MY.UAСтатті
Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку
Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку

Їм і не можу зупинитися: як черешня і кавун «підпорядковують» вашу волю і ведуть до переїдання влітку

Біохакерка і наукова журналістка Олена Ісламкіна пояснює, чому ми часто не можемо зупинитися, коли їмо фрукти, наскільки це шкідливо для здоров`я і як впоратися з переїданням влітку.

Фрукти роблять нас голодними, дратівливими та товстими. Я знаю, не це ви хотіли почути в літній сезон. Я знаю, в це складно повірити, коли все дитинство ми «наїдали вітаміни» з бабусиної грядки. Але, з погляду науки, фрукти в нашому раціоні служать одній меті — зробити нас товстими. Кілька мільйонів років тому це було їхнім величезним плюсом. Сьогодні фрукти можна розглядати як торт, що росте на дереві.

Користь фруктів: правда та міфи

Як фрукти провокують переїдання

Основний вид цукру у фруктах — фруктоза. На відміну від глюкози, фруктоза не пригнічує грелін (гормон голоду). При цьому фруктоза знижує чутливість тіла до іншого гормону — лептину, який відповідає за насичення. Тобто, буквально, коли ми їмо кавун, абрикос та іншу літню розкіш, ми не відчуваємо, що наїлися.

Усі джерела енергії, які ми отримуємо з їжею, у клітині перетворюються на універсальне паливо — АТФ. Усі, крім фруктози. Вона надходить у кров, але при цьому рівень АТФ у клітинах знижується. І ми стаємо більш голодними, ніж були до. І особливо нас тягне на вуглеводи. А ще ми стаємо більш дратівливими та нервовими. Вчені University of Colorado Anschutz Medical Campus висунули гіпотезу, що пояснює, чому так відбувається. Їхню роботу було опубліковано в журналі Evolution and Human Behavior.

Суть така. У давнину їжа була в принципі обмежена, а фрукти були доступні тільки в сезон. При цьому фруктозу легко перетворити на жир, який дуже знадобиться взимку, коли з їжею зовсім погано. Це цінний ресурс, за який доведеться битися — і за одноплемінників, і за інших тварин, які претендують на плоди. Тому, коли ми їмо фрукти, ми стаємо дратівливими й агресивними, щоб добути якомога більше плодів. А стопер у нас не спрацьовує, щоб з`їсти якомога більше і запасти жир. Те, що в давнину було механізмом адаптації та допомагало виживати, в сучасному світі стає проблемою.

І одна з найбільших проблем — ожиріння печінки. У нашому тілі тільки печінка може використовувати фруктозу як енергію. Весь надлишок відкладається в жири, зокрема й у самій печінці. Жировий гепатоз — доволі грізне і при цьому тихе захворювання — печінка не заболить, поки все не стане зовсім погано.

Насамперед жировий гепатоз спричинятиме додана фруктоза. Але, «технічно, якщо щодня перевищувати поріг споживання фруктози в 60 г на добу, можливо отримати ожиріння печінки через фрукти, — пояснює лікарка-гастроентерологиня, ендокринологиня Марія Догонова-Лернер. — Це той поріг, коли фруктоза метаболізується в жир. Я своїм пацієнтам з інсулінорезистентністю і зі стеатогепатозом фрукти мінімізую».

60 г фруктози буде в 5 яблуках або кілограмі черешні. Якщо ми порахуємо один «корисний» батончик із фініків та інжиру, яблуко і кілька жмень черешні за день, математика зійдеться. 

Але фрукти ж натуральні?

Той факт, що фрукти можуть бути некорисними, дуже складно прийняти. Фрукти ж натуральні! Як і тютюн, отрута гримучої змії та бутолотоксин (так-так, речовина, яка використовується для ін`єкцій краси — один із найсильніших натуральних токсинів на планеті). 

Але натуральне — не завжди означає корисне. 

До того ж сучасні фрукти дуже умовно можна вважати натуральними. Вони зовсім не схожі на ті, які людина їла протягом 2,5 млн років еволюції. Вони — результат селекції. І, щоб не було ілюзій, сучасна селекція — це не з любов`ю відібране насіння найсмачнішого плоду. Генна модифікація - найщадніший спосіб змінити властивості рослин, але і його не можна назвати природним. Зазвичай же насіння опромінюють, на нього впливають хімічно, щоб отримати мутації.

