MY.UAСтатті
Чому нам хочеться дрімати вдень, чи шкідливо це, як усунути сонливість: великий гід по денному відпочинку
Чому нам хочеться дрімати вдень, чи шкідливо це, як усунути сонливість: великий гід по денному відпочинку

Чому нам хочеться дрімати вдень, чи шкідливо це, як усунути сонливість: великий гід по денному відпочинку

Наукова журналістка, авторка телеграм-каналу про біохакінг Олена Ісламкіна з`ясувала, скільки хвилин можна спати вдень, як відрізнити справжню сонливість від стрес-реакцій і чому не варто регулярно компенсувати нічний відпочинок вдень.

«Найкращий сон у моєму житті». Якщо в TikTok ви заб`єте #8minutenap, то виявите чимало експериментаторів, які пробують короткий сон «морських котиків» США. Лайфхаком, як виспатися всього за 8 хвилин, поділився колишній морський піхотинець Джоко Віллік у подкасті відомого лікаря та біохакера Пітера Аттіа. Ідея така: ви лягаєте на підлогу і закