MY.UAСтатті
Неймовірні пригоди чеха в Дрогобичі більше ста років тому
Неймовірні пригоди чеха в Дрогобичі більше ста років тому

Неймовірні пригоди чеха в Дрогобичі більше ста років тому

Дрогобич, 1880-1930-ті роки

Ентузіасти часто приїжджали в Дрогобич у пошуках пригод починаючи від XVIII ст. і залишали власні враження в своїх описах на папері. Проте із розвитком нафтового бізнесу у другій половині ХІХ ст. почала виходити місцева преса, яка часто публікувала враження від мандрів в своїх в спеціальних рубриках для загального ознайомлення.

Якщо мемуарні описи подорожей залишалися приватною справою родичів для читання перед каміном, то ті описи, які потрапляли в жовту пресу, були як правило добрим або поганим вироком від власних вражень мандрівкою Дрогобичем для наступних подорожувальників. Була влада міста, яка дбала про авторитет своїх готелів, доріг та тротуарів, а були можновладці в магістратах, яким попросту було все одно.

Як і в наш час, 120 років тому гості нашого міста їдучи в мандрівку до столиці «Галицької Каліфорнії» із Варшави чи Кракова, Будапешта чи Відня, Сучави чи Праги традиційно вірили, що бізнес-столиця нафтового краю – Дрогобич, це мала Каліфорнія або банківський Париж. Проте в порівнянні із чистотою відомих європейських міст, навіть у часті бургомістра Яна Нєвядомського у 1904 р. чистота щойно почала приходити в Дрогобич, як на рівні впорядкування каналізацій, центральних потоків та чистоти доріг передмість, так і на рівні банальних умов для життя з водопостачання та гігієни

Ми не можемо сьогодні судити про те, яким би мав бути Дрогобич у 1904 р., або якими мали б бути тоді жителі, оскільки ми втратили менталітет бойківського міста дуже давно. Щоправда точно можемо констатувати, що власники готелів на Площі ринок і на вулиці Стрийській – часто безсовісно ставилися до європейських мандрівників, які, наприклад, повернувшись у Чехію, вирішили написати до редакції дрогобицької газети «Самбірсьбко-Дрогобицький тижневик» власного листа із критикою умов життя для подорожувальників, а також щирими побажаннями поступу Дрогобичу і Дрогобичанам у напрямку європейськості, адже ресурси, як і тоді, так і сьогодні для цього є!

Публікуємо власний переклад з польської тексту опису подорожі Дрогобичем невідомого мандрівника із Чехії у червні 1904 р.

Враження від подорожі.
(Лист четвертий).

Мої бізнес-інтереси призвели до більш тривалих подорожей у Саксонії, Баварії та Швейцарії, відтак в мене випала нагода на більшу перерву між третім і тепер четвертим листами. Тому першу вільну хвилинку я присвячую цій темі. Не із задоволення, а з необхідного наслідку, я пишу власні враження, які містяться в сьогоднішньому листі, виходячи з тої точки зору, що кожна особа повинна виконувати свої обов’язки щодо усіх однаково і відповідально, незалежно від того, чи є виконання цього обов’язку приємним чи ні.

Залізничний вокзал у Дрогобичі. Фото кінця ХІХ ст.

Це було на початку червня 1904 р. Їдучи до Трускавця на лікування, я зупинився в Самборі. Звідти в компанії давнього приятеля, який мав справи в Дрогобичі, я пообіднім потягом вирушив до Дрогобича.

На вокзалі, який за 32 роки практично не змінився в розмірах, незважаючи на рух трьох залізничних колій, що з’єднуються тут, на виході був величезний натовп, хоча пасажирів вийшло небагато.

Залізничник ніс мої пакунки: нову, добре підбиту шкіряну валізу, дорожню сумку та водонепроникний штирійський наплічник.

