MY.UAСтатті
Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність
Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність

Стрес, мозок і шкіра: невидимий зв’язок, який впливає на нашу зовнішність

Для кожного українця сучасність наповнена безліччю викликів, і стрес став невіддільною частиною нашого життя. Багато з нас добре знайомі з фізичними та психологічними наслідками стресу, але не кожен замислювався над тим, як він впливає на шкіру.

Взаємозв’язок між стресом, мозком і шкірою настільки тісний, що науковці навіть виокремили поняття «вісь мозок-шкіра», яке описує, як наше емоційне здоров`я відбивається на зовнішньому вигляді.

Ексклюзивно для ELLE.UA засновниця Aesthetic Boutique by Complete SPA, тренерка бренду Nelly De Vuyst, сертифікована інтегративна нутриціологиня (USA), амбасадорка міжнародного проєкту Global Wellness Day в Україні, амбасадорка міжнародного проєкту World Digital Detox Day в Україні Ірина Грибан розповіла, як пов’язані між собою мозок та шкіра, та як на роботу цих органів впливає стрес.

Коли ми переживаємо стрес, наш мозок реагує на нього виділенням гормонів, таких як кортизол. Кортизол запускає каскад змін у тілі, серед яких  — і активізація запальних процесів у шкірі. В результаті виникають такі проблеми, як почервоніння, набряки та підвищена чутливість. Наша шкіра буквально «відчуває» стрес реагуючи на нього своїм способом.

Дослідження Американської академії дерматології підтвердили, що під час стресу зменшується здатність шкіри до відновлення, а також погіршується бар`єрна функція шкіри, що робить її більш вразливою до подразників та інфекцій.

Які шкірні захворювання загострюються під впливом стресу

1. Акне висипання

Підвищений рівень кортизолу активізує роботу сальних залоз, що призводить до підвищеного вироблення шкірного себуму (шкірного сала). Надмірна кількість себуму забиває пори, що створює сприятливі умови для розвитку бактерій, які спричиняють акне (Propionibacterium acnes), що, своєю чергою, викликає запалення сальних залоз і провокує появу висипань акне.

2. Псоріаз

Стрес викликає підвищену активність імунної системи, що може призвести до загострення псоріазу або рецидиву, оскільки активуються запальні процеси в шкірі.

3. Атопічний дерматит (екзема)

Психоемоційний стрес під впливом кортизолу посилює симптоми екземи, викликаючи свербіж і запалення шкіри. Це своєю чергою часто призводить до порушення сну та погіршення загального психоемоційного стану.

4. Розацеа

За даними Національного Товариства Розацеа (США) стрес призводить до розширення кровоносних судин, що викликає почервоніння та розширення капілярів на обличчі, які є однією з основних ознак розацеа. При сильному постійному стресі ці судини та капіляри можуть ставати крихкими, що загострює симптоми захворювання. Крім того, одночасно стрес стимулює імунну систему до вироблення медіаторів запалення, таких як цитокіни, які можуть спровокувати додаткове запалення шкіри характерне для розацеа.

5. Випадіння волосся

Telogen Effluvium — тимчасове випадіння волосся, яке виникає після стресу, часто спостерігається через кілька місяців після сильного емоційного потрясіння.

Це найпоширеніший вид випадіння волосся, пов`язаний з емоційним стресом, хворобою, травмою або значною зміною в житті. Організм реагує на стрес зміною циклу росту волосся. У нормі близько 85-90% волосся знаходиться в фазі активного росту (анаген), а інші — у фазах спокою (телоген) або перехідному періоді (катаген). При телогеновому випаданні волосся значно більший відсоток фолікулів переходить в фазу спокою. У результаті, через 2-3 місяці після стресового епізоду, ці волосини починають обільно випадати.

І це тільки верхівка айсберга. На превеликий жаль, у багатьох випадках на фоні зовнішніх стресових факторів ми самі є причиною появи або загострення шкірних захворювань. І в першу чергу  — це не завжди правильно підібрані косметологічні процедури або косметика у домашньому догляді. Подивімось у дзеркало. Що ми бачимо? Пори, нерівномірний тон, мімічні зморшки, можливо кола під очима.

Але є дуже важливий шар, який неозброєним оком ми не бачимо  — це шкірний бар’єр, який виконує важливу функцію захисту шкіри від зовнішніх подразників, бактерій та втрати вологи. Коли цей бар`єр порушується — через неправильний догляд, агресивні косметичні процедури (шліфування, агресивні пілінги) або використання засобів, які не підходять типу шкіри — вона стає більш чутливою до впливу стресу. Шкіра втрачає свою природну здатність до регенерації, стає сухою, схильною до подразнень, лущиться.

Дослідження показують, що люди, які регулярно використовують засоби з агресивними інгредієнтами (такими як спирт, сульфати, фталати, диметикон, жорсткі кислоти, парфумовані віддушки, ПЕГі та інші), частіше стикаються з проблемою порушення шкірного бар`єра, що своєю чергою посилює реактивність шкіри до зовнішніх факторів і робить її вразливою до впливу стресу.

Крім цього, на стан шкіри негативно впливають стрес-індуковані звички. Наприклад, у моменти сильного стресу багато хто схильний неусвідомлено торкатися обличчя, терти лоб, чухати шию або вилиці, підпирати голову руками. Це може призвести до забруднення шкіри бактеріями з рук, сприяти появі прищів та подразнення тобто загострення висипань акне.

Навмисне колупання шкіри (або дерматіломанія) — це розлад, коли людина під впливом стресу не може контролювати бажання колупати свою шкіру, що призводить до утворення ран, рубців та інших ушкоджень. Цей стан також відомий як розлад розчісування шкіри, і він є частиною групи компульсивних розладів, схожих на трихотилломанію (виривання волосся) та оніхофагію (гризіння нігтів).

Видавлювання прищів, емоційне переїдання, недостатній сон, куріння або надмірне вживання алкоголю  — це все стрес-індуковані звички, які викликають рецидиви або появу нових шкірних захворювань.

Як справлятися зі стресом і піклуватися про шкіру: практичні поради

1. Стрес-менеджмент

Перший крок до здорової шкіри — навчитися управляти стресом. Для мене найкраще працюють дихальні техніки, медитації та ходьба (не плутати з прогулянками). Це допомагає мені заспокоїти нервову систему та знизити рівень кортизолу в організмі.

2. Правильний догляд за шкірою

Вже протягом багатьох років я використовую засоби, які підтримують шкірний бар`єр. Віддаю перевагу мікробіом-френдлі засобам із натуральними компонентами та уникаю агресивних інгредієнтів.

3. Регулярний режим догляду

Незалежно від рівня стресу у моєму житті, намагаюсь дотримуватися регулярного режиму догляду за шкірою. Очищення, зволоження та захист від сонця — це основа здорової шкіри.

4. Дбайте про свій раціон

Намагайтесь завжди додавати у свій раціон зелень, фрукти та овочі. Вони допомагають боротися із впливом вільних радикалів та підтримують організм антиоксидантами.

5. Контроль стрес-індукованих звичок

Спробуйте уникати нервових звичок, таких як торкання обличчя, колупання шкіри або недогляд за шкірою. Замість цього знайдіть більш конструктивні способи реагування на стрес, наприклад, нове хобі, читання книжок (паперових) або спілкування з близькими.

6. Звертайтеся до професіоналів

Якщо ви помічаєте загострення шкірних захворювань після емоційного стресу, зверніться до дерматолога або косметолога. Вони допоможуть підібрати індивідуальний план догляду, який враховуватиме всі особливості вашої шкіри, Але обов’язково під час консультації розкажіть що маєте побоювання щодо психоемоційної етіології загострення.

