MY.UAСтатті
Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку
Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку

Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку

Біохакерка і наукова журналістка Олена Ісламкіна пояснює, чому ми часто не можемо зупинитися, коли їмо фрукти, наскільки це шкідливо для здоров`я і як впоратися з переїданням влітку.

Фрукти роблять нас голодними, дратівливими та товстими. Я знаю, не це ви хотіли почути в літній сезон. Я знаю, в це складно повірити, коли все дитинство ми «наїдали вітаміни» з бабусиної грядки. Але, з погляду науки, фрукти в нашому раціоні служать одній меті — зробити нас товстими. Кілька мільйонів років тому це було їхнім величезним плюсом. Сьогодні фрукти можна розглядати як торт, що росте на дереві.

Користь фруктів: правда та міфи

Як фрукти провокують переїдання

Основний вид цукру у фруктах — фруктоза. На відміну від глюкози, фруктоза не пригнічує грелін (гормон голоду). При цьому фруктоза знижує чутливість тіла до іншого гормону — лептину, який відповідає за насичення. Тобто, буквально, коли ми їмо кавун, абрикос та іншу літню розкіш, ми не відчуваємо, що наїлися.

Усі джерела енергії, які ми отримуємо з їжею, у клітині перетворюються на універсальне паливо — АТФ. Усі, крім фруктози. Вона надходить у кров, але при цьому рівень АТФ у клітинах знижується. І ми стаємо більш голодними, ніж були до. І особливо нас тягне на вуглеводи. А ще ми стаємо більш дратівливими та нервовими. Вчені University of Colorado Anschutz Medical Campus висунули гіпотезу, що пояснює, чому так відбувається. Їхню роботу було опубліковано в журналі Evolution and Human Behavior.

Суть така. У давнину їжа була в принципі обмежена, а фрукти були доступні тільки в сезон. При цьому фруктозу легко перетворити на жир, який дуже знадобиться взимку, коли з їжею зовсім погано. Це цінний ресурс, за який доведеться битися — і за одноплемінників, і за інших тварин, які претендують на плоди. Тому, коли ми їмо фрукти, ми стаємо дратівливими й агресивними, щоб добути якомога більше плодів. А стопер у нас не спрацьовує, щоб з`їсти якомога більше і запасти жир. Те, що в давнину було механізмом адаптації та допомагало виживати, в сучасному світі стає проблемою.

І одна з найбільших проблем — ожиріння печінки. У нашому тілі тільки печінка може використовувати фруктозу як енергію. Весь надлишок відкладається в жири, зокрема й у самій печінці. Жировий гепатоз — доволі грізне і при цьому тихе захворювання — печінка не заболить, поки все не стане зовсім погано.

Насамперед жировий гепатоз спричинятиме додана фруктоза. Але, «технічно, якщо щодня перевищувати поріг споживання фруктози в 60 г на добу, можливо отримати ожиріння печінки через фрукти, — пояснює лікарка-гастроентерологиня, ендокринологиня Марія Догонова-Лернер. — Це той поріг, коли фруктоза метаболізується в жир. Я своїм пацієнтам з інсулінорезистентністю і зі стеатогепатозом фрукти мінімізую».

60 г фруктози буде в 5 яблуках або кілограмі черешні. Якщо ми порахуємо один «корисний» батончик із фініків та інжиру, яблуко і кілька жмень черешні за день, математика зійдеться. 

Але фрукти ж натуральні?

Той факт, що фрукти можуть бути некорисними, дуже складно прийняти. Фрукти ж натуральні! Як і тютюн, отрута гримучої змії та бутолотоксин (так-так, речовина, яка використовується для ін`єкцій краси — один із найсильніших натуральних токсинів на планеті). 

Але натуральне — не завжди означає корисне. 

До того ж сучасні фрукти дуже умовно можна вважати натуральними. Вони зовсім не схожі на ті, які людина їла протягом 2,5 млн років еволюції. Вони — результат селекції. І, щоб не було ілюзій, сучасна селекція — це не з любов`ю відібране насіння найсмачнішого плоду. Генна модифікація - найщадніший спосіб змінити властивості рослин, але і його не можна назвати природним. Зазвичай же насіння опромінюють, на нього впливають хімічно, щоб отримати мутації.

Ще 7000 років тому м`якота бананів була поцяткована чорним насінням і була майже неїстівна. Тисячоліттями банани селекціонували, схрещували різні види, щоб вийшов крохмалистий плід, стійкий до шкідників. Ківі, яким ми його знаємо, був виведений на початку 20 століття. На полотнах 16 століття можна побачити бліді дрібні кавуни, і в них мало що спільного зі звичними нам ягодами.

Ідея максимально збагачувати раціон фруктами — відносно нова. Приблизно із середини 20 століття в США стали активно просувати думку, що тваринні продукти треба в раціоні скорочувати, а наголос робити на цілозернові продукти, овочі та фрукти. З 1980-х ця думка закріплена в американських рекомендаціях з харчування. Статистика щодо ожиріння, діабету і проблем із серцем у США відтоді дедалі гірша, але в суспільній свідомості закріпилася думка, що фрукти — це користь. 

«Чи потрібні фрукти в раціоні? Прям так, щоб потрібні? Ні! — вважає доктор Догонова-Лернер. — А ось ягоди мають трохи більше переваг, оскільки містять низьку кількість глюкози та фруктози та величезну кількість антиоксидантів і поліфенолів».

Але ж фрукти — це вітаміни?

Дивовижний факт: один з найбільш нутриційно щільних продуктів, що містять вітаміни та інші нутрієнти — яловича печінка, а зовсім не черешня. Рекордсменка за вітаміном С — квашена капуста, а не цитрусові. Але печінка з капустою мати поганий вигляд на картинках у соцмережах. Але в наших головах сидить думка, що ми обов`язково маємо їсти фрукти в сезон, щоб отримати потрібні вітаміни.

«Наїдати вітаміни немає сенсу, — вважає гастроентерологиня Догонова-Лернер. - Це точно. Як мінімум, давайте не будемо забувати, що ми не всі здорові в плані ШКТ. Ще невідомо, скільки зі з`їденого взагалі засвоїться. Не треба займатися сезонною обжерливістю. Це не про здорові звички». 

Коли ми говоримо про те, щоб запастися вітамінами, ми часто забуваємо, що це просто неможливо. 

«У нашому тілі можуть накопичуватись лише жиророзчинні вітаміни — А, Е, D… Вживаючи сезонні фрукти та ягоди люди зазвичай роблять акцент на вітаміні С, яки є водорозчинним, а значить не має здатності до накопичення, — пояснює лікарка-дієтологиня, лікарка загальної практики, клінічна дієтологиня Юлiана Ергешова. — Хотілось би думати, що ми можемо з`їсти кілька разів по 2 кг черешні та таким чином забезпечити собі здоров`я на цілий рік. Але це не так». 

Більшість вітамінів і нутрієнтів не накопичуються в організмі, а мають надходити з їжею регулярно. Весь надлишок вітаміну С виведеться з організму того ж дня. А ось фруктоза — відкладеться в жир. 

Чи означає це, що просто зараз і до кінця днів вам треба відмовитися від фруктів? 

«Чи потрібні фрукти людям? Вони не є життєво необхідним компонентом раціону як амінокислоти чи жирні кислоти. Їсти фрукти чи ні — діло смаку. Фрукти, в складі збалансованого харчування, є хорошим джерелом клітковини, вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Однак слід пам`ятати, що корисними можуть бути лише цільні фрукти. Не фреші, не смузі, не пюре і тим паче не фруктові соки. Все зав`язано на глікемічному індексі та глікемічному навантаженні більшості фруктів. Споживаючи фрукти в невеликих кількостях та в цільному вигляді ви зможете бути впевненими, що надлишок цукрів з фруктів не заподіють шкоди», — радить доктор Ергешова.

Як все-таки їсти фрукти?

  1. Відмовтеся від продуктів, що містять додану фруктозу, перевіряйте етикетки, особливо якщо на продукті написано «без цукру», «на стевії» тощо. «Фруктоза, особливо рафінована і додана до «дієтичних» харчових продуктів, може запросто заподіювати шкоду вашій печінці», — попереджає доктор Ергешова. 
  2. Їжте фрукти тільки місцеві та в сезон, бажано — зібрані своїми руками. Так, час допомогти бабусі (можна чужій) з городом.
  3. Не їжте фрукти, якщо ви й так зараз в емоційно стабільному стані.
  4. Не їжте фрукти щодня.
  5. Відмовтеся від фруктів, якщо у вас є метаболічні порушення: зайва вага, туман у голові, часті головні болі, алергії, СПКЯ.
  6. Купуйте їх рівно на один прийом — один персик, жменьку черешні, ¼ невеликого кавуна.
  7. У будь-якій незрозумілій ситуації віддавайте перевагу ягодам з дрібними кісточками — полуниці, малині, ожині тощо. Вишня, черешня, абрикоси тощо — це не ягоди, це кістянки, у них багато фруктози.
  8. Додайте до ягід вершкове масло, збиті вершки або маскарпоне, 100% шоколад і горіхи. «Поліфеноли й антиоксиданти ягід краще засвоюються з жирами», — рекомендує доктор Догонова-Лернер. А ще жири та білки допоможуть літу отримати сигнал про насичення, який не приходить на фрукти, щоб ви могли зупинитися. 

