MY.UAСтатті
Гарбузовий сезон: 5 смачних страв на цілий день
Гарбузовий сезон: 5 смачних страв на цілий день

Гарбузовий сезон: 5 смачних страв на цілий день

Осінь — пора гарбузів. Головна принада цього овочу полягає в його універсальності, адже з гарбузів можна готувати як солоні, так і солодкі страви.

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ та редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк ділиться простими рецептами смачних страв із гарбузом. Крім очевидних крем-супу й пирога з гарбузом в її добірці також можна знайти гарбузові оладки, які стануть чудовим сніданком, теплий салат з печеним гарбузом і гарбузове лате для затишних домашніх посиденьок.

Крем-суп із гарбуза

гарбуз — 1 кг 

овочевий бульйон — 1 л   

ріпчаста цибуля — 1 шт.  

корінь імбиру — шматочок 

вершки — 125 мл  

перець чилі — 1/3 ч. л. 

сіль — до смаку

олія — для смаження 

Помити й почистити гарбуз, видалити насіння. Нарізати гарбуз грубими шматками. Цибулю почистити й нарізати дрібними кубиками. Імбир почистити й натерти на дрібній тертці.

У каструлю з товстим дном налити олію, обсмажити цибулю та імбир. Коли цибуля стане прозорою, додати нарізаний гарбуз, залити бульйоном. Посолити, додати чилі й довести до кипіння. Варити 30 хвилин.  Коли гарбуз стане повністю м’яким, додати вершки, прогріти все разом пару хвилин і перебити все блендером. Подавати гарячим, прикрасивши вершками та спеціями. 

Гарбузові оладки

гарбуз — 500 г 

кориця мелена — 1 ч. л.  

борошно — 4 ст. л. 

яйце — 1 шт.  

цукор — до смаку 

олія — для смаження

Гарбуз почистити, м’якоть натерти на дрібній тертці. Змішати з борошном, яйцем, корицею і підсолоджувачем. Добре вимішати ложкою. Викладати ложкою на добре розігріту й змащену олією пательню, смажити до золотистої скоринки з обох боків. Подавати зі сметаною та улюбленим варенням.

Гарбузовий пиріг 

Для тіста:

борошно — 400 г

вершкове масло — 250 г 

яйця — 1 шт.  

цукор — 2 ч. л. 

Для начинки:

м’якоть гарбуза — 900 г  

яйця — 3 шт.  

цукор — 100 г

жирні вершки — 100 мл

крохмаль — 1 ст. л.

кориця мелена — 0.5 ч. л.  

сіль — щіпка

мелений імбир, мускатний горіх, кардамон — до смаку

Просійте в миску борошно. Додайте холодне вершкове масло, нарізане кубиками. Розітріть пальцями в крихту. Потім додайте цукор і яйце, замісіть тісто. При необхідності влийте трохи крижаної води чи молока. Скачайте тісто в кулю, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник на пів години.  

М’якоть гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°С 15-20 хвилин. Остудіть, складіть у блендер, додайте всі інші інгредієнти для начинки. Подрібніть до однорідної маси. 

Тісто розкачайте, викладіть у форму для випічки й сформуйте бортики. Наколіть виделкою і випікайте в розігрітій до 180°С духовці 10 хвилин. Потім рівномірно викладіть гарбузову начинку і поверніть пиріг у духовку. Запікайте приблизно 50 хвилин при 180°С. Перед подачею добре остудіть пиріг.

Теплий салат з гарбузом

гарбуз — 300 г

сир фета — 100 г

мікс салату — 2 жмені

улюблені горішки — жменька

рідкий мед — 1 ст. л.

олія — 2 ст. л.

лимонний сік — 1 ст. л.

сіль, перець — до смаку

М’якоть гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°С 15-20 хвилин. Коли гарбуз буде готовий, трошки остудіть, потім перекладіть у глибоку миску. Додайте салатне листя, улюблені горішки та порізану шматочками фету.

У чашку налийте мед, олію, лимонний сік, додайте дрібку солі й перцю. Добре перемішайте. Отриманою заправкою полийте салат.

Гарбузове лате

кава еспресо — 200 мл  

молоко — 300 мл  

гарбузове пюре — 2 ст. л.

ванільний цукор — 1 ч. л.  

кориця мелена — 1/2 ч. л.  

мускатний горіх мелений — 1/4 ч. л.  

імбир мелений — 1/4 ч. л. 

цукор — на смак

збиті вершки — для подачі

Приготуйте гарбузове пюре. Наріжте гарбуз невеликими кубиками і приготуйте на свій смак: в духовці, мультиварці або відваріть в каструлі. Потім збийте гарбуз у блендері у пюре.

Налийте в сотейник молоко, додайте гарбузове пюре, ванільний цукор, мелену корицю, імбир і мускатний горіх. На середньому вогні доведіть суміш до кипіння. Коли молоко закипить, зменште вогонь і варіть суміш ще 3-4 хвилини.  Вимкніть вогонь та додайте цукор на смак. Добре розмішайте.  

Зваріть еспресо. Чашку або келих заповніть на половину гарячою кавою. Потім влийте гарбузово-молочну суміш, залишивши трохи місця. Прикрасьте збитими вершками та на бажання посипте корицею.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Костянтин Меладзе оголосив про закриття проєкту "ВІА ГРА"
Ukraine Art News
2025-05-23T14:54:35Z
У Києві прощаються з телеведучим і військовим Максимом Неліпою
Ukraine Art News
2025-05-23T11:30:56Z
Підозрюваного в нападі на чоловіка Кріса Брауна звільнили під заставу $6,5 млн
Ukraine Art News
2025-05-23T08:00:44Z
Раміль з "Курган & Agregat" освідчився коханій
Ukraine Art News
2025-05-22T12:36:57Z
Жерар Депардьє постане перед судом за бійку з італійським фотографом
Ukraine Art News
2025-05-21T13:24:39Z
Елтон Джон засудив уряд Великої Британії за плани навчати ШІ на музиці та творчому контенті
Ukraine Art News
2025-05-19T10:30:43Z
Трамп каже, що Тейлор Свіфт "більше не гаряча" після його заяви, що ненавидить її
Ukraine Art News
2025-05-17T00:15:34Z
Яким вийшов український павільйон на Венеційській архітектурній бієнале: розповідають куратори
Ukraine Art News
2025-05-16T21:09:35Z
Померла українська мовознавиця Марія Плющ
Ukraine Art News
2025-05-16T13:57:38Z
У Києво-Печерській лаврі відкрилася виставка артефактів доби гетьмана Мазепи
Ukraine Art News
2025-05-23T19:00:56Z
Репер Паліндром випустив пісню на вірш загиблого воїна Максима Далі
Ukraine Art News
2025-05-23T17:06:48Z
В Анкарі презентували альманах творів українських письменників в еміграції
Ukraine Art News
2025-05-23T17:00:54Z
У Варшаві школярі випробували україномовний аудіогід у музеї POLIN
Ukraine Art News
2025-05-23T16:00:45Z
Письменник Дністровий: Потрібно на державному рівні популяризувати героїв війни
Ukraine Art News
2025-05-23T15:57:40Z
"Наталка Полтавка" святкує 20-річчя на сцені Театру Франка
Ukraine Art News
2025-05-23T15:30:47Z
День Києва — 2025: які події варто відвідати
Ukraine Art News
2025-05-23T15:09:44Z
В Українському домі стартувала виставка "ПроЗорі": спадщина митців, що формували культурне обличчя Києва
Ukraine Art News
2025-05-23T14:39:45Z
У Вашингтоні проведуть читання "Щоденників війни" памʼяті загиблої військової Ірини Цибух
Ukraine Art News
2025-05-23T13:15:47Z
Штучний інтелект в індустрії кіно: Google співпрацює з Дарреном Аронофскі
Ukraine Art News
2025-05-23T17:54:39Z
Сиквел "Диявол носить Prada" вийде в травні 2026 року
Ukraine Art News
2025-05-23T17:45:51Z
Disney і Marvel відклали фільми "Месники: Судний день" і "Месники: Таємні війни"
Ukraine Art News
2025-05-23T14:15:42Z
Українська фантастика: драма «Ти – космос» отримала трейлер та дату прем'єри
Gloss
2025-05-22T15:40:09Z
Про окупацію Херсона і волонтерів: естонський режисер Ільмар Рааґ зніме два фільми про Україну
Ukraine Art News
2025-05-22T10:06:54Z
У Києві презентували фільм про викрадених Росією українських дітей
Ukraine Art News
2025-05-22T08:16:13Z
Джессіка Альба та п’ятірка кращих фільмів за її участі
Ukraine Art News
2025-05-22T07:16:02Z
Топ-5 фільмів за участі Енді Серкіса
Ukraine Art News
2025-05-21T21:00:49Z
До Дня незалежності вийде в прокат український фільм про махновців “Троє”
Ukraine Art News
2025-05-21T16:42:49Z
Туристи скасовують поїздки до Японії через манґу, яка передбачає землетрус
Ukraine Art News
2025-05-20T17:30:50Z
Що варто знати про подорожі в українських реаліях: розкаже директорка з бренд-маркетингу Join UP! та SkyUp Маріанна Григораш на ELLE Active Forum
