MY.UAСтатті
На порозі Доломітових Альп: повільний туризм у венеційській Вальбеллуні
На порозі Доломітових Альп: повільний туризм у венеційській Вальбеллуні

На порозі Доломітових Альп: повільний туризм у венеційській Вальбеллуні

Італійська контриб`юторка ELLE Олена Дяченко регулярно досліджує регіон Венето у пошуках автентичних місць для поїздки на вихідні. Вона відправилася у Вальбеллуну — передгір’я Альп на півдорозі з туристичної Венеції до фешенебельної Кортіни д’Ампеццо — і закохалася у недоторкану красу місцевих пагорбів.

Серпантин Passo San Boldo, який веде з венеційської рівнини до передгір’я Вальбеллуни

Велика територія Передальп розділяється на лівий і правий береги бурхливою річкою П`яве. Вальбеллуна простягається між двома об`єктами спадщини ЮНЕСКО — зеленими пагорбами Конельяно і Вальдобб`ядене, де виробляють просеко DOCG, і крутими схилами Доломітових Альп. Ця зона завжди була маловідвідуваною, і до сьогодні вона залишається перлиною для повільного туризму і відкриття неквапливого, самобутнього, олдскульного ритму італійського життя. 

Тур Вальбеллуною — чудова ідея для тих, хто хоче відправитися у роадтріп північною Італією з Венеції, або для тих, хто спускається машиною до лагуни після катання на лижах у Доломітах. 

Цікаво: серпантин Passo San Boldo, яким можна піднятися з рівнини до передгір’я Вальбеллуни, — один з найкрасивіших в регіоні. Тут варто зупинитися на обід у тратторії La Muda, найстарішій у Венето: її відкрили у 1470 році. 

День перший. Ночівля у казері та скандинавська ходьба лісовими тропами

Для автентичної ночівлі у горах треба шукати rifugio або casera — таку назву історично мали притулки для мандрівників на висоті. Rifugio Pranolz, де я зупинилася на два дні, заснований 50 років тому і досі керується тією ж сім’єю. На вечерю біля традиційного каміна fogher власниця готує ньокі з м`ясом дикого кабана та чорницею, а на сніданок пропонує домашні струделі з місцевим медом. Власниця — голова місцевого руху скандинавської ходьби, і для гостей вона проводить прогулянки гірськими плато та лісовими тропами зі спортивними палицями. На перший погляд, ці ліси здаються безлюдними, але насправді пагорби усіяні мікрогосподарствами, за якими можна прокласти окремий гастрономічний маршрут: у Le Zercole збирають дикі квіти й трави, з яких потім виробляють raw-солодощі, а у San Damiano alle Case Nice роблять домашню рикоту та сири біо.

Прогулянка з палицями лісами та плато — медитативний відпочинок. Після декількох кілометрів такого фітнесу можна легко дозволити собі ситний обід на високогірному плато — як у Casera Vecia, де готують місцеві ковбаси на грилі, поленту та салат з радіккіо, традиційно заправлений топленим салом замість оливкової олії.

День другий. Винний ретрит у Мелі

Венето — найкращий напрям для винного туризму не тільки в пошуках класичного просеко, а й для того, щоб познайомитися із найсучаснішими тенденціями виноробства. Наприклад, Poggio Pagnan — це невеликий бізнес сім’ї архітекторів. 2017 року вони посадили крихітний виноградник площею всього в один гектар. Під керівництвом відомого енолога Ніколи Біазі вони вирощують стійкі старовинні сорти винограду, які природним чином не потребують додаткових обробок хімікатами. Біодинаміка тут заправляє балом, це легко відчувається у витончених мінеральних ігристих і легких, але насичених червоних винах. Виробляють вино прямо тут, і під час дегустації можна відвідати підвал, де ферментація відбувається у цементних бочках 1950-х років. Навіть корок тут не корок, а екологічно чистий віск яскравих жовтих і бордових відтінків, який закриває пляшки. До вина пропонують м`ясні копченості, вироблені у власному господарстві: сім`я тримає свиней, курей і качок. Вони щойно закінчили реставрацію старого сараю, перетворивши його на стильний пансіон з кількома кімнатами.

Цікаво: замок Castello di Zumelle неподалік від винарні — один із рідкісних екземплярів італійської середньовічної фортеці, а сьогодні — музей. Дорогою до нього варто заїхати до Dolciaria Deola у Вілла-ді-Вілла за біовипічкою (як печиво з каштанів), приготованої у печі на дровах.

День третій. Різьблення по дереву як медитація

Деревина була душею всього регіону Доломітових Альп з давніх часів — саме на модрині та дубі з гір була побудована Венеція, і саме з гір до лагуни приїхали досвідчені теслі, щоб створювати її флот і гондоли. Дерев`яні меблі, панелі та скульптури досі прикрашають у Вальбеллуні кожен будинок і магазин, а витвори мистецтва барокового скульптора Андреа Брустолона (італійського колеги українця Пінзеля) становлять культурну спадщину цієї території. Щоб по-справжньому зрозуміти Альпи, потрібно познайомитися з деревом ближче. Для цього в містечку Седіко існує Школа деревини. У ній організовують різні курси для тих, хто захоплюється різьбленням. Інтенсивний курс вихідного дня ідеально підходить для того, щоб заглибитися у справу. Це медитативний процес навчання з простими та давніми інструментами, спостереження за тим, як звичайна дерев`яна дошка перетворюється на корисну річ, створену власними руками. Водночас запах ялинової смоли, що витає в цей час у повітрі, — справжня ароматерапія.

Цікаво: із Седіко можна відправитися у мальовничу гірську прогулянку стежкою Занардо або долиною П`єро.

День четвертий: гедонізм у Беллуно

Беллуно — найбільше і найкрасивіше місто в провінції, якій воно дає назву. З одного боку воно оточене засніженими гірськими вершинами, а з іншого — панорамним видом на річку П`яве, і запах свіжого гірного повітря ллється зі схилів. Природа тут — розкішна декорація до багатої культурної спадщини. У стародавній церкві Санто-Стефано з незвичайною конусоподібною дзвіницею можна побачити дерев`яне розп`яття і пару барокових різьблених ангелів Андреа Брустолона. Беллуно є також раєм для гурманів. Від свіжої пасти в Pastificio Menazza та щойно спеченого гарбузового хліба в Panificio Casol до фермерського ринку вихідного дня, на який селяни привозять знамениту жовту квасолю gialet, гірські сири та мед, хурму з власного саду та кукурудзяну поленту, мелену на камінні.

Для цінувальників вина обов’язковим пунктом є Enoteca Mazzini з неперевершеним вибором регіональних виробників — як, наприклад, червоного вина Serafini & Vidotto із запахом чорної смородини. В енотеці можна і повечеряти, замовивши тарілку пасти з оленячим рагу. Доломіти славляться найкращим морозивом вже декілька століть, і саме в цьому регіоні його варто дегустувати. У Беллуно це можна зробити у Gelateria Novecento. 

Цікаво: з Беллуно варто відправитися на дослідження Доломітового високогір`я та долин: у Кортіну-д’Ампеццо, Валь-ді-Цольдо та Комеліко.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Тренировки со скакалкой
Men's Life
2025-11-05T09:21:46Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z