MY.UAСтатті
Що сталося з Антуаном де Сент-Екзюпері в день його загибелі: читайте в трилері «Код 612»
Що сталося з Антуаном де Сент-Екзюпері в день його загибелі: читайте в трилері «Код 612»

Що сталося з Антуаном де Сент-Екзюпері в день його загибелі: читайте в трилері «Код 612»

Трилер «Код 612. Хто вбив Маленького Принца?» — це нова робота французького автора кримінальних романів Мішеля Бюссі, що вийшла українською мовою у видавництві «Лабораторія». Письменник веде читачів слідами вбивці Маленького Принца, а також його автора Антуана де Сент-Екзюпері. Величезна кількість історичних досліджень і правдивість усіх свідчень змушує ще більше замислитися над тим, що насправді сталося з льотчиком-письменником.

Про що розповідає трилер? Мільярдер Око Доло належить до таємного закритого клубу «Код 612», створеного палкими шанувальниками роману «Маленький Принц» Антуана де Сент-Екзюпері. Їхня мета — з’ясувати, що насправді сталося під час останньої авіаційної місії письменника. Він загинув, але тіло так і не було знайдено, а деталі зникнення разюче нагадують історію його героя — Маленького Принца. Око Доло заради розслідування наймає детективку Анді і колишнього пілота літака Невена. Подорож у пошуках істини починається.

Про феноменальний успіх «Маленького Принца», як і про сповнене пригод життя самого автора написано вже чимало, однак досі не було проведено паралелей між долями Сент-Екзюпері та його героя.

«Чи не ховається за декораціями казки опис справжнього злочину? Можливо, ніхто ще не ставив собі такого запитання? Хто вбив Маленького Принца? Ця ідея проходить червоною ниткою крізь увесь мій роман — дивна схожість між зникненнями Сент-Екзюпері та придуманого ним персонажа. Розслідування, сповнене суперечностей. Підозрюваних і мотивів не бракує. Я зібрав усе докупи», — каже Мішель Бюссі.

Ми ділимося уривком з книжки «Код 612». 

Яхта жваво пливе. Око розмістив іржаву ручку Паркер 51 під невеличкою кришкою з органічного скла.

— Ця перова ручка, — пояснює бізнесмен, — то вже третя важлива знахідка, яка може розкрити таємницю зникнення Екзюпері. 31 липня 1944 року рано-вранці Антуан де Сент-Екзюпері вилетів до Гренобля з Борго, що на Корсиці, на борту американського літака, бомбардувальника P-38 Lightning, щоб здійснити розвідувальну місію. Після цього він не відповів на жодний виклик по рації. О 14:30 у нього закінчилося пальне. О 15:30 літак зник із радарів. Він ніколи вже не з’явиться на них. Спочатку припускали, що Сент-Екзюпері сів у Швейцарії або у Веркорі, щоб доєднатися до Руху опору. Потім безуспішно шукали сліди катастрофи його літака на широтах поблизу Сен-Рафаеля після отриманих свідчень від декількох німецьких пілотів, а особливо через те, що маєток родини Екзюпері — замок д’Аге — стоїть у цій місцині з видом на море. Протягом більш ніж п’ятдесяти років жодної зачіпки, жодного натяку на слід не буде знайдено, аж доки в 1998-му світ не дізнається сенсаційну новину. Тут, поблизу Марселя, один рибалка на ім’я Жан-Клод Б’янко підніме своєю сіткою з дна моря чоловічий срібний браслет з іменною пластиною. Напис на ній, попри довге перебування у воді, залишився чітким. Антуан де Сент-Екзюпері (Консуело), з усіх питань звертатися до Reynal and Hitchcock Inc., Четверта авеню, 386, Нью-Йорк, США. Кінець загадці! Сент-Екзюпері пішов на дно десь під нами.

