Якщо для приготування класичної шарлотки використовується бісквітне тісто, то в цьому рецепті Євген Клопотенко радить додати звичайний кефір. Відомий український шеф-кухар ділиться рецептом повітряного та дуже смачного яблучного пирога.
Інгредієнти для яблучного пирога на кефірі
Яйця 2 шт.
Цукор 200 г
Цукор ванільний 1 ч. л.
Кефір 250 мл
Вершкове масло (+ додатково для змащування форми) 50 г
Борошно 250 г
Сіль 1 дрібка
Розпушувач 1 ч. л.
Яблука (твердих сортів) 2-3 шт.
Кориця мелена 1 ч. л.
Цукрова пудра 1 ст. л.
Яблучний пиріг на кефірі: покроковий рецепт
Духовку розігрійте до 180 градусів. Змішайте в мисці 2 яйця і 200 г цукру. Використовуйте місткість достатнього розміру, щоб в ній помістилося все тісто. Якщо у вас є кухонна машина, можете замісити тісто в ній.
Додайте дрібку солі та 1 чайну ложку ванільного цукру. Ретельно збийте суміш вінчиком.
Додайте 50 г м`якого вершкового масла і перемішайте масу до отримання однорідної консистенції.
Влийте у миску 250 мл кефіру. Знову перемішайте вінчиком до повного об`єднання. Я використовую звичайний магазинний кефір.
Додайте до маси 1 чайну ложку розпушувача і перемішайте вінчиком. Часто можна побачити пораду, що розпушувач обов`язково потрібно змішати з борошном, але, повірте мені, тут це не має ніякого значення.
Просійте 250 г борошна через сито і додайте борошно в миску, постійно перемішуючи суміш вінчиком.
Добре перемішайте масу до однорідного стану. Готове тісто повинно вийти досить густим, як дуже густа сметана.
Візьміть форму для випікання діаметром 24-26 см і застеліть пергаментом. Змастіть форму всередині невеликою кількістю вершкового масла.
2-3 яблука наріжте часточками товщиною приблизно 0,5 см. Ви можете попередньо очистити яблука, якщо у них дуже тверда шкірка, а можете й не чистити.
Вилийте все тісто у форму для випікання, щоб воно рівномірно розподілилося по ній.
Якщо необхідно, акуратно розрівняйте тісто у формі за допомогою столової ложки.
Поверх тіста викладіть часточки яблук віялом, так, щоб вони зайняли всю площу пирога.
Посипте яблука зверху 1 чайною ложкою меленої кориці та випікайте в духовці впродовж 30-40 хвилин. Обов`язково перевіряйте готовність дерев`яною шпажкою, за необхідності трохи збільште час приготування. Перед подачею посипте пиріг цукровою пудрою.