MY.UAСтатті
Вінницькі голубці: королівські, хрінові і з гички
Вінницькі голубці: королівські, хрінові і з гички

Вінницькі голубці: королівські, хрінові і з гички

Приготування української традиційної страви «Голубці» включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Коли говорять про нематеріальну культурну спадщину, чомусь одразу спадають на думку вишиванки, розписані горщики-гладущики, сакральні народні обряди і традиції. Словом, щось пафосне. А тут – голубці, та ще й у Національному переліку! Власне, йдеться не про самі капустяні завиванці, а про приготування української традиційної страви «Голубці». Ініціатором подання цього елемента до Національного переліку НКС стала Одещина, а доєдналася Вінниччина. Бо й тут їх уміють готувати – від королівських до хрінових. Та й споживати люблять: вдома з родиною, на оказіях, з нагоди та без. Способи приготування страви передають від матері до доньки, від бабусі до онуки. Щоб сім’я, родичі та близькі зібралися за одним столом, чарку випили, голубцем закусили. Розпитали одне одного про життя-буття, про тих, хто десь далеко, пом’янули тих, хто пішов у засвіти, заспівали гарну пісню і згадали, що ми – українці.

Про те, як голубці визнали національним культурним надбанням, кореспондентові Укрінформу розповіла провідна методистка Вінницького обласного центру народної творчості (ВОЦНТ) з питань нематеріальної культурної спадщини Марія Моторна.

НЕ БОРЩЕМ ЄДИНИМ

Українська національна кухня – багата й різноманітна, до кінця ще не вивчена і належно не оцінена. А вона ж – складник нашої ідентичності: людина є тим, що вона їсть, вирощеним на рідній землі, дотримуючись культури споживання. З огляду на російську експансію – не лише воєнну, а й культурну та інформаційну, – Україні довелося відстоювати навіть автентичність українського борщу. Але ж не тільки борщем славиться національна кухня. Дійшла справа й до голубців.

- Ця страва побутує ледь не по всій країні, хоча способи її приготування в різних куточках можуть відрізнятися одні від одних. Отож до нас звідусіль посипались пропозиції щодо внесення традиції приготування голубців до Національного переліку. Ініціатором подання стала Одещина, де дослідили це питання. Ми ознайомилися з їхнім поданням і подумали: а чому Вінниччину не визнали ареалом побутування цього елемента? В нас же також голубці готують, – розповідає Марія Моторна.

Марія Моторна

Провідна методистка Вінницького обласного центру народної творчості додає, що у неї з колегою з ВОЦНТ Ольгою Горбатюк виникла ідея започаткувати флешмоб «Готуємо голубці разом».

- Ми приїхали до Ольги додому, бо у неї є піч. Швиденько її побілили, розписали – зобразили традиційний подільський вазон. Відзняли ролик для флешмобу з приготування голубців, виставили його у соцмережах. І побачили, що громади дуже активно долучаються, – каже Моторна.

За її словами, флешмоб показав різноманіття способів приготування голубців, яке побутує на Вінниччині.

- Тому що є різні начинки, різноманітні способи закручування. Бо у кожному куточку області – свої секрети. Це кулінарне багатство і спонукало нас доєднатися до внесення рецепту приготування голубців до Національного переліку. Ми підготували облікову карту, додали відеоматеріали – і наша спроба виявилася вдалою. Цим ми зберігаємо елемент нематеріальної культурної спадщини, популяризуємо його, – пояснює пані Марія.

КУМОВІ – З ГИЧКИ, ЧОЛОВІКОВІ – З КРОПИВИ

Провідна методистка каже, що спільнота носіїв традиції приготування голубців – це фактично всі мешканці територіальних громад Вінницької області. Адже страву готують та споживають у кожній родині.

- Під час дослідження ми познаходили величезне різноманіття рецептів голубців і пересвідчилися, що вони побутують у громадах. Тобто це – не просто автентична страва, яку колись готувала бабуся, а тепер уже забули, як це робиться. Ця традиція – жива. Причому йдеться не тільки про «новоробні» голубці з рисом, а й про старовинні. У моєму селі, наприклад, готують голубці з пшоном. До них має бути засмажка: береться цибулька, а замість томатної пасти – розтерті у макітрі кислі помідори із часничком, – ділиться вона.

Додає, що у Теплицькій і Барській громадах Вінниччини голубці готують із картоплею. Її варять, товчуть, присмачують смаженою цибулею, часто – зі шкварочками. Загортають у листя капусти і тушкують. В Ободівській громаді й на Бершадщині голубці закручують із гички зі столового буряка – в неї загортають пшоно або рис. Чимало господинь використовують для цієї страви виноградне листя.

- Є громади, де голубці готують із гречкою, але пшоно усе ж – базова крупа. Його у нас вирощують здавна, із нього ще козаки куліш варили. А рис – то вже значно «молодша» начинка, – додає пані Марія.