Антуан де Сент-Екзюпері

Стажерка з «Фокс Компані», яка досі уважно слухала, раптом вирішила втрутитися. Вона підняла руку, як і належить відмінникам, яким кортить поставити запитання вчителю посеред уроку:

— Це те, у що всіх змусили повірити!

Дівчина випростується й поправляє руде коротке, скуйовджене, як у їжака, волосся. Унизу на її шиї я помічаю витатуйовану троянду.

— Розгадана загадка? — веде далі наполегливо Анді з чарівною усмішкою. — Особисто я ніколи не вірила в цю історію з браслетом.

Око й собі всміхається. Він, очевидно, з нетерпінням чекав початку цієї розмови.

— Однак це офіційна версія, — спокійно наголошує бізнесмен.

— Скоріше, це якесь диво провидіння! — парирує Анді. — Периметр пошуків між Корсикою та Альпами — це понад вісімсот тисяч квадратних кілометрів! Тільки по морю — сотні тисяч кубометрів води! І, ніби випадково, браслет вагою всього тридцять грамів виловлюють на глибині понад сто метрів! Хіба так розкривають таємницю, що таїться на дні Середземного моря? Я, звісно, наївна, але не настільки, щоб проковтнути цю диво-легенду...

Анді не може стояти на місці. Вона бігає палубою, як миша, від чого в мене паморочиться голова. Або дівчина все вигадує, або ж усю ніч читала матеріали у справі Сент-Екзюпері.

— Цей браслет цілий і неушкоджений, — закидає наступний аргумент Око. — На ньому вигравіювано ім’я де Сент-Екзюпері, його дружини та адресу видавця в Нью-Йорку.

— А це, — відповідає Анді, — звісно, усе пояснює! Настільки добре, що просто неможливо оминути увагою! Тільки от що не сходиться: до того, як рибалка витягнув прикрасу, ніхто й не чув, що Сент-Екзюпері носив браслети. Жодного свідчення! Ніхто не знає, звідки ця річ узялася. Експерти передивилися сотні знімків із Сент-Екзюпері: на жодному з них браслета немає! А коли все-таки з’ясувалося, що за кілька місяців до своєї загибелі письменник отримав його в подарунок від доброї подруги Сільвії Гамільтон у Нью-Йорку в обмін на оригінал рукопису «Маленького Принца», виявилося, що подарований браслет був із золота! Бабах! Утім, це вже неважливо, бо все одно зліпили мутну теорію про якийсь інший подарунок від Консуело чи видавця, що його отримав буцімто Антуан, чого ніхто ніколи не зміг довести. Отакої! Значить Сент-Екзюпері мав носити взагалі два браслети? По одному від кожної коханої! Я, може, і не найрозумніша, але якщо хоч трошки подумати, стає очевидно, що шмат іржавого срібла, виловленого Жаном-Клодом Б’янко, несправжній! Так, до речі, відреагували всі без винятків газети того часу, а рибалку звинуватили у фальсифікації, відкрили судове провадження, яке він зрештою програв!

Око глушить мотор навпроти острова Ріу. Море неймовірно прозоре. Здається, що можна розгледіти навіть дно.

— Це правда, Анді... Спочатку ніхто не вірив в існування цього браслета. І, щоб спати спокійно, пірнальники здійснили пошуки в місці, де його знайшли. Саме там, де ми зараз перебуваємо. У 2000-му таки знайшли кабіну літака винищувача. Уламки дістали. У вересні 2003 року оприлюднили остаточні висновки. Реєстраційний номер 2734L, знайдений на одній із деталей, збігається з номером літака Сент-Екзюпері. Реліквія виставлена в музеї авіації та космонавтики в Ле Бурже. Таємниця розгадана! Більше не буде порожніх балачок! Тут загинув Сент-Екзюпері!

Анді дивиться вниз на воду й починає реготати так, ніби у морських зірок повиростали хвости:

— А це родзинка махінації! Усі повірили в автентичність браслета тільки тому, що поруч знайшли корпус літака. І ніхто не сумнівається, що ті рештки належать саме літаку Сент-Екзюпері, оскільки вони пішли на дно чітко в тому самому місці, де відшукали браслет! Тільки ви забули уточнити, що з того місця, де ми стоїмо, спочатку дістали мотор німецького літака, а вже потім — уламки американського. Усе на купу! Беручи до уваги площу Середземного моря, яка ймовірність, що два літаки могли впасти в одному й тому самому місці? І весь світ купився! Вірте у випадковості, якщо хочете, але коли їх так багато, мені починає здаватися, що все це справа рук загадкового зеленого чоловічка!

Я зачаровано спостерігаю за двобоєм Око й Анді.

— Існують не тільки матеріальні докази. Ви це знаєте, Анді. Німецький пілот Горст Ріпперт підтвердив, що збив американський літак якраз поблизу Марселя й переконаний, що то був Сент-Екзюпері.

— І милий Горст визнав це лише за шістдесят років після війни, коли йому було дев’яносто! Тільки після того, як знайшли славнозвісні уламки. І, звісно, він був пристрасним читачем книжок Сент-Екзюпері до Другої світової війни, а після неї не міг пробачити собі, що збив улюбленого автора! Вірте йому, а я відмовляюся серйозно ставитися до таких безглуздих свідчень якогось типа, бойовим нагородам котрого немає жодних підтверджень, який ніби випадково 31 липня 1944 року літав сам на винищувачі й про воєнні дії котрого, через які ніби збито той американський бомбардувальник, ніде не існує записів. І, до речі, навіть якщо Горст Ріпперт каже правду, нічого не доводить, що він поцілив у літак Сент-Екзюпері! 31 липня того року щонайменше троє інших німецьких пілотів дали свідчення про те, що збили американський P-38 Lightning на півдні Франції — від Кастеллана до Монте-Карло. Нічого вже неможливо довести. Ціла купа шукачів намагалася... Немає таких військових архівних записів, які могли б установити правду!

Око повертається обличчям до острова Ріу.

— Однак очевидці — рибалки з острова, яким можна довіряти, — наприкінці війни стверджували, що знайшли заплутане в парашуті тіло якогось льотчика. Де ж воно ділося? Лежало похованим під камінням до 1965 року на острові Ріу, поки його не знайшли та не ідентифікували...

— І виявилося, що належало воно німецькому військовому пілоту, до того ж — чоловікові віком до 35 років... А Сент-Екзюпері було сорок чотири!

Око усміхається.

— Браво, Анді! Ви неперевершено попрацювали! Уся ця справа почалася після неймовірної знахідки браслета. Однак якщо дотримуватися вашої теорії, коли йдеться про підставу чи обман, то не зрозуміло, який інтерес у марсельського рибалки організовувати все це? Ніхто ніколи не ставив під сумнів правдивість його слів. Рибалку навіть нагородили орденом Почесного легіону.

— О, я впевнена в щирості цього бравого капітана. Проте він плавав не сам на своєму кораблі. Достатньо було, щоб хтось із його екіпажу підкинув браслет у сітку — і все, справу зроблено. Пустити на дно шмат листового металу так само неважко.

— А навіщо ж готувати таку аферу?

— Овва, пане мільярдере, ви знаєте не гірше за мене, що причин достатньо... Переписати історію. Захистити таємницю. Приховати правду. Збити з пантелику пошуки... Наприклад, так і не знайшли відповіді на дивне питання, що саме міг робити Сент-Екзюпері біля Марселя? За документами, маршрут його місії пролягав із Корсики до Гренобля через Ніццу, ну, на крайній випадок, через Сен-Рафаель… Марсель лежить за двісті кілометрів. До речі, Марі, мати Сент-Екзюпері, переконана, що чула, як її син пролітав над замком д’Аге в день свого зникнення. Інше питання, на яке немає відповіді — рештки тіла письменника так і не знайшли! Срібний браслет — так, але навіть кісток немає! Тож хай цей бісів браслет і належав Сент-Екзюпері, у що я ні на хвилинку не вірю, і хай був на його зап’ясті в останню годину, чого ніхто не може пригадати, це не доводить того, що письменник загинув, потонувши на дні цих вод! Інший німецький солдат Карл Бьом, що відповідав за порятунок військових у Середземному морі під час війни, незадовго до своєї смерті підтвердив, що витяг із води якогось пілота, пораненого в ногу. Той нібито видавав себе за відомого письменника! Повідомлялося, що полонений міг непомітно викинути за борт документи, щоб його не ідентифікували. Потім пілота передали німцям для допиту. Чи вижив він? Чи звільнили його? Ніхто не знає. Ще одна загадка… Ще один секрет.

Око слухає стажерку із захопленням, не приховуючи свого здивування, зачарований її увагою до кожної дрібниці.

— Секрет? Анді, який секрет? Про що ви?

— Ні про що... І про все одночасно... Чи помер Сент-Екзюпері за Францію, збитий Горстом Ріппертом на широті острова Ріу? Чи покінчив життя самогубством після того, як пролетів останній раз над будинком своєї матері? Чи вижив і потрапив у полон? Чи, може, існує інша версія, яку ніхто не розглядав? Цікаво, що ввечері, напередодні останнього завдання, бувши на Корсиці, у Борго, Сент-Екзюпері, як заведено, показав кілька картярських фокусів товаришам і приблизно опівночі пішов. Він не ночував на базі, а з’явився там лише на ранок, о 8:00, щоб сісти у свій літак. Ніхто не знає де письменник провів ту ніч. Однак усі знали, що йдеться про його останній політ. Сент-Екзюпері, застарий для цієї справи, мав демобілізуватися наступного дня. Ще один дивний таємничий збіг, чи не так? Бути збитим у день останнього завдання! Сент-Екзюпері залишив два листи на видноті на столі у своєму кабінеті. Перший — для коханки Неллі де Воґюе, запеклої суперниці його дружини Консуело. Саме Неллі отримає всі записи Сент-Екзюпері, які він залишив у валізах. Саме вона зробить із нього національного легендарного героя посмертно. Коли Неллі помиратиме у 2003 році, то передасть усі свої архіви Національній бібліотеці із суворою вимогою — відкрити їх за п’ятдесят років після її смерті... Ще одна священна таємниця!

В Анді перехоплює подих. Долоні вологі від поту. Вона витирає їх об своє скуйовджене волосся. Я вперше починаю говорити, щоб дізнатися, чим закінчилась історія.

— Ви сказали, що Сент-Екзюпері залишив два листи? Кому був адресований другий?

— П’єрові Даллозу, голові партизанів у Веркорі. Знаєте, якими словами він завершується?

Не очікуючи моєї відповіді, Анді промовляє чистим голосом:

Якщо я зійшов, значить, абсолютно ні про що не шкодую.

Термітник майбутнього мене жахає.

Ненавиджу довершеність машин.

Я створений бути садівником.

Слова стискають мені серце. Прекрасні й сповнені відчаю водночас. Сент-Екзюпері знав, що вони останні! Хто після їхнього прочитання може із цим посперечатися?

Під час розмови Око відкриває кришку з органічного скла й бере ручку обома руками.

— Ви цілковито праві, Анді. Серед речей зі списку тих, що мав при собі Сент-Екзюпері на своєму останньому завданні, не значиться жодного браслета. Але ручка Паркер 51, яку він завжди носив із собою, є в тому переліку. Я звертався до деяких експертів, науковців, дослідницьких лабораторій, які за допомогою довершених технологій стверджують, що...

Анді недовірливо дивиться на ручку й зітхає.

— Я ненавиджу довершеність машин!


