MY.UAСтатті
Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу
Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу

Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу

Осінь — пора густих, наваристих і, головне, гарячих супчиків. Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає про найпопулярніші супи Польщі, Грузії, Італії, Франції та України (ні, це не про борщ!) та ділиться рецептами їхнього приготування.

Бограч (Україна)

Зігрівальний український суп — це не лише про борщ. Холодної пори року чудово готувати бограч — традиційний суп українсько-угорського прикордоння. Бограч споріднений з угорським гуляшем і супом-гуляшем, проте це не одна й та сама страва.

Назва цього супу походить від угорського слова «казанок», адже схожу страву в давнину варили угорські пастухи, які на пасовиськах мали у своєму розпорядженні лише металевий казанок. Найтиповішим м’ясом для такої страви завжди була яловичина, проте вона не є обов’язковою в приготуванні бограча. Зараз цей суп готують не тільки з м’ясом, а й з грибами.

яловичина — 1 кг 

сало — 80 г 

вода — 2 л

картопля — 1 кг 

томати — 2 шт.

ріпчаста цибуля — 2 шт. 

солодкий перець — 2 шт. 

морква — 1 шт.

паприка мелена — 1 ст. л.

часник — 2 зубчики 

сіль, перець, кмин — на смак

Сало дрібно наріжте. На розігрітій сковороді підсмажте сало, поки з нього не виділиться жир. Цибулю очистить і подрібніть, підсмажте до золотавого кольору в розтопленому жирі. Додайте паприку, перемішайте.  

М’ясо наріжте кубиками 2 см і також додайте до страви. Почистьте і наріжте кубиками картоплю і моркву, також подрібніть томати, перець і часник. Коли м’ясо схопиться, додайте картоплю з морквою, часник, кмин. Додайте трохи води та зменште вогонь, щоб страва тушкувалася. Тушкуйте все разом хвилин десять. Потім додайте нарізані томати й перець, посоліть і поперчіть.  Додайте води, доведіть страву до кипіння, потім зменште вогонь і готуйте під кришкою близько 30 хвилин. Готовність перевіряйте по м’ясу, воно має бути м’яким.

Харчо (Грузія)

Харчо — національний грузинський суп з яловичини з рисом і волоськими горіхами. Автентичний рецепт передбачає додавання в суп кислої основи, зазвичай грузини використовують тклапі — так називають висушене на сонці пюре зі сливи ткемалі (аличі), аналог нашої пастили.

Характерною відмінною ознакою харчо є додавання в суп яловичини, тклапі й тертих волоських горіхів. Ці три компоненти не можна замінити іншими або вилучити з рецепта страви. Єдиний момент, який дозволяється, це заміна тклапі іншим кислим компонентом, наприклад, свіжою аличею, гранатовим соком, помідорами чи томатною пастою.

яловичина — 1 кг 

волоські горіхи — 0,5 кг 

часник — 5 зубчиків 

морква — 1 штука 

цибуля — 2 штуки 

рис — 5 ст. л. 

соус ткемалі або томатна паста — 5 ст. л. 

xмeлі-сунелі — 1 ч. л. 

червоний перець — ½ ч. л.

коріандр — на смак

сіль — на смак

зелень — для подачі

М’ясо добре промиваємо. Наливаємо в каструлю воду, доводимо її до кипіння і кидаємо яловичину. Варимо м’ясо на середньому вогні близько 2 годин.   Коли бульйон буде готовий, дістаємо м’ясо, ріжемо шматочками. Бульйон проціджуємо. Нарізаємо м’ясо на невеликі шматочки і повертаємо в киплячий бульйон.   

Чистимо цибулю, моркву і ріжемо тонкою соломкою. Нарізаємо зелень. Чистимо часник і натираємо на тертці. Очищаємо і подрібнюємо горіхи. Кладемо в бульйон соус ткемалі або томатну пасту, даємо бульйону закипіти і додаємо моркву. Варимо все разом близько десяти хвилин. 

Додаємо цибулю і знову доводимо до кипіння бульйон, варимо ще пів години. Після цього додаємо рис і варимо ще приблизно 10 хвилин. Змішуємо натертий часник із подрібненими горіхами і додаємо в бульйон. Варимо ще 15 хвилин. Далі додаємо спеції і варимо п’ять хвилин на невеликому вогні.  Перед подачею даємо супу настоятися 15-30 хвилин. При подачі посипаємо дрібно рубаною зеленню.