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Дитяче Євробачення - 2024: 15 листопада розпочинається перший етап голосування
Ukraine Art News
2024-11-15T15:00:47Z
Родина фантаста Станіслава Лема була тісно пов'язана з відомими магнатами на Львівщині, - дослідження
Ukraine Art News
2024-11-15T12:54:44Z
«Я почав вести блог, щоб потрапити в музичну сферу»: як TUMAZAR став зіркою TikTok. Інтерв’ю
MC Today
2024-11-15T08:07:22Z
Христина Соловій оголосила, що бере паузу від виступів на невизначений період
Ukraine Art News
2024-11-14T16:36:40Z
Що треба знати про Соню Делоне – королеву кольору та авангарду
Ukraine Art News
2024-11-14T13:34:31Z
Образ дня: Ріта Ора в кутюрній сукні FROLOV у новому епізоді The Masked Singer
Elle
2024-11-14T13:10:10Z
Співак Ray J заявив, що зірки, які брали участь у вечірках Diddy, намагаються підкупити імовірних жертв
Ukraine Art News
2024-11-14T12:24:56Z
Жінка, яка має план. Інтерв'ю з Іриною Горовою
Elle
2024-11-13T12:31:03Z
Бренду Poustovit виповнюється 25 років
Elle
2024-11-13T11:34:43Z
У Львові вручили відзнаки за особливі заслуги в царині українсько-польського порозуміння: кого нагородили
Ukraine Art News
2024-11-17T05:15:39Z
Дитяче Євробачення-2024: перемогу здобула Грузія
Ukraine Art News
2024-11-16T22:06:42Z
MONATIK — про свою першу художню виставку та здійснення дитячої мрії
Ukraine Art News
2024-11-16T16:15:59Z
У Мехіко облаштували офіс у стилі «печери»
Хмарочос
2024-11-16T07:33:52Z
У Львові відбудеться лекція про літературну спадщину Гната Хоткевича від Ольги Бондар-Різниченко
Photo Lviv
2024-11-16T06:06:29Z
DOROFEEVA, Jerry Heil, Klavdia Petrivna: оголошені номінанти музичної премії MEGOGO Music Awards 2024
Elle
2024-11-15T23:30:38Z
Музикант Олександр Ремез і Культурний десант випустили пісню та кліп «Як ти там, Харків?»
Ukraine Art News
2024-11-15T17:15:45Z
Обличчя української науки: L’ORÉAL оголосить імена переможниць шостого сезону української премії «Для жінок у науці»
Elle
2024-11-15T15:45:45Z
Українців запросили на зустріч з українськими книговидавцями у Відні
Ukraine Art News
2024-11-15T13:49:07Z
Скандальний Бессон: стриптиз перед Путіним
Ukraine Art News
2024-11-16T20:03:37Z
Пішла з життя зірка фільму "Діамантова рука" Світлана Світлична
Ukraine Art News
2024-11-16T19:03:42Z
Фільм про етно-гурт «ЩукаРиба» вийшов онлайн
Cineast
2024-11-16T00:03:49Z
На Tallinn Black Nights Film Festival відбудеться світова прем’єра фільму “Мишоловка”, знятого українським військовим Сергієм Касторних
Cineast
2024-11-15T23:57:45Z
В Анкарі відбудеться фестиваль українського кіно
Ukraine Art News
2024-11-15T17:37:01Z
Зеленський призначив гранти молодим кінематографістам для створення фільмів
Ukraine Art News
2024-11-15T17:33:42Z
Оголосили імʼя ведучого церемонії "Оскар-2025"
Ukraine Art News
2024-11-15T17:21:54Z
Фільмографія “королеви комедій” Дженніфер Еністон: ТОП 10 фільмів, які має побачити кожен
MC Today
2024-11-15T16:43:51Z
Одразу на кількох кінофестивалях у Великій Британії покажуть українські фільми
Ukraine Art News
2024-11-15T16:16:14Z
Спис на гербі
Ukraine Art News
2024-11-16T12:00:43Z
Урич зі Львівщини опинився в переліку "Найкращих туристичних сіл" за версією турорганізації ООН
