MY.UAСтатті
Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку
Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку

Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку

Біохакерка і наукова журналістка Олена Ісламкіна пояснює, чому ми часто не можемо зупинитися, коли їмо фрукти, наскільки це шкідливо для здоров`я і як впоратися з переїданням влітку.

Фрукти роблять нас голодними, дратівливими та товстими. Я знаю, не це ви хотіли почути в літній сезон. Я знаю, в це складно повірити, коли все дитинство ми «наїдали вітаміни» з бабусиної грядки. Але, з погляду науки, фрукти в нашому раціоні служать одній меті — зробити нас товстими. Кілька мільйонів років тому це було їхнім величезним плюсом. Сьогодні фрукти можна розглядати як торт, що росте на дереві.

Користь фруктів: правда та міфи

Як фрукти провокують переїдання

Основний вид цукру у фруктах — фруктоза. На відміну від глюкози, фруктоза не пригнічує грелін (гормон голоду). При цьому фруктоза знижує чутливість тіла до іншого гормону — лептину, який відповідає за насичення. Тобто, буквально, коли ми їмо кавун, абрикос та іншу літню розкіш, ми не відчуваємо, що наїлися.

Усі джерела енергії, які ми отримуємо з їжею, у клітині перетворюються на універсальне паливо — АТФ. Усі, крім фруктози. Вона надходить у кров, але при цьому рівень АТФ у клітинах знижується. І ми стаємо більш голодними, ніж були до. І особливо нас тягне на вуглеводи. А ще ми стаємо більш дратівливими та нервовими. Вчені University of Colorado Anschutz Medical Campus висунули гіпотезу, що пояснює, чому так відбувається. Їхню роботу було опубліковано в журналі Evolution and Human Behavior.

Суть така. У давнину їжа була в принципі обмежена, а фрукти були доступні тільки в сезон. При цьому фруктозу легко перетворити на жир, який дуже знадобиться взимку, коли з їжею зовсім погано. Це цінний ресурс, за який доведеться битися — і за одноплемінників, і за інших тварин, які претендують на плоди. Тому, коли ми їмо фрукти, ми стаємо дратівливими й агресивними, щоб добути якомога більше плодів. А стопер у нас не спрацьовує, щоб з`їсти якомога більше і запасти жир. Те, що в давнину було механізмом адаптації та допомагало виживати, в сучасному світі стає проблемою.

І одна з найбільших проблем — ожиріння печінки. У нашому тілі тільки печінка може використовувати фруктозу як енергію. Весь надлишок відкладається в жири, зокрема й у самій печінці. Жировий гепатоз — доволі грізне і при цьому тихе захворювання — печінка не заболить, поки все не стане зовсім погано.

Насамперед жировий гепатоз спричинятиме додана фруктоза. Але, «технічно, якщо щодня перевищувати поріг споживання фруктози в 60 г на добу, можливо отримати ожиріння печінки через фрукти, — пояснює лікарка-гастроентерологиня, ендокринологиня Марія Догонова-Лернер. — Це той поріг, коли фруктоза метаболізується в жир. Я своїм пацієнтам з інсулінорезистентністю і зі стеатогепатозом фрукти мінімізую».

60 г фруктози буде в 5 яблуках або кілограмі черешні. Якщо ми порахуємо один «корисний» батончик із фініків та інжиру, яблуко і кілька жмень черешні за день, математика зійдеться. 

Але фрукти ж натуральні?

Той факт, що фрукти можуть бути некорисними, дуже складно прийняти. Фрукти ж натуральні! Як і тютюн, отрута гримучої змії та бутолотоксин (так-так, речовина, яка використовується для ін`єкцій краси — один із найсильніших натуральних токсинів на планеті). 

Але натуральне — не завжди означає корисне. 

До того ж сучасні фрукти дуже умовно можна вважати натуральними. Вони зовсім не схожі на ті, які людина їла протягом 2,5 млн років еволюції. Вони — результат селекції. І, щоб не було ілюзій, сучасна селекція — це не з любов`ю відібране насіння найсмачнішого плоду. Генна модифікація - найщадніший спосіб змінити властивості рослин, але і його не можна назвати природним. Зазвичай же насіння опромінюють, на нього впливають хімічно, щоб отримати мутації.

