MY.UAСтатті
Книжковий Арсенал — 2024: які книжки українці купували найчастіше
Книжковий Арсенал — 2024: які книжки українці купували найчастіше

Книжковий Арсенал — 2024: які книжки українці купували найчастіше

З 30 травня до 2 червня в Києві відбувся XII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». На подію прийшло 35 000 людей — вони відвідали понад 160 дискусій, перфомансів, вистав, кінопоказів, концертів, публічних розмов, а також виставкових проєктів та книжкових колекцій..

Українські видавництва підбили підсумки фестивалю та поділилися в соцмережах книжками, які відвідувачі обирали найчастіше. Яку літературу купували на фестивалі? Ми зібрали 18 найпопулярніших книжок.

«Лабораторія»

«Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці», Марічка Паплаускайте

Залізниця першою після армії заходить на деокуповані території, на ходу ремонтуючи колії. Відповідає за безпеку перевезення перших осіб країн-союзників і світових зірок до нашої столиці. Рятує, дає прихисток, забезпечує армію й оборонну промисловість. Дарує надію і єднає. Українська журналістка Марічка Паплаускайте проїхала понад 8 000 кілометрів і провела 40 інтерв’ю аби зрозуміти, як залізниці вдалося стати символом спротиву. 

«Оринин. Роман про стелепного чоловіка», Сашко Столовий 

Ця книжка начинається з самого-самого рання, коли виявилось, що у дворі Козиків зняли ворота, а через недовге врем’я, як раз коли привезли буряки, на світ з’явився він — Оринин, новий козіяр на всю Козіївку. Але, як це всім відомо, то не з добра хлопця кличуть по матері… Життя Демʼяна Козика — це одночасно три вєщі: історичний роман, вигадана біографія й оповідь, заснована на реальних собитіях.

Сашко Столовий — автор дебютного історико-біографічного роману «Оринин. Роман про стелепного чоловіка». Він поширює в суспільстві особливості культури свого регіону — Слобожанщини.

«Там, де заходить сонце», Олена Пшенична

72-річна Віра Тиха колись була вчителькою української мови. Тепер вона опинилася в будинку для літніх людей, куди її привіз єдиний і такий коханий син. Замість відкритих, гостинних стареньких жінка зустрічає у будинку зранених, колючих стариганів, що з дня у день просто спостерігають, як їхні життя, неначе сонце, закочуються за обрій. Що приховують ці самотні старечі серця? І які труднощі здатне витримати материнське серце? «Там, де заходить сонце» — книга-пластир на кожне зранене серце та водночас надзвичайно чесна оповідь.

#книголав

«Війна і нові горизонти. Лідери думок про сьогодення й майбутнє України і світу», Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба запропонував написати есеї 23-м інтелектуалам. Він закликав видатних державних діячів, мислителів, військових, бізнесменів, науковців, правників та істориків Європи, Північної та Південної Америки, Африки та Азії поділитися своїм баченням майбутнього після російської агресії. В есеях автори відповіли на три ключові запитання: «Якими є наслідки цієї війни для світу?», «Як ця війна змінить світ?» та «Що дасть світові українська перемога?».

«Вбивайте усвідомлено», Карстен Дюсс

Бйорн Дімель — кримінальний адвокат. Піклування про клієнтів забезпечило йому та його родині комфортне життя. Однак є в роботі негативний бік: це також призвело до краху в шлюбі між Бйорном та його дружиною.  Катаріна змусила головного героя відвідати семінар з усвідомленості, щоб вони змогли відновити родину. Навчання допомагає, і Бйорн навіть може інтегрувати те, чого він навчився, у свою роботу. Він просто вбиває свого клієнта ― за всіма правилами усвідомленості… 

«Вибір», Едіт Еґер

Еґер потрапила до Аушвіцу, коли їй було 16 років. Там вона втратила батьків, проте змогла вижити разом із сестрою. Через кілька років після звільнення вона емігрувала до Америки, де протягом десятиліть працювала над зціленням травми. Ця книжка ― про те, як дійти до такого вибору, як звільнитись від травм.

«Фабула»

«Вілла у Сан-Фурсиско», Ярослава Литвин

Для чого Оля Синичка придбала стару хату в селі? Щоб ходити вранці босою по росянистій траві, щоб дихати на повні груди й відчувати — ось воно, моє місце, тут моє серденько. Щоб нарешті почати жити, а не дочікуватися кінця війни або чужого дозволу бути щасливою. Реальність, щоправда, виявилася не такою безхмарною, як Оля собі уявляла. Це щира, добра й весела історія про родину, дружбу, пошуки свого шляху і, можливо, кохання.

