MY.UAСтатті
5 міфів про шкідливість екранного часу для дітей
5 міфів про шкідливість екранного часу для дітей

5 міфів про шкідливість екранного часу для дітей

Іноді батьки хвилюються, що їхні діти проводять багато часу за гаджетами. Існує безліч упереджень — наприклад, про те, що телефони та планшети викликають залежність чи заважають розвитку соціальних навичок. Та чи справді це так? Експертка з освітніх програм Keiki Тетяна Кириленко розвінчує найбільш розповсюджені міфи щодо шкідливості екранного часу для дітей.

Міф 1. Гаджети викликають залежність.

Використання гаджетів призводить до збільшення рівня дофаміну. Це висновок з дослідження, проведеного групою вчених з Інституту неврології Університетського коледжу Лондона (UCL). Його результати показали, що відеоігри можуть стимулювати систему винагороди мозку. Це пояснює, чому люди відчувають сильний потяг до відеоігор. Водночас автори зазначають, що вивільнення дофаміну є доволі складним біологічним процесом, пов’язаним із різними типами діяльності, і його помилково асоціюють виключно з почуттям щастя. Так само механізм вивільнення дофаміну не має прямого звʼязку із виникненням залежності. 

Батькам важливо встановити правила щодо часу користування гаджетами та стежити за тим, щоб діти мали різноманітні активності протягом дня. Наприклад, можна дозволити дітям грати на планшеті після виконання домашніх завдань чи фізичної активності. Крім того, корисно залучати до розкладу спільні сімейні активності без гаджетів: настільні ігри, читання, прогулянки тощо. Батьківський приклад — одна з найважливіших речей у вихованні. Якщо дорослим притаманний надмірний екранний час, дитина перейматиме подібний підхід. Дітям різного віку важливо закладати асоціацію, що гаджети — не винагорода за хорошу поведінку, а звичайна корисна активність. Це допоможе їм спокійно сприймати екранний час і споживати контент більш свідомо.

Міф 2. Негативний вплив гаджетів доведений багатьма дослідженнями.

Системні дослідження впливу гаджетів на когнітивний розвиток почали проводити нещодавно. До цього науковці спиралися на аналіз подібних механізмів та нейробіологічні експерименти. Зокрема, вони проводили аналогію з відомим Стенфордським експериментом «Зефірний тест», проведеним у 1970-х роках. У ньому дітям пропонували вибір: з’їсти один зефір одразу або почекати та отримати два зефіри. У такий спосіб оцінювалася здатність до самоконтролю і відкладеного задоволення. Гіпотеза порівняння з цим експериментом полягала в тому, що часте користування гаджетами забезпечує миттєві винагороди та знижує здатність дитини до самоконтролю. Так само науковці намагалися провести паралелі з дослідженнями в галузі нейробіології про виникнення залежності від препаратів, що стимулюють дофамін.

Однак ці аналогії не давали корисного розуміння, як саме на людей впливає екранний час. А нові дослідження не довели клінічного впливу гаджетів, стверджує Андреас Ліберот, данський професор психології та дослідник впливу технологій на поведінку людей. За його словами, деякі експерименти встановлюють незначну кореляцію між екранним часом та негативним впливом, проте не можуть точно визначити, що саме є причиною: гаджети, генетика чи середовище, у якому зростає дитина.

Загалом сучасні дослідження мають такі проблеми:

  1. Екранний час може бути більш і менш корисним залежно від контенту. Змішування різних типів контенту в одне дослідження ускладнює оцінку реального впливу.
  2. Науковці не встигають за стрімкою еволюцією гаджетів, яка впливає на поведінкові патерни. 
  3. Діти різного віку, темпераментів та соціально-економічних середовищ можуть по-різному реагувати на екранний час.
  4. Чимало експериментів базуються на самостійній оцінці батьків, тому результати можуть бути неточними.

Отже, наукові дослідження досі не виявили шкідливого впливу гаджетів на розвиток дітей, якщо вони не витісняють сон, фізичну активність, навчання та здорове харчування.

Міф 3. Гаджети заважають розвитку соціальних навичок.

Часто вважають, що через постійне користування гаджетами у дітей не залишається часу на спілкування з однолітками, фізичну активність та розвиток соціальних навичок. У Японії досліджували вплив екранного часу на затримку розвитку дітей у віці 2 та 4 років за пʼятьма параметрами, один з яких — соціальні навички. Автори не виявили прямої кореляції між збільшенням екранного часу та затримкою розвитку. Водночас вони акцентували на значенні контенту, який споживають діти. «Хоча час перед екраном пов’язують із затримкою розвитку, він може мати освітню функцію. Метааналіз показав, що екранний час, проведений за навчальним контентом, асоціювався з підвищенням певних навичок», — йдеться в дослідженні.

