MY.UAСтатті
Розпізнати та зупинити: які види маніпуляцій та дій вважаються насиллям
Розпізнати та зупинити: які види маніпуляцій та дій вважаються насиллям

Розпізнати та зупинити: які види маніпуляцій та дій вважаються насиллям

Тема насилля — складна та чутлива, але про неї важливо говорити. По-перше, щоб вчасно розпізнати «червоні прапорці» та запобігти наслідкам, які можуть бути катастрофічними для людини. По-друге, щоб допомогти тим, хто постраждав від насилля, закликати їх говорити, просити про допомогу, пережити цей досвід, а не притлумлювати його в собі. Разом із психологинею та кураторкою проєкту GIDNA від фонду Future for Ukraine («Майбутнє для України») Анною Грубою розбираємося, які види насилля існують у сучасному суспільстві.

Насилля — зло, що досі існує 

Попри те, що ми маємо більше свобод і живемо в сучасному суспільстві, де все голосніше говорять про толерантність, терпимість, важливість особистих кордонів та усвідомленість, ми досі є свідками насильства — від незначного, проте травмуючого, як-от приниження на роботі чи газлайтинг у стосунках, до СНПК (сексуальне насильство, пов`язане з конфліктом) — коли насилля застосовується, як зброя під час ведення війни. На жаль, тут ми маємо власний приклад: російські окупаційні війська використовують тактику насилля проти мирного населення України, щоб знущатися над жінками, принижувати та нищити українську націю.

Варто пам’ятати, що насилля — це не просто негативні дії однієї людини проти іншої. Це злочин та порушення прав людини, які гарантуються Конституцією України, а також іншими міжнародно-правовими актами, зокрема, Стамбульською конвенцією.

Ми не завжди здатні запобігти насиллю, проте маємо навчитися розпізнавати його, щоб вчасно зупинити кривдника, припинити стосунки, де з нас знущаються, або підтримати людину, що стала його жертвою.

Економічне, психологічне, фізичне та сексуальне насилля

Можна виокремити чотири основні форми насилля: психологічне, фізичне, сексуальне та економічне. Вони ж закріплені у Законі України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Економічне насильство один із тих різновидів, які важко розпізнати збоку друзям чи родичам. Ступінь його вияву може відрізнятися: від ситуацій, коли партнер повністю контролює ваші кошти, а кожну покупку для себе потрібно випрошувати та узгоджувати, до більш серйозних випадків, коли людину обмежують у доступі до житла, їжі, одягу, перешкоджають їй в отриманні лікування або ж примушують до безкоштовної праці.

Пам’ятайте, такі обмеження в парі — не норма, навіть якщо ви повністю фінансово залежите від партнера і саме його обов’язком є поповнювати сімейний бюджет та розпоряджатися майном. Ви не його власність, а людина зі своїми правами, порушувати які — злочин.

На жаль, дуже поширений вид насилля у сучасних стосунках — психологічне насилля. Його розпізнати найважче саме людині, яка перебуває в цих токсичних стосунках. Адже найбільші посягання на вашу свободу та маніпуляції можуть бути приховані під фразами на кшталт: «Так для тебе буде краще» або «Ти неправильно зрозуміла».

Психологічне насилля в стосунках з партнером, у сім’ї або на роботі руйнує зсередини, починаючи з вашої самооцінки та самоцінності. Як влучно сформулював експерт із 25-річним досвідом у сфері насильства та відновлення після психологічних травм, Ланді Бенкрофт, у книзі «Чому він це робить?»: «Одна з головних рис життя з лихим або деспотичним партнером — він часто каже, що вам належить думати, і намагається змусити вас брати під сумнів або знецінювати власне сприйняття та переконання».

У такому стані людина вже не може тверезо дивитися на ситуацію, помічати «червоні прапорці», а найгірше — їй важко діяти та приймати рішення. А це саме те, що потрібно зробити, щоб припинити психологічне насилля. Воно може мати різні форми, зокрема, обрáзи, приниження, переслідування, залякування або більш приховані маніпуляції (наприклад, ігнорування з метою покарання чи газлайтинг), що призводять до емоційної невпевненості та нездатності захистити себе.

У нездорових стосунках психологічне насилля часто йде поряд з фізичним. Чоловіки та жінки, схильні до насилля, перетинаючи межу, можуть легко звинуватити у цьому партнера. Проте тут варто пам’ятати: ви не можете спровокувати фізичне насилля, адже воно — не наслідок емоційного вибуху, чим часто прикриваються кривдники. Насилля походить з підсвідомих установок людини, яка його здійснює. Насильник має глибоке переконання, що він має право поводитися з вами так, як вважає за потрібне. 

Ляпаси, стусани, штовхання, щипання — з часом все це може перейти до більш серйозних ушкоджень, наприклад, побоїв та знущань, інколи з фатальними наслідками. Якщо це сталося вперше у вашому житті,  не варто тішити себе тим, що кривдник зміниться або ж він зробив це несвідомо — дбайте про свою безпеку та ставте себе на перше місце.

