MY.UAСтатті
Секрети випалу чорнодимленої кераміки
Секрети випалу чорнодимленої кераміки

Секрети випалу чорнодимленої кераміки

85-річний народний майстер Іван Гончар зберігає традиції гончарства на Буковині

Під час археологічних розкопок на території Сокирянської громади Чернівецької області знаходили чимало решток гончарних виробів Трипільської та Черняхівської культур. Деякі науковці стверджують, що гончарне ремесло у цих краях зародилося ще близько чотирьох тисяч років до нашої ери, а на початку та в середині минулого століття активно розвивалося на території бесарабської частини Чернівецької області. Нині ж тут одним із небагатьох центрів гончарського ремесла вважається село Коболчин. Колись його жартома називали Горшкоградом. Місцевий майстер Іван Гончар зберігає традицію виготовлення унікальної коболчинської кераміки, яка внесена до об’єктів нематеріальної культурної спадщини. У Коболчинському музеї гончарства побував кореспондент Укрінформу.

У КОЖНІЙ ТРЕТІЙ ХАТІ МЕШКАВ ГОНЧАР

Щоб із Чернівців дістатися до села Коболчин, потрібно проїхати близько 50 кілометрів непоганою дорогою національного значення, а потім ще майже 80 кілометрів – гіршою регіональною. Уже в самому селі шлях до музею вимощений старовинною бруківкою, знайти його не важко.

Коболчинський музей гончарства розташований на території місцевої школи. Раніше у цій будівлі навчалися початкові класи, а із 2008 року облаштували справжній народний музей. Про це, зокрема, свідчать гончарні вироби на фасаді. На порозі нас зустрічає засновник та керівник музею, заслужений працівник культури України Іван Гончар. Він проводить невеличку екскурсію.

Заходимо у довгий коридор, стилізований під старовинну вулицю. Ось експозиції трьох різних господарств: хати заможного селянина-гончара, середняка і бідняка.

- Заможні селяни, які займалися гончарством, окрім посуду виготовляли ще й черепицю. Тому могли собі дозволити покрити нею хату. Інші господарства використовували для цього солому: середняки – трохи кращої якості, бідняки – гіршої. Біля експозиційної огорожі можемо бачити і предмети побуту, яким користувався той чи інший господар, – розповідає керівник музею.

Ось старовинне житло, умебльоване відповідно до періоду. В кутках і на стінах – предмети побуту, старовинний одяг. Ось старовинна пралка, піч, ваги, килими, годинники, приладдя для ткацтва, випікання хліба тощо.

 Іван Гончар

Далі переходимо до головної експозиційної кімнати музею. Це колекція Івана Гончара, яку він збирав уже після виходу на пенсію.

На стінах – чорно-білі фотографії майстрів і майстринь гончарного ремесла. За словами керівника музею, після Другої світової війни у селі Коболчин працювало 257 гончарів, із них 12 жінок. А всього тоді в селі було до тисячі хат. Тобто, майже у кожному третьому господарстві проживав гончар. Біля входу до кімнати – більше десятка фотографій родини Гончарів.

- Цим ремеслом у нас в селі займалися цілі династії. Наприклад, у мене сім’я складалася із дев’яти осіб, із них було п’ять гончарів. Ось фото мого батька Гончара Івана Федоровича. Поряд – старший брат, який прожив до 92 років, біля нього ще два моїх брати, які також займалися гончарством, – продовжує розповідати майстер.

Під фотографіями – столи з гончарними виробами предків Івана Гончара. На стінах також фото інших гончарних родин села Коболчин – Горганів, Мазурів, Гонців, Грищуків та інших.

ЖИТЕЛІ САМІ ПРИНОСИЛИ НАМ ГЛИНЯНИЙ ПОСУД”

Посеред експозиційної кімнати – довгий стіл із частиною колекції гончарних виробів. Підписаний кожен вид, період виготовлення. Звертаю увагу на посуд темного кольору з підписом «Сива Марфа».

- Ось це і є знаменита коболчинська чорнодимлена кераміка. Наше село нею й славилося. Чорного кольору вдається досягнути природним способом, без жодних домішок. Коли глиняні вироби випалюють і вони розжарюються до певної температури, набувають яскраво-червоного кольору, майстри закривають у пічці димохід. І за рахунок недопалених дров, диму та дифузії вироби отримують такий темний колір. Далі на них наносять візерунки, оздоблюють камінцями, – ділиться секретом майстер.

Його музейна колекція налічує більше тисячі гончарних виробів.

- У 1958 році я обійняв посаду завідуючого клубом. І тоді почалися розмови про створення музею, але братися за цю справу ніхто не хотів. Ну, і коли я вже вийшов на пенсію, то вирішив таки збирати колекцію та створювати музей. Щоб люди знали, що у нашому селі був осередок гончарства. Чимало виробів віднайшов у родичів, зберігав удома. А коли запустили процес створення музею, почав ходити по хатах наших селян. Майже у кожному господарстві зберігалися сімейні гончарні вироби, жителі самі приносили нам глиняний посуд, – розповідає Іван Гончар.

НАЙВАЖЧЕ – ЗАГОТОВИТИ ГЛИНУ

Більшість представлених у колекції виробів датуються серединою минулого століття. Саме тоді, у перші повоєнні роки, в Коболчині активно почало розвиватися гончарне мистецтво. Проте уже в наступні десятиліття радянська влада всіляко намагалася придушити цей розвиток. Зокрема, почали запроваджувати додаткові податки для гончарів, забороняли копати глину, розбивали гончарні круги у господарствах.

- Владі ми були невигідними. Відкривали фабрики із виготовлення посуду, а сільські гончарі становили для них велику конкуренцію. І нас почали фінансово «задавлювати». А майстрам потрібно було заробити і на сім’ю, і на тяглову силу для видобутку глини, і на глазур для змащення виробів, і на дрова для печі. А коли обклали гончарів податками, то вартість виробу стала неконкурентною, – пригадує майстер.

Керівник музею веде нас до своєї невеличкої майстерні. Тут – дві печі для випалювання гончарних виробів: одна – сучасна електрична, а інша – на дровах. Гончарний круг, біля якого – залишки глини. Неподалік на парті бачимо глиняну заготовку.

- Для мене найважчий і найтриваліший процес у виготовлені виробу – заготовка глини. Спочатку її потрібно накопати, скласти, щоб вона постояла хоча би пів року чи рік під дією вітру, води, морозу. Глину тоді легше використовувати. Потім її заносять у приміщення, змочують, складають у великі кулі, збивають молотом, щоб утрамбувати. Після цього беруть стружок для перестругування глини і починають її тонкими шарами «чесати». Якщо попадається дрібний камінець чи гілочка, їх одразу викидають. Зістругану глину знову збивають у великі кулі, замочують, дають постояти дві-три години. Менші частини перемішують руками, поки глина не стане податливою. Лише після цього майстер бере невеличкі шматочки на гончарний круг для виготовлення того чи іншого предмету, – ділиться усіма етапами процесу майстер.

Коли гончар наробить певну кількість виробів, вони мають просохнути. Наступного дня вироби потрібно фарбувати і прикрашати. Для цього використовували білу глину. Після фарбування гончарні вироби сохнуть від шести до десяти днів, перш ніж їх будуть випалювати у печі за температури до тисячі градусів за Цельсієм.

Гончарством Іван Іванович почав займатися із раннього дитинства. Спостерігав за роботою батька і братів, а коли ті вставали з-за гончарного круга, підбігав і починав ліпити. Пригадує, що сідав за роботу голим, щоб не забруднити сорочку і мама його потім не сварила.

Гончар запевняє, що глина має багато лікувальних властивостей. Раніше із неї виготовляли мазі, якими змащували хворі суглоби, загалом обмащувалися глиною для покращення здоров’я тощо. У майстра вдома майже увесь посуд – глиняний.

“ДЕ НЕ КОПНИ, СКРІЗЬ Є ГЛИНА”

Іван Гончар намагається передати свої вміння молодому поколінню. При музеї раніше функціонував гурток гончарства, у якому регулярно займалися близько 15 дітей. Але з початком епідемії коронавірусу таку діяльність припинили. Потім знову намагалися відродити гурток. Та повномасштабне вторгнення, постійні повітряні тривоги змусили майстра відмовитися від навчання дітей.

- Ми лиш починали займатися, діти замащувалися глиною – і лунала тривога. Як їх виводити в такому вигляді в укриття? Це проблема. Та й у моєму віці важко щоразу спускатися до підвалу. Тому я вирішив відмовитися поки від ідеї відновити гурток гончарства для дітей, – скаржиться Іван Гончар.

На стінах у майстерні – фотографії учнів маститого гончара. Один із них зараз проживає у Польщі, де й займається цим ремеслом. Інші учні – у Коболчині чи довколишніх селах.

Зараз Іван Гончар продовжує виробляти гончарні вироби. Раз на тиждень він їздить на ринок у Новодністровськ та продає свою продукцію. На попит не скаржиться. Каже, що люди із задоволенням купують глиняний посуд.

- А чому саме у вашому селі розвинулася традиція гончарства? – цікавлюся у співрозмовника.

- Тут є великі поклади хорошої для гончарства і податливої для ліпки глини. Наприклад, на подвір’ї цієї школи є глина, у мене вдома на подвір’ї також є глина. Та практично по всьому Коболчині є глина. Можна вийти з хати чи майстерні і накопати її стільки, скільки тобі потрібно, – запевняє керівник музею.

За його словами, перша писемна згадка про село Коболчин датується 1447 роком. І вже тоді згадувалося, що тут живуть «маститі» гончарі. Іван Іванович з однодумцями має намір видати книгу про зібрану музейну колекцію гончарних виробів. У ній будуть фотографії майстрів із короткою біографією та описом виробів.

Довідково. У 2008 році Україна ратифікувала ст.12 Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини. Цьогоріч Укрінформ розпочав власне дослідження нашого спільного надбання – об'єктів Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Першими, ще у 2012 р., до нього були внесені такі традиційні ремесла, як створення косівської мальованої кераміки, кролевецьке переборне ткацтво, опішнянська кераміка та петриківський розпис. Відтоді до них додалися притаманні різним куточкам нашої країни обряди, пісні й танці, музичні інструменти, страви і напої, звичаї святкувань і поминань... Наразі Національний перелік налічує понад 90 пунктів і постійно поповнюється. Зокрема, у 2023 р. до переліку було додано 31 елемент, і ще чотири – за перші два місяці 2024-го. Частину цих об'єктів Україна подала на включення до списків ЮНЕСКО. Збереження культурної спадщини є дуже важливим під час війни, коли території її поширення подекуди окупували російські війська, а носії змушені шукати прихистку в інших регіонах чи навіть за кордоном.

Віталій Олійник, Чернівці

Фото автора



Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Украинка Ангелина Усанова стала победительницей международного конкурса красоты Miss Eco International-2024
Gloss
2024-04-29T16:10:03Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
3 способа избавиться от храпа
Men's Life
2024-09-16T09:40:30Z
Советы мужчинам по уходу за лицом
Men's Life
2024-09-13T10:33:39Z
Как навести порядок в домашней аптечке?
Men's Life
2024-09-12T10:36:47Z
Classical Meets Humanitarian: Omar Harfouch's «Concerto for Peace» Takes Center Stage at Paris' Iconic Theatre
Elle
2024-09-12T07:06:45Z
Советы тем, кто собрался идти в поход
Men's Life
2024-09-11T08:12:52Z
Вышло приложение Windows App, которое позволяет управлять ПК из любой точки мира через смартфон или планшет
Gloss
2024-09-20T15:33:48Z
Раскрыты спецификации процессоров Intel Core Ultra 200HX для игровых ноутбуков
Overclockers
2024-09-20T09:49:23Z
Линейку гибридных прцоессоров AMD Strix Halo возглавит модель Ryzen AI Max+ 395
Overclockers
2024-09-20T08:28:23Z
Dead Rising Deluxe Remaster получает хорошие отзывы от критиков и игроков
Overclockers
2024-09-19T11:55:17Z
Видеокарта ASUS Prime GeForce RTX 4070 Ti Super соответствует требованиям Nvidia SFF-Ready
Overclockers
2024-09-19T06:47:43Z
Продано почти 62 миллиона консолей PlayStation 5 и лишь 28,3 миллиона Xbox Series
Overclockers
2024-09-18T08:13:19Z
MSI выпускает GeForce RTX 4070 GDDR6 в модификациях Ventus 3X/2X
Overclockers
2024-09-16T12:01:18Z
Samsung испытывает трудности с запуском полупроводникового завода Техасе
Overclockers
2024-09-13T14:04:58Z
ASUS первой выпустила обновления UEFI для плат X670/B650 на базе AGESA 1.2.0.2
Overclockers
2024-09-13T10:46:00Z
Солю скумбрию экспресс способом: утром солю, вечером едим. Малосолёная, нежная, ну очень вкусно
InfoHome
2024-09-16T11:16:17Z
Сделала 5 банок, муж сказал, надо 25! Заготовки для харчо и для солянки на зиму! Супы в банках!
InfoHome
2024-09-16T11:13:42Z
Секреты и хитрости наших бабушек, которые надо знать! Квашеные помидоры
InfoHome
2024-09-02T11:43:10Z
Я всегда готовлю этот завтрак, когда у меня нет времени! Просто, быстро и вкусно
InfoHome
2024-09-02T11:39:44Z
Гарантированный успех! Самая простая и вкусная куриная грудка, за несколько минут!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Лучший способ как приготовить курицу с картошкой! Самый вкусный и простой рецепт из курицы на ужин!!
InfoHome
2024-08-27T05:36:36Z
Все секреты приготовления клубничного варенья
InfoHome
2024-08-27T05:33:38Z
Век живи век учись! От этого рецепта вы будете в восторге! Турецкая ачма - булочки с маком!
InfoHome
2024-08-19T13:10:09Z
Быстрый тортик за 5 минут без духовки! Очень вкусный и простой торт
InfoHome
2024-08-15T13:37:01Z