У ніші дитячих edutainment-застосунків є чимало продуктів, які пропонують якісний освітній контент, який також допомагає розвивати соціальні навички. Наприклад, у  Keiki є ігри про рутину, де потрібно підготувати персонажа до сну, приготувати їжу і нагодувати його. 

Загалом контент гаджетів варто визначати як активний та пасивний. Наприклад, коли дитина несвідомо дивиться відео, не розуміючи, що там відбувається, — це пасивний контент, який не приносить користі, і його варто обмежувати. Активний контент — той, де діти запамʼятовують інформацію, вчаться креативно мислити, малювати, танцювати — будь-що. Так взаємодія з девайсами стає корисною.

Міф 4. Щоб захистити дитину від небезпечного контенту, потрібно просто обмежити використання.

В Інтернеті є чимало небезпечного контенту для дітей. Батьки повинні стежити за цим та вибирати перевірені джерела. Дітям дошкільного віку важливо пояснювати правила безпеки: наприклад, що можна використовувати лише застосунки, які дозволяють батьки, не натискати на невідомі позначки, не завантажувати ігри самостійно. Крім того, можна використовувати спеціальні застосунки, щоби обмежувати доступ до небажаних ресурсів.

Контролювати дітей шкільного віку вже складніше, тому дорослі часом просто намагаються обмежити доступ. Водночас це не забезпечує повного захисту від небезпечного контенту, — діти можуть отримувати доступ до нього через друзів, старших дітей у школі тощо. Також вони швидко вчаться обходити програми батьківського контролю. Тому важливо розвивати критичне мислення у дітей, розмовляти про можливі небезпеки в інтернеті та пояснювати, як їх уникати.

Міф 5. Гаджети витісняють традиційні ігри та читання.

Розробники ігор швидко адаптуються під потреби батьків, створюючи освітній контент на будь-який запит. Однією з болючих проблем у США є затримка розвитку мовлення у дітей. Тому зʼявилися застосунки, у яких усі ігри побудовані на тому, щоби провести дитину від вивчення літер до самостійного читання. Також є чимало продуктів, які спонукають дітей більше розмовляти: пропонують повторити слова, відповісти на питання, придумати риму тощо.

Ще одна поширена проблема — розлад дефіциту уваги та гіперактивності). Дітям складно концентруватися та боротися з опором, коли у грі щось не виходить — це може викликати приступи істерик. Розробники ігор намагаються створювати контент зі зрозумілими правилами, підказками, які можуть допомогти дітям та підбадьорити у разі невдачі. Водночас без повноцінних клінічних досліджень жоден розробник ігор не може стверджувати, що його продукт допомагає, коли є проблема затримки розвитку.

Цікавий тренд — попит на контент, натхнений методикою Монтессорі. Наприклад, є застосунок Pok Pok, де пропонуються ігри, у яких немає мети. Ти просто потрапляєш у певний простір і досліджуєш його. Ця гра може бути цікавою навіть дорослим.

Наостанок поділюся цікавим дослідженням: у Данії в деяких дитячих садках видають гаджети для освітніх ігор та творчих завдань. Проте екранний час збалансований іншими формами навчання та фізичною активністю. Дослідники дійшли до висновку, що технології можуть бути корисним інструментом в освіті дітей, якщо їх використовувати відповідально.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Советы тем, кто собрался идти в поход
Men's Life
2024-09-11T08:12:52Z
Вышло приложение Windows App, которое позволяет управлять ПК из любой точки мира через смартфон или планшет
Gloss
2024-09-20T15:33:48Z
Раскрыты спецификации процессоров Intel Core Ultra 200HX для игровых ноутбуков
Overclockers
2024-09-20T09:49:23Z
Линейку гибридных прцоессоров AMD Strix Halo возглавит модель Ryzen AI Max+ 395
Overclockers
2024-09-20T08:28:23Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
ASUS первой выпустила обновления UEFI для плат X670/B650 на базе AGESA 1.2.0.2
Overclockers
2024-09-13T10:46:00Z
Готова есть каждый день - не надоедает! Ленивый ужин в одной кастрюле за 30 минут рецепт
InfoHome
2024-09-22T07:27:37Z
Вкуснейшие макароны с фаршем на одной сковороде. много и сытно! Рецепт макарон с мясной подливой!!
InfoHome
2024-09-22T07:27:37Z
Проще, чем вы себе представляете! Отличный рецепт с курицей и картофелем
InfoHome
2024-09-22T07:24:37Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный и простой рецепт из курицы на ужин!!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z