Ще 7000 років тому м`якота бананів була поцяткована чорним насінням і була майже неїстівна. Тисячоліттями банани селекціонували, схрещували різні види, щоб вийшов крохмалистий плід, стійкий до шкідників. Ківі, яким ми його знаємо, був виведений на початку 20 століття. На полотнах 16 століття можна побачити бліді дрібні кавуни, і в них мало що спільного зі звичними нам ягодами.

Ідея максимально збагачувати раціон фруктами — відносно нова. Приблизно із середини 20 століття в США стали активно просувати думку, що тваринні продукти треба в раціоні скорочувати, а наголос робити на цілозернові продукти, овочі та фрукти. З 1980-х ця думка закріплена в американських рекомендаціях з харчування. Статистика щодо ожиріння, діабету і проблем із серцем у США відтоді дедалі гірша, але в суспільній свідомості закріпилася думка, що фрукти — це користь. 

«Чи потрібні фрукти в раціоні? Прям так, щоб потрібні? Ні! — вважає доктор Догонова-Лернер. — А ось ягоди мають трохи більше переваг, оскільки містять низьку кількість глюкози та фруктози та величезну кількість антиоксидантів і поліфенолів».

Але ж фрукти — це вітаміни?

Дивовижний факт: один з найбільш нутриційно щільних продуктів, що містять вітаміни та інші нутрієнти — яловича печінка, а зовсім не черешня. Рекордсменка за вітаміном С — квашена капуста, а не цитрусові. Але печінка з капустою мати поганий вигляд на картинках у соцмережах. Але в наших головах сидить думка, що ми обов`язково маємо їсти фрукти в сезон, щоб отримати потрібні вітаміни.

«Наїдати вітаміни немає сенсу, — вважає гастроентерологиня Догонова-Лернер. - Це точно. Як мінімум, давайте не будемо забувати, що ми не всі здорові в плані ШКТ. Ще невідомо, скільки зі з`їденого взагалі засвоїться. Не треба займатися сезонною обжерливістю. Це не про здорові звички». 

Коли ми говоримо про те, щоб запастися вітамінами, ми часто забуваємо, що це просто неможливо. 

«У нашому тілі можуть накопичуватись лише жиророзчинні вітаміни — А, Е, D… Вживаючи сезонні фрукти та ягоди люди зазвичай роблять акцент на вітаміні С, яки є водорозчинним, а значить не має здатності до накопичення, — пояснює лікарка-дієтологиня, лікарка загальної практики, клінічна дієтологиня Юлiана Ергешова. — Хотілось би думати, що ми можемо з`їсти кілька разів по 2 кг черешні та таким чином забезпечити собі здоров`я на цілий рік. Але це не так». 

Більшість вітамінів і нутрієнтів не накопичуються в організмі, а мають надходити з їжею регулярно. Весь надлишок вітаміну С виведеться з організму того ж дня. А ось фруктоза — відкладеться в жир. 

Чи означає це, що просто зараз і до кінця днів вам треба відмовитися від фруктів? 

«Чи потрібні фрукти людям? Вони не є життєво необхідним компонентом раціону як амінокислоти чи жирні кислоти. Їсти фрукти чи ні — діло смаку. Фрукти, в складі збалансованого харчування, є хорошим джерелом клітковини, вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Однак слід пам`ятати, що корисними можуть бути лише цільні фрукти. Не фреші, не смузі, не пюре і тим паче не фруктові соки. Все зав`язано на глікемічному індексі та глікемічному навантаженні більшості фруктів. Споживаючи фрукти в невеликих кількостях та в цільному вигляді ви зможете бути впевненими, що надлишок цукрів з фруктів не заподіють шкоди», — радить доктор Ергешова.

Як все-таки їсти фрукти?

  1. Відмовтеся від продуктів, що містять додану фруктозу, перевіряйте етикетки, особливо якщо на продукті написано «без цукру», «на стевії» тощо. «Фруктоза, особливо рафінована і додана до «дієтичних» харчових продуктів, може запросто заподіювати шкоду вашій печінці», — попереджає доктор Ергешова. 
  2. Їжте фрукти тільки місцеві та в сезон, бажано — зібрані своїми руками. Так, час допомогти бабусі (можна чужій) з городом.
  3. Не їжте фрукти, якщо ви й так зараз в емоційно стабільному стані.
  4. Не їжте фрукти щодня.
  5. Відмовтеся від фруктів, якщо у вас є метаболічні порушення: зайва вага, туман у голові, часті головні болі, алергії, СПКЯ.
  6. Купуйте їх рівно на один прийом — один персик, жменьку черешні, ¼ невеликого кавуна.
  7. У будь-якій незрозумілій ситуації віддавайте перевагу ягодам з дрібними кісточками — полуниці, малині, ожині тощо. Вишня, черешня, абрикоси тощо — це не ягоди, це кістянки, у них багато фруктози.
  8. Додайте до ягід вершкове масло, збиті вершки або маскарпоне, 100% шоколад і горіхи. «Поліфеноли й антиоксиданти ягід краще засвоюються з жирами», — рекомендує доктор Догонова-Лернер. А ще жири та білки допоможуть літу отримати сигнал про насичення, який не приходить на фрукти, щоб ви могли зупинитися. 