Пам’ятайте, що війна — це не лише про фізичну небезпеку, а й про психологічний тиск, що має прямий вплив на наш організм, включаючи стан шкіри. Життя в умовах війни змінює ритм життя, наші звички та навіть спосіб догляду за собою. І все це разом може спричинити загострення шкірних захворювань. Тож зберігаючи баланс між розумом, нашими емоціями та тілом, ми будемо почуватися більш здоровими, впевненими та мати кращий вигляд, а техніки стрес-менеджменту, турбота про шкірний бар`єр і правильний догляд за шкірою допоможуть зберегти молодість і сяйво на довгі роки.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Селена Гомес показала актуальний образ цієї осені, який вам захочеться повторити
Elle
2024-10-11T14:54:37Z
Суд призначив дату розгляду справи репера Diddy за звинуваченнями в сексуальній експлуатації й торгівлі людьми
Ukraine Art News
2024-10-11T11:19:01Z
Осип “Боксер” Хома: моряк і чемпіон з боксу, який став командиром УПА
Photo Lviv
2024-10-11T05:12:25Z
"Перебування в стосунках не визначає мене": Джей Ло вперше прокоментувала розлучення з Беном Аффлеком
Ukraine Art News
2024-10-10T16:08:04Z
Джастін Бібер уперше прокоментував арешт репера Diddy
Ukraine Art News
2024-10-10T13:36:43Z
Тейлор Свіфт вийшла на публіку зі штучним ластовинням на обличчі та спричинила стрибок продажів блискіток на 2500%
Ukraine Art News
2024-10-10T12:42:40Z
Клавдія Шиффер стала обличчям бренду Гейлі Бібер
Elle
2024-10-10T11:12:55Z
Кліп знімали в Києві: пісня Майлі Сайрус і Марка Ронсона зібрала 1 млрд прослуховувань на Spotify
Ukraine Art News
2024-10-09T14:21:41Z
Фронтмен Sum 41 Дерік Віблі у мемуарах звинуватив ексменеджера в сексуальному насильстві
Ukraine Art News
2024-10-09T10:29:29Z
У Брюсселі представили виставку «100 картин дітей Незламної України»
Ukraine Art News
2024-10-11T16:18:55Z
Як це було: перший офлайн-захід COSMOPOLITAN із моменту перезапуску бренду в Україні
Elle
2024-10-11T14:19:32Z
Двоє українців потрапили до шортлиста перекладацької премії в США
Ukraine Art News
2024-10-11T12:45:50Z
«Українська книжкова поличка» з'явилася в бібліотеці польського міста Олешніца
Ukraine Art News
2024-10-11T12:22:02Z
Лавреаткою Нобелівської премії з літератури вперше стала письменниця з Південної Кореї: що про неї відомо
Elle
2024-10-11T11:52:29Z
Кейт Мосс запросили створити власну капсулу для Zara
Elle
2024-10-11T10:33:56Z
Вибір тижня: ідеальний базовий гардероб на осінь-2024 від українських брендів
Elle
2024-10-11T08:39:41Z
35 років на сцені! 14 жовтня “Мертвий Півень” зіграє ювілейний концерт у Львівській опері
Photo Lviv
2024-10-11T05:06:28Z
Національна опера України долучилась до ініціативи ПРООН з підтримки інклюзивного відновлення України
Ukraine Art News
2024-10-11T04:24:37Z
Кінофестиваль Люм'єр у Ліоні. Чого чекати від заходу
Ukraine Art News
2024-10-11T16:22:20Z
Netflix зніме серіал за романом Джейн Остін "Гордість і упередження"
Ukraine Art News
2024-10-11T16:12:40Z
Покажуть фільми з кінофестивалів у Каннах та Венеції: оголосили конкурсні програми "Молодості"
Ukraine Art News
2024-10-11T15:13:57Z
Теорія Marvel каже, що Ванда може воскреснути у серіалі «Аґата увесь час»
KinoFilms
2024-10-11T14:09:30Z
«Джокер 2»: усі пісні очікуваного сиквела за участю Хоакіна Фенікса та Леді Ґаґи
KinoFilms
2024-10-11T13:51:28Z