«Свято цапа», Маріо Варгас Льоса

У середині 1990-х років Уранія Кабраль повертається в Домініканську Республіку. Вона знову переживає події попередніх десятиліть, коли столиця ще називалася Сьюдад-­Трухільйо, а хворий диктатор Рафаель Трухільйо тероризував тримільйонний домініканський народ. Однак хватка диктатора з віком послабшала — у країні назріла змова, результатом якої стала «макіавеллівська революція».

«Моторошне сяйво», Б.Р.Маєрс

Це захоплива готична детективна гра, що розгортається у вікторіанському Лондоні середини XIX століття. Головне в ній — образ героїні, жінки складної долі, пов’язаної із кримінальним світом. Вона заробляє на життя тим, що вдає досвідченого медіума й таким чином проникає в сім’ї, які нещодавно втратили близьку людину. 

«Віхола»

«Танці з кістками», Андрій Сем’янків

Северин — патологоанатом, якому не пощастило ні на роботі, ні в особистому житті. З самооцінкою на нулі та мізерною зарплатою він швидко піддається спокусі заробити гроші, яка змінить його життя. Хоча пропозиція не зовсім законна, а ринок трансплантації органів не є морально чистим, це стає для Северина надзвичайно спокусливим шансом на забезпечене майбутнє.

«Історія архітектурних стилів, великих і не дуже», Катерина Липа 

Це книжка мистецтвознавиці Катерини Липи про виникнення й занепад архітектурних стилів, а ще — про те,  як вони розвивалися в Україні. Від храму Амон-Ра, Пантеону, Стоунхенджу й італійських палаців до міських ратуш, соборів, катедр і хрущовок — авторка розповість про найвидатніші будівлі різних часів.

«Подорож ученого доктора Леонардо...», Майк Йогансен 

Майк Йогансен — український письменник-авангардист. Стиль його творчості — ламати правила та з їхніх уламків витворювати нову поетику. У цій книжці ви знайдете твори, які стали візитівкою Йогансена, — іронічний, пародійний роман «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швайцарію», ключовий для розуміння творчого підходу автора текст «Як будується оповідання» та вибрані поезії.

Vivat

«Мисливці за щастям. Якщо треба буде помирати, я тебе розбуджу», Валерій Пузік

Це збірка щемких оповідань про життя на фронті та деокупованих територіях, з яких, попри звільнення, війна нікуди не пішла. Села зруйновані, поля заміновані, але там живуть люди, які вірять, турбуються одне про одного, будують плани, усміхаються всупереч усьому. На деокуповані вулиці повертаються діти й весна. Це лаконічні історії про військових і цивільних, про те, як довіряти своє життя побратимам і незнайомцям, про звичайні буденні радості: можливість малювати, обіймати кошеня, не боятися тиші. Про обов`язок і вірність, утому і щастя, близькість смерті й наповненість життя.

«Ізмарагд княгині Несвіцької», Олександр Ірванець

Нові історії Олександра Ірванця розгортаються на волинському ландшафті в супроводі карколомних пригод. У повісті беруть участь живі й мертві персонажі, а ще зомбаки і Тибурцій з трьома потерчатами. Такий собі інтернаціонал, частина якого воює на стороні добра, а частина — на боці зла. Звісно, якби не часова петля, то герої й антигерої ніколи й не перетнулися б, але, виявляється, час вміє закручуватись у дивовижні спіралі. 

«Я перетворююсь... Щоденник окупації. Вибрані вірші», Володимир Вакуленко-К.

Щоденник Володимира Вакуленка-К. — болючі й правдиві записи, які вів письменник під час окупації Ізюма та його рідного села Капитолівки на Харківщині. За день до викрадення автор приховав нотатки під вишнею на своєму подвір’ї, заповівши батькові: «Коли наші прийдуть — віддаси». До книжки увійшли тексти щоденника окупації, вибрана поезія Володимира Вакуленка-К. для дітей і дорослих, а також історії від друзів, колег та очевидців, що занурять у хроніку перших місяців повномасштабної війни Росії проти України.