Мінестроне (Італія)

А цей суп — зірка італійської кухні. Традиційний рецепт передбачає, що овочі ріжуться, варяться до готовності, а потім половина їх подрібнюється в блендері до пюре, котре потім додається назад в суп. 

Та головне правило будь-якого мінестроне полягає в сезонності. Італійці використовують для приготування мінестроне тільки ті овочі, які можна купити на місцевому базарі в цей момент.

овочевий бульйон — 1 л

морква — 2 шт.

цибуля — 2 шт. 

невеликі цукіні — 2 шт.

стебла селери — 2 шт.

часник — 3 зубчики

подрібнені помідори у власному соку — 1 кг

базилік — 1 пучок

паста орзо — 50 г

консервована квасоля — 1 банка

сіль, перець — на смак

олія — для смаження

Цибулю, часник і моркву почистити, нарізати однаковими дрібненькими кубиками. Селеру так само порізати дрібненькими кубиками, цукіні — трохи більшими шматочками. В каструлі з товстим дном нагріти 3 ст. л. олії, покласти всі овочі крім цукіні. Смажити, часто помішуючи, на повільному вогні до золотистого кольору близько 15 хвилин.

Поки овочі готуються, відокремити листя базиліка від стебел і дрібно нашаткувати. Викласти подрібнене листя в каструлю, додати цукіні та помідори у власному соку разом із рідиною. Варити 10 хвилин. Потім влити гарячий овочевий бульйон, додати пасту й квасолю (можна з невеликою частиною рідини). Посолити, поперчити, довести до кипіння і готувати на повільному вогні протягом 10 хвилин.

Подавати, збризнувши оливковою олією. На бажання можна посипати тертим пармезаном.

Цибулевий суп (Франція)

Як і багато страв класичної французької кухні цибулевий суп від самого початку вважався їжею для бідних людей, бо для його приготування не треба було витрачати багато коштів: цибулі завжди було достатньо, до того ж вона була проста і невибаглива у вирощуванні. 

Загалом, страва відома ще з часів Римської імперії. Проте сучасний варіант цього супу бере свій початок у Франції в сімнадцятому столітті. За легендою цибулевий суп вперше приготував Король-сонце Людовик XV. Якось уночі йому дуже захотілося їсти, але на той момент він перебував у своєму мисливському будиночку, де не було ніяких інших продуктів, окрім цибулі, масла і шампанського. Король змішав всі ці інгредієнти, і отримав оригінальний і дуже смачний суп.

бульйон — 700 мл

ріпчаста цибуля — 4-5 шт.

біле сухе вино — 150 мл

вершкове масло — 50 г

олія — 1 ст. л.

часник — 2 зубчики

борошно — 1 ч. л. 

твердий сир — 100 г 

сіль, перець — до смаку

багет — 1 шт. 

Цибулю чистимо, ріжемо тонкими півкільцями. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо олію і смажимо в цій суміші цибулю на маленькому вогні, постійно помішуючи.

Коли цибуля стане м’якою й золотистою, додаємо пропущений через прес часник. Пасеруємо все ще кілька хвилин, помішуючи, після чого додаємо борошно. Добре перемішуємо, щоб борошно не схопилося грудочками.

Додаємо вино, сіль і перець. Перемішуємо, тушкуємо все разом хвилинку, після чого вливаємо бульйон і добре перемішуємо. Накриваємо суп кришкою і варимо на мінімальному вогні 30 хвилин. Тим часом ріжемо багет скибками, підсушуємо його в духовці, тостері або на сухій сковороді. Сир тремо на великій тертці.

У жароміцній формі розливаємо порційно суп, викладаємо зверху одну-дві скибочки багета, щедро посипаємо тертим сиром. Ставимо суп у нагріту до 200 градусів духовку хвилин на п’ять, поки сир не розплавиться. Подаємо суп одразу, поки він дуже гарячий.

