MY.UAСтатті
Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу
Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу

Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу

Осінь — пора густих, наваристих і, головне, гарячих супчиків. Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає про найпопулярніші супи Польщі, Грузії, Італії, Франції та України (ні, це не про борщ!) та ділиться рецептами їхнього приготування.

Бограч (Україна)

Зігрівальний український суп — це не лише про борщ. Холодної пори року чудово готувати бограч — традиційний суп українсько-угорського прикордоння. Бограч споріднений з угорським гуляшем і супом-гуляшем, проте це не одна й та сама страва.

Назва цього супу походить від угорського слова «казанок», адже схожу страву в давнину варили угорські пастухи, які на пасовиськах мали у своєму розпорядженні лише металевий казанок. Найтиповішим м’ясом для такої страви завжди була яловичина, проте вона не є обов’язковою в приготуванні бограча. Зараз цей суп готують не тільки з м’ясом, а й з грибами.

яловичина — 1 кг 

сало — 80 г 

вода — 2 л

картопля — 1 кг 

томати — 2 шт.

ріпчаста цибуля — 2 шт. 

солодкий перець — 2 шт. 

морква — 1 шт.

паприка мелена — 1 ст. л.

часник — 2 зубчики 

сіль, перець, кмин — на смак

Сало дрібно наріжте. На розігрітій сковороді підсмажте сало, поки з нього не виділиться жир. Цибулю очистить і подрібніть, підсмажте до золотавого кольору в розтопленому жирі. Додайте паприку, перемішайте.  

М’ясо наріжте кубиками 2 см і також додайте до страви. Почистьте і наріжте кубиками картоплю і моркву, також подрібніть томати, перець і часник. Коли м’ясо схопиться, додайте картоплю з морквою, часник, кмин. Додайте трохи води та зменште вогонь, щоб страва тушкувалася. Тушкуйте все разом хвилин десять. Потім додайте нарізані томати й перець, посоліть і поперчіть.  Додайте води, доведіть страву до кипіння, потім зменште вогонь і готуйте під кришкою близько 30 хвилин. Готовність перевіряйте по м’ясу, воно має бути м’яким.

Харчо (Грузія)

Харчо — національний грузинський суп з яловичини з рисом і волоськими горіхами. Автентичний рецепт передбачає додавання в суп кислої основи, зазвичай грузини використовують тклапі — так називають висушене на сонці пюре зі сливи ткемалі (аличі), аналог нашої пастили.

Характерною відмінною ознакою харчо є додавання в суп яловичини, тклапі й тертих волоських горіхів. Ці три компоненти не можна замінити іншими або вилучити з рецепта страви. Єдиний момент, який дозволяється, це заміна тклапі іншим кислим компонентом, наприклад, свіжою аличею, гранатовим соком, помідорами чи томатною пастою.

яловичина — 1 кг 

волоські горіхи — 0,5 кг 

часник — 5 зубчиків 

морква — 1 штука 

цибуля — 2 штуки 

рис — 5 ст. л. 

соус ткемалі або томатна паста — 5 ст. л. 

xмeлі-сунелі — 1 ч. л. 

червоний перець — ½ ч. л.

коріандр — на смак

сіль — на смак

зелень — для подачі

М’ясо добре промиваємо. Наливаємо в каструлю воду, доводимо її до кипіння і кидаємо яловичину. Варимо м’ясо на середньому вогні близько 2 годин.   Коли бульйон буде готовий, дістаємо м’ясо, ріжемо шматочками. Бульйон проціджуємо. Нарізаємо м’ясо на невеликі шматочки і повертаємо в киплячий бульйон.   

Чистимо цибулю, моркву і ріжемо тонкою соломкою. Нарізаємо зелень. Чистимо часник і натираємо на тертці. Очищаємо і подрібнюємо горіхи. Кладемо в бульйон соус ткемалі або томатну пасту, даємо бульйону закипіти і додаємо моркву. Варимо все разом близько десяти хвилин. 

Додаємо цибулю і знову доводимо до кипіння бульйон, варимо ще пів години. Після цього додаємо рис і варимо ще приблизно 10 хвилин. Змішуємо натертий часник із подрібненими горіхами і додаємо в бульйон. Варимо ще 15 хвилин. Далі додаємо спеції і варимо п’ять хвилин на невеликому вогні.  Перед подачею даємо супу настоятися 15-30 хвилин. При подачі посипаємо дрібно рубаною зеленню.

