MY.UAСтатті
Як це було: у Києві вперше обговорили участь України у Венеційській бієнале 2024 в колі мистецької спільноти та бізнесу
Як це було: у Києві вперше обговорили участь України у Венеційській бієнале 2024 в колі мистецької спільноти та бізнесу

Як це було: у Києві вперше обговорили участь України у Венеційській бієнале 2024 в колі мистецької спільноти та бізнесу

15 липня в Києві вперше відбулося обговорення проміжних підсумків Національного павільйону Венеційської бієнале 2024, яке вийшло за рамки мистецьких кулуарів та об’єднало культурний сектор з бізнес-спільнотою. Діалог пройшов у рамках Art Talks «Мистецтво та бізнес: як взаємодіяти?» в Музеї історії міста Києва.


Ініціаторкою і спікеркою заходу стала Зоряна Пелех, засновниця компанії Pelekh & Partners та благодійного фонду «Зірка». Серед інших учасників Art Talks: Діана Попова — генеральна директорка Музею історії міста Києва, Вадим Шекман — генеральний директор медичної мережі «Добробут», Анна Копилова — директорка Voloshyn gallery, Марія Овдієнко — мама Олексія Овдієнка, нейровідмінного митця проєкту «Майстерня Можливостей» Катерини Бучацької, робота якого увійшла до серії робіт «Щирі вітання» в рамках Національного павільйону на Венеційському Бієнале 2024, Наталя Морозова  — членкиня Ради CEO Club, керівна партнерка та СЕО Havas Village Ukraine. Запрошеними гостями також стали митці проєкту «Майстерня Можливостей» — Настя Кравчук, Владислава Дика, Артем Олійник та Олексій Овдієнко.

Цьогоріч український бізнес виступив партнерами у представленні Національного павільйону на Венеційській бієнале. Проте все ще важливими залишаються питання подальшої взаємодії для реалізації культурних проєктів, тож під час Art Talks порушувалися питання: 

  • важливості представлення на міжнародній арені України та просування української культури;
  • проблем та труднощів, з якими зіштовхуються митці й культурні інституції;
  • особливостей взаємодії людей-мистецтва з бізнесом;
  • важливості експертизи для бізнесу, що допомагає зрозуміти цінність мистецького проєкту для його підтримки.

Зоряна Пелех наголосила на важливості підтримки культури з боку соціально-відповідального бізнесу.

«Існують дані, що з 2014 року на просування іміджу та культури України за кордоном було витрачено менше 10 мільйонів доларів (за даними на 2022 рік), в той час як головна організація з міжнародного просування РФ та її культури має щорічний бюджет 70 мільйонів доларів. Тобто бюджет однієї із культурних організацій ворога у 7 разів більший, ніж наш за 8 років війни. Статистика, звісно, не тішить, але однозначно змушує нас замислитись над ефективним співіснуванням мистецьких та бізнес-спільнот, аби голос України звучав якомога голосніше на всіх можливих світових майданчиках. Я переконана, що сьогодні приватні компанії мають брати відповідальність на себе і створювати ці зміни, а не очікувати підтримки культури деінде», — зазначила Зоряна Пелех.

До заходу онлайн також долучилися куратори Національного павільйону Венеційської бієнале 2024 Вікторія Бавикіна та Максим Горбацький.

Максим Горбацький, зокрема, підкреслив, що на бієнале варто озвучувати меседжі, які важливі в медіапросторі.

«Цьогоріч ми вирішили через наш проєкт говорити не стільки про українське мистецтво, як про українське суспільство, а про те, що ми переживаємо зараз. Ми використали цей найбільший майданчик, аби нагадати світу, що в Україні триває війна, але при цьому розказати, якою є наша країна і якою хоче бути. Зрештою про український національний павільйон написали The New York Times, The Guardian, головне італійське видання Corriere della Sera, CNN включив наш проєкт в ТОП-10 кращих національних павільйонів Бієнале, а Financial Tiimes додав в свій дайджест», — підкреслив Максим Горбацький.



Вікторія Бавикіна говорила також про важливість культурної дипломатії та наводила приклади співіснування бізнесу та мистецтва за кордоном.
«До нашого павільйону завітало багато представників різних держав з дипломатичними місіями, зокрема із Сполученого Королівства Великої Британії та Ірландії, Естонії, Литви, Фінляндії, Польщі; представники культурних інституцій Канади, США, Німеччини. Великою була увага зі Сполученого королівства, громадяни якої організували декілька походів в наш павільйон. В одній із таких груп були філантропи та приватні підприємства, які підтримують окремих митців чи цілі культурні та мистецькі інституції на державному рівні або навіть є патронами великих організацій, таких як British Council. Це ще раз дало нам впевненість, що комунікація і співпраця між культурою, мистецьким сектором та бізнесом є надзвичайно важливою. Нам варто теж за прикладом інших країн розвивати цей напрямок для результативної та плідної співпраці з усіх сторін», — наголосила Вікторія Бавикіна.

