MY.UAСтатті
Всі «хіпстерські» кав’ярні у світі стають схожими одна на одну. Як це пов’язано з інстаграмом?
Всі «хіпстерські» кав’ярні у світі стають схожими одна на одну. Як це пов’язано з інстаграмом?

Всі «хіпстерські» кав’ярні у світі стають схожими одна на одну. Як це пов’язано з інстаграмом?

Глобалізація та диктатура соцмереж змушують кафе, бари та ресторани ставати подібними одне до одного, йдеться у матеріалі The Guardian.

Особливо це стосується «хіпстерських» кав’ярень. Алгоритми чудово розуміють, що це значить. Застосунок із пошуку закладів Yelp підбирає на такий запит кав’ярні з великими панорамними вікнами, дерев’яними столами в промисловому стилі, білими стінами, хорошим вайфаєм, флетвайтом і авокадо-тостами.

Те, що відвідувачі цінували в таких закладах, була «автентичність» — якісь оригінальні риси, а також регіональний шарм. Водночас, подорожуючи країнами, люди бажали бачити вже знайомі та зручні характеристики.

Втім, поява соцмереж, передусім Instagram, у 2010-х призвела до того, що власники кав’ярень і баристи усього світу почали спостерігати одне за одним і переймати прийоми успішного контенту, а відтак — і облаштовувати свої заклади відповідно. Відвідувачі, зі свого боку, вподобували схожий контент на Yelp, Foursquare і Google Maps, виводячи кафе певного типу у топ пошуку.

Щоб завоювати більшу аудиторію, все більше кав’ярень приймали естетику, що домінувала на онлайн-платформах. Візуально привабливі інтер’єри та «інстаграмні» страви спонукали клієнтів робити фото, публікувати їх у соцмережах і, відповідно, забезпечувати безкоштовну рекламу. Простір перетворився на товар.

Ці тенденції пов’язані з джентрифікацією та колоніалізмом, як зауважує південноафриканська дослідниця Саріта Піллай Гонсалес. Вже у 2010-х вона помітила, що серед закладів Кейптауна починає домінувати певна естетика. Особливо її зацікавили однотипні кав’ярні на Клоф-стріт — з довгими дерев’яними столами, кованими деталями, лампами, що звисали зі стелі, кімнатними рослинами.

Що примітно, Клоф-стріт історично розташована у чорному районі. Однак, заходячи у ці нові кав’ярні, ви бачите переважно білих людей. Це означає, що такий стиль можуть собі дозволити лише певні групи успішніших хіпстерів — для цього треба не лише мати зайві гроші на гарбузове латте з авокадо-тостом, але й почуватися невимушено в певній атмосфері, відчувати неписаний етикет, який вказує, скільки годин ви можете просидіти за столом із ноутбуком, що замовляти тощо.

Читайте також: 12 європейських барів з історією (фотопроєкт)

«Глобалізація відбувається лише на рівні капіталу та даних. Все решта — кризовий менеджмент», — стверджує теоретикиня Ґаятрі Чакраворті Співак. Ми кажемо, що політика, культура, подорожі тощо глобалізувалися, стали гомогенними, схожими між собою, однак насправді відбувається передусім рух грошей та інформації. Споживачі перетворюються на товар, передаючи свої дані цифровим системам.

В якийсь момент графіті й мурали перетворилися з партизанської бунтарської субкультури на комерційні декорації. Феномен «інстаграмної стіни» — ефектного тла для селфі — поширився й на кав’ярні.

Так, у 2017 році в Брукліні відкрився ресторан під назвою «Карфаген має бути зруйновано» (Carthage Must Be Destroyed). Його особливістю був індустріальний дизайн, пофарбований у блідо-рожевий колір, так званий millenial pink. Меню було не надто вигадливе, переважно авокадо-тости, тож передусім клієнтів приваблював інтер’єр. Всі хотіли сходити «у той рожевий ресторан». Зрештою, відвідувачі проводили стільки часу за фотографуванням, що адміністрації довелося заборонити фото всього закладу — лише тієї їжі, яку ви особисто замовили.

«Інстаграмність» вимагала від кав’ярень вішати на стіну неоновий логотип із назвою закладу в обрамленні горщиків із живими рослинами, так, щоб таку стіну було видно з кожного столика. Страви мали не стільки смакувати, як добре виглядати на фото.

Тож зараз кафе чи ресторану недостатньо існувати лише у фізичному просторі — паралельно треба існувати в соцмережах. Це медіа-існування дуже сильно залежить від алгоритмів мережі, що обирають той чи інший контент як рекомендації для користувачів. Багатьом чудовим закладам є що розказати про себе, але якщо вони не зважають на цей алгоритм — вони не існують. Можливо, постять недостатньо часто, або не надто швидко підлаштовуються під зміни трендів: наприклад, в якийсь момент Instagram став більше показувати відео, а не фотографії, намагаючись конкурувати з TikTok.

«Я ненавиджу алгоритми. Всі ненавидять алгоритми», — каже Анка Унгуряну, власниця кафе Beans & Dots у Бухаресті, розташованого в приміщенні колишньої друкарні.

Вона прагнула створити щось нетипове для столиці Румунії, принаймні естетично. Місце приваблювало іноземців. Її заклад виринав у результатах, коли хтось гуглив кафе зі спешелті зернами у Бухаресті. Анка публікувала фото чашок із капучіно на інстаграм-сторінці, зібрала понад сім тисяч підписників, але згодом алгоритми почали її ігнорувати.

Такий ефект, як «інфляція підписників», виникає, коли велика кількість фоловерів з часом все менше і менше співвідноситься з реальною залученістю, оскільки пріоритети соцмережі змінюються й ті самі прийоми перестають працювати. Для власників закладів — це фінансова проблема.

Більше по темі:
Легендарний лондонський автобус-кавʼярня переїжджає з вулиці Городецького. Він стояв там 24 роки
Львівські ресторанні мережі стали найбільшими в Україні за кількістю закладів
У центрі Києва відкрився тайський стрітфуд

Гонитва за «інстаграмністю» є пасткою. Кав’ярні потрібно постійно, в реальному часі, підлаштовуватися під алгоритми, слідкувати за мемами та хештегами, вішати на стіну ефектні рослини чи прибирати їх. Це позбавляє заклади свободи дій і творчості.

Інша стратегія полягає в тому, щоб залишатися послідовними, не переймаючись трендами чи залученням, а просто дотримуватися того, що ви знаєте найкраще, — зберігати вірність ідентичності в найглибшому розумінні. Кав’ярні ж самі по собі мають алгоритми та фільтри: одні групи людей вони приваблюють дизайном і меню, інші відштовхують. Формування власної сталої спільноти може бути дієвішим у довгостроковій перспективі, ніж збирання підписників в інстаграмі та вправи з максимально ефектною пінкою лате.

Найпопулярніше за тиждень

Легендарний лондонський автобус-кавʼярня переїжджає з вулиці Городецького. Він стояв там 24 роки
Американське місто зносить кільцеву дорогу. На її місці будують житло та зручніші для пішоходів вулиці
У Києві продають будинок на воді. Що це таке?
У Тирані зведуть «вертикальне село» — хмарочос із кубів із різними фасадами (фото)

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Тренировки со скакалкой
Men's Life
2025-11-05T09:21:46Z
Как бросать кости в кости: Лучшие техники бросания
Cineast
2025-11-03T16:03:39Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z