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Помер барабанщик ABBA Роджер Палм
Ukraine Art News
2024-09-26T10:30:50Z
Після арешту репера Diddy за секс-торгівлю і рекет його музика стала популярнішою
Ukraine Art News
2024-09-25T08:31:05Z
Бйорн Ульвеус з ABBA у 79 років одружився втретє
Ukraine Art News
2024-09-23T13:31:12Z
Пристрасна та вільна: співачка VIRA презентувала гарячий кліп на новий сингл “Зупини”
Photo Lviv
2024-09-22T05:03:25Z
Ольга Бачинська – “найрозумніша жінка Галичини”
Photo Lviv
2024-09-20T05:12:29Z
Vivat видасть мемуари Камали Гарріс
Ukraine Art News
2024-09-19T09:46:03Z
Польська дизайнерка, що поєднала давні ремісничі традиції та сучасний fashion: історія Магди Бутрим
Elle
2024-09-17T09:24:52Z
Відео дня: «Океан Ельзи» презентували особливу для Святослава Вакарчука пісню «Мукачево»
Elle
2024-09-17T09:00:47Z
Венсан Кассель стане батьком вчетверте
Elle
2024-09-16T11:46:43Z
Jerry Heil і Юлія Саніна випустили спільну пісню WABI-SABI та кліп на неї
Ukraine Art News
2024-09-26T23:30:51Z
У Відні проходить виставка російського озброєння, захопленого ЗСУ
Ukraine Art News
2024-09-26T21:18:53Z
На Прикарпатті відкрили виставку малюнків людей з особливими потребами «Різні, але рівні»
Ukraine Art News
2024-09-26T17:27:44Z
Українські вина отримали відзнаку на міжнародному конкурсі. Відзначено марки Shabo та Big Wines
Хмарочос
2024-09-26T15:55:41Z
У Києві на ВДНГ розпочався літературний фестиваль "Книжкова країна"
Ukraine Art News
2024-09-26T14:58:31Z
PinchukArtCentre 2025 оголосили імена номінантів премії
Ukraine Art News
2024-09-26T12:45:42Z
Сергій Майдуков переміг на міжнародному конкурсі ілюстрації
Ukraine Art News
2024-09-26T12:03:44Z
В Україні запустили проєкт, що поєднує традиційне афганське мистецтво та роботи українських художників
Ukraine Art News
2024-09-26T11:54:58Z
У Литві відбулася зустріч з українським письменником Юрієм Андруховичем
Ukraine Art News
2024-09-26T11:07:28Z
Трилер Соломії Томащук “Між нами” став першим українським фільмом, випущеним на Amazon Prime власними силами без залучення американських агрегаторів
Cineast
2024-09-27T01:39:48Z
На Цюрихському кінофестивалі скасовано показ пропагандистського фільму "Росіяни на війні"
Ukraine Art News
2024-09-27T01:27:42Z
«Грішники»: вийшов трейлер нового фільму про вампірів від режисера «Чорної пантери»
KinoFilms
2024-09-26T22:24:28Z
«Громовержці»: український трейлер екшну від Marvel з Флоренс П'ю і Себістіаном Стеном
KinoFilms
2024-09-26T20:39:27Z
Український фільм жахів з елементами еротики "Морена" вийде в прокат 5 грудня
Ukraine Art News
2024-09-26T19:15:47Z
Діпфейки, боти й російська музика: в Україні зняли мінісеріал, що протидіє дезінформації
Ukraine Art News
2024-09-26T15:55:00Z
Топ-5. Екранізації літературних творів серед новинок 2024
Ukraine Art News
2024-09-26T15:04:06Z
Marvel подасть Г’ю Джекмана на "Оскар" і "Золотий глобус" за "Дедпула і Росомаху"
Ukraine Art News
2024-09-26T15:00:52Z
У Луцьку відкривають чебуречну від «Галі Балуваної». Це франшиза, яку можна відкрити будь-де в Україні
Хмарочос
2024-09-26T12:45:54Z