Ще 7000 років тому м`якота бананів була поцяткована чорним насінням і була майже неїстівна. Тисячоліттями банани селекціонували, схрещували різні види, щоб вийшов крохмалистий плід, стійкий до шкідників. Ківі, яким ми його знаємо, був виведений на початку 20 століття. На полотнах 16 століття можна побачити бліді дрібні кавуни, і в них мало що спільного зі звичними нам ягодами.

Ідея максимально збагачувати раціон фруктами — відносно нова. Приблизно із середини 20 століття в США стали активно просувати думку, що тваринні продукти треба в раціоні скорочувати, а наголос робити на цілозернові продукти, овочі та фрукти. З 1980-х ця думка закріплена в американських рекомендаціях з харчування. Статистика щодо ожиріння, діабету і проблем із серцем у США відтоді дедалі гірша, але в суспільній свідомості закріпилася думка, що фрукти — це користь. 

«Чи потрібні фрукти в раціоні? Прям так, щоб потрібні? Ні! — вважає доктор Догонова-Лернер. — А ось ягоди мають трохи більше переваг, оскільки містять низьку кількість глюкози та фруктози та величезну кількість антиоксидантів і поліфенолів».

Але ж фрукти — це вітаміни?

Дивовижний факт: один з найбільш нутриційно щільних продуктів, що містять вітаміни та інші нутрієнти — яловича печінка, а зовсім не черешня. Рекордсменка за вітаміном С — квашена капуста, а не цитрусові. Але печінка з капустою мати поганий вигляд на картинках у соцмережах. Але в наших головах сидить думка, що ми обов`язково маємо їсти фрукти в сезон, щоб отримати потрібні вітаміни.

«Наїдати вітаміни немає сенсу, — вважає гастроентерологиня Догонова-Лернер. - Це точно. Як мінімум, давайте не будемо забувати, що ми не всі здорові в плані ШКТ. Ще невідомо, скільки зі з`їденого взагалі засвоїться. Не треба займатися сезонною обжерливістю. Це не про здорові звички». 

Коли ми говоримо про те, щоб запастися вітамінами, ми часто забуваємо, що це просто неможливо. 

«У нашому тілі можуть накопичуватись лише жиророзчинні вітаміни — А, Е, D… Вживаючи сезонні фрукти та ягоди люди зазвичай роблять акцент на вітаміні С, яки є водорозчинним, а значить не має здатності до накопичення, — пояснює лікарка-дієтологиня, лікарка загальної практики, клінічна дієтологиня Юлiана Ергешова. — Хотілось би думати, що ми можемо з`їсти кілька разів по 2 кг черешні та таким чином забезпечити собі здоров`я на цілий рік. Але це не так». 

Більшість вітамінів і нутрієнтів не накопичуються в організмі, а мають надходити з їжею регулярно. Весь надлишок вітаміну С виведеться з організму того ж дня. А ось фруктоза — відкладеться в жир. 

Чи означає це, що просто зараз і до кінця днів вам треба відмовитися від фруктів? 

«Чи потрібні фрукти людям? Вони не є життєво необхідним компонентом раціону як амінокислоти чи жирні кислоти. Їсти фрукти чи ні — діло смаку. Фрукти, в складі збалансованого харчування, є хорошим джерелом клітковини, вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Однак слід пам`ятати, що корисними можуть бути лише цільні фрукти. Не фреші, не смузі, не пюре і тим паче не фруктові соки. Все зав`язано на глікемічному індексі та глікемічному навантаженні більшості фруктів. Споживаючи фрукти в невеликих кількостях та в цільному вигляді ви зможете бути впевненими, що надлишок цукрів з фруктів не заподіють шкоди», — радить доктор Ергешова.

Як все-таки їсти фрукти?