Мерджимек чорбаси (Туреччина)

Мерджимек чорбаси у перекладі з турецької означає суп із сочевиці. Це, мабуть, най-най-най популярніший суп Туреччини, який турки можуть їсти в будь-яку пору року. Варіантів приготування цієї страви — як і рецептів борщу, тобто мільйон. Готувати цей можна як  на воді, так і на бульйоні (овочевому або м’ясному). А використовувати для нього можна як жовту, так і червону сочевицю.

червона сочевиця —  1 склянка

цибуля —  1 шт.

томатна паста —  1 ст. л.

олія чи вершкове  масло —  2 ст. л.

бульйон або вода — 2 л.

сіль — до смаку

суха м’ята — 0,5 ч. л.

лимон — для подачі

Цибулю почистити, дрібно нарізати й обсмажити в каструлі на вершковому маслі або в олії. Коли стане прозорою, додати томатну пасту і смажити, помішуючи хвилину-дві.

Заливаємо водою або бульйоном, додаємо сочевицю, сіль і м’яту. Варимо близько півгодини,  поки сочевиця не розвариться. Готовий суп подрібнюємо блендером. Подаємо зі скибкою лимона, який треба вичавити прямо у суп.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Кім Кардаш’ян змінила два вінтажних образи від культових дизайнерів під час святкування 45-річчя — фото
Elle
2025-10-24T06:54:30Z
Олександр Рудинський — перший український актор, який став обличчям міжнародного спортивного бренду
Elle
2025-10-23T16:27:29Z
Стала відома причина смерті лідера гурту Green Grey
Ukraine Art News
2025-10-21T20:30:31Z
Ексдиректору Молодого театру Білоусу оголосили підозру в сексуальному насильстві над студентками - він усе заперечує
Ukraine Art News
2025-10-21T19:15:33Z
Останній президент Львова. Хто це такий і де він жив?
Photo Lviv
2025-10-21T05:12:20Z
Демі Мур, Кендалл Дженнер, Селена Гомес та інші зірки на червоній доріжці гала-концерту Музею Академії-2025
Elle
2025-10-19T15:12:31Z
Лобода виступила на весіллі футболіста Хайкіна, що "пишається російським паспортом", - блогер
Ukraine Art News
2025-10-19T05:30:30Z
У віці 103 років помер китайський лауреат Нобелівської премії з фізики Чень Нін Ян
Ukraine Art News
2025-10-18T20:45:28Z
Британський принц Ендрю відмовився від титулу герцога Йоркського
Ukraine Art News
2025-10-18T07:18:35Z
Український Дім знову відкрив двері фестивалю "Фундамент. Історії про культуру"
Ukraine Art News
2025-10-24T19:36:31Z
Львівський цирк запрошує на додатковий показ «Мавки» 25 жовтня
Photo Lviv
2025-10-24T19:00:20Z
Міжнародний книжковий ярмарок у Кракові відкрили з національним стендом "Україна"
Ukraine Art News
2025-10-24T15:31:08Z
Букерівська премія започатковує дитячий аналог: головна нагорода 66 тисяч доларів
Ukraine Art News
2025-10-24T12:12:36Z
«Пам’ять глини»: у Софії Київській відкрився фестиваль сучасної кераміки
Ukraine Art News
2025-10-24T07:12:32Z
У Львові пройде форум безбар’єрності
Хмарочос
2025-10-24T06:36:58Z
Відкрийте для себе старовинну фотографію: Ціанотипія у Львові
Photo Lviv
2025-10-24T05:11:07Z
Айвазовський та «Безмежність»: Виставка «Море» як пластична драма світла в Zenyk Art Gallery
Photo Lviv
2025-10-24T05:06:23Z
Організатором сенсаційного концерту Шугара у київському Палаці Спорту стала львівська концертна агенція VINIL
Photo Lviv
2025-10-24T05:00:22Z
На кінофестивалі «Молодість» відбудеться прем’єра документального фільму «Palyanytsia»
Ukraine Art News
2025-10-24T15:27:46Z
Зумери втомилися від сексу на екрані: як змінилися культурні пріоритети молоді
Ukraine Art News
