Важкі геліос підходять для будь-яких страв. На смак дуже нагадують гриби та на відміну від звичайних баклажанів, біла м`якота великих, округлих форм плоду зовсім не гірчить. Крім того, при очищенні шкірки овоч не темніє так швидко.
Найшвидший спосіб приготувати — нарізати геліос акуратними кільцями та злегка відбити, підсолити та додати запашний перець. Потім обваляти в борошні з яйцем і обсмажити на сковорідці. Ще з геліосів виходять чудові «горщики» для запікання начинок з овочів та м`яса. Якщо зустрінете ці овочі на ринку, купуйте не роздумуючи. Пропонуємо кілька смачних рецептів для натхнення.
Запечені баклажани геліос з овочами
Знадобиться:
3 шт. середньої картоплі
1 баклажан
1 дрібно нарізана цибулина
1 помідор, очищений від шкірки
Часник та лимонний сік
Цукор, сіль до смаку
Чорний перець
Приготування: Порізати баклажани та картоплю кубиками. Цибулину дрібно нарізати та злегка обсмажити на олії, посолити та підсахарити. Далі в цибулю кинути картоплю і просмажити хвилин 5-7, потім баклажани, і ще хвилин 10 просмажити все разом. Додати дрібно нарізаний помідор і довести до готовності. Перед вимкненням додати часник та трохи лимонного соку.
Геліос на грилі в гострому соусі
Для соусу знадобиться: приправа сумах, червоний табаско, білий бальзамічний оцет та перець з ароматом копченості (іспанський сухий перець Pimenton La Vera), сіль, оливкова олія. Все перемішати.
Приготування
Геліос розрізати красивими рівними колами. Кожен шматочок опустити в соус і перемішати, щоб покрити всю поверхню запашною сумішшю. В ідеалі баклажани повинні постояти двадцять хвилин у маринаді. Потім овочі покласти на розпечений гриль чи сковорідку для гриля. Щоб не обгоріли, змащувати пензликом соусом, що залишився, кожен шматочок і вчасно перевертати. Довести до готовності.
Геліос, маринований у м`яті
Знадобиться:
350 г червоного винного оцту
1 кг баклажанів, очищених та порізаних невеликими кубиками
1,5 столові ложки нарізаного часнику
2 пучка листя свіжої м`яти
1,5 чайні ложки солі
Приготування:
Спочатку підготуйте та простерилізуйте банку та кришку.
Винний оцет налийте в каструлю і доведіть до кипіння. Як тільки закипів, додайте нарізані баклажани та протушкуйте їх в оцті 2-3 хвилини. Коли час мине, вийміть баклажани шумівкою в миску і додайте в них суміш із часнику, м`яти та солі. Ретельно перемішайте.
Суміш, що утворилася, викладете в банку і залийте доведеним до кипіння оцтом. У банку оцет не повинен бути до шийки: залиште на підлогу фаланги пальця порожнє місце. Закрутіть кришкою банку і переверніть, поставивши на рушник. Дайте банку повністю охолонути, а потім поставте її в холодильник. Через тиждень баклажани готові до вживання. Такий салат можна зберігати у холодильнику всю зиму.