MY.UAСтатті
Великий гід по сироватках для обличчя: навіщо вони потрібні та як їх використовувати
Великий гід по сироватках для обличчя: навіщо вони потрібні та як їх використовувати

Великий гід по сироватках для обличчя: навіщо вони потрібні та як їх використовувати

У світі, де догляд за шкірою постійно еволюціонує, сироватки для обличчя стали справжнім проривом. Цей концентрований активний догляд змінив наше уявлення про ефективну beauty-рутину, пропонуючи потужні рішення для тих проблем шкіри, вирішення яких раніше було прерогативою виключно салонних процедур. І разом з тим ми ще можемо почути питанням: «Навіщо мені сироватка, якщо я вже маю крем?». 

Ексклюзивно для ELLE.UA кандидатка медичних наук, засновниця швейцарського бренду Instytutum Наталія Бобок розповіла, що таке сироватка, у чому її користь та як правильно інтегрувати її у щоденний догляд.

Великий гід про сироватки для обличчя: навіщо вони потрібні і як їх правильно використовувати

Для чого потрібна сироватка для обличчя

Сироватка — це максимально концентрований продукт з високим вмістом активних інгредієнтів, таких як антиоксиданти, кислоти та вітаміни. Завдяки молекулам меншого розміру, сироватки мають більш легку текстуру, ніж креми, і забезпечують проникнення високих концентрацій активних інгредієнтів в глибокі шари шкіри, тобто діють більш інтенсивно. Зазвичай, вони мають певний домінантний активний інгредієнт (або інгредієнти), і фокусуються на конкретних задачах. 

Як правильно підібрати сироватку

Підбирати сироватку варто під конкретну проблему, яку хочеться вирішити. Від боротьби з ознаками старіння до зволоження, від вирівнювання тону шкіри до боротьби з акне — існує сироватка практично для кожної потреби. 

Сироватки з мультимолекулярною гіалуроновою кислотою забезпечують глибоке зволоження, з ніацинамідом освітлюють шкіру і мають протизапальну дію, з пептидами — стимулюють вироблення колагену, покращуючи пружність шкіри. А сироватки нового покоління взагалі мультифункціональні та зазвичай впливають одразу на всі проблеми шкіри одночасно. У нас в Instytutum саме такі.

Які сироватки краще працюють восени

Якщо говорити про must have в міжсезоння, то вранці варто віддати перевагу серуму з антиоксидантами, з вітамінами С та Е. Адже саме антиоксиданти допоможуть нейтралізувати шкідливий вплив вільних радикалів, запобігти руйнуванню ДНК шкіри та відновлять її  від пошкодження ультрафіолетом та вирівняють тон. Найкраща форма для антиоксидантів саме активні серуми, вони магічно діють на шкіру.

А ввечері варто обрати сироватку з ретиноїдами, тому що вони запускають процеси відновлення, вирівнюють та підсилюють шкіру, і звісно ж, протистоять ознакам передчасного старіння і гіперпігментації. І взагалі — це компоненти з найсильнішою доказовою базою в плані ефективності, які забезпечать дивовижні результати. 

Осінь — найкращий час, щоб розпочати використання сироваток. Ви можете комбінувати сироватки між собою, використовуючи одну зранку, а іншу ввечері. Золотий стандарт у професійному догляді за шкірою вдома — ранкова сироватка з вітаміном С і вечірня — з ретиноїдами. Але тут дуже важливо обрати правильну форму компонента, яка буде діяти потужно, але й безпечно.

Як обрати дієві та безпечні форми активів у сироватках

Для ранкової рутини обирайте жиророзчинний вітамін С (THD) у сироватках, адже він у 50 разів ефективніший за водорозчинний (аскорбінова кислота). Оптимальна концентрація вітаміну С THD — 15%. Аби запобігти окисленню, обирайте засоби у непрозорих місткостях з помпою.

Для вечірньої рутини краще обрати сироватки з ретиноїдами нового покоління — гранактивний ретиноїд (hydroxypinacolone retinoate) або інкапсульований ретинол. Їх можна використовувати в високих концентраціях — до 5%. 

Стережіться «олдскульних» ретиноїдів під такими назвами — ретинол, третиноїн, ізотретиноїн, алітретиноїн, етретинат, ацитретин, ретиніл пальмітат, ретиноїди третього покоління, які дійсно можуть провокувати небажані реакції. Вони агресивніші, подразнюють і сушать шкіру, і саме їх на ринку найбільше. Допустима концентрація цих ретиноїдів — до 1%, адже вище заборонена європейською регуляторикою і може спровокувати подразнення. 

Що краще для обличчя: сироватка чи крем?

Найкраще, звичайно, використовувати та крем, і сироватку, оскільки вони виконують різні функції. Сироватка завжди міститиме більші концентрації активів, але гарно підібраний крем дасть вам зволоження і підтримку гідроліпідного бар`єра, які абсолютно необхідні для того, щоб сироватка працювала, як треба. Тож так, варто наносити й те, і інше — спершу сироватку, потім — крем. 

На відміну від традиційних кремів, сироватки мають легку текстуру. Вони легко вбираються в шкіру, доставляють корисні речовини у глибокі шари епідермісу, забезпечуючи цілеспрямовану дію та видимі результати. Тому потрібно і те, і інше.

Чи можна обирати сироватку і крем різних брендів

Дуже важливо, щоб крем і серум діяли в синергії — тобто, щоб взаємодія інгредієнтів в обох засобах і ефект від їх дії перевищував суму їхніх індивідуальних дій. Тому важливо обирати догляд за шкірою від одного бренду. Це дає впевненість, що продукти будуть злагоджено діяти для досягнення результату, адже їх взаємодія клінічно протестована. Наприклад, взаємодія ретиноїдів і синьо-зелених водоростей значно посилює anti-age дію один одного. 

Водночас використання засобів двох різних брендів, навіть якщо вони призначені для тих самих цілей, може мати негативні наслідки через антагоністичну взаємодію компонентів. Це коли взаємодія між компонентами призводить до зниження їхньої ефективності або навіть негативного впливу на шкіру. Наприклад, комбінація бензоїл пероксиду і ретиноїдів, які нейтралізують дію один одного, суттєво знижує загальну ефективність лікування акне. 

Тобто, вибір продуктів одного бренду не лише знижує ризик небажаних реакцій, але й сприяє досягненню передбачуваних результатів у догляді.

Як правильно читати етикетки зі складом сироваток

Керуйтесь принципом «спершу активи». При читанні етикетки варто пам`ятати, що компоненти на ній перераховані за наступним принципом: всі компоненти, яких в складі більше 1%, перераховують від найбільшого до найменшого, а ті, яких 1% і менше —  в довільному порядку. Перші компоненти у списку завжди містять найвищу концентрацію. 

Логічно, що найпершим компонентом у складі сироваток буде йти розчинник, вода, і це абсолютно нормально. А от наступними в списку мають бути активи (якщо, звісно, ми говоримо про робочий продукт). Тож шукайте на початку списку активні компоненти: вітамін С THD, AHA та BHA-кислоти, гідроксіпінаколон ретіноат, ніацинамід, стовбурові клітини рослин, мультимолекулярну гіалуронову кислоту тощо. 

Також майте на увазі, що дійсно високі концентрації бренди зазвичай виносять на етикетку у відсотках. Тобто, якщо написано серум з вітаміном С без пояснень, може бути, що його там зовсім небагато і цей продукт не забезпечить бажаний результат.

Як правильно користуватися сироваткою для обличчя

Сироватка — це крок номер три вашої щоденної beauty-рутини, після очищення і тонізації шкіри. Як правильно використовувати сироватки: нанесіть дві-три краплі сироватки на долоню, розподіліть її по обличчю, і легкими рухами «вбийте» сироватку у шкіру. Дайте їй повністю ввібратися протягом 30-60 секунд, і завершіть рутину зволожувальним кремом, який «запечатає» активні інгредієнти сироватки в шкірі. І, звісно ж, для захисту від сонця, обов’язково нанесіть SPF50+. 

Ключ до успішного використання сироваток полягає у правильному виборі та послідовному застосуванні разом з іншими важливими етапами протоколу beauty-рутини. З правильно підібраною сироваткою ви зможете насолоджуватися здоровою, сяйливою шкірою та отримувати компліменти оточення. 

І пам’ятайте, догляд за шкірою — це любов до себе. А якщо порівнювати зі спортом, то це скоріше марафон і точно не спринт. Будьте терплячі, послідовні та системні у своєму догляді, і результати не змусять себе довго чекати.

Розкажіть про улюблені топ сироватки для догляду за шкірою

Для ранкової рутини мій фаворит — сироватка з вітаміном C THD —  ANTI-Wrinkle Brightening C-Erum, який при супердієвій концентрації вітаміну С (15%) містить ще один потужний антиоксидант — вітамін E і ніацинамід, який висвітлює та заспокоює шкіру, трипептид-5, що збільшує синтез колагену, а ще — сквалан та мультимолекулярний комплекс гіалуронової кислоти для інтенсивного зволоження. 

Для вечірнього догляду я  обираю надпотужну сироватку Pro-Grade Anti-Aging X-Strength Retinol Serum з 8% ретиноїдним комплексом (5% гранактивного ретиноїду і 3% синьо-зелених водоростей), омолоджувальним пептидом P3, що ефективно розгладжує зморшки, висвітлює пігментні плями, вирівнює тон і текстуру шкіру без побічних ефектів. Також у складі вітамін E, олія абрикосових та виноградних кісточок, алантоїн та провітаміном B5, які забезпечують заспокійливу та протизапальну дію. 

Ми в Instytutum завжди балансуємо високотехнологічний активний інгредієнт в сироватках — ретиноїди, кислоти — з заспокійливими мʼякими активами, щоб зберегти шкіру в гармонії, досягти вираженого ефекту, діючи потужно, але мʼяко і безпечно водночас, без подразнення. 

Саме такий science-based підхід у догляді пропагують зіркові лікарі найвибагливіших селебріті Голлівуду, адже пріоритетом акторок є швидкі виражені результати без побічних ефектів і довгого процесу реабілітації. 


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Самые смешные фотографии дикой природы: финалисты конкурса Nikon Comedy Wildlife Awards 2024
Gloss
2024-09-30T13:13:29Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
Стало известно, когда выйдет сериал «Гарри Поттер»
Gloss
2024-09-18T13:54:56Z
Лучшие сериалы 2024 года: премия «Эмми» объявила победителей
Gloss
2024-09-16T17:07:05Z
Создатели «Мавки» представили тизер первого украинского мультфильма для взрослых
Gloss
2024-09-16T13:37:08Z
Украинский тизер фильма ужасов «Вовкулака»
KinoFilms
2024-09-15T09:27:27Z
Украинский трейлер экшн триллера «Лига миллионеров»
KinoFilms
2024-09-11T06:00:34Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
Игра на музыкальных инструментах улучшает работу мозга
Men's Life
2024-10-01T08:09:36Z
Мороженое признали антидепрессантом
Men's Life
2024-10-01T08:09:36Z
Готовлю быструю, вкусную, сочную пиццу за считанные минуты, без заморочек и приготовления теста
InfoHome
2024-09-30T06:39:44Z
Ароматные парфюмы для различных времен года
Gloss
2024-09-26T13:33:54Z
Искусство грамотной саморекламы
Men's Life
2024-09-23T08:39:49Z
В чем польза семейных ссор?
Men's Life
2024-09-20T13:57:40Z
Секс после ссоры: панацея или плацебо?
Men's Life
2024-09-19T11:30:48Z
Целуйтесь на здоровье!
Men's Life
2024-09-18T08:48:40Z
Мужское здоровье и достоинство: разоблачаем мифы
Men's Life
2024-09-17T12:24:36Z
В Китае установили рекорд по количеству одновременно запущенных в небо дронов
Gloss
2024-09-30T14:43:21Z
Huawei рассылает первые образцы ИИ-чипов Ascend 910C своим партнерам
Overclockers
2024-09-30T09:01:10Z
Nintendo Switch 2 поступит в продажу весной 2025 года
Overclockers
2024-09-27T10:16:04Z
be quiet! выпустила линейку «корпусов-аквариумов» Light Base
Overclockers
2024-09-26T13:25:17Z
Meta представила автономную VR-гарнитуру Quest 3S
Overclockers
2024-09-26T07:49:30Z
MSI готовит линейку продуктов для фанатов S.T.A.L.K.E.R.2: Heart of Chornobyl
Overclockers
2024-09-25T13:01:27Z
Шутер Witchfire вышел в Steam и получает хорошие отзывы
Overclockers
2024-09-25T11:31:31Z
Наушник Samsung взорвался прямо в ухе девушки
Gloss
2024-09-25T11:10:15Z
Сэм Альтман прогнозирует появление суперинтеллекта и революцию ИИ
Overclockers
2024-09-25T10:55:02Z
Диета для карьеры. Правила офисного питания
Men's Life
2024-09-30T07:12:39Z
Расскажу, как можно быстро и легко приготовить самим сливочно - кунжутный соус
InfoHome
2024-09-30T06:39:44Z
Обожаю такие гарниры. Готовить просто, при этом вкусно и полезно!
InfoHome
2024-09-29T12:09:48Z
Готовлю для мужа любимые горячие бутерброды с халапеньо
InfoHome
2024-09-29T12:09:48Z
До чего же это вкусно! Рецепт из Тик Ток. 2 яйца, 1 стакан кефира и 3 стакана муки!
InfoHome
2024-09-27T13:24:37Z
4 рецепта вкуснейших горячих бутербродов - на завтрак, на перекус или на пикник!
InfoHome
2024-09-26T07:03:58Z
Торт, который вы будете делать каждый день? Невероятно просто и вкусно! Торт на сковороде
InfoHome
2024-09-25T06:30:48Z
Обалденно вкусно и быстро на одной сковороде. Ужин за полчаса на всю семью! Очень просто из овощей!!
InfoHome
2024-09-25T06:27:39Z
Гуляш из говядины! Что приготовить на ужин. Идеальное Блюдо для вкусного ужина
InfoHome
2024-09-25T06:27:39Z