  1. Відмовтеся від продуктів, що містять додану фруктозу, перевіряйте етикетки, особливо якщо на продукті написано «без цукру», «на стевії» тощо. «Фруктоза, особливо рафінована і додана до «дієтичних» харчових продуктів, може запросто заподіювати шкоду вашій печінці», — попереджає доктор Ергешова. 
  2. Їжте фрукти тільки місцеві та в сезон, бажано — зібрані своїми руками. Так, час допомогти бабусі (можна чужій) з городом.
  3. Не їжте фрукти, якщо ви й так зараз в емоційно стабільному стані.
  4. Не їжте фрукти щодня.
  5. Відмовтеся від фруктів, якщо у вас є метаболічні порушення: зайва вага, туман у голові, часті головні болі, алергії, СПКЯ.
  6. Купуйте їх рівно на один прийом — один персик, жменьку черешні, ¼ невеликого кавуна.
  7. У будь-якій незрозумілій ситуації віддавайте перевагу ягодам з дрібними кісточками — полуниці, малині, ожині тощо. Вишня, черешня, абрикоси тощо — це не ягоди, це кістянки, у них багато фруктози.
  8. Додайте до ягід вершкове масло, збиті вершки або маскарпоне, 100% шоколад і горіхи. «Поліфеноли й антиоксиданти ягід краще засвоюються з жирами», — рекомендує доктор Догонова-Лернер. А ще жири та білки допоможуть літу отримати сигнал про насичення, який не приходить на фрукти, щоб ви могли зупинитися. 