Розповідає, що на нещодавньому засіданні експертної ради розглянули ще одну цікаву страву, яку називають трусянка.

- Вона дуже схожа на голубці, оскільки її готують, загортаючи пропарене і заправлене пшоно у листя щавлю. Причому не того, що удома росте, а  дикорослого, зібраного в полі чи на леваді. Трусянка популярна в Ладижинській територіальній громаді. Можна сказати, що це – різновид голубців. Але крупи із щавелевого згортка під час приготування трохи ніби розтрушуються, вибираючись назовні. Тому – трусянка. А заливають, до речі, ці «голубці» сироваткою. Подають зі сметанкою, а змащують шкварками з підчеревини, – розповідає пані Моторна.

Загалом голубці стали не просто улюбленою стравою українців, а й елементом фольклору. А що страва у приготуванні непроста, вони, як і борщ, були мірилом вправності господині. І лукаві жіночки знали, кому яких приготувати. Щоб і чоловікові вгодити, і кума без «наслідків» пригостити. Про це навіть «голубцеву» пісню на Вінниччині співають:

«Ти ж Параско моя, коли ласка твоя, накрути мя голубчиків, коли воля твоя.

Ой, Степане ти мій, чоловіче рідний, голубчики в баняку, а я до куми піду.

Накрутила голубців – з винограду листя. Полюбила я Миколу – музика троїста.

Він польочку грає, мені підморгає, голубчики на дві щоки сидить наминає.

Голубці крутила з барака – із гички, кум приходив у суботу зі своєї звички.

Не ходіте, кум, до мене, не ходіть, не буду, голубцями миленького пригощати буду.

Тепер тільки голубці з квашеной капусти – для милого чоловіка, а не для розпусти.

Завивала голубці, та й давалась диву: чи не можна голубці завинуть в кропиву?

Озирнулася довкола, зірвала листочок і для свого миленького звила голубочок».

ГОЛУБЦІ КОРОЛІВСЬКІ І ХРІНОВІ

Невідомо, чи сподобалися Парасоччиному чоловікові голубці з кропиви, але, виявляється, це – аж ніяк не найекзотичніший рецепт їх приготування.

 - Навіть в тій самій громаді голубці по-різному готують. Кожна господиня ж експериментує. Бо, скажімо, коли були важкі часи, не всі мали й капусту. Тому крупи навіть у листя хрону загортали. Такі голубці роблять із гречкою або пшоном. Їх можна скуштувати, наприклад, у Ладижинській територіальній громаді. Готують їх зі сметаною та томатною пастою. Загалом хто з чим хоче, – ділиться Марія Моторна.

А ще на Вінниччині готують голубці королівські. Причому їх так називають не тому що для цього потрібні якісь дуже дорогі складники, а через опальну польську королеву італійського походження Бону Сфорцу. Коли чоловік відправив її у глибоку провінцію, Бона заснувала місто Бар і привнесла у місцеву кухню багато кулінарних рецептів. Зокрема, голубці, рецепт яких відродила дослідниця і господиня садиби зеленого туризму «Подільська родина» Оксана Бас.

- Цей рецепт відшукали у колишньому поселенні Рів, яке було дароване королеві Боні, тепер це село Чемериси-Барські. Взяти шматок ребра, замаринувати з сіллю та перцем, потім обваляти у пшоні, завернути в пелюстку квашеної капусти, покласти в горщик і тушкувати в печі. Це була панська страва. Селяни не могли собі дозволити готувати з ребра, та й не мали часу, щоб скручувати такі голубці, тому робили це простіше. Вони брали сало чи почеревину, квашену капусту, пшоно – все це разом складали в горщик, додавали води чи соку квашеної капусти і ставили томитися у піч. Смак виходив схожий. Кожен по-різному приправляв: чи сметаною, чи яйцем, чи бринзою. Хтось додавав часник або чорнослив. Сьогодні цю страву готують тільки бабусі, її можна скуштувати як делікатес, – розповідає Оксана Бас.

ЯК ДИТЯ У СПОВИТОЧКУ

Методистка ВОЦНТ каже, що голубці на Вінниччині готують не тільки з різних складників, а ще й загортають по-різному. Це може бути традиційний «конвертик» або «трикутничок», коли один кінець голубця – гостренький, а протилежний – широка частина конуса. А ще закручують у трубочку, іноді навіть не заштовхуючи кінчики капустяного листа всередину, – так і тушкують.

У сезон для голубців використовують листя молодої капусти, бурякової гички, хріну чи винограду. На зиму заготовляють так звані крижалки: капусту проквашують цілком або розібравши на листя. І вже з них роблять голубці. Часто саме такі кладуть на пісний стіл на Святвечір.

