MY.UAСтатті
Шпундра з яловичини з буряком: рецепт від відомого українського шеф-кухаря
Шпундра з яловичини з буряком: рецепт від відомого українського шеф-кухаря

Шпундра з яловичини з буряком: рецепт від відомого українського шеф-кухаря

«Ну як ту шпундру не любити? Це тушковане м’ясо з овочами та насиченим соусом українці обожнювали ще 300 років тому за Котляревського. А й дотепер кожен шматочок цієї страви викликає гусячу шкіру від захвату. Традиційною вважається шпундра зі свининою, але в новому ресторані «Полтава» її готують із яловичини. Киянам раджу сходити в ресторан і спробувати страву в оригінальній подачі, а тим, хто в столиці найближчим часом не буде, наполегливо рекомендуємо приготувати шпундру з яловичини вдома», — радить відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко.

Поради з приготування шпундри

Почнімо з вибору інгредієнтів. У ресторанному рецепті використовується яловича лопатка, однак ви також можете взяти задню частину — буде не менш смачно. Квас краще обирати темний, так буде традиційніше.

Цей рецепт шпундри також має цибулевий конфітюр. Для страви потрібно лише 300 г, але ви можете взяти повний рецепт цибулевого конфітюру та приготувати його з 1 кг цибулі. Повірте, він пасує до безлічі страв, тож ви знайдете йому застосування.

Це тушковане м’ясо з буряком спершу потрібно смажити, а потім запікати. Ви можете використовувати окремий посуд для цих двох процесів або ж, якщо маєте жаростійку глибоку сковорідку — робити все в ній.

Як приготувати шпундру

Інгредієнти:

Для шпундри:

300 г буряка

300 г моркви

100 г стебла селери

700 г яловичини

3 ст.л. олії

1 ст.л. томатної пасти

200 мл квасу

250 мл води

20 мл соєвого соусу

¼ ч.л. чорного перцю

1 ч.л. солі

⅓ ч.л. сушеного часнику

1 ч.л. насіння кропу

1 ч.л. крохмалю

50 мл холодної води

сік 1 лимона

300 г цибулевого конфітюру

Для конфітюру:

300 г цибулі

100 г цукру

70 г меду

1 ч.л. олії

1 ч.л. яблучного оцту

Шпундра з яловичини: покроковий рецепт

  1. Вимийте по 300 г моркви та буряка, 100 г селери, очистьте наріжте їх невеликим кубиком. 700 г яловичини зачистьте від зайвих плівок і наріжте більшим за овочеві, але все ще невеликим кубиком.
  2. У глибоку каструлю чи сковорідку налийте 3 ст.л. олії, розігрійте її та обсмажуйте м’ясо впродовж 7-10 хвилин до шкоринки. Готове м’ясо перекладіть у миску.
  3. Увімкніть духовку розігріватися до 160 градусів. У тій самій каструлі обсмажте моркву, буряк і селеру впродовж 5 хвилин.
  4. Додайте в каструлю обсмажене м’ясо, 1 ст.л. томатної пасти, 200 мл квасу, 250 мл води, 20 мл соєвого соусу та спеції: ¼ ч.л. чорного перцю, по 1 ч.л. солі та насіння кропу, ⅓ ч.л. сушеного часнику. Гарно перемішайте та доведіть до кипіння.
  5. Перекладіть усе в форму для запікання, накрийте кришкою чи фольгою та поставте в духовку тушкуватися на 90 хвилин.
  6. У цей час приготуйте цибулевий конфітюр. Очистьте 300 г цибулі та наріжте її дрібними кубиками. Розігрійте невелику сковорідку з 1 ч.л. олії та обсмажте на ній цибулю до м’якості. Додайте 1 ч.л. оцту, гарно перемішайте, зменште вогонь до мінімуму та тушкуйте ще 15 хвилин. Додайте 100 г цукру, перемішайте та готуйте доки він не розтане. Потім додайте 70 г меду, перемішайте та тушкуйте до золотавого кольору.
  7. Коли шпундра буде готова, додайте цибулевий мармелад та сік одного лимона. Розбавте 1 ч. л. крохмалю у 50 мл холодної води й також додайте до шпундри, щоб загустити страву. Але якщо ви бачите, що в ній і так мало рідини, крохмаль можна не додавати. Гарно перемішайте та дайте покипіти ще 2-3 хвилини.
  8. Подавайте страву гарячою, прикрасивши гілочками розмарину.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Тренировки со скакалкой
Men's Life
2025-11-05T09:21:46Z
Как бросать кости в кости: Лучшие техники бросания
Cineast
2025-11-03T16:03:39Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z