Мінестроне (Італія)

А цей суп — зірка італійської кухні. Традиційний рецепт передбачає, що овочі ріжуться, варяться до готовності, а потім половина їх подрібнюється в блендері до пюре, котре потім додається назад в суп. 

Та головне правило будь-якого мінестроне полягає в сезонності. Італійці використовують для приготування мінестроне тільки ті овочі, які можна купити на місцевому базарі в цей момент.

овочевий бульйон — 1 л

морква — 2 шт.

цибуля — 2 шт. 

невеликі цукіні — 2 шт.

стебла селери — 2 шт.

часник — 3 зубчики

подрібнені помідори у власному соку — 1 кг

базилік — 1 пучок

паста орзо — 50 г

консервована квасоля — 1 банка

сіль, перець — на смак

олія — для смаження

Цибулю, часник і моркву почистити, нарізати однаковими дрібненькими кубиками. Селеру так само порізати дрібненькими кубиками, цукіні — трохи більшими шматочками. В каструлі з товстим дном нагріти 3 ст. л. олії, покласти всі овочі крім цукіні. Смажити, часто помішуючи, на повільному вогні до золотистого кольору близько 15 хвилин.

Поки овочі готуються, відокремити листя базиліка від стебел і дрібно нашаткувати. Викласти подрібнене листя в каструлю, додати цукіні та помідори у власному соку разом із рідиною. Варити 10 хвилин. Потім влити гарячий овочевий бульйон, додати пасту й квасолю (можна з невеликою частиною рідини). Посолити, поперчити, довести до кипіння і готувати на повільному вогні протягом 10 хвилин.

Подавати, збризнувши оливковою олією. На бажання можна посипати тертим пармезаном.

Цибулевий суп (Франція)

Як і багато страв класичної французької кухні цибулевий суп від самого початку вважався їжею для бідних людей, бо для його приготування не треба було витрачати багато коштів: цибулі завжди було достатньо, до того ж вона була проста і невибаглива у вирощуванні. 

Загалом, страва відома ще з часів Римської імперії. Проте сучасний варіант цього супу бере свій початок у Франції в сімнадцятому столітті. За легендою цибулевий суп вперше приготував Король-сонце Людовик XV. Якось уночі йому дуже захотілося їсти, але на той момент він перебував у своєму мисливському будиночку, де не було ніяких інших продуктів, окрім цибулі, масла і шампанського. Король змішав всі ці інгредієнти, і отримав оригінальний і дуже смачний суп.

бульйон — 700 мл

ріпчаста цибуля — 4-5 шт.

біле сухе вино — 150 мл

вершкове масло — 50 г

олія — 1 ст. л.

часник — 2 зубчики

борошно — 1 ч. л. 

твердий сир — 100 г 

сіль, перець — до смаку

багет — 1 шт. 

Цибулю чистимо, ріжемо тонкими півкільцями. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо олію і смажимо в цій суміші цибулю на маленькому вогні, постійно помішуючи.

Коли цибуля стане м’якою й золотистою, додаємо пропущений через прес часник. Пасеруємо все ще кілька хвилин, помішуючи, після чого додаємо борошно. Добре перемішуємо, щоб борошно не схопилося грудочками.

Додаємо вино, сіль і перець. Перемішуємо, тушкуємо все разом хвилинку, після чого вливаємо бульйон і добре перемішуємо. Накриваємо суп кришкою і варимо на мінімальному вогні 30 хвилин. Тим часом ріжемо багет скибками, підсушуємо його в духовці, тостері або на сухій сковороді. Сир тремо на великій тертці.

У жароміцній формі розливаємо порційно суп, викладаємо зверху одну-дві скибочки багета, щедро посипаємо тертим сиром. Ставимо суп у нагріту до 200 градусів духовку хвилин на п’ять, поки сир не розплавиться. Подаємо суп одразу, поки він дуже гарячий.

Мерджимек чорбаси (Туреччина)

Мерджимек чорбаси у перекладі з турецької означає суп із сочевиці. Це, мабуть, най-най-най популярніший суп Туреччини, який турки можуть їсти в будь-яку пору року. Варіантів приготування цієї страви — як і рецептів борщу, тобто мільйон. Готувати цей можна як  на воді, так і на бульйоні (овочевому або м’ясному). А використовувати для нього можна як жовту, так і червону сочевицю.

червона сочевиця —  1 склянка

цибуля —  1 шт.

томатна паста —  1 ст. л.

