MY.UAСтатті
Осіння випічка: 5 затишних рецептів
Осіння випічка: 5 затишних рецептів

Осіння випічка: 5 затишних рецептів

Осінь — ідеальна пора для запашної випічки. Пироги, шарлотки, кекси й кексики — все це добре смакуватиме з чашкою імбирно-лимонного чаю або запашного глінтвейну під новий сезон улюбленого серіалу. 

Редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA й авторка кулінарного блоґу «Котлетка» Маша Сердюк ділиться ідеями затишної осінньої випічки — морквяні кексики, гарбузовий пиріг, грушева шарлотка, а також пиріг з яблуком або улюбленим варенням. Обирайте рецепт, який вам до душі, готуйте й насолоджуйтеся осінніми днями.

Морквяні кексики

морква — 100 г

борошно — 100 г

яйця — 2 шт.

цукор — 100 г

олія — 50 г

розпушувач — 1 ч. л.

кориця — 1 ч. л. 

сіль — дрібка

Яйця збити виделкою. Сиру моркву помити, почистити й натерти на дрібній терці. Змішати з яйцями, додати цукор і дрібку солі, добре перемішати. Влити олію, знову перемішати. Всипати просіяне через сито борошно, розпушувач і корицю, все добре вимішати. Тісто має вийти як густа сметана.

Викласти тісто у формочки так, аби воно заповнювало формочки на 2/3. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку і запікати 30 хвилин.

Пиріг з варенням

борошно — 360 г

вершкове масло — 180 г

яйця — 2 шт. 

розпушувач — 1 ч. л. 

цукор — 100 г

улюблене варення — 250 г

У мисці збиваємо одне яйце та один жовток (білок залишаємо, аби змастити ним пиріг). Додаємо, все добре перемішуємо вінчиком. Потім додаємо терте на тертці розм’якшене вершкове, теж добре перемішуємо його з яйцями. Додаємо просіяне борошно і розпушувач, замішуємо м’яке, еластичне тісто.

Готове тісто розділяємо на дві частини — так, щоб одна частина була 1/3 від усієї маси тіста. Маленьку частину тіста прибираємо в холодильник, велику розкачуємо на посипаній борошном поверхні завтовшки 2 см. Викладаємо тісто у роз’ємну форму для випічки, змащену олією, формуючи бортики. Зверху на тісто викладаємо улюблене густе варення або джем. Решту тіста дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий пласт і нарізаємо смужками, з яких робимо сіточку поверх варення. Змащуємо пиріг збитим білком і відставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. 

Яблучний пиріг

борошно — 250 г

яблука — 5 шт.

яйця — 3 шт. 

цукор — 200 г 

сметана — 150 г 

олія — 80 г

розпушувач — 1 ч. л. 

сіль — щіпка 

Два яблука чистимо, ріжемо кубиками для начинки та збризкуємо лимонним соком, щоб не потемніли. У великій мисці змішуємо цукор і яйця, додаємо м’яке вершкове масло та сметану. Усе добре збиваємо міксером. Коли маса стане однорідною, поступово додаємо просіяне борошно. Готове тісто має бути як рідка сметана. 

Додаємо в тісто нарізані яблука, перемішуємо, аби шматочки яблук рівномірно розподілилися по всьому тісту. Викладаємо тісто у форму, змащену олією або вершковим маслом. Три яблука ріжемо тонкими слайсами та викладаємо по колу зверху на тісто. Посипаємо трохи цукром і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 1 годину.

Грушева шарлотка

борошно — 160 г

груші — 4 шт. 

цукор 200 г

яйця — 4 шт.

Груші миємо, одну відкладаємо в бік, три очищаємо, нарізаємо пласкими скибками. У великій мисці збиваємо яйця в пишну піну, після чого додаємо цукор і нову збиваємо до густої, світлої та пишної маси. Поступово додаємо в яєчну суміш просіяне борошно та лопаткою замішуємо тісто. 

У змащену олією форму викладаємо на дно нарізані шматочки груші, заливаємо тістом, аби воно добре покрило фрукти. Ставимо в нагріту до 180°С духовку, випікаємо 30-40 хвилин. Готовий пиріг охолоджуємо у формі, після чого прикрашаємо тоненькими скибками свіжо нарізної грішу. На бажання перед подачею можна посипати шарлотку цукровою пудрою.

Гарбузовий пиріг

Для тіста

борошно — 400 г

вершкове масло — 250 г 

яйця — 1 шт.  

цукор — 2 ч. л. 

Для начинки

м’якота гарбуза — 900 г  

яйця — 3 шт.  

цукор — 100 г

жирні вершки — 100 мл

крохмаль — 1 ст. л.