Ukraine Art News
2025-05-19T13:00:46Z
На Донеччині РФ зруйнувала унікальний пам’ятник дерев’яної церковної архітектури - Свято-Вознесенський храм
Ukraine Art News
2025-05-17T04:15:52Z
Доля дуже зло посміялася з кремлівського маніяка
Ukraine Art News
2025-05-15T21:30:54Z
Обіймашки за вишиванки: Укрзалізниця 15 травня даруватиме бонуси пасажирам
Ukraine Art News
2025-05-15T01:00:51Z
Українські аудіогіди працюють у 53 країнах – Зеленська
Ukraine Art News
2025-05-12T13:36:53Z
Відчути Одесу: 5 книжок, які влаштують подорож українським містом
Elle
2025-05-12T11:57:43Z
Заміський Парк тварин «ХІІ Місяців» відкриває 10-й ювілейний сезон
Хмарочос
2025-05-12T09:16:34Z
Трускавець 1920–1930-х років: фото в деталях
Photo Lviv
2025-05-12T05:12:46Z
Київський Молодий театр очолить режисер Станіслав Мойсеєв
Ukraine Art News
2025-05-23T15:57:41Z
У Кишиневі закривають російський культурний центр
Ukraine Art News
2025-05-23T15:18:49Z
УПЦ МП в очікуванні кінця — війни чи власного існування
Ukraine Art News
2025-05-23T13:00:44Z
Австрієць JJ, який виступив за виключення Ізраїлю з Євробачення, заявив, що його неправильно зрозуміли
Ukraine Art News
2025-05-23T12:36:39Z
Бардаша, який продюсував "Гриби", Wellboy та Quest Pistols, заочно засудили до 10 років
Ukraine Art News
2025-05-23T08:30:46Z
Президент нагородив Юрія Рибчинського в день його 80-річчя орденом Ярослава Мудрого
Ukraine Art News
2025-05-22T20:15:50Z
Виконувачем обов’язків гендиректора заповідника «Києво-Печерська лавра» призначили Котляревську
Ukraine Art News
2025-05-22T15:21:46Z
Переможець Євробачення-2025 JJ виступив проти участі Ізраїлю у конкурсі наступного року
Ukraine Art News
2025-05-22T14:27:48Z
Мінкульт звільнив гендиректора заповідника "Києво-Печерська лавра" Остапенка через "виявлені порушення". Він каже, що "без пояснень"
Ukraine Art News
2025-05-22T13:30:58Z
Власник OnlyFans хоче продати платформу за $8 млрд, - Reuters
Ukraine Art News
2025-05-23T11:18:52Z
У Словаччині готують до серійного виробництва спорткар Air Car 2, який перетворюється з авто на літак за 80 секунд
Gloss
2025-05-12T18:10:04Z
Виробники пластику просувають ідеї «екологічної переробки», хоча знають, що це технічно неможливо – The Guardian
Хмарочос
2025-05-12T12:10:13Z
Зіркові голоси на касах: як «Аврора» покращує настрій своїм покупцям
Хмарочос
2025-05-12T06:58:07Z
У стилі TikTok: Netflix тестуватиме стрічку вертикальних відео у своєму мобільному додатку
Ukraine Art News
2025-05-11T15:25:03Z
На оборонній виставці у Греції українська компанія представила надводний безпілотник Seawolf
Ukraine Art News
2025-05-09T20:49:15Z
Вчені створили прозорі сонячні панелі. Звичайні вікна зможуть генерувати електроенергію
Хмарочос
2025-05-09T08:13:26Z
Thank you, next! Розповідаємо про великі кадрові перестановки в модних брендах
Elle
2025-05-08T14:01:30Z
У Відні пасажири трамваїв почали розвозити посилки
Хмарочос
2025-05-07T10:29:27Z
Сирники з лекваром: готуємо українську страву за 20 хвилин
Elle
2025-05-12T11:00:56Z
Сезонний рецепт: найсмачніший кіш зі спаржею
Elle
2025-05-09T18:34:08Z
Ідеальні літні сніданки
Krasinfo
2025-05-07T11:50:46Z
Великоднє меню: дуже смачна домашня куряча ковбаска
Elle
2025-04-18T18:10:02Z
Дуже смачна великодня паска з родзинками, в'яленою журавлиною та вишнями за французьким рецептом
Elle
2025-04-18T17:21:41Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Стефано Антоніоллі ділиться рецептом пасти араб’ята
Elle
2025-04-17T16:04:05Z
Найсмачніша вишнева healthy-паска
Elle
2025-04-15T19:45:58Z
Найсмачніша сирна паска за рецептом Тіни Кароль
Elle
2025-04-14T12:37:00Z
Соус песто із соняшниковим насінням: покроковий рецепт
Elle
2025-04-09T16:54:57Z