Ukraine Art News
2024-11-15T12:15:52Z
У Британії запускають поїзд із двокімнатними купе, спа і світським салоном
Хмарочос
2024-11-15T10:46:03Z
Мінкульт виступив проти планів КМДА збудувати підземний паркінг на Старокиївській горі
Ukraine Art News
2024-11-14T13:49:26Z
В осередку старинного Львова. Наше місто перед 700 роками
Photo Lviv
2024-11-14T06:12:28Z
Напівпрозорий скляний фасад і гра світла: приватний будинок у Хіросімі
Хмарочос
2024-11-13T07:07:07Z
Залізничні вокзали Галичини часів Австро-Угорщини
Photo Lviv
2024-11-13T06:18:32Z
Маршрути пам’яті й більше подорожей Україною. Як змінилася туристична галузь під час війни. Інтерв’ю з Мар’яною Олеськів
MC Today
2024-11-12T13:32:56Z
Нестача даних, персоналу і не тільки: очільниця ДАРТ розповіла про виклики туристичної сфери
MC Today
2024-11-12T13:32:54Z
Дитяче Євробачення-2024: Грузія перемогла, Україна посіла 3 місце
Ukraine Art News
2024-11-17T05:30:57Z
Репер Шон Diddy Комбз намагався з в'язниці зв'язатися з потенційними свідками, аби вплинути на судовий процес
Ukraine Art News
2024-11-16T20:00:41Z
Сьогодні фінал Дитячого Євробачення - 2024: де дивитися і як голосувати за Україну
Ukraine Art News
2024-11-16T17:15:44Z
Міністерство культури витратило 24 мільйони гривень на книги «для зміцнення національної єдності»
Хмарочос
2024-11-16T07:31:26Z
Через єВідновлення ми отримали $100 тисяч на купівлю нового житла замість зруйнованого
Хмарочос
2024-11-16T07:25:07Z
Отець Василь Кушнір. Перший президент Комітету українців Канади
Photo Lviv
2024-11-16T06:12:27Z
Львівський театр імені Франца Кафки презентував альбом «Вірші Миколи Вінграновського»
Photo Lviv
2024-11-16T06:00:31Z
Удар РФ по Одесі 14 листопада: серед пошкоджених будівель - пам’ятки культурної спадщини ЮНЕСКО
Ukraine Art News
2024-11-16T05:46:02Z
У Кривому Розі демонтували пам'ятники Лермонтову та Пушкіну
Ukraine Art News
2024-11-15T23:16:02Z
Стівен Кінг оголосив, що йде з соцмережі X
Ukraine Art News
2024-11-15T15:31:08Z
«Українці створюють технології, яких раніше не існувало»: головні тези з виступу Олександр Борнякова на Web Summit 2024
MC Today
2024-11-15T15:03:58Z
Як застарілі системи можуть стримувати український бізнес: власний досвід
MC Today
2024-11-15T13:55:07Z
На Вінничині запустили газотурбінну установку в рекордні строки
Хмарочос
2024-11-15T11:39:56Z
Чорна п’ятниця 2024: найпривабливіші пропозиції українських брендів і прогнози від Admitad Україна
MC Today
2024-11-15T07:31:20Z
Чому мережа «Кібернетики» не «злетіла» в Одесі: співзасновники про досвід у великих містах
MC Today
2024-11-15T07:13:08Z
Uklon запустив верифікацію нових водіїв через Дію, щоб зекономити дві хвилини
Хмарочос
2024-11-14T16:28:31Z
Спрацьовує wow-ефект: співзасновники «Кібернетиків» розповіли про масштабування в регіонах
MC Today
2024-11-14T11:49:07Z
Біткойн різко зріс: як платформа хмарного майнінгу BCH Miner допоможе заробляти $5 тис. на день
MC Today
2024-11-14T11:11:51Z
Королівський пляцок-пиріг: смачно через віки
Ukraine Art News
2024-11-15T09:30:48Z
Секрети приготування смачного бургера в домашніх умовах
Photo Lviv
2024-10-24T04:57:29Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z