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Пішов із життя легендарний співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T20:03:24Z
Солідарність народжується з емпатії до інших
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:58Z
Помер автор хіта «Driving Home for Christmas», співак Кріс Рі
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:12Z
Крах ідилії Бекхемів: що відомо про гострий конфлікт між Девідом, Вікторією та їхнім старшим сином Брукліном
Elle
2025-12-22T19:58:48Z
Талісман щастя на підошві: історія бренду Aquazzura та його засновника Едгардо Осоріо
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Націоналіст, сепаратист, прагматик. Все про прем'єра Бельгії, який блокував гроші для України
Европейская правда
2025-12-22T19:57:17Z
У Львові сотні людей прощаються зі Степаном Гігою
Ukraine Art News
2025-12-14T18:45:29Z
Українська твердиня віри і незламності
Ukraine Art News
2025-12-14T09:00:41Z
Смерть Степана Гіги: стали відомі час і місце прощання й похорону народного артиста
Ukraine Art News
2025-12-13T15:51:26Z
Вірш Богдана-Ігоря Антонича передали до Музею сухопутних військ в Іспанії
Ukraine Art News
2025-12-22T20:00:01Z
У Львові продають віллу початку XX сторіччя, в якій колись було консульство СРСР
Хмарочос
2025-12-22T19:59:55Z
Поезія, проза та щоденники війни: конкурс “4.5.0.” оголосив переможців 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:53Z
У Берліні пройшов великий концерт української різдвяної пісні
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:48Z
Різдвяний тур Національного хору Верьовки об’єднає міста України святковою програмою
Ukraine Art News
2025-12-22T19:59:39Z
У Ніцці вперше провели український вертеп на підтримку ЗСУ
Ukraine Art News
2025-12-22T19:58:53Z
Куртка, що стане ідеальною альтернативою класичному верхньому одягу цієї зими, — модниці від неї у захваті!
Elle
2025-12-22T19:58:49Z
Модні новинки грудня 2025: бажані речі для зимового гардероба
Elle
2025-12-22T19:58:48Z
Оголошено 6 переможниць третьої хвилі «Програми підтримки підприємиць України» від L’Oréal Paris
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Два українські фільми потрапили в шорт-лист премії "Оскар-2026"
Gloss
2025-12-22T19:59:29Z
IGN назвав найкращі ігри 2025 року для ПК та консолей
Gloss
2025-12-22T19:59:14Z
Вийшов перший трейлер фільму Крістофера Нолана "Одіссея"
Ukraine Art News
2025-12-22T19:58:51Z
Скільки коштує життя головної героїні серіалу «Емілі в Парижі»
Elle
2025-12-22T19:58:46Z
Перший погляд на Г'ю Джекмана, Джоді Комер і Білла Скашгорда у фільмі про Робіна Гуда
KinoFilms
2025-12-22T19:57:39Z
Джош О’Коннор зіграє в новому фільмі Стівена Спілберга про НЛО
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Деніел Редкліфф і Том Фелтон возз'єдналися на показі нового фільму Редкліффа
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Фільм Мстислава Чернова «2000 метрів до Андріївки» потрапив в шортлист премії «Оскар»
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Новий фільм Стівена Спілберга про НЛО отримав офіційний постер
KinoFilms
2025-12-22T19:57:38Z
Чому трамваї в Торонто є одними з найповільніших у світі та чи можна це виправити?
Хмарочос
2025-12-22T19:59:58Z
У В’єтнамі збудували спа-центр із дахом-мушлею, вкритим папороттю
Хмарочос
2025-12-22T19:59:57Z
Реальний досвід подорожі Львів – Катовіце автобусом
Gloss
2025-12-22T19:59:38Z
Замок Острожських в Старім Селі. Стаття Миколи Голубця 1933 року
Photo Lviv
2025-12-22T19:56:23Z
Вепр на фасаді: Таємниця єдиного «кабанячого» будинку у Львові
Photo Lviv
2025-12-22T19:56:12Z
Ізраїльські археологи виявили унікальний свинцевий кулон VI–VII століть з менорою у Єрусалимі
Ukraine Art News
2025-12-15T15:36:30Z
Нідерландський стартап запускає поїзди за ціною від 10 євро
Хмарочос
2025-12-12T06:39:44Z
У Львові повністю оновили рухомий склад автобусного маршруту
Хмарочос
2025-12-11T10:12:48Z
ЮНЕСКО вперше внесла до списку культурної спадщини людства всю кухню однієї країни
Ukraine Art News
2025-12-11T08:54:27Z
На перетримці під Києвом знашли 50 мертвих котів. Волонтери описують побачене як пекло і концтабір
Хмарочос
2025-12-22T20:00:00Z
Кінотеатр «Загреб» не зноситимуть — перетворять на культурний центр
Хмарочос
2025-12-22T19:59:59Z
«Оренда за 100 квадратних метрів, як за 4 повноцінні ресторани» – на Центральному вокзалі Києва відкриють iL Molino
Хмарочос
2025-12-22T19:59:56Z
80-річний кіоск на Хрещатику зайняли Свідки Єгови. Раніше там був стрітфуд Євгена Клопотенка
Хмарочос
2025-12-22T19:59:54Z
У Києві завершують відновлення стадіону «Спартак»
Хмарочос
2025-12-22T19:59:53Z
У школах Нью-Йорка заборонили телефони. Тепер діти на перервах грають в настільні ігри
Хмарочос
2025-12-22T19:59:52Z
Вовк вигнав власницю з квартири на Оболоні. Це вже її третій
Хмарочос
2025-12-22T19:59:51Z
Коли фарбування стає ритуалом догляду: Schwarzkopf презентували Crème Supreme
Elle
2025-12-22T19:58:47Z
Американський словник Merriam-Webster обрав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-12-15T19:45:24Z
Як замінити філамент на 3Д принтері – LBL
Хмарочос
2025-12-12T12:22:41Z
Рекламу МакДональдса про «жахливе Різдво» розкритикували
Хмарочос
2025-12-11T16:03:57Z
Winter edition: лімітована зубна паста зі смаком глінтвейну від бренду Splash
Elle
2025-12-11T09:39:38Z
Теракота, бетон, склоблоки: 10 трендів у дизайні інтер’єру 2025 року
Хмарочос
2025-12-10T07:42:45Z
Вишукана зимова база: GASANOVA представляє кашеміровий дроп
Elle
2025-12-09T15:12:21Z
В США замість фіксованих цін масово впроваджують динамічне ціноутворення. Як від цього програє покупець?
Хмарочос
2025-12-08T09:51:34Z
ТОП-10 пісень, які слухали на Spotify у 2025 році: найкраще в Україні та світі
Ukraine Art News
2025-12-04T09:00:25Z
Імбирне печиво як в Нью-Йорку: елементарний рецепт з продуктів, які є на кожній кухні
Elle
2025-12-09T16:15:46Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z