кориця мелена — 0.5 ч. л.  

сіль — щіпка

мелений імбир, мускатний горіх, кардамон — до смаку

Просійте в миску борошно. Додайте холодне вершкове масло, нарізане кубиками. Розітріть пальцями в крихту. Потім додайте цукор і яйце, замісіть тісто. При необхідності влийте трохи крижаної води чи молока. Сформуйте з тіста кулю, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник на пів години.  

М’якоту гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°С 15-20 хвилин. Остудіть, складіть у блендер, додайте всі інші інгредієнти для начинки. Подрібніть до однорідної маси. 

Тісто розкачайте, викладіть у форму для випічки й сформуйте бортики. Наколіть виделкою і випікайте в розігрітій до 180°С духовці 10 хвилин. Потім рівномірно викладіть гарбузову начинку і поверніть пиріг у духовку. Запікайте приблизно 50 хвилин при 180°С. Перед подачею добре остудіть пиріг.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Родина фантаста Станіслава Лема була тісно пов'язана з відомими магнатами на Львівщині, - дослідження
Ukraine Art News
2024-11-15T12:54:44Z
«Я почав вести блог, щоб потрапити в музичну сферу»: як TUMAZAR став зіркою TikTok. Інтерв’ю
MC Today
2024-11-15T08:07:22Z
Христина Соловій оголосила, що бере паузу від виступів на невизначений період
Ukraine Art News
2024-11-14T16:36:40Z
Що треба знати про Соню Делоне – королеву кольору та авангарду
Ukraine Art News
2024-11-14T13:34:31Z
Образ дня: Ріта Ора в кутюрній сукні FROLOV у новому епізоді The Masked Singer
Elle
2024-11-14T13:10:10Z
Співак Ray J заявив, що зірки, які брали участь у вечірках Diddy, намагаються підкупити імовірних жертв
Ukraine Art News
2024-11-14T12:24:56Z
Жінка, яка має план. Інтерв'ю з Іриною Горовою
Elle
2024-11-13T12:31:03Z
Бренду Poustovit виповнюється 25 років
Elle
2024-11-13T11:34:43Z
Видання People назвало зірку "Офісу" Джона Кразінські найсексуальнішим чоловіком у світі
Ukraine Art News
2024-11-13T11:15:50Z
Guzema Fine Jewelry презентує святковий діамантовий дроп
Elle
2024-11-15T12:46:33Z
Перший після смерті Беннінгтона: Linkin Park випустили альбом From Zero з вокалісткою Емілі Армстронг
Ukraine Art News
2024-11-15T09:48:44Z
«Мій бекграунд — це основа, що дарує мені свободу». Інтерв’ю з Дмитром Козинцем, українським митцем з грецьким корінням
Elle
2024-11-15T09:30:47Z
У Києві презентують шість міських проєктів про мистецтво та урбаністику
Хмарочос
2024-11-15T08:55:37Z
У Києві створили Музей авангарду. Зараз у колекції 50 робіт
Хмарочос
2024-11-15T08:26:48Z
Культура, безпека й енергетика: Зеленський розповів про роботу над внутрішнім Планом стійкості України
Ukraine Art News
2024-11-15T08:01:32Z
Вперше! Альона Омаргалієва зі своїм сольним концертом у Львові!
Photo Lviv
2024-11-15T06:06:31Z
УФОТО та Музей «Личаківський цвинтар» підписали меморандум про партнерство
Photo Lviv
2024-11-15T05:57:54Z
У Києві розпочався книжковий фестиваль «Фундамент: історії про культуру»
Ukraine Art News
2024-11-14T20:40:03Z
"Ще здатен": Богдан Бенюк готовий піти в ЗСУ та зізнався, чим хоче там зайнятися
Ukraine Art News
2024-11-15T12:24:37Z
Топ фільмів, які вийдуть у листопаді: рейтинг від МувіВеб
Ukraine Art News
2024-11-15T11:45:47Z
Що варто знати про епічний фільм Рідлі Скотта «Гладіатор 2»
Elle
2024-11-15T09:45:50Z
Український трейлер та постер до фільму «Аматор» з Рамі Малеком та Лоуренсом Фішберном у головних ролях
Cineast
2024-11-14T21:36:49Z
Нескорені українські міста: прем’єра анімаційних фільмів про Ізюм та Бахмут
Ukraine Art News
2024-11-14T19:19:03Z
Вийшов епічний трейлер фінального сезону мультсеріалу «Що, якби...?» від Marvel Studios
KinoFilms
2024-11-14T18:12:34Z