- Страва ця і щоденна, і обрядова. Її подають на весіллях і на поминальних обідах, на хрестинах та інших званих оказіях. Наприклад, у Чернівецькій громаді (село Біляни) на святковому столі з нагоди хрестин голубці мають бути обов’язково. Можливо, тому, що голубець нагадує дитя у сповиточку. Страва може бути і пісною. Іноді до неї начинку із самих грибів кладуть.

Готують її також різними способами: тушкують, варять, заливши водою або бульйоном, сметаною чи молоком, або ж на печені зі свинячих кісток, заливши смальцем. Додають засмажку із цибулі та моркви, часом – з болгарським перцем, а ще – свіжі помідори чи томатну пасту та спеції.  Подають із часниковим соусом або зі сметаною та зеленню.

Якщо б була можливість поїхати в експедицію нашими громадами, думаю, віднайшли б ще більше цікавих і в чомусь унікальних рецептів голубців, – упевнена Марія Моторна.

ПЕРЕТВОРИТИ ТРАДИЦІЮ НА БРЕНД

Методистка каже, що внесення приготування української традиційної страви «Голубці» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини – не просто реєстраційний акт, а крок до того, щоб кожна громада, яка є носієм цієї традиції, напрацювала план її охорони. Або й зробила своїм брендом, щоб популяризувати своє село чи місто. Адже нематеріальна культурна спадщина – це знання, уміння і навички, які ми передаємо з покоління у покоління.

- Елемент слід не просто внести до Нацпереліку і забути, як виконане дійство. Потрібно, щоб відбувалися певні заходи, щоб елемент розвивався, збільшувалася кількість його носіїв. Тому що кожен елемент – це бренд та імідж громади, – вважає жінка.

Наголошує: за цим елементом люди дізнаються про громаду, село.

- Я завжди наводжу приклад свого маленького села Гончарівки Літинської селищної громади. Там тепер мешкають 40 жителів. Але діє народний аматорський фольклорний колектив, розвивається культура. До села приїздять багато зіркових персон, які знімають відеосюжети про нашу кухню і так популяризують село. Ось нещодавно, наприклад, був Євген Клопотенко – знімав традицію випікання паски. Тобто тепер про невеличке вінницьке село знають в усій країні, бо якщо ввести в ютубі «Гончарівка Літинська територіальна громада», про нього можна знайти безліч відео. Можливо, завдяки цьому і молодь зацікавиться мальовничими й унікальними куточками, які в нас є. Бо захочуть приїхати і побачити, як там люди живуть, спробувати, що вони готують, – каже пані Марія.

Пані Моторна додає, що більшість елементів обласного переліку НКС стосуються саме культури приготування страв, адже щодо традиційної кухні – дуже гарні напрацювання.

Вона наголошує, що традиції, пов’язані з приготуванням національних страв, соціально значущі. І необов’язково ті ж голубці тушкувати в печі, адже час не стоїть на місці, у побут приходять нові технології. Голубець залишається голубцем, навіть якщо його приготують у духовій шафі чи в казанку на газовій плиті. Головне – що страва гуртує родину за спільним споживанням, а її приготування – це традиція, яка у сім’ях передається.

Антоніна Мніх, Вінниця
Світлини: Вінницький ОЦНТ, Оксана Бас
Відео: учасники флешмобу «Готуємо голубці разом»



Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
На тлі хвилі бодішеймінгу: Неллі Фуртадо оголосила, що йде зі сцени
Elle
2025-10-28T23:33:25Z
У Великій Британії знайшли перший опублікований вірш Агати Крісті
Ukraine Art News
2025-10-28T14:57:31Z
"Недобре прочитаний": багаторазова переможниця радіодиктанту львів’янка Христина Гоянюк розкритикувала цьогорічний флешмоб
Ukraine Art News
2025-10-28T08:45:35Z
Це хвилююча мить, це урочистість: Наталія Сумська про підготовку до читання радіодиктанту національної єдності
Ukraine Art News
2025-10-27T14:15:32Z
Рекордсменка з написання радіодиктантів розкритикувала цьогорічний текст та прочитання
Ukraine Art News
2025-10-27T13:25:02Z
Відомий український репер SKOFKA виступить у Львові з великим сольним концертом
Photo Lviv
2025-10-27T06:06:18Z
Український дім у Данії вперше візьме участь у найбільшому книжковому ярмарку країни Bogforum
Ukraine Art News
2025-11-01T13:09:26Z
Український хор “Гомін” вирушить у тур США та Канадою
Ukraine Art News
2025-11-01T12:33:31Z
Румунія і Болгарія повертаються на “Євробачення-2026”
Ukraine Art News
2025-11-01T07:51:36Z
"Несемо український голос у світ": хор "Гомін" уперше їде в тур США й Канадою
Ukraine Art News
2025-11-01T07:16:10Z
Спадщина і візія: Вечір пам’яті Андрія Кіся – майстра, що вдихнув нове життя в українську фотографію та книжковий дизайн
Photo Lviv
2025-11-01T06:06:21Z
Львівщина відзначить 107-му річницю створення Західноукраїнської народної республіки
Photo Lviv
2025-11-01T06:00:30Z
Гурт "ДахаБраха" презентують кліп на нову версію легендарної пісні "Козак", яка вперше побачила світ 2014-го року
Ukraine Art News
2025-11-01T05:30:28Z
Мистецтво в умовах війни: у Києві відкрилася ювілейна виставка кераміки, скла та металу
Ukraine Art News
2025-11-01T01:39:24Z
Україна в межах Expo 2025 підписала 29 міждержавних угод - Свириденко
Ukraine Art News
2025-10-31T22:27:27Z
Аріана Ґранде зіграє в новому сезоні «Американської історії жахів»
KinoFilms
2025-11-01T18:42:26Z
«Світ Юрського періоду: Теорія хаосу» — трейлер і дата виходу фінального сезону
KinoFilms
2025-10-31T19:09:28Z
Вийшов український трейлер фільму «Шлях до злочину» за участю Тора, Галка та Шторм
KinoFilms
2025-10-31T18:45:23Z
Королівська бригада презентувала фільм про боротьбу за Часів Яр "Вогнетривкі"
Ukraine Art News
2025-10-31T14:00:33Z
Фамке Янссен не запросили у нові «Месники»
KinoFilms
2025-10-31T11:45:23Z
Український трейлер фільму «Останній вікінг» з Мадсом Міккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
10 найкращих горорів XXI століття
Elle
2025-10-31T09:00:58Z
5 українських документальних сюжетів, що зачепили світ
Elle
2025-10-30T20:09:25Z
Які фільми та вистави подивитися цієї осені: рекомендує акторка Наталія Бабенко
Elle
2025-10-30T17:51:39Z
Великий Єгипетський музей офіційно відкривається
Ukraine Art News
2025-11-01T19:03:26Z
Будували понад 20 років: відкриття Великого єгипетського музею вартістю $1,2 млрд
Ukraine Art News
2025-11-01T15:36:26Z
В Угорщині презентували новий україномовний аудіогід
Ukraine Art News
2025-10-31T11:03:36Z
Барселонська Саграда Фамілія стала найвищим храмом у світі
Ukraine Art News
2025-10-31T06:45:35Z
У Гізі відкриють Великий Єгипетський музей, який будували понад 30 років
Ukraine Art News
2025-10-30T17:51:41Z
Квітковий скарб Коса: У Ikos Aria зацвів «Сад Життя Гіппократа»
Elle
2025-10-30T08:45:36Z
Коробки без вікон: 8 будинків із глухими фасадами
Хмарочос
2025-10-29T13:57:39Z
Білий скелет, просочений сонцем: у Бельгії відкрили вокзал за проєктом Калатрави
Хмарочос
2025-10-29T10:48:43Z
У Нідерландах бум плавучих будинків. Як вони влаштовані й чим відрізняються від хаусботів?
Хмарочос
2025-10-29T07:12:35Z
Меморіальний «Вирій» Чернігівського драмтеатру
Ukraine Art News
2025-11-01T08:31:00Z
Причини і рішення для боротьби з обвітреними губами в холодну пору року
Krasinfo
2025-11-01T08:24:34Z
Родинні цінності Шептицьких у ландшафті Галичини
Photo Lviv
2025-11-01T06:12:28Z
Помер голова Світового Пласту Мирон Спольський
Ukraine Art News
2025-10-31T20:36:32Z
Історія Гелловіну та як його святкували українці: пояснення фольклористки
Ukraine Art News
2025-10-31T19:51:37Z
Культура не може фінансуватися за залишковим принципом - Бережна
Ukraine Art News
2025-10-31T19:51:36Z
Затримані за пограбування Лувру частково визнали провину
Ukraine Art News
2025-10-31T17:18:37Z
У Окленді пограбували музейне сховище: зникли понад тисячу експонатів
Ukraine Art News
2025-10-31T17:15:31Z
Уряд запустив експериментальний Реєстр Музейного фонду України
Ukraine Art News
2025-10-31T17:06:28Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Слово 2025 року — це цифра. І вона нічого не означає
Elle
2025-10-30T19:54:27Z
Kyiv Food Market закривається на реновацію простору
Хмарочос
2025-10-30T12:14:11Z
Nike представила кросівки Mind, які стимулюють роботу мозку
Gloss
2025-10-28T17:15:35Z
Netflix закрив студію, яка створила мобільну гру "Squid Game: Unleashed"
Ukraine Art News
2025-10-25T20:45:27Z
Тренди вивчення мов для кар’єрного росту в 2025 році
Хмарочос
2025-10-23T06:48:44Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z