Вийшов трейлер українського фільму "Редакція", який брав участь у Берлінале-2024
Ukraine Art News
2024-10-11T13:15:49Z
За пропорціями золотого перетину: новий Бонд Аарон Тейлор-Джонсон визнаний найкрасивішим чоловіком у світі
Ukraine Art News
2024-10-11T12:22:06Z
"Якщо знадобиться, помру поруч зі своїм президентом": актор Стівен Сіґал написав лист Путіну
Ukraine Art News
2024-10-11T10:04:10Z
Суд виправдав екоактивістів, які приклеїли себе до рами картини Тернера
Ukraine Art News
2024-10-10T23:24:42Z
Новий комплекс «УЛІС.Ворохта» – відпочинок серед гірської тиші
Хмарочос
2024-10-11T09:09:56Z
Узимку в Виставковому центрі облаштують глемпінг
Хмарочос
2024-10-11T06:43:14Z
Пустелю Сахару затопило через аномальні зливи
Хмарочос
2024-10-10T13:32:12Z
Суд не підтримав забудову гори Свидовець
Хмарочос
2024-10-10T08:16:12Z
Подорож автом по Галичині 1936 року. Частина шоста
Photo Lviv
2024-10-10T05:12:33Z
Миколаїв запустив новий тролейбусний маршрут у віддалений район
Хмарочос
2024-10-09T14:58:36Z
Що почитати: подарункове видання про Київ презентували в ЦУМі
Elle
2024-10-08T11:01:06Z
Вироби з кременю і каменю та рештки тварин: біля Львова знайшли унікальні артефакти побуту часів енеоліту
Ukraine Art News
2024-10-07T16:33:46Z
Як у польському Катовіце девелопер відновлює цілий історичний квартал
Хмарочос
2024-10-07T06:51:56Z
В Анкарі відкрили фотовиставку про матерів кримських політв'язнів
Ukraine Art News
2024-10-11T15:43:02Z
Робота стабпункту, дерев’яні діти і північне сяйво
Ukraine Art News
2024-10-11T14:48:45Z
Наймагічніше місце Києва: кафе «Платформа 9 ¾» в стилі «Гаррі Поттера»
Elle
2024-10-11T14:03:46Z
Дженніфер Лопес вперше прокоментувала своє розлучення з Беном Аффлеком
Elle
2024-10-11T13:40:04Z
Німецький підліток, який написав 10 тисяч доносів, став мільйонером
Хмарочос
2024-10-11T11:01:15Z
У Львові півтора року друкують школу за допомогою 3D-принтера
Хмарочос
2024-10-11T10:43:08Z
Vivat видасть книжку цьогорічної Нобелівської лауреатки з літератури Хан Канг
Ukraine Art News
2024-10-11T09:22:22Z
У Києві з понеділка розпочнеться опалювальний сезон, але не для всіх
Хмарочос
2024-10-11T08:28:06Z
Intel визнала, що в іграх процесори Core Ultra 200 будуть слабшими за CPU Ryzen 7000X3D
Overclockers
2024-10-11T13:31:31Z
В Парижі доставлятимуть їжу в пакетах від українського стартапу
Хмарочос
2024-10-11T12:39:57Z
Огляд оптично-механічної клавіатури ASUS TUF Gaming K3 Gen II
Overclockers
2024-10-11T12:31:30Z
Sony може анонсувати перевидання God of War Greek Saga
Overclockers
2024-10-11T09:37:17Z
Ілон Маск презентував роботаксі та робомаршрутку, покликані виправити «фігову» ситуацію з транспортом
Хмарочос
2024-10-11T09:16:37Z
NZXT випустить материнські плати N9 Z890 та N7 Z890 для процесорів Intel LGA1851
Overclockers
2024-10-11T09:13:22Z
AMD представила Instinct MI325X з 256 ГБ HBM3e та Instinct MI355X з 288 ГБ HBM3e для обчислень ШІ
Overclockers
2024-10-11T08:42:49Z
Rockstar оцінила Red Dead Redemption на PC у 50 доларів
Overclockers
2024-10-11T08:04:36Z
AMD Ryzen 7 9800X3D приписуються частоти до 5,2 ГГц у багатопотоковому навантаженні
Overclockers
2024-10-11T07:26:38Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z
Яблучний пиріг з яблуком, мигдалем і ромом
Elle
2024-08-16T14:49:09Z
Літній пиріг із ягодами та кедровими горішками
Elle
2024-08-09T10:46:05Z