«Культура і мистецтво — це не лише про художників, кураторів та людей, які працюють в цій царині. Підтримка цих секторів сприяє укріпленню нашої ідентичності, і не лише всередині України», — додала вона.

Довідка

Венеційська бієнале — це міжнародна виставка сучасного мистецтва, яка проводиться у Венеції кожні два роки. Вона є однією з найвпливовіших і найпрестижніших подій у світі культури. Заснована в 1895 році, бієнале охоплює різні види мистецтва, включаючи живопис, скульптуру, архітектуру, кіно, театр, музику і танці.

Основні складові Венеційської бієнале:

Центральна виставка: кураторська виставка, що складається з робіт художників з усього світу, часто об`єднаних певною темою.

Національні павільйони: кожна країна має можливість представляти своїх художників у власному павільйоні.

Позапрограмні події: різні галереї, музеї та інші культурні інституції організовують власні виставки і заходи в рамках бієнале.

Венеційська бієнале 2024 триває з квітня по листопад 2024 року і збирає митців та кураторів з усього світу, демонструючи найсвіжіші тенденції та інновації в сучасному мистецтві.

Цьогорічна Венеційська бієнале зосереджена на показі сучасних та історичних творів, які відображають тему «Іноземці скрізь». Тему обрали з серії робіт колективу Claire Fontaine 2004 року — неонові скульптури з написом Foreigners Everywhere різними мовами. Цей вислів відображає боротьбу проти расизму та ксенофобії в Італії на початку 2000-х років.

«Вираз «Іноземці скрізь» має більше ніж одне значення. По-перше, це означає, що куди б ви не пішли і де б ви не були, ви завжди стикатиметеся з іноземцями: вони/ми всюди. По-друге, попри місцеперебування, у глибині душі людина завжди є справжнім іноземцем», — зазначає Адріано Педроса, куратор цьогорічної бієналє.

Участь України у Венеційській бієнале

Україна бере участь у Венеційській бієнале з 2001 року. Український павільйон представляє роботи сучасних українських художників і слугує платформою для демонстрації досягнень національної мистецької сцени на міжнародному рівні. За ці роки в українському павільйоні були представлені різні митці, зокрема, такі як Олександр Ройтбурд, Арсен Савадов, Жанна Кадирова, Борис Михайлов та інші.

Цьогоріч від України на міжнародній виставці сучасного мистецтва представили проєкт «Плетіння сіток». Це груповий проєкт, що презентує роботи Каті Бучацької, Лії Достлєвої та Андрія Достлєва, Андрія Ревковського і Даніїла Рачинського в архітектурному просторі, розробленому Олександром Бурлакою. Куратори проєкту — Вікторія Бавикіна та Максим Горбацький.

Участь України у Венеційській бієнале важлива з кількох причин:

Міжнародна видимість: виставка дає українським митцям можливість заявити про себе на світовій арені.

Культурна дипломатія: український павільйон сприяє зміцненню культурних зв`язків з іншими країнами та просуванню позитивного іміджу України.

Розвиток мистецької сцени: участь у такому престижному заході стимулює розвиток сучасного мистецтва в Україні.

В останні роки український павільйон набуває все більшої уваги та визнання, що свідчить про вплив українського мистецтва на міжнародній арені. А отже, потребує ще більшої підтримки з боку держави та бізнесу.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Искусство грамотной саморекламы
Men's Life
2024-09-23T08:39:49Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Разработчики Homeworld 3 выпустят весь новый контент для игры в ноябре вместо 2025 года
Overclockers
2024-09-23T07:11:34Z
Вышло приложение Windows App, которое позволяет управлять ПК из любой точки мира через смартфон или планшет
Gloss
2024-09-20T15:33:48Z
Раскрыты спецификации процессоров Intel Core Ultra 200HX для игровых ноутбуков
Overclockers
2024-09-20T09:49:23Z
Линейку гибридных прцоессоров AMD Strix Halo возглавит модель Ryzen AI Max+ 395
Overclockers
2024-09-20T08:28:23Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
3 рецепта, после которых вы полюбите капусту! Закрываю по 30 банок и всегда мало!
InfoHome
2024-09-23T12:16:11Z
Готова есть каждый день - не надоедает! Ленивый ужин в одной кастрюле за 30 минут рецепт
InfoHome
2024-09-22T07:27:37Z
Вкуснейшие макароны с фаршем на одной сковороде. много и сытно! Рецепт макарон с мясной подливой!!
InfoHome
2024-09-22T07:27:37Z
Проще, чем вы себе представляете! Отличный рецепт с курицей и картофелем
InfoHome
2024-09-22T07:24:37Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z