Сексуальне насильство — найчутливіша тема, про яку важко говорити, адже воно об`єднує в собі фізичне і психологічне насилля. Сексуальне насилля зсередини руйнує природну систему самозахисту людини: вона відчуває інтенсивний страх, безпорадність і втрату контролю і сенсів.

Навіть після того, як небезпека минула, постраждала може повторно переживати подію так, ніби вона відбувається знову, — це повторне травматичне переживання. Травмована людина намагається придушити ці спогади та схильна уникати їх, як наслідок — втеча від спілкування з іншими та погіршення якості життя. Це ніби відмова від життя та просто механічне існування зі звичною рутиною, без емоцій та бажань.

Сексуальне насилля руйнує самооцінку, віру в себе, а також фундаментальні уявлень людини про безпеку світу, власну ідентичність та сенси.

СНПК як різновид сексуального насилля

Потужну руйнівну дію сексуального насилля ворог використовує як тактику залякування. Навіщо? Щоб принизити та знищити українців, як націю. Така травма може не лише зруйнувати життя постраждалим, але й, без належної терапії, матиме негативний вплив на життя нащадків та бажання мати дітей і стосунки з чоловіками у майбутньому.

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК) вважається злочином проти людяності та розцінюється як геноцид. Про це, зокрема, зазначається у міжнародно-правовому документі під назвою «Закон № 10 Союзної контрольної ради», ратифікованому після Другої світової війни. 

Які форми може мати СНПК: зґвалтування або погрози зґвалтування; каліцтво статевих органів; примусова проституція; примусове споглядання насильницького сексуального акту; сексуальне рабство; примусова вагітність; примусовий аборт; примусове оголення. 

Переживши СНПК, жінці важко говорити про свій досвід через знецінення проблеми або заперечення страшного досвіду, страх осуду або незнання, куди звернутися по допомогу.  

Проте кваліфікована допомога необхідна, щоб повернути жінці відчуття безпеки та дати сили жити далі. Для цього в Україні функціонує проєкт GIDNA від благодійного фонду Future for Ukraine, що надає безоплатну анонімну та кваліфіковану психологічну допомогу жінкам, які пережили або стали свідками сексуального насильства з боку російських окупантів. Психологині GIDNA застосовують інтегративний підхід у роботі з жінками різного віку й отримують постійний супровід і супервізії від фахівців Ізраїльської коаліції травми. 

У програмі кожна жінка отримує до 20 безоплатних анонімних сесій із психологом, які допоможуть відшукати внутрішні точки опори, стійкість і знайти сили рухатися далі. Щоб подати заявку на участь, заповніть форму на сайті gidna.org або зателефонуйте за номером +38 (050) 909-88-81.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Vivat видасть мемуари Камали Гарріс
Ukraine Art News
2024-09-19T09:46:03Z
Польська дизайнерка, що поєднала давні ремісничі традиції та сучасний fashion: історія Магди Бутрим
Elle
2024-09-17T09:24:52Z
Відео дня: «Океан Ельзи» презентували особливу для Святослава Вакарчука пісню «Мукачево»
Elle
2024-09-17T09:00:47Z
Венсан Кассель стане батьком вчетверте
Elle
2024-09-16T11:46:43Z
54 роки “Червоній руті”. Пісня, що стала неофіційним гімном України
Photo Lviv
2024-09-13T05:12:32Z
Стінг та Снуп Догг записують спільну пісню, яку випустять у листопаді
Ukraine Art News
2024-09-10T12:00:57Z
Ув'язненому в США продюсеру Гарві Вайнштейну терміново провели операцію на серці
Ukraine Art News
2024-09-10T03:15:48Z
Кейт Міддлтон поділилася новинами про своє одужання
Elle
2024-09-09T22:21:38Z
У РФ відкрили справу проти співачки та ексдепутатки Максакової за заклик підтримувати ЗСУ
Ukraine Art News
2024-09-07T05:03:27Z
Вибір тижня: формуємо осінній гардероб з новими колекціями українських брендів
Elle
2024-09-19T19:25:00Z
"Океан Ельзи" презентував кліп на нову пісню "Мукачево"
Ukraine Art News
2024-09-19T18:03:53Z
«Київська камерата» презентує твори українських композиторів в Національній філармонії України
Ukraine Art News
2024-09-19T18:03:49Z
Букерівська премія - 2024 оголосила короткий список: уперше у ньому 5 жінок і 1 чоловік
Ukraine Art News
2024-09-19T18:01:02Z
Євробачення-2025: стартував прийом заявок на участь у Нацвідборі
Ukraine Art News
2024-09-19T18:01:01Z
«Ніч в Університеті» випустили нову театралізовану екскурсію, присвячену Розстріляному Відродженню
Ukraine Art News
2024-09-19T17:58:24Z
Один з найвідоміших у світі бандуристів дасть концерт в Анкарі
Ukraine Art News
2024-09-19T17:58:20Z
В Іспанії відбудеться міжнародний фестиваль української культури
Ukraine Art News
2024-09-19T17:58:19Z
Художниця із Краматорська відкрила благодійну виставку картин на Тернопільщині
Ukraine Art News
2024-09-19T17:58:06Z
«Бріджертони»: нова фотосесія представляє Бенедикта та Софі, головних героїв 4-го сезону
KinoFilms
2024-09-19T20:54:25Z
Хоакін Фенікс та Леді Ґаґа цілуються у новій сцені фільму «Джокер: Божевілля на двох»
KinoFilms
2024-09-19T18:39:25Z
Зеленський: Хочу подякувати всім, хто мовою кіно дає світові правдиве знання про цей час
Ukraine Art News
2024-09-19T17:58:23Z
Танос і Тиріон Ланністер стають братами у трейлері комедії «Брати»
KinoFilms
2024-09-19T17:57:33Z
FILM.UA Group випустили трейлер фільму «БожеВільні» про радянську каральну психіатрію
Gloss
2024-09-19T12:24:43Z
Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» оголосив дати проведення, представив нову айдентику та учасників Національного повнометражного конкурсу
Cineast
2024-09-18T23:21:54Z
«Мікі 17»: український трейлер наукової фантастики з Робертом Паттінсоном і Марком Руффало
KinoFilms
2024-09-18T17:15:32Z
Стало відомо, коли вийде серіал «Гаррі Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:57:44Z
Подорож автом по Галичині 1936 року. Частина третя
Photo Lviv
2024-09-19T05:12:29Z
Афіни заборонять здавати туристам нові квартири та піднімуть збір уп’ятеро
Хмарочос
2024-09-18T09:50:35Z
Коротка історія Самбора ілюстрована поштівками початку ХХ століття
Photo Lviv
2024-09-18T05:12:24Z
Романтичний вікенд у Карпатах: оригінальні ідеї для закоханих
Photo Lviv
2024-09-18T04:57:28Z
На Подолі створюють новий громадський сад із городом. Як долучитися?
Хмарочос
2024-09-17T09:28:16Z
Косів та його мешканці на фото 1930-х років
Photo Lviv
2024-09-16T05:12:29Z
Yaremche Club Hotel: як відпочити тілом і душею серед Карпат
Elle
2024-09-13T14:31:09Z
На київському ДВРЗ між трамайними коліями постелили газон
Хмарочос
2024-09-13T09:19:08Z
На Либідській площі встановили пам’ятник жертвам геноциду кримських татар
Хмарочос
2024-09-12T09:49:09Z
У час війни за ідентичність економимо на культурі
Ukraine Art News
2024-09-19T18:45:43Z
"Реал Мадрид" скасував усі концерти на своєму стадіоні через скарги на шум після шоу Тейлор Свіфт та Karol G
Ukraine Art News
2024-09-19T18:03:57Z
Історії хоробрих: до 9-ї річниці створення "Едельвейси" презентують книгу про 53 воїнів бригади
Ukraine Art News
2024-09-19T18:03:56Z
У Києві відбудеться вечір сучасних балетів від постановника Раду Поклітару
Ukraine Art News
2024-09-19T18:03:42Z
У Великій Британії зняли два звинувачення з Гарві Вайнштейна, жінки висловили розчарування
Ukraine Art News
2024-09-19T18:01:06Z
Клембівська квітка: єдина в світі, архаїчна і прекрасна
Ukraine Art News
2024-09-19T17:58:12Z
В Грузії затримали підозрюваного в жорстокому вбивстві трансгендерної моделі
Ukraine Art News
2024-09-19T17:37:49Z
На Закарпатті мобілізували технічний склад театру МУР, у ТЦК відреагували
Ukraine Art News
2024-09-19T16:01:26Z
Верховна рада прийняла закон, що зобов’язує замовників публікувати вартість будматеріалів
Хмарочос
2024-09-19T14:04:44Z
Dead Rising Deluxe Remaster отримує хороші відгуки від критиків та гравців
Overclockers
2024-09-19T11:55:16Z
Процесори Intel Lunar Lake значно виграють за часом автономної роботи в Apple M3 і M2
Overclockers
2024-09-19T09:14:06Z
Fractal Design представляє компактний корпус Era 2 з дерев'яною верхньою панеллю
Overclockers
2024-09-19T08:28:19Z
Утиліта CPU-Z готова до релізу молодших Intel Core Ultra 5 для настільних ПК
Overclockers
2024-09-19T08:05:58Z
Intel і AMD готують «рефреш» мобільних процесорів у формі лінійок Core 200 і Ryzen 200
Overclockers
2024-09-19T07:21:00Z
Відеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super відповідає вимогам Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Нові подробиці наступної Battlefield
Overclockers
2024-09-19T06:17:43Z
Сьогодні God of War Ragnarök виходить на PC
Overclockers
2024-09-19T05:16:43Z
Особливості Nintendo Switch нового покоління: 8-дюймовий екран та 12 ГБ пам'яті LPDDR5X-7500
Overclockers
2024-09-18T12:54:57Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z
Елементарний рецепт слабосолоного лосося
Elle
2024-08-07T12:18:44Z