2025-10-24T12:57:36Z
Джонні Депп втілить головного героя нової адаптації «Різдвяної пісні»
KinoFilms
2025-10-24T10:51:21Z
Брі Ларсон майже підтвердила свою участь в наступних «Месниках»
KinoFilms
2025-10-23T11:15:21Z
Аарон Тейлор-Джонсон і Лілі-Роуз Депп зіграють в новому фільмі режисера «Носферату»
KinoFilms
2025-10-23T10:09:22Z
Кінофестиваль "Молодість" оголосив позаконкурсну програму
Ukraine Art News
2025-10-23T06:03:34Z
“Ковчег милосердя”: Прем’єра фільму про парамедиків-волонтерів у Львові
Photo Lviv
2025-10-23T05:12:20Z
Режисеру Білоусу обрали запобіжний захід у справі про сексуальне насильство над студентками
Ukraine Art News
2025-10-22T16:45:28Z
5 нових атмосферних фільмів жахів для перегляду на Гелловін
KinoFilms
2025-10-22T11:00:27Z
Sani Resort та Аннабель Кармел запрошують на яскраву вечірку на честь Гелловіну
Elle
2025-10-24T10:36:33Z
Де в світі найдорожче і найдешевше житло? Рейтинг Property Index від Deloitte
Хмарочос
2025-10-24T06:31:38Z
ТОП-10 локацій для фотосесії у Львові: від романтики старого міста до сучасних краєвидів
Photo Lviv
2025-10-24T04:57:20Z
У Лондоні 700-річну церкву підвісили над будівельним майданчиком
Хмарочос
2025-10-22T07:39:38Z
Чернігів і Славутич лишилися без світла й води через удари по енергооб’єктах
Хмарочос
2025-10-21T07:36:42Z
Два українські села потрапили до списку найкращих у світі — ООН
Ukraine Art News
2025-10-20T14:33:31Z
Два села в Карпатах увійшли до списку найкращих туристичних сіл світу
Хмарочос
2025-10-20T09:36:55Z
На Кіровоградщині пройде Всеукраїнський залізничний фестиваль
Хмарочос
2025-10-20T08:13:41Z
Заповідник «Тустань» відзначає 20-річчя
Photo Lviv
2025-10-18T05:03:21Z
Королева Камілла у total-black образі з вуаллю і брошкою Єлизавети на історичній зустрічі з Папою Римським
Elle
2025-10-24T14:12:29Z
На Новокостянтинівській відкрили новий шляхопровід
Хмарочос
2025-10-24T13:00:47Z
Чоловік підірвав гранату на пероні вокзалу: загинули чотири людини
Хмарочос
2025-10-24T13:00:46Z
«ELLE Україна» презентує особливий осінній номер
Elle
2025-10-24T12:33:34Z
7 трендів манікюру на Гелловін 2025 року
Elle
2025-10-24T11:33:32Z
В Києві запроваджують електронні конкурси громадських ініціатив
Хмарочос
2025-10-24T10:47:13Z
Осіннє меню: що їсти для енергії та спокою
Elle
2025-10-24T10:15:28Z
На Березняках Stolitsa Group зводить 26-поверхівку біля води. За Генпланом там досі зелена зона
Хмарочос
2025-10-24T09:51:45Z
В Житомирі реставрують старовинні двері
Хмарочос
2025-10-24T08:19:16Z
Тренди вивчення мов для кар’єрного росту в 2025 році
Хмарочос
2025-10-23T06:48:44Z
4 критерії, щоб обрати пуско-зарядні пристрої
Хмарочос
2025-10-22T11:42:39Z
Вчені сподіваються на революцію в сонячній енергетиці: завдяки панелям із перовскіту
Хмарочос
2025-10-16T13:45:39Z
Netflix і Spotify запускають спільні відеоподкасти
Ukraine Art News
2025-10-15T14:18:34Z
«Укрпошта» запускає власні поштомати
Хмарочос
2025-10-15T13:00:51Z
В Україні офіційно почав працювати стримінг HBO Max
Хмарочос
2025-10-15T08:12:47Z
HBO Max відтепер в Україні: що пропонує стримінгова платформа
Elle
2025-10-14T19:39:27Z
Instagram запозичив рейтинги Асоціації кіномистецтва для обмеження контенту за віком
Ukraine Art News
2025-10-14T18:30:28Z
Microsoft з 14 жовтня припиняє підтримку Windows 10
Ukraine Art News
2025-10-14T11:48:29Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z