«Видавництво Старого Лева»

«Живі. Зрозуміти українську літературу», Олександр та Павло Михеди

Микола Гоголь, Василь Стефаник, Олена Теліга, Іван Багряний, Михайло Коцюбинський, Микола Хвильовий — класики, про яких, здається, ми знаємо все. Однак, що буде, якщо читати їхні твори, як уперше? Пропускати їхнє життя через власні досвіди та постійно запитувати: які були стосунки з батьками? Чи свідомо вони обрали українську мову? Якими підлітками були? Олександр і Павло Михеди запрошують у мандрівку двома століттями української літератури — від розповідей про життя класиків до розмови про покоління українців, на чию долю щоразу випадають жахливі випробування.

«Свідчення», Вікторія Амеліна

Вірші з цієї книжки Вікторія Амеліна почала писати на початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України, а останній — був написаний за декілька днів до її загибелі від ракетного удару по Краматорську 27 червня 2023 року. Те, що ви відчуєте, коли читатимете ці вірші, — реальне. Пустку, яка залишиться на місці незрозумілих для вас емоцій після прочитання збірки, можна заповнити лише пам’яттю і боротьбою за справедливість.

«Я бачу, вас цікавить пітьма», Ілларіон Павлюк  

Київського кримінального психолога Андрія Гайстера відправляють консультантом у богом забуте селище Буськів Сад. Зимової ночі там зникла маленька дівчинка. А ще там водиться Звір — серійний маніяк, злочинів якого тамтешні мешканці воліють не помічати... У цьому проклятому селищі, де все по колу і всі живуть життям, яке ненавидять, розслідування постійно заходить у глухий кут. Андрій вірить, що загублена дівчинка, попри все, жива і що він її знайде. Але нікому, крім нього, це не потрібно.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Ароматные парфюмы для различных времен года
Gloss
2024-09-26T13:33:54Z
Искусство грамотной саморекламы
Men's Life
2024-09-23T08:39:49Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Nintendo Switch 2 поступит в продажу весной 2025 года
Overclockers
2024-09-27T10:16:04Z
be quiet! выпустила линейку «корпусов-аквариумов» Light Base
Overclockers
2024-09-26T13:25:17Z
Meta представила автономную VR-гарнитуру Quest 3S
Overclockers
2024-09-26T07:49:30Z
MSI готовит линейку продуктов для фанатов S.T.A.L.K.E.R.2: Heart of Chornobyl
Overclockers
2024-09-25T13:01:27Z
Шутер Witchfire вышел в Steam и получает хорошие отзывы
Overclockers
2024-09-25T11:31:31Z
Наушник Samsung взорвался прямо в ухе девушки
Gloss
2024-09-25T11:10:15Z
Сэм Альтман прогнозирует появление суперинтеллекта и революцию ИИ
Overclockers
2024-09-25T10:55:02Z
Metro Awakening выйдет в ноябре
Overclockers
2024-09-25T06:07:04Z
Состоялся релиз ноутбуков с процессорами Intel Core Ultra 200V. Опубликованы первые обзоры
Overclockers
2024-09-24T14:42:05Z
До чего же это вкусно! Рецепт из Тик Ток. 2 яйца, 1 стакан кефира и 3 стакана муки!
InfoHome
2024-09-27T13:24:37Z
4 рецепта вкуснейших горячих бутербродов - на завтрак, на перекус или на пикник!
InfoHome
2024-09-26T07:03:58Z
Торт, который вы будете делать каждый день? Невероятно просто и вкусно! Торт на сковороде
InfoHome
2024-09-25T06:30:48Z
Обалденно вкусно и быстро на одной сковороде. Ужин за полчаса на всю семью! Очень просто из овощей!!
InfoHome
2024-09-25T06:27:39Z
Гуляш из говядины! Что приготовить на ужин. Идеальное Блюдо для вкусного ужина
InfoHome
2024-09-25T06:27:39Z
Пирожки как пух! Простой и быстрый рецепт теста для пирожков. Жареные пирожки с мясом. Очень вкусно!
InfoHome
2024-09-24T12:29:28Z
Готовлю такую закуску из огурцов все лето! Гениальный рецепт - чем больше ешь, тем больше хочется!
InfoHome
2024-09-24T12:29:28Z
Век живи, век учись! Сочнейшая горбуша не хуже дорогой рыбы! Гениальный рецепт и готовить просто!
InfoHome
2024-09-24T12:29:27Z
3 рецепта, после которых вы полюбите капусту! Закрываю по 30 банок и всегда мало!
InfoHome
2024-09-23T12:16:11Z