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Девід Бекхем — причина, чому Вікторія Бекхем майже ніколи не усміхається на публіці
Elle
2025-10-10T11:24:33Z
Чорний янгол: Сара Джессіка Паркер в епатажному образі з крилами на нью-йоркському гала-вечорі
Elle
2025-10-09T20:51:35Z
Новий образ Демі Мур: акторка повернула свою культову зачіску з 90-х
Elle
2025-10-09T06:24:38Z
Трамп заявив, що засуджений за повʼязані з проституцією злочини Шон Diddy Комбз просив його про помилування
Ukraine Art News
2025-10-08T06:30:29Z
«Образ помсти»: Ніколь Кідман у вишуканій сорочці Chanel під час першого публічного виходу після розлучення
Elle
2025-10-08T05:36:31Z
"Треба просто любити одне одного": Мирослав Кувалдін про музику, війну й родину
Ukraine Art News
2025-10-07T08:00:27Z
Про що княжна Острозька писала до митрополита Рутського, чому вона тікала від Хмельницького і який казус стався на її похороні?
Photo Lviv
2025-10-07T05:48:16Z
Померла авторка романів “Вершники” та “Суперники” Джиллі Купер
Ukraine Art News
2025-10-06T16:21:44Z
Українка Юлія Рябова отримала головну нагороду з радіомовлення в Ірландії
Ukraine Art News
2025-10-06T15:33:31Z
Нова моцартівська точка на карті України – Київ
Ukraine Art News
2025-10-12T07:51:31Z
Перший у світі музичний телеканал MTV припинить трансляцію кліпів у Великій Британії і низці країн ЄС після майже 40 років роботи
Ukraine Art News
2025-10-12T04:30:27Z
Міста, море та обрій: у Національному Заповіднику «Софія Київська» відкрилася виставка Антона Логова
Ukraine Art News
2025-10-12T01:00:26Z
Встановив рекорд України: у Львові ветеран, який не відчуває тіла нижче грудей, кріслом колісним намалював унікальну картину
Ukraine Art News
2025-10-11T20:15:26Z
На київському вокзалі відкрили виставку «Читальня однієї книги»
Ukraine Art News
2025-10-11T17:39:25Z
Про що мовчать "Співаючі": Львівська опера відзначає 125-ліття виставкою Сергія Савченка
Ukraine Art News
2025-10-11T05:15:32Z
Світлини-Медитації: Валерія Бучук осмислює тіло і природу крізь об’єктив художньої фотографії
Photo Lviv
2025-10-11T05:06:21Z
У Києві презентували виставку обкладинок найстарішого мистецького видання України
Ukraine Art News
2025-10-11T04:48:28Z
У Музеї Ханенків відкрили виставку про культуру Африки: частина експонатів – із приватних колекцій
Ukraine Art News
2025-10-11T02:18:29Z
Акторка Дайан Кітон, відома за фільмами "Хрещений батько", "Енні Голл" та "Клуб перших дружин", пішла з життя у віці 79 років
Ukraine Art News
2025-10-12T11:45:27Z
Опублікували сценарій незавершеного останнього фільму Чарлі Чапліна “Дивак”
Ukraine Art News
2025-10-12T11:22:03Z
“Кейпоп-мисливиці на демонів” претендує на “Оскар”: режисери про успіх фільму та можливе продовження
Ukraine Art News
2025-10-12T09:42:28Z
Володимир Гумецький повертається: прем’єра стрічки “Е.Кран” та спецвипуск поштової марки у Львові
Photo Lviv
2025-10-12T05:06:19Z
Померла Даян Кітон: акторка, лауреатка "Оскара" та зірка "Енні Голл"
Ukraine Art News
2025-10-11T22:48:33Z
«Трон: Арес»: дивіться епічний кліп нової пісні гурту Nine Inch Nails за участю Джареда Лето
KinoFilms
2025-10-11T12:30:22Z
HBO Max представив трейлер довгоочікуваного приквелу до “Гри престолів”
Ukraine Art News
2025-10-10T19:00:33Z
Warner Bros. оголосила про вихід фільму Minecraft 2: прем’єра запланована на 2027 рік
