MY.UAСтатті
Шпундра з яловичини з буряком: рецепт від відомого українського шеф-кухаря
Шпундра з яловичини з буряком: рецепт від відомого українського шеф-кухаря

Шпундра з яловичини з буряком: рецепт від відомого українського шеф-кухаря

«Ну як ту шпундру не любити? Це тушковане м’ясо з овочами та насиченим соусом українці обожнювали ще 300 років тому за Котляревського. А й дотепер кожен шматочок цієї страви викликає гусячу шкіру від захвату. Традиційною вважається шпундра зі свининою, але в новому ресторані «Полтава» її готують із яловичини. Киянам раджу сходити в ресторан і спробувати страву в оригінальній подачі, а тим, хто в столиці найближчим часом не буде, наполегливо рекомендуємо приготувати шпундру з яловичини вдома», — радить відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко.

Поради з приготування шпундри

Почнімо з вибору інгредієнтів. У ресторанному рецепті використовується яловича лопатка, однак ви також можете взяти задню частину — буде не менш смачно. Квас краще обирати темний, так буде традиційніше.

Цей рецепт шпундри також має цибулевий конфітюр. Для страви потрібно лише 300 г, але ви можете взяти повний рецепт цибулевого конфітюру та приготувати його з 1 кг цибулі. Повірте, він пасує до безлічі страв, тож ви знайдете йому застосування.

Це тушковане м’ясо з буряком спершу потрібно смажити, а потім запікати. Ви можете використовувати окремий посуд для цих двох процесів або ж, якщо маєте жаростійку глибоку сковорідку — робити все в ній.

Як приготувати шпундру

Інгредієнти:

Для шпундри:

300 г буряка

300 г моркви

100 г стебла селери

700 г яловичини

3 ст.л. олії

1 ст.л. томатної пасти

200 мл квасу

250 мл води

20 мл соєвого соусу

¼ ч.л. чорного перцю

1 ч.л. солі

⅓ ч.л. сушеного часнику

1 ч.л. насіння кропу

1 ч.л. крохмалю

50 мл холодної води

сік 1 лимона

300 г цибулевого конфітюру

Для конфітюру:

300 г цибулі

100 г цукру

70 г меду

1 ч.л. олії

1 ч.л. яблучного оцту

Шпундра з яловичини: покроковий рецепт

  1. Вимийте по 300 г моркви та буряка, 100 г селери, очистьте наріжте їх невеликим кубиком. 700 г яловичини зачистьте від зайвих плівок і наріжте більшим за овочеві, але все ще невеликим кубиком.
  2. У глибоку каструлю чи сковорідку налийте 3 ст.л. олії, розігрійте її та обсмажуйте м’ясо впродовж 7-10 хвилин до шкоринки. Готове м’ясо перекладіть у миску.
  3. Увімкніть духовку розігріватися до 160 градусів. У тій самій каструлі обсмажте моркву, буряк і селеру впродовж 5 хвилин.
  4. Додайте в каструлю обсмажене м’ясо, 1 ст.л. томатної пасти, 200 мл квасу, 250 мл води, 20 мл соєвого соусу та спеції: ¼ ч.л. чорного перцю, по 1 ч.л. солі та насіння кропу, ⅓ ч.л. сушеного часнику. Гарно перемішайте та доведіть до кипіння.
  5. Перекладіть усе в форму для запікання, накрийте кришкою чи фольгою та поставте в духовку тушкуватися на 90 хвилин.
  6. У цей час приготуйте цибулевий конфітюр. Очистьте 300 г цибулі та наріжте її дрібними кубиками. Розігрійте невелику сковорідку з 1 ч.л. олії та обсмажте на ній цибулю до м’якості. Додайте 1 ч.л. оцту, гарно перемішайте, зменште вогонь до мінімуму та тушкуйте ще 15 хвилин. Додайте 100 г цукру, перемішайте та готуйте доки він не розтане. Потім додайте 70 г меду, перемішайте та тушкуйте до золотавого кольору.
  7. Коли шпундра буде готова, додайте цибулевий мармелад та сік одного лимона. Розбавте 1 ч. л. крохмалю у 50 мл холодної води й також додайте до шпундри, щоб загустити страву. Але якщо ви бачите, що в ній і так мало рідини, крохмаль можна не додавати. Гарно перемішайте та дайте покипіти ще 2-3 хвилини.
  8. Подавайте страву гарячою, прикрасивши гілочками розмарину.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Британський музикант Оззі Осборн помер у віці 76 років
Ukraine Art News
2025-07-23T13:15:40Z
Пішов з життя Оззі Осборн — легендарний фронтмен Black Sabbath і «Принц темряви»
Ukraine Art News
2025-07-23T07:30:43Z
Мешканка Великої Британії повернула викрадену 50 років тому картину XVI ст. музею в Італії
Ukraine Art News
2025-07-22T10:30:40Z
«ELLE Україна» презентує новий номер разом із додатком ELLE BUSINESS
Elle
2025-07-22T08:00:37Z
Я знаю роль, яку можу зіграти, - актор Хостікоєв про свою мрію
Ukraine Art News
2025-07-21T11:10:19Z
«Вирій. Простонеба»: Альона Гудкова, Іван Уривський та Леся Патока про перший в Україні етнічно-електронний фестиваль з дрескодом
Elle
2025-07-21T10:30:44Z
У віці 87 років померла американська естрадна співачка Конні Френсіс
Ukraine Art News
2025-07-17T17:24:41Z
У Канаді діаспора засудила постановку проросійського мюзиклу в Торонто
Ukraine Art News
2025-07-17T16:54:41Z
Як образи вагітної Ріанни трансформували стиль майбутніх матусь
Elle
2025-07-17T06:18:59Z
Бандурист і військовий Тарас Столяр акомпанував Ніно Катамадзе серед руїн Будинку офіцерів у Вінниці
Ukraine Art News
2025-07-23T14:15:37Z
У Салоніках відкрилася виставка «Покоління війни»
Ukraine Art News
2025-07-23T12:51:46Z
Як минув ювілейний Atlas Festival: 100 артистів, 100+ тисяч фанів і понад 100 мільйонів гривень на армію
Elle
2025-07-23T12:42:36Z
«Бути собі ціллю»: у столиці презентували виставку про лідерство жінок з інвалідністю під час війни
Ukraine Art News
2025-07-23T12:27:34Z
У Києві відкрилася виставка про незламність матерів та дружин загиблих Героїв
Ukraine Art News
2025-07-23T11:33:46Z
Виставку моди королеви Єлизавети II відкриють у Букінгемському палаці
Ukraine Art News
2025-07-23T11:05:32Z
У Румунії вшанували українські весільні традиції
Ukraine Art News
2025-07-23T11:04:29Z
У Парижі українська громада вшанувала пам’ять Василя Сліпака
Ukraine Art News
2025-07-23T09:36:42Z
Гардероб королеви Єлизавети ІІ представлять на виставці
Ukraine Art News
2025-07-23T06:51:39Z
Топ-5 головних блокбастерів літа 2025 року
KinoFilms
