«Ароматна та вершкова галета з абрикосами розпочинає сезон абрикосів цього літа в моїй родині. Хочу запропонувати вам як начинку абрикоси та мигдальний крем — ідеальне французьке поєднання. Дім буде пахнути солодким раєм!», — розповідає Анастасія Ворже, шеф та авторка кулінарного сайту та блогу в Instagram.
Готується галета дуже просто, тільки потрібно дати тісту час на охолодження та не розкачувати його занадто тонко, щоб при випіканні воно не розтеклося. Також під час приготування тіста для галети не раджу сильно його вимішувати, адже вершкове масло має залишитися холодним.
Галета з абрикосами та мигдалем: покроковий рецепт
Тісто для галети:
180 г борошна
50 г цукру
1 ч. л. солі
120 г вершкового масла
50 г холодної води
Начинка:
700 г абрикосів
60 г цукру
2 ст. л. крохмалю
1 ч. л. кориці
Крем «Франжіпан»:
40 г вершкового масла
40 г цукру
50 г мигдального борошна
1 яйце
Для прикраси галети:
1 ст. л. коричневого цукру
1 ст. л. мигдальних пластівців
1 жовток
10 мл молока або води
Рецепт галети з абрикосами:
- Починаємо з тіста. У мисці змішуємо борошно, цукор та сіль. Холодне масло ріжемо кубикам і добре змішуємо з борошном, трохи розтираючи кінчиками пальців. Повинні вийти м`які крихти. Додаємо воду і швидко вимішуємо тісто ложкою. Якщо потрібно — можна трохи помасажувати його руками. Збираємо в коло, обгортаємо плівкою і кладемо в холодильник щонайменше на 2 години.
- Готуємо крем «Франжіпан». У мисці змішуємо м’яке вершкове масло з цукром. Додаємо яйце та перемішуємо. Потім додаємо мигдальне борошно та перемішуємо крем до однорідності. Накриваємо плівкою та ставимо в холодильник.
- Абрикоси розрізаємо на 4 частини та змішуємо з цукром, крохмалем та корицею.
- Духовку розігріваємо до 200 °С. Лист пергаменту присипаємо борошном і розкачуємо тісто в коло діаметром ~ 30 см. Якщо на цьому етапі воно почне липнути (через те, що розтануло вершкове масло), можна його трошки охолодити. Переносимо тісто на деко разом з пергаментом. У середину намазуємо крем та насипаємо начинку. Загортаємо краї галети та змащуємо збитим яйцем з молоком. Посипаємо галету коричневим цукром та мигдальними пластівцями.
- Випікаємо протягом 40-50 хвилин. Краї повинні добре підрум`янитися. З галети іноді трохи витікає сироп — це нормально! Саме тому ми підклали пергамент. Подаємо галету теплою із ванільним морозивом. Відео цього рецепту можна знайти тут.