MY.UAСтатті
Осіння випічка: 5 затишних рецептів
Осіння випічка: 5 затишних рецептів

Осіння випічка: 5 затишних рецептів

Осінь — ідеальна пора для запашної випічки. Пироги, шарлотки, кекси й кексики — все це добре смакуватиме з чашкою імбирно-лимонного чаю або запашного глінтвейну під новий сезон улюбленого серіалу. 

Редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA й авторка кулінарного блоґу «Котлетка» Маша Сердюк ділиться ідеями затишної осінньої випічки — морквяні кексики, гарбузовий пиріг, грушева шарлотка, а також пиріг з яблуком або улюбленим варенням. Обирайте рецепт, який вам до душі, готуйте й насолоджуйтеся осінніми днями.

Морквяні кексики

морква — 100 г

борошно — 100 г

яйця — 2 шт.

цукор — 100 г

олія — 50 г

розпушувач — 1 ч. л.

кориця — 1 ч. л. 

сіль — дрібка

Яйця збити виделкою. Сиру моркву помити, почистити й натерти на дрібній терці. Змішати з яйцями, додати цукор і дрібку солі, добре перемішати. Влити олію, знову перемішати. Всипати просіяне через сито борошно, розпушувач і корицю, все добре вимішати. Тісто має вийти як густа сметана.

Викласти тісто у формочки так, аби воно заповнювало формочки на 2/3. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку і запікати 30 хвилин.

Пиріг з варенням

борошно — 360 г

вершкове масло — 180 г

яйця — 2 шт. 

розпушувач — 1 ч. л. 

цукор — 100 г

улюблене варення — 250 г

У мисці збиваємо одне яйце та один жовток (білок залишаємо, аби змастити ним пиріг). Додаємо, все добре перемішуємо вінчиком. Потім додаємо терте на тертці розм’якшене вершкове, теж добре перемішуємо його з яйцями. Додаємо просіяне борошно і розпушувач, замішуємо м’яке, еластичне тісто.

Готове тісто розділяємо на дві частини — так, щоб одна частина була 1/3 від усієї маси тіста. Маленьку частину тіста прибираємо в холодильник, велику розкачуємо на посипаній борошном поверхні завтовшки 2 см. Викладаємо тісто у роз’ємну форму для випічки, змащену олією, формуючи бортики. Зверху на тісто викладаємо улюблене густе варення або джем. Решту тіста дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий пласт і нарізаємо смужками, з яких робимо сіточку поверх варення. Змащуємо пиріг збитим білком і відставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. 

Яблучний пиріг

борошно — 250 г

яблука — 5 шт.

яйця — 3 шт. 

цукор — 200 г 

сметана — 150 г 

олія — 80 г

розпушувач — 1 ч. л. 

сіль — щіпка 

Два яблука чистимо, ріжемо кубиками для начинки та збризкуємо лимонним соком, щоб не потемніли. У великій мисці змішуємо цукор і яйця, додаємо м’яке вершкове масло та сметану. Усе добре збиваємо міксером. Коли маса стане однорідною, поступово додаємо просіяне борошно. Готове тісто має бути як рідка сметана. 

Додаємо в тісто нарізані яблука, перемішуємо, аби шматочки яблук рівномірно розподілилися по всьому тісту. Викладаємо тісто у форму, змащену олією або вершковим маслом. Три яблука ріжемо тонкими слайсами та викладаємо по колу зверху на тісто. Посипаємо трохи цукром і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 1 годину.

Грушева шарлотка

борошно — 160 г

груші — 4 шт. 

цукор 200 г

яйця — 4 шт.

Груші миємо, одну відкладаємо в бік, три очищаємо, нарізаємо пласкими скибками. У великій мисці збиваємо яйця в пишну піну, після чого додаємо цукор і нову збиваємо до густої, світлої та пишної маси. Поступово додаємо в яєчну суміш просіяне борошно та лопаткою замішуємо тісто. 

У змащену олією форму викладаємо на дно нарізані шматочки груші, заливаємо тістом, аби воно добре покрило фрукти. Ставимо в нагріту до 180°С духовку, випікаємо 30-40 хвилин. Готовий пиріг охолоджуємо у формі, після чого прикрашаємо тоненькими скибками свіжо нарізної грішу. На бажання перед подачею можна посипати шарлотку цукровою пудрою.

Гарбузовий пиріг

Для тіста

борошно — 400 г

вершкове масло — 250 г 

яйця — 1 шт.  

цукор — 2 ч. л. 

Для начинки

м’якота гарбуза — 900 г  

яйця — 3 шт.  

цукор — 100 г

жирні вершки — 100 мл

крохмаль — 1 ст. л.

кориця мелена — 0.5 ч. л.  

сіль — щіпка

мелений імбир, мускатний горіх, кардамон — до смаку

Просійте в миску борошно. Додайте холодне вершкове масло, нарізане кубиками. Розітріть пальцями в крихту. Потім додайте цукор і яйце, замісіть тісто. При необхідності влийте трохи крижаної води чи молока. Сформуйте з тіста кулю, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник на пів години.  

М’якоту гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°С 15-20 хвилин. Остудіть, складіть у блендер, додайте всі інші інгредієнти для начинки. Подрібніть до однорідної маси. 

Тісто розкачайте, викладіть у форму для випічки й сформуйте бортики. Наколіть виделкою і випікайте в розігрітій до 180°С духовці 10 хвилин. Потім рівномірно викладіть гарбузову начинку і поверніть пиріг у духовку. Запікайте приблизно 50 хвилин при 180°С. Перед подачею добре остудіть пиріг.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости
Cineast
2025-12-10T18:58:01Z
Как можно совмещать две работы?
Men's Life
2025-12-09T12:51:37Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z