Водонепроникний штирійський наплічник 1905 року, подібний до того яким користувався мандрівник

На щастя ми потрапили в зал. Але тут нас понесли хвилі людей, так звані «фіакри», які чекали на нас. Вони були брудні, пошарпані, смердючі і кричачи на все горло. Уже після пакувань мене впізнали як незнайомця, тобто мандрівника – «reisendera», внаслідок чого вся банда кинулася на мене, хапаючи мене за плечі, ноги і навіть за плащ-накидку, тягнучи і смикаючи на всі боки, при цьому кожен окремо вихвалявся переді мною про переваги свого універсального фіакра. Високий єврей із чорною бородою, сильніший за інших, сильним замахом вийняв кількох із них, хапнув мене за лацкани пальта, відірвав три ґудзики й крикнув мені прямо в обличчя, вигукуючи з кожним словом: «Не йди» з ним він негідник! у нього дохлі кобили, я вас візьму за 30, 20 центів!». У відповідь ми почули легіон грубих відповідей від конкурентів, криків, ударів спереду та ззаду. У тисняві мене двічі розвернуло навколо власної осі, і ми нарешті вийшли навпроти вокзалу – я опинився на свіжому повітрі, але у величезній калюжі, яка ще з 1880-х років тут стояла прямо навпроти головного входу вокзалу.

Тут я енергійно струснув п’явок, що висіли на мені, і попрямував до двокінного фіакра, який виглядав трохи краще. Швидко порозумівшись із другом, у якого не було жодного власного пакунка, я вирішив питання, з ким я поїду до міста. Переді мною стоїть слуга, вимагаючи оплати. А де пакунки? Вони вирвали з моїх рук усе це лахміття! Пояснюю наче сам собі. Дзвоню кучеру шукати пакунки. Кожна валіза чи чемодан були в різних руках, – конкуренти, бажаючи морально змусити мене піти з ними, билися за пакунки, – мій водій енергійно повернув батіг і, використовуючи «найніжніші вирази» вдячності, любові та побажань, кинувся між конкурентами. Я незабаром отримав свій багаж, але в якому стані? Обидві ручки були відірвані, замок зламаний і т. д. Протягом усієї цієї сцени я бачив поліцейського, але за стовпом. Представник місцевої влади не вважав за доцільне втручатися в щось подібне, наче байдуже. Підійшовши, ми помітили, що брат кучера, як виявилося, скористався загальним сум’яттям і посадив у вагон карети ще двох бориславських пасажирів.

Будь тобі проклятий! Подумав я собі і попросив поїхати в хороший, пристойний готель! Я аж скрикнув.

У двох готелях не було місця. Ми зупинилися перед третім у центрі міста, поруч із ринковою площею – гучна назва, але якось не дуже привабливо виглядав «швейцар» у короткому сюртуку з подертими ліктями, брудній сорочці без коміра та ще бруднішими руками. Нам нічого не залишалося, як залишитися – кучер, незважаючи на домовленість (30), вимагав 70 центів і «на пиво».

Готель повністю виправдав мої очікування, коли я побачив портьє. Меблі колись плюшеві, без поручнів або частково з поручнями, триножкий диван, шпонований, але пошкоджений стіл, шафа з дверцятами на одну петлю, завжди відкриті, бо двері були покошені. Умивальник з щербатим тазом, жалюгідна свічка в брудному мідному свічнику, залізні ліжка. Бруд, неохайність, сморід, неуважність і останні залишки колишнього комфорту в боротьбі за пріоритет. Це мій готель!!

Готель «Європа» у Дрогобичі, у якому зупинявся мандрівник із Чехії. Поштівка 1907 року

Що це? Я кажу, будь ласка, дайте нам краще приміщення! Портьєр відповідає: Що ти хочеш? Це гарна кімната, тому що вона номер 1. Що мені було робити!? Швейцар пішов. Перевіряю ліжка. Наволочки не міняли мінімум 3 тижні, а простирадла – то справжня карта Японії!

Я натискаю на електричну кнопку раз, два, десять разів. – Ні звуку, ні подиху. Дзвінок не працює.

Гукаю, швейцар йде. Будь ласка, надішліть мені покоївку, я не можу спати в цьому ліжку.

Немає покоївки, тому я за покоївку, – відповідає він.