олія чи вершкове  масло —  2 ст. л.

бульйон або вода — 2 л.

сіль — до смаку

суха м’ята — 0,5 ч. л.

лимон — для подачі

Цибулю почистити, дрібно нарізати й обсмажити в каструлі на вершковому маслі або в олії. Коли стане прозорою, додати томатну пасту і смажити, помішуючи хвилину-дві.

Заливаємо водою або бульйоном, додаємо сочевицю, сіль і м’яту. Варимо близько півгодини,  поки сочевиця не розвариться. Готовий суп подрібнюємо блендером. Подаємо зі скибкою лимона, який треба вичавити прямо у суп.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Дитяче Євробачення - 2024: 15 листопада розпочинається перший етап голосування
Ukraine Art News
2024-11-15T15:00:47Z
Родина фантаста Станіслава Лема була тісно пов'язана з відомими магнатами на Львівщині, - дослідження
Ukraine Art News
2024-11-15T12:54:44Z
«Я почав вести блог, щоб потрапити в музичну сферу»: як TUMAZAR став зіркою TikTok. Інтерв’ю
MC Today
2024-11-15T08:07:22Z
Христина Соловій оголосила, що бере паузу від виступів на невизначений період
Ukraine Art News
2024-11-14T16:36:40Z
Що треба знати про Соню Делоне – королеву кольору та авангарду
Ukraine Art News
2024-11-14T13:34:31Z
Образ дня: Ріта Ора в кутюрній сукні FROLOV у новому епізоді The Masked Singer
Elle
2024-11-14T13:10:10Z
Співак Ray J заявив, що зірки, які брали участь у вечірках Diddy, намагаються підкупити імовірних жертв
Ukraine Art News
2024-11-14T12:24:56Z
Жінка, яка має план. Інтерв'ю з Іриною Горовою
Elle
2024-11-13T12:31:03Z
Бренду Poustovit виповнюється 25 років
Elle
2024-11-13T11:34:43Z
Музикант Олександр Ремез і Культурний десант випустили пісню та кліп «Як ти там, Харків?»
Ukraine Art News
2024-11-15T17:15:45Z
Обличчя української науки: L’ORÉAL оголосить імена переможниць шостого сезону української премії «Для жінок у науці»
Elle
2024-11-15T15:45:45Z
Українців запросили на зустріч з українськими книговидавцями у Відні
Ukraine Art News
2024-11-15T13:49:07Z
BEVZA представляє різдвяну ялинкову прикрасу «Щедрик»
Elle
2024-11-15T13:18:48Z
Guzema Fine Jewelry презентує святковий діамантовий дроп
Elle
2024-11-15T12:46:33Z
Перший після смерті Беннінгтона: Linkin Park випустили альбом From Zero з вокалісткою Емілі Армстронг
Ukraine Art News
2024-11-15T09:48:44Z
«Мій бекграунд — це основа, що дарує мені свободу». Інтерв’ю з Дмитром Козинцем, українським митцем з грецьким корінням
Elle
2024-11-15T09:30:47Z
У Києві презентують шість міських проєктів про мистецтво та урбаністику
Хмарочос
2024-11-15T08:55:37Z
У Києві створили Музей авангарду. Зараз у колекції 50 робіт
Хмарочос
2024-11-15T08:26:48Z
В Анкарі відбудеться фестиваль українського кіно
Ukraine Art News
2024-11-15T17:37:01Z
Зеленський призначив гранти молодим кінематографістам для створення фільмів
Ukraine Art News
2024-11-15T17:33:42Z
Оголосили імʼя ведучого церемонії "Оскар-2025"
Ukraine Art News
2024-11-15T17:21:54Z
Фільмографія “королеви комедій” Дженніфер Еністон: ТОП 10 фільмів, які має побачити кожен
MC Today
2024-11-15T16:43:51Z
Одразу на кількох кінофестивалях у Великій Британії покажуть українські фільми
Ukraine Art News
2024-11-15T16:16:14Z
«Зоряні війни»: Бен Мендельсон повернеться в новому сезоні серіалу «Андор»
KinoFilms
2024-11-15T15:42:33Z
Новий погляд на Гаррісона Форда в образі Червоного Галка у фільмі про Капітана Америка
KinoFilms
2024-11-15T15:12:29Z
Режисер "Пʼятого елемента" і "Таксі" Люк Бессон виступив онлайн на російському форумі, - росЗМІ
Ukraine Art News
2024-11-15T13:00:53Z
