Цьогоріч Масницю в Україні відзначатимуть впродовж тижня з 11 березня. Це свято існує віддавна, із запозиченнями та регіональними особливостями, тому й не проводиться за єдиним та універсальним способом. Раніше на Слобожанщині зберігалася назва Масниці, проте на Полтавщині також казали Колодій, а на заході України — Масничний тиждень, останній період перед Великим постом.
У цей час українці їли масні страви, до яких здебільшого додавали масло та сир. На Правобережжі готували вареники із сиром, на Слобожанщині — млинці. Також традиційною стравою вважалися сирники.
Разом з із брендом «Олейна» ми ділимося трьома рецептами. Серед них — вареники, млинці та сирники, які чудово підійдуть до Масниці.
Вареники із сиром
Інгредієнти для тіста:
Яйце — 1 шт.
Борошно — 3 склянки,
Рафінована соняшникова олія «Олейна» — 1 ст.л.
Окріп — 1 склянка
Сіль — 1 ч. ложка
Інгредієнти для начинки:
Домашній кисломолочний сир — 500 г
Яйце — 1 шт.
Дрібка солі
Вершкове масло — для змащування вареників
Готуємо:
- У глибоку миску додаємо яйця та сіль. Збиваємо суміш, потім докладаємо борошно та рафіновану соняшникову олію «Олейна». Ретельно перемішуємо.
- Вливаємо окріп. Вимішуємо тісто ложкою, а далі, коли воно трохи охолоне, замішуємо його руками. Тісто має вийти ніжним та еластичним. Накриваємо його рушником і залишаємо на деякий час — 30-60 хвилин.
- Для начинки перетираємо сир через сито в глибоку миску. Додаємо яйце, дрібку солі і добре перемішуємо, щоб начинка вийшла однорідною.
- Перекладаємо тісто на поверхню з борошном — його потрібно розкотити в тонкий пласт.
- Склянкою вирізаємо кружечки. На кожен кружечок викладаємо приблизно по одній чайній ложці сирної начинки й добре заліплюємо краї. Викладаємо вареники на дошку, присипану борошном або застелену пергаментом.
- У велику каструлю наливаємо воду і доводимо її до кипіння. Далі потрібно декількома партіями опустити вареники в каструлю, варити їх до спливу, почекати ще декілька хвилин та вийняти. Важливо часто помішувати вареники.
- Готові вареники з сиром треба заправити вершковим маслом.
Сирники
Інгредієнти:
Яйце — 1 шт.
Сир домашній — 500 г
Цукор — 5 ст. ложок
Борошно пшеничне — 5 ст.ложок
Ванільний цукор — ½ ч. ложки
Рафінована соняшникова олія «Олейна» — для смаження
Готуємо:
- Спочатку варто виделкою або рукою розім’яти домашній сир.
- Додаємо до сиру яйце, цукор та ванільний цукор. Ретельно перемішуємо інгредієнти.
- Додаємо 4 столові ложки борошна та змішуємо ретельно всі складники.
- Формуємо руками кульки сирників. Потім їх потрібно обваляти в борошні, яке залишилось.
- Розігріваємо сковорідку на середньому вогні й додаємо рафіновану соняшникову олію «Олейна». Кладемо кульки на сковорідку і трохи тиснемо на них рукою, щоб сирники стали більш пласкими. Смажимо кожну сторону сирників до рум’яної скоринки.
Млинці із сиром
Інгредієнти для тіста:
Борошно — 150 г
Яйце — 1 шт.
Кип’ячена вода — 0,5 склянки
Молоко — 0,5 склянки
Рафінована соняшникова олія «Олейна» — 1 ст.ложка
Сіль, цукор — на свій смак
Інгредієнти для начинки:
Сир — 250 г
Цукор — 50 г
Яйце — 2 шт.
Ваніль — на свій смак
Варення
Готуємо:
- Розмішуємо борошно з водою та молоком.
- Додаємо до суміші яйце, сіль та цукор. Збиваємо до однорідної маси. Також додаємо рафіновану соняшникову олію «Олейна».
- Розігріваємо сковорідку, додаємо трохи соняшникової рафінованої олії «Олейна» та наливаємо тісто тонким шаром. Млинці пропікаємо з двох сторін — можемо перевертати, коли краї стають золотисто-рум’яними.
- Готові млинці потрібно змастити начинкою — сумішшю сира, цукру та яєць (також можна додати варення та ваніль) — та загорнути. Потім підсмажуємо страву на вершковому маслі.
Олейна, готуємо з любов`ю!