2025-07-23T13:27:29Z
Пітер Дінклейдж розповів про свого лихого героя з серіалу «Декстер: Воскресіння»
KinoFilms
2025-07-23T11:00:34Z
Драма "Незламний" з Олександром Усиком, "Чарівник Кремля" та інші: Венеційський кінофестиваль оголосив програму
Ukraine Art News
2025-07-23T08:31:18Z
Завершилися зйомки українського комедійного детективу «Десять блогерят»: прем’єра — 16 жовтня
Cineast
2025-07-22T22:06:55Z
Від творців "Зборів ОСББ": у Києві почали знімати комедію "Батьківські збори"
Ukraine Art News
2025-07-22T18:30:45Z
12 найочікуваніших фільмів Венеційського кінофестивалю — 2025
Elle
2025-07-22T17:48:32Z
Померла акторка театру Івана Франка Анастасія Добриніна
Ukraine Art News
2025-07-22T13:18:46Z
7 найочікуваніших фільмів та серіалів серпня на Netflix
Elle
2025-07-22T12:48:47Z
Новий фрагмент «Супермена» показує неслухняного Крипто у Фортеці самотності
KinoFilms
2025-07-22T11:00:44Z
«Не висовуйтесь»: турфірми інструктують американців, як не дратувати європейців за кордоном у часи Трампа
Хмарочос
2025-07-23T06:51:48Z
У Щирецькій громаді створять ландшафтний заказник “Озеро Лебедине”
Photo Lviv
2025-07-23T05:06:32Z
Напій "золотої доби"
Ukraine Art News
2025-07-22T05:45:49Z
Люди рай розбентежують мій… : рибальськими берегами Івана Франка у давньому селі Медвежа
Photo Lviv
2025-07-22T05:12:30Z
На Львівщині оновлено перелік безпечних для купання водойм: де можна відпочивати без ризику для здоров’я
Photo Lviv
2025-07-21T05:03:39Z
«Пасивні» будинки, зелені фасади і «сіра вода»: як Чехія адаптується до зміни клімату і що може перейняти Україна
Хмарочос
2025-07-21T04:37:06Z
Будівничі львівського водогону – Оскар Смрекер та Станіслав Александрович
Photo Lviv
2025-07-19T05:12:24Z
Архітектурний скарб Стрия. Фахверкова перлина міста
Photo Lviv
2025-07-18T05:12:31Z
Уряд посилив захист Китаївського археологічного комплексу в Києві
Ukraine Art News
2025-07-17T12:30:40Z
Українська громада в Казахстані вшанувала пам'ять Мирослава Скорика
Ukraine Art News
2025-07-23T14:21:42Z
Світ рівних. Інклюзивність в Україні у контексті війни
Elle
2025-07-23T13:42:49Z
Оаза на місці Каховського водосховища може ховати «токсичну бомбу»
Хмарочос
2025-07-23T11:24:48Z
У Японії евакуйовані українці власноруч створили дідухи і згадали рідні традиції
Ukraine Art News
2025-07-23T10:27:41Z
Вхід до будівлі Київради зроблять безбар’єрним
Хмарочос
2025-07-23T10:12:56Z
Секрети натурального догляду для густих і об’ємних вій
Krasinfo
2025-07-23T10:00:54Z
Станіслав Мойсеєв: «Сторіччя Молодого театру — це абсолютна фальсифікація»
Ukraine Art News
2025-07-23T08:31:20Z
У турецькому ОПК працює 3,5 тисячі компаній - Ердоган
Ukraine Art News
2025-07-23T07:57:46Z
Біля станції метро «Звіринецька» встановили «парклет»
Хмарочос
2025-07-23T07:54:42Z
25 найкращих архітектурних студій з України — за версією Architizer
Хмарочос
2025-07-23T09:09:47Z
У відділеннях Нової пошти можна лишити багаж перед потягом чи автобусом
Хмарочос
2025-07-18T10:12:57Z
МКСК запускає електронний Реєстр базової мережі закладів культури
Ukraine Art News
2025-07-17T17:03:42Z
Пентагон показав прототипи майбутніх дронів
Ukraine Art News
2025-07-17T05:57:53Z
Жуки можуть знищити історію: найстарішу бібліотеку Угорщини рятують від нашестя комах
Ukraine Art News
2025-07-15T11:58:14Z
Україна першою в Європі надаватиме послуги мобільного зв’язку через Starlink, — гендиректор Київстар
Хмарочос
2025-07-10T12:31:47Z
В Україні заблокували інтернет-магазин Leader-Books, у якому продавали книжки з РФ та Білорусі
Ukraine Art News
2025-07-09T17:42:47Z
Штучний інтелект Grok від Ілона Маска тепер викриває російську пропаганду: росіяни лютують
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z
Весняне меню: детокс-салат із цибулі-порею з креветками
Elle
2025-05-20T19:09:34Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Анастасія Степанова ділиться рецептом лимонного тарту
Elle
2025-05-14T19:03:31Z