"Ще здатен": Богдан Бенюк готовий піти в ЗСУ та зізнався, чим хоче там зайнятися
Ukraine Art News
2024-11-15T12:24:37Z
Урич зі Львівщини опинився в переліку "Найкращих туристичних сіл" за версією турорганізації ООН
Ukraine Art News
2024-11-15T12:15:52Z
У Британії запускають поїзд із двокімнатними купе, спа і світським салоном
Хмарочос
2024-11-15T10:46:03Z
Мінкульт виступив проти планів КМДА збудувати підземний паркінг на Старокиївській горі
Ukraine Art News
2024-11-14T13:49:26Z
В осередку старинного Львова. Наше місто перед 700 роками
Photo Lviv
2024-11-14T06:12:28Z
Напівпрозорий скляний фасад і гра світла: приватний будинок у Хіросімі
Хмарочос
2024-11-13T07:07:07Z
Залізничні вокзали Галичини часів Австро-Угорщини
Photo Lviv
2024-11-13T06:18:32Z
Маршрути пам’яті й більше подорожей Україною. Як змінилася туристична галузь під час війни. Інтерв’ю з Мар’яною Олеськів
MC Today
2024-11-12T13:32:56Z
Нестача даних, персоналу і не тільки: очільниця ДАРТ розповіла про виклики туристичної сфери
MC Today
2024-11-12T13:32:54Z
Засновник COMFY інвестував у 33 торгових парка в Польщі: що це за бізнес та як він працює
MC Today
2024-11-12T13:32:43Z
Англійська мова без підручників: 9 Telegram-каналів для легкого і цікавого навчання
MC Today
2024-11-15T18:42:51Z
Зараз в Україні лише 0,5% людей можуть дозволити собі придбати практично все, що хочуть
Хмарочос
2024-11-15T18:10:15Z
У Києві триває кампанія UNICEF для підтримки дітей з інвалідністю
Хмарочос
2024-11-15T18:06:52Z
Україна та Іспанія обговорили перспективи співпраці у сфері культури
Ukraine Art News
2024-11-15T17:18:57Z
Мистецтво визначати пріоритети: поради зі щоденної практики есенціалізму
MC Today
2024-11-15T16:33:51Z
Не тільки одяг чи взуття: на маркетплейсі Kasta тепер можна купувати техніку від «Фокстрот»
MC Today
2024-11-15T16:27:51Z
Асоціація «Українки Швейцарії» проведе вечорниці з нагоди свого 5-ліття
Ukraine Art News
2024-11-15T15:43:01Z
Розкажіть про Україну за кордоном. Як доєднатися до акції Unbroken for 1000 days від платформи Strichka
MC Today
2024-11-15T15:28:07Z
Ексочільник Google впевнений, що віддалена робота заважає підвищенню. Як він це пояснює
MC Today
2024-11-15T15:13:27Z
Стівен Кінг оголосив, що йде з соцмережі X
Ukraine Art News
2024-11-15T15:31:08Z
«Українці створюють технології, яких раніше не існувало»: головні тези з виступу Олександр Борнякова на Web Summit 2024
MC Today
2024-11-15T15:03:58Z
Як застарілі системи можуть стримувати український бізнес: власний досвід
MC Today
2024-11-15T13:55:07Z
На Вінничині запустили газотурбінну установку в рекордні строки
Хмарочос
2024-11-15T11:39:56Z
Чорна п’ятниця 2024: найпривабливіші пропозиції українських брендів і прогнози від Admitad Україна
MC Today
2024-11-15T07:31:20Z
Чому мережа «Кібернетики» не «злетіла» в Одесі: співзасновники про досвід у великих містах
MC Today
2024-11-15T07:13:08Z
Uklon запустив верифікацію нових водіїв через Дію, щоб зекономити дві хвилини
Хмарочос
2024-11-14T16:28:31Z
Спрацьовує wow-ефект: співзасновники «Кібернетиків» розповіли про масштабування в регіонах
MC Today
2024-11-14T11:49:07Z
Біткойн різко зріс: як платформа хмарного майнінгу BCH Miner допоможе заробляти $5 тис. на день
MC Today
2024-11-14T11:11:51Z
Королівський пляцок-пиріг: смачно через віки
Ukraine Art News
2024-11-15T09:30:48Z
Секрети приготування смачного бургера в домашніх умовах
Photo Lviv
2024-10-24T04:57:29Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z