За пів року «Аврора» зібрала та передала на переробку 1,5 мільйони батарейок
Хмарочос
2025-07-31T10:03:46Z
Українська компанія представила у Стамбулі мінувальний дрон «Тримінер»
Ukraine Art News
2025-07-28T16:45:39Z
Bolt запускає підписку. Вона дає бонуси під час замовлення поїздок і доставки
Хмарочос
2025-07-24T08:22:00Z
25 найкращих архітектурних студій з України — за версією Architizer
Хмарочос
2025-07-23T09:09:47Z
У відділеннях Нової пошти можна лишити багаж перед потягом чи автобусом
Хмарочос
2025-07-18T10:12:57Z
МКСК запускає електронний Реєстр базової мережі закладів культури
Ukraine Art News
2025-07-17T17:03:42Z
Пентагон показав прототипи майбутніх дронів
Ukraine Art News
2025-07-17T05:57:53Z
Жуки можуть знищити історію: найстарішу бібліотеку Угорщини рятують від нашестя комах
Ukraine Art News
2025-07-15T11:58:14Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z
Весняне меню: детокс-салат із цибулі-порею з креветками
Elle
2025-05-20T19:09:34Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Анастасія Степанова ділиться рецептом лимонного тарту
Elle
2025-05-14T19:03:31Z