Дивіться український трейлер стрічки «Бріджит Джонс: Закохана у хлопця»
KinoFilms
2024-11-14T17:39:33Z
"Не обовʼязково білий": продюсери фільмів про Бонда назвали вимоги до актора на роль нового агента 007
Ukraine Art News
2024-11-14T17:31:06Z
Кращі фільми у жанрі фентезі: що подивитись фанатам Гаррі Поттера
MC Today
2024-11-14T16:30:53Z
Урич зі Львівщини опинився в переліку "Найкращих туристичних сіл" за версією турорганізації ООН
Ukraine Art News
2024-11-15T12:15:52Z
У Британії запускають поїзд із двокімнатними купе, спа і світським салоном
Хмарочос
2024-11-15T10:46:03Z
Мінкульт виступив проти планів КМДА збудувати підземний паркінг на Старокиївській горі
Ukraine Art News
2024-11-14T13:49:26Z
В осередку старинного Львова. Наше місто перед 700 роками
Photo Lviv
2024-11-14T06:12:28Z
Напівпрозорий скляний фасад і гра світла: приватний будинок у Хіросімі
Хмарочос
2024-11-13T07:07:07Z
Залізничні вокзали Галичини часів Австро-Угорщини
Photo Lviv
2024-11-13T06:18:32Z
Маршрути пам’яті й більше подорожей Україною. Як змінилася туристична галузь під час війни. Інтерв’ю з Мар’яною Олеськів
MC Today
2024-11-12T13:32:56Z
Нестача даних, персоналу і не тільки: очільниця ДАРТ розповіла про виклики туристичної сфери
MC Today
2024-11-12T13:32:54Z
Засновник COMFY інвестував у 33 торгових парка в Польщі: що це за бізнес та як він працює
MC Today
2024-11-12T13:32:43Z
Від офісу до фронту: як один вибір змінив життя цілої команди
MC Today
2024-11-15T12:58:00Z
BAFTA позбавлятиме лауреатів нагород за доведені кримінальні злочини
Ukraine Art News
2024-11-15T11:48:40Z
Бронювання по-новому. З 1 грудня оновлюють критерії критичності та отримання броней – Шмигаль
MC Today
2024-11-15T11:39:55Z
Політолог на війні: Юрій Атанов розповідає про своє перше бомбардування та стрілецький бій
MC Today
2024-11-15T11:36:54Z
Сервіс Goodreads закрив оцінювання роману-переможця Букерівської премії "Орбітальний" з героями-росіянами
Ukraine Art News
2024-11-15T11:24:57Z
Не розв’яже проблему: Максим Жорін пояснив, чому рекрутинг не замінить мобілізацію
MC Today
2024-11-15T10:55:01Z
Українці відкривають дедалі більше нових бізнесів на маркетплейсі Etsy – Смілянський
MC Today
2024-11-15T10:06:56Z
На Академмістечку відкрився новий МакДональдз
Хмарочос
2024-11-15T09:25:05Z
Яке взуття обирають на зиму модниці: 28 найстильніших варіантів
Elle
2024-11-15T08:40:10Z
На Вінничині запустили газотурбінну установку в рекордні строки
Хмарочос
2024-11-15T11:39:56Z
Чорна п’ятниця 2024: найпривабливіші пропозиції українських брендів і прогнози від Admitad Україна
MC Today
2024-11-15T07:31:20Z
Чому мережа «Кібернетики» не «злетіла» в Одесі: співзасновники про досвід у великих містах
MC Today
2024-11-15T07:13:08Z
Uklon запустив верифікацію нових водіїв через Дію, щоб зекономити дві хвилини
Хмарочос
2024-11-14T16:28:31Z
Спрацьовує wow-ефект: співзасновники «Кібернетиків» розповіли про масштабування в регіонах
MC Today
2024-11-14T11:49:07Z
Біткойн різко зріс: як платформа хмарного майнінгу BCH Miner допоможе заробляти $5 тис. на день
MC Today
2024-11-14T11:11:51Z
Щоб отримати кредит для розвитку бізнесу, заклали дві квартири. Історія мережі магазинів електроніки «Кібернетики»
MC Today
2024-11-14T10:16:15Z
monobank та «Укрпошта» запустили нову послугу для власників карток необанку – Гороховський
MC Today
2024-11-13T16:18:19Z
«Ми були змушені діяти». Чому MacPaw скорочує 20% працівників – Forbes
MC Today
2024-11-13T13:22:13Z
Королівський пляцок-пиріг: смачно через віки
Ukraine Art News
2024-11-15T09:30:48Z
Секрети приготування смачного бургера в домашніх умовах
Photo Lviv
2024-10-24T04:57:29Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z