Бідолашний хлопець не міг зрозуміти, що моя постільна білизна недостатньо хороша. Я нарешті пояснив йому, і він пішов за новою білизною.

Вимагаю ключ від туалету. – Вам не потрібен ключ – туалет на балконі відкритий. Виходжу дивлюся. – Двері напіввідчинені, але не зачиниш і не підійдеш! Якщо ви хочете щось там зробити, ви повинні робити це з напіввідчиненими дверима навпроти вулиці і перед глядачами, які виходять з церкви. Я цього взагалі не розумію!!

Готель «Європа» у Дрогобичі, у якому зупинявся мандрівник із Чехії. Наші дні

Я плюнув і втішився думкою, що це лише одна ніч. Розраджував мене мій приятель. Чим ти роздратований? Так є скрізь!

Дякую тобі! У 1904 році в Європі, у місті з 26 тисячами мешканців, у центрі міста, в готелі, і в той час, коли гості Трускавця зупиняються тут щодня. Маю зазначити, що номер без обслуговування коштує 2 гульдени на день.

Хіба влада, яка видає ліцензію власнику чи орендарю готелю, не зобов’язана забезпечити, щоб люди, які платять такі отримали те, на що заслуговують? Які санітарні умови повинні бути там у жарку та дощову пору року? Раніше були поодинокі та охайні корчми, сьогодні – готелі з помпезною назвою, але в бруді можна потонути!

Дрогобич, повітове місто, школи, староство, ц. к. суд, копна канцелярія, саліни, податкова і т. д. Поруч Трускавець, який є купальним місцем, де першорядні джерела, що бажають піднятися ще вище. Далі Борислав, Східниця, де сотні тисяч вторговують за день – тут завжди наплив гостей, адже сюди приїжджає німець, француз, англієць, італієць, швед, угорець або навіть американець. Які враження бере звідси іноземець і розносить їх по світу? Як би виглядала така картина в чужому світі щодня? Хто був винен? Єдиний сумлінний спекулянт – і від цього страждає репутація міста!
В інших провінціях вони витрачають тисячі на рекламу, щоб залучити та утримати незнайомців і мандрівників, але в нашій країні немає нікого, хто б безкоштовно піклувався про те, щоб підприємець належним чином обслуговував громадськість за гроші!

Фрагмент міста, Дрогобич, 1880-1930-ті роки

Адже владі нічого не коштує час від часу суворо контролювати, не зважаючи на особу, накладати в першому випадку штраф, у другому – маленький, у другому – більший і врешті-решт погрожувати вилучити ліцензію – аби лише був порядок! У гіршому випадку кілька сотень крон було б перераховано до фонду бідних.

Я запитував місяць тому, як це так сталося, що Дрогобич страждає від цього? Мені відповіли: «У нас немає підприємливих людей з капіталом!».

Нісенітниця, шановний пане! – Ми хоч і не знаємо статистики іноземних перевезень (з реєстраційних списків ми нічого певного не дізнаємося, бо з десяти «ночівників», може, один зареєстрований), але підрахувавши, що в середньому на рік зупиняється щонайменше 10 000 мандрівників, тут явно вдвічі більше продовжують ночувати. Врешті, наприклад, якщо у напрямку до Стрия або повертаються звідти останнім потягом, якщо не має де, то явно ночує.

Дрогобич на початку ХХ століття

В інших місцях гміни з ½ мешканців мають водогони, каналізацію, лазні, трамваї, електричку, власні заводи тощо. Сама гміна без допомоги відповідних підприємців не могла б дозволити собі власний «Дрогобицький Готель», де б могли бути пристойно розміщені низькі, середні та вищі ціни, відповідно до побажань мандрівника.
З огляду на тамтешні умови, мандрівників і відповідних орендарів, які зазвичай знаходяться у Галичині, не бракувало б їх абсолютно(і не одного), більше того їх було б сто, при цьому навіть якби в Дрогобичі нікого не знайшли.