Подорож автом по Галичині 1936 року. Частина третя
Photo Lviv
2024-09-26T05:12:24Z
Нові правила в’їзду до Євросоюзу: штампи в паспорті більше не ставитимуть
Хмарочос
2024-09-25T06:22:34Z
Смак міського громадянства. У які двері заходити для комфортного життя у давньому Львові
Photo Lviv
2024-09-24T12:24:32Z
На березі Йорданського озера на Оболоні продовжують робити парк – оголошений тендер на 32 мільйони
Хмарочос
2024-09-23T09:58:35Z
Як виглядало місто Яремче 100 років тому
Photo Lviv
2024-09-23T05:12:27Z
Восьмий повірений, або Можливість Третього острова
Ukraine Art News
2024-09-21T13:00:44Z
Забута тема совкового життя Львова — фарцовщики
Photo Lviv
2024-09-21T05:12:23Z
У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму
Хмарочос
2024-09-20T14:07:01Z
Під час зведення сонячної електростанції в Англії розкопали римське поселення. Від будівництва відмовилися
Хмарочос
2024-09-20T09:02:16Z
УКФ заявляє, що перебуває в зоні ризику різкого скорочення або повного скасування фінансування
Ukraine Art News
2024-09-26T17:12:43Z
Екологічна відбудова Бучі потребує додаткових 212 мільйонів євро
Хмарочос
2024-09-26T14:58:39Z
Який вигляд би мали будинки в Полтаві без реклами? Проєкт віртуального очищення міста
Хмарочос
2024-09-26T14:52:40Z
Актор і воїн: «Та ніхто не народжений для війни!»
Ukraine Art News
2024-09-26T14:15:44Z
У Вільнюсі відкрили виставку, присвячену загиблим від агресії РФ українським дітям
Ukraine Art News
2024-09-26T13:46:54Z
"Не мав на меті принизити когось": комік Антон Стенюк перепросив за "жарт" про мусульман
Ukraine Art News
2024-09-26T13:24:59Z
На Троєщині планують відремонтувати парк. Вартість робіт майже 17 мільйонів гривень
Хмарочос
2024-09-26T12:43:31Z
Українці досі майнять криптовалюту на тлі енергокризи. Чи впливає це на енергосистему?
Хмарочос
2024-09-26T12:43:30Z
Один продукт для волосся, яким ви можете користуватися разом з коханим чоловіком
Elle
2024-09-26T12:30:46Z
Огляд ASUS Zenbook S 16 : ультратонкий Copilot+ ноутбук на базі AMD Ryzen AI 9 HX 370 та Radeon 890M
Overclockers
2024-09-26T15:00:58Z
be quiet! випустила лінійку «корпусів-акваріумів» Light Base
Overclockers
2024-09-26T13:25:16Z
AMD вже розпочала роботу над Ryzen 5 9600X3D з технологією 3D V-Cache
Overclockers
2024-09-26T12:48:46Z
Цукерберг показав нові AR-окуляри. Їх не продаватимуть через «астрономічну» вартість
Хмарочос
2024-09-26T11:45:55Z
Intel підготувала ще одне оновлення мікрокоду для розв'язання проблеми нестабільності CPU Raptor Lake
Overclockers
2024-09-26T10:45:50Z
Intel показала процесор Clearwater Forest без кришки — це перший чип на техпроцесі Intel 18A
Overclockers
2024-09-26T10:04:21Z
GreedFall II: The Dying World вийшла в дочасному доступі та отримує погані відгуки
Overclockers
2024-09-26T08:24:49Z
Meta представила автономну VR-гарнітуру Quest 3S
Overclockers
2024-09-26T07:49:29Z
Через рік Konami додала в Metal Gear Solid: Master Collection Vol.1 на PC підтримку високої роздільної здатності, клавіатури та миші
Overclockers
2024-09-26T07:18:46Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z