Ukraine Art News
2025-10-10T18:27:30Z
У Клубі українського кіно в Будапешті покажуть фільм за повістю Кузьми Скрябіна
Ukraine Art News
2025-10-10T18:01:11Z
Яким був транспорт міста Львова в дотрамвайну епоху
Photo Lviv
2025-10-11T05:12:19Z
Що зміниться з 12 жовтня під час перетину кордону з Євросоюзом?
Хмарочос
2025-10-10T09:42:46Z
Архітектори міста Стрия. Мечислав Січковський
Photo Lviv
2025-10-10T05:12:25Z
У етнопарку «Ладомирія» відкривається оновлений музейно-освітній простір з екскурсіями про шкільництво Волині
Photo Lviv
2025-10-10T05:00:20Z
У Лондоні запустили нову лінію «суперлупа» — швидкісного автобуса
Хмарочос
2025-10-09T14:00:49Z
Радянський кінотеатр у Казахстані перетворили на культурний центр
Хмарочос
2025-10-07T13:48:46Z
У голландському місті Гарлем, на понад сотні вулиць знизили швидкість до 30 км/год
Хмарочос
2025-10-07T10:27:38Z
У Львові відкриють читальну залу з архівними виданнями про архітектуру
Хмарочос
2025-10-07T09:12:42Z
Чому закриваються ресторани й кав’ярні у закритих ЖК?
Хмарочос
2025-10-07T04:57:45Z
Там, де стихають вибухи, починає звучати скрипка. Харківський скрипаль Ігор Чернявський про українську музику і війну
Ukraine Art News
2025-10-12T08:30:33Z
ТОП-5 Найпопулярніших Кавових Рецептів Світу: Класика, Яка Підкорила Планету
Photo Lviv
2025-10-12T05:12:23Z
Медичний прорив у Львові: Лікарі вперше врятували двох пацієнтів від критичної ТЕЛА методом ендоваскулярної тромбаспірації
Photo Lviv
2025-10-12T05:00:21Z
Закатовану в полоні РФ журналістку Вікторію Рощину посмертно нагородили званням “Героя свободи преси світу”
Ukraine Art News
2025-10-11T08:33:35Z
Миколаївський драмтеатр відкрив сезон оптимістичною драмою «Безіменна зірка»
Ukraine Art News
2025-10-11T08:12:35Z
Львівський онкоцентр матиме надсучасний комп’ютерний томограф
Photo Lviv
2025-10-11T05:03:20Z
10 найвизначніших пісень XXI століття: рейтинг Rolling Stone
Elle
2025-10-10T18:15:26Z
Австрія може відмовитися від проведення "Євробачення-2026"
Ukraine Art News
2025-10-10T18:02:03Z
Як носити брючні костюми цього сезону, показує Кейт Міддлтон
Elle
2025-10-10T17:30:27Z
Як замовити послуги контекстної реклами для інтернет-магазину
Photo Lviv
2025-10-11T04:57:18Z
Виробник хумусу Yofi призупинив виробництво через ракетний удар по заводу
Хмарочос
2025-10-10T05:27:40Z
Як АІ допомагає в житті та кар’єрі: розкаже Дмитро Красовський на ELLE Active Forum
Elle
2025-10-09T17:30:38Z
OpenAI запускає керування додатками в ChatGPT: планування подорожей та бронювання помешкань з ШІ
Ukraine Art News
2025-10-07T12:39:27Z
Instagram запускає власну премію для творців — Rings
Ukraine Art News
2025-10-07T10:36:30Z
OpenAI співпрацюватиме з власниками авторських прав і блокуватиме персонажів у разі скарги
Ukraine Art News
2025-10-06T12:00:33Z
Правда про шахрайство в рулетці: Чи дійсно можна обдурити гру?
Cineast
2025-10-06T11:27:29Z
Що таке маркетинговий портал і як його створити для свого казино?
Cineast
2025-10-06T11:21:37Z
Розробники програмного забезпечення для казино: Як вибрати найкращого для свого бізнесу?
Cineast
2025-10-06T11:18:34Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z
5 рецептів літніх смузі: прості та дуже корисні
Elle
2025-07-08T15:36:36Z
ТОП-5 легких літніх закусок
Elle
2025-06-17T14:30:38Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z