Такий готель, належним чином керований і контрольований у власних інтересах громадськості, лише сприяв би комерційному та промисловому руху, багато грошей залишилося б у місті, і репутація магістрату та гміни також виграла б. Мандрівник, який перебуває в місті навіть 24 години, є гостем міста, тому це також слід враховувати.
Але тут можна щось зробити і без муніципального капіталу, якщо громадяни вирішать, що настав час розібратися з цими негараздами.

Щодо галицьких готелів, то про зловживання концесіями та інші зловживання репутацією можна було б ще багато писати – але це шкідливо. Проте поки що обмежусь цією згадкою.

Тисячі інших мали таке ж враження. Місцевий каже: «що я буду возитися»! Десятого це навіть не хвилює, бо він звик. Це з першого погляду ображає незнайомця, але він шукає провини там, де її майже немає. Коли він довіряється місцевому жителю, отримує відповідь: о, пане, староста, ратуша, мер, гміна, поліція тощо, а потім вішають собак на всіх, хто йому не подобається. Це наша місцева політика. Я зібрав усю свою громадянську мужність, щоб написати те, що побачив і пережив, я, чужий і не чужий, від усього серця бажаю підкарпатському місту прогресу в усіх напрямках, тому відкриваю очі, але запевняю, що ні мер, ані мерія, ні поліція тут самостійно не досягнуть результату. Тут має допомогти владна добра воля мешканців і громадськість, і справи підуть на краще. Viribus unitis і не інакше.

(Далі буде інший лист)

Джерело: […X.]. Враження від подорожі. (Лист четвертий) // Самбірсько-Дрогобицький тижневик: політичний, суспільно-економічний часопис. – № 23. – 4 червня. – Дрогобич, 1905. – С. 2.

Як бачимо, часто описи 120-літньої давності нагадують нам і про сучасні негаразди повязані із сучасними преевізниками гостей міста та готельною справою. Щоправда надія на добрі зміни європейськості в Дрогобичі ще є!

Богдан ЛАЗОРАК

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
Украинский трейлер комедии «Караоке»
KinoFilms
2024-09-10T15:54:31Z
Стало известно, какой фильм представит Украину на премии Оскар-2025
Gloss
2024-09-10T15:40:36Z
Украинский трейлер фильма «Великий манипулятор» с Питером Сарсгаардом и Билли Магнуссеном
KinoFilms
2024-09-05T06:15:34Z
Венецианский кинофестиваль-2024: какие фильмы представит Украина
Gloss
2024-09-02T16:25:30Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Советы тем, кто собрался идти в поход
Men's Life
2024-09-11T08:12:52Z
Основы техники игры в боулинг
Men's Life
2024-09-10T08:15:48Z
Раньше не обращала внимания на эти ягоды, но мы распробовали! Черноплодная рябина - 7 рецептов
InfoHome
2024-09-09T11:40:05Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
ASUS первой выпустила обновления UEFI для плат X670/B650 на базе AGESA 1.2.0.2
Overclockers
2024-09-13T10:46:00Z
Cyberpunk 2077 обновлён до версии 2.13. Добавлена поддержка технологии AMD FSR 3 с генерацией кадров
Overclockers
2024-09-12T14:01:11Z
Два американских туриста впервые в истории человечества вышли в открытый космос
Gloss
2024-09-12T12:49:05Z
Misha Skova: striking a pose and closing deals — the dual success of a model and businesswoman
Elle
2024-09-12T08:16:32Z
Драйвер GeForce 561.09 WHQL готов к релизу Final Fantasy XVI и God of War Ragnarök
Overclockers
2024-09-11T15:16:44Z
Искусственный интеллект от Acer: обзор презентации продуктов и технологий на IFA 2024
Overclockers
2024-09-11T10:40:05Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный и простой рецепт из курицы на ужин!!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Все секреты приготовления клубничного варенья
InfoHome
2024-08-27T05:33:38Z
Век живи век учись! От этого рецепта вы будете в восторге! Турецкая ачма - булочки с маком!
InfoHome
2024-08-19T13:10:09Z
Быстрый тортик за 5 минут без духовки! Очень вкусный и простой торт
InfoHome
2024-08-15T13:37:01Z