MY.UAСтатті
Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу
Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу

Осіннє меню: 5 зігрівальних супів з усього світу

Осінь — пора густих, наваристих і, головне, гарячих супчиків. Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає про найпопулярніші супи Польщі, Грузії, Італії, Франції та України (ні, це не про борщ!) та ділиться рецептами їхнього приготування.

Бограч (Україна)

Зігрівальний український суп — це не лише про борщ. Холодної пори року чудово готувати бограч — традиційний суп українсько-угорського прикордоння. Бограч споріднений з угорським гуляшем і супом-гуляшем, проте це не одна й та сама страва.

Назва цього супу походить від угорського слова «казанок», адже схожу страву в давнину варили угорські пастухи, які на пасовиськах мали у своєму розпорядженні лише металевий казанок. Найтиповішим м’ясом для такої страви завжди була яловичина, проте вона не є обов’язковою в приготуванні бограча. Зараз цей суп готують не тільки з м’ясом, а й з грибами.

яловичина — 1 кг 

сало — 80 г 

вода — 2 л

картопля — 1 кг 

томати — 2 шт.

ріпчаста цибуля — 2 шт. 

солодкий перець — 2 шт. 

морква — 1 шт.

паприка мелена — 1 ст. л.

часник — 2 зубчики 

сіль, перець, кмин — на смак

Сало дрібно наріжте. На розігрітій сковороді підсмажте сало, поки з нього не виділиться жир. Цибулю очистить і подрібніть, підсмажте до золотавого кольору в розтопленому жирі. Додайте паприку, перемішайте.  

М’ясо наріжте кубиками 2 см і також додайте до страви. Почистьте і наріжте кубиками картоплю і моркву, також подрібніть томати, перець і часник. Коли м’ясо схопиться, додайте картоплю з морквою, часник, кмин. Додайте трохи води та зменште вогонь, щоб страва тушкувалася. Тушкуйте все разом хвилин десять. Потім додайте нарізані томати й перець, посоліть і поперчіть.  Додайте води, доведіть страву до кипіння, потім зменште вогонь і готуйте під кришкою близько 30 хвилин. Готовність перевіряйте по м’ясу, воно має бути м’яким.

Харчо (Грузія)

Харчо — національний грузинський суп з яловичини з рисом і волоськими горіхами. Автентичний рецепт передбачає додавання в суп кислої основи, зазвичай грузини використовують тклапі — так називають висушене на сонці пюре зі сливи ткемалі (аличі), аналог нашої пастили.

Характерною відмінною ознакою харчо є додавання в суп яловичини, тклапі й тертих волоських горіхів. Ці три компоненти не можна замінити іншими або вилучити з рецепта страви. Єдиний момент, який дозволяється, це заміна тклапі іншим кислим компонентом, наприклад, свіжою аличею, гранатовим соком, помідорами чи томатною пастою.

яловичина — 1 кг 

волоські горіхи — 0,5 кг 

часник — 5 зубчиків 

морква — 1 штука 

цибуля — 2 штуки 

рис — 5 ст. л. 

соус ткемалі або томатна паста — 5 ст. л. 

xмeлі-сунелі — 1 ч. л. 

червоний перець — ½ ч. л.

коріандр — на смак

сіль — на смак

зелень — для подачі

М’ясо добре промиваємо. Наливаємо в каструлю воду, доводимо її до кипіння і кидаємо яловичину. Варимо м’ясо на середньому вогні близько 2 годин.   Коли бульйон буде готовий, дістаємо м’ясо, ріжемо шматочками. Бульйон проціджуємо. Нарізаємо м’ясо на невеликі шматочки і повертаємо в киплячий бульйон.   

Чистимо цибулю, моркву і ріжемо тонкою соломкою. Нарізаємо зелень. Чистимо часник і натираємо на тертці. Очищаємо і подрібнюємо горіхи. Кладемо в бульйон соус ткемалі або томатну пасту, даємо бульйону закипіти і додаємо моркву. Варимо все разом близько десяти хвилин. 

Додаємо цибулю і знову доводимо до кипіння бульйон, варимо ще пів години. Після цього додаємо рис і варимо ще приблизно 10 хвилин. Змішуємо натертий часник із подрібненими горіхами і додаємо в бульйон. Варимо ще 15 хвилин. Далі додаємо спеції і варимо п’ять хвилин на невеликому вогні.  Перед подачею даємо супу настоятися 15-30 хвилин. При подачі посипаємо дрібно рубаною зеленню.

Мінестроне (Італія)

А цей суп — зірка італійської кухні. Традиційний рецепт передбачає, що овочі ріжуться, варяться до готовності, а потім половина їх подрібнюється в блендері до пюре, котре потім додається назад в суп. 

Та головне правило будь-якого мінестроне полягає в сезонності. Італійці використовують для приготування мінестроне тільки ті овочі, які можна купити на місцевому базарі в цей момент.

овочевий бульйон — 1 л

морква — 2 шт.

цибуля — 2 шт. 

невеликі цукіні — 2 шт.

стебла селери — 2 шт.

часник — 3 зубчики

подрібнені помідори у власному соку — 1 кг

базилік — 1 пучок

паста орзо — 50 г

консервована квасоля — 1 банка

сіль, перець — на смак

олія — для смаження

Цибулю, часник і моркву почистити, нарізати однаковими дрібненькими кубиками. Селеру так само порізати дрібненькими кубиками, цукіні — трохи більшими шматочками. В каструлі з товстим дном нагріти 3 ст. л. олії, покласти всі овочі крім цукіні. Смажити, часто помішуючи, на повільному вогні до золотистого кольору близько 15 хвилин.

Поки овочі готуються, відокремити листя базиліка від стебел і дрібно нашаткувати. Викласти подрібнене листя в каструлю, додати цукіні та помідори у власному соку разом із рідиною. Варити 10 хвилин. Потім влити гарячий овочевий бульйон, додати пасту й квасолю (можна з невеликою частиною рідини). Посолити, поперчити, довести до кипіння і готувати на повільному вогні протягом 10 хвилин.

Подавати, збризнувши оливковою олією. На бажання можна посипати тертим пармезаном.

Цибулевий суп (Франція)

Як і багато страв класичної французької кухні цибулевий суп від самого початку вважався їжею для бідних людей, бо для його приготування не треба було витрачати багато коштів: цибулі завжди було достатньо, до того ж вона була проста і невибаглива у вирощуванні. 

Загалом, страва відома ще з часів Римської імперії. Проте сучасний варіант цього супу бере свій початок у Франції в сімнадцятому столітті. За легендою цибулевий суп вперше приготував Король-сонце Людовик XV. Якось уночі йому дуже захотілося їсти, але на той момент він перебував у своєму мисливському будиночку, де не було ніяких інших продуктів, окрім цибулі, масла і шампанського. Король змішав всі ці інгредієнти, і отримав оригінальний і дуже смачний суп.

бульйон — 700 мл

ріпчаста цибуля — 4-5 шт.

біле сухе вино — 150 мл

вершкове масло — 50 г

олія — 1 ст. л.

часник — 2 зубчики

борошно — 1 ч. л. 

твердий сир — 100 г 

сіль, перець — до смаку

багет — 1 шт. 

Цибулю чистимо, ріжемо тонкими півкільцями. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо олію і смажимо в цій суміші цибулю на маленькому вогні, постійно помішуючи.

Коли цибуля стане м’якою й золотистою, додаємо пропущений через прес часник. Пасеруємо все ще кілька хвилин, помішуючи, після чого додаємо борошно. Добре перемішуємо, щоб борошно не схопилося грудочками.

Додаємо вино, сіль і перець. Перемішуємо, тушкуємо все разом хвилинку, після чого вливаємо бульйон і добре перемішуємо. Накриваємо суп кришкою і варимо на мінімальному вогні 30 хвилин. Тим часом ріжемо багет скибками, підсушуємо його в духовці, тостері або на сухій сковороді. Сир тремо на великій тертці.

У жароміцній формі розливаємо порційно суп, викладаємо зверху одну-дві скибочки багета, щедро посипаємо тертим сиром. Ставимо суп у нагріту до 200 градусів духовку хвилин на п’ять, поки сир не розплавиться. Подаємо суп одразу, поки він дуже гарячий.

Мерджимек чорбаси (Туреччина)

Мерджимек чорбаси у перекладі з турецької означає суп із сочевиці. Це, мабуть, най-най-най популярніший суп Туреччини, який турки можуть їсти в будь-яку пору року. Варіантів приготування цієї страви — як і рецептів борщу, тобто мільйон. Готувати цей можна як  на воді, так і на бульйоні (овочевому або м’ясному). А використовувати для нього можна як жовту, так і червону сочевицю.

червона сочевиця —  1 склянка

цибуля —  1 шт.

томатна паста —  1 ст. л.

олія чи вершкове  масло —  2 ст. л.

бульйон або вода — 2 л.

сіль — до смаку

суха м’ята — 0,5 ч. л.

лимон — для подачі

Цибулю почистити, дрібно нарізати й обсмажити в каструлі на вершковому маслі або в олії. Коли стане прозорою, додати томатну пасту і смажити, помішуючи хвилину-дві.

Заливаємо водою або бульйоном, додаємо сочевицю, сіль і м’яту. Варимо близько півгодини,  поки сочевиця не розвариться. Готовий суп подрібнюємо блендером. Подаємо зі скибкою лимона, який треба вичавити прямо у суп.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Советы тем, кто собрался идти в поход
Men's Life
2024-09-11T08:12:52Z
Вышло приложение Windows App, которое позволяет управлять ПК из любой точки мира через смартфон или планшет
Gloss
2024-09-20T15:33:48Z
Раскрыты спецификации процессоров Intel Core Ultra 200HX для игровых ноутбуков
Overclockers
2024-09-20T09:49:23Z
Линейку гибридных прцоессоров AMD Strix Halo возглавит модель Ryzen AI Max+ 395
Overclockers
2024-09-20T08:28:23Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
ASUS первой выпустила обновления UEFI для плат X670/B650 на базе AGESA 1.2.0.2
Overclockers
2024-09-13T10:46:00Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный и простой рецепт из курицы на ужин!!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Все секреты приготовления клубничного варенья
InfoHome
2024-08-27T05:33:38Z
Век живи век учись! От этого рецепта вы будете в восторге! Турецкая ачма - булочки с маком!
InfoHome
2024-08-19T13:10:09Z
Быстрый тортик за 5 минут без духовки! Очень вкусный и простой торт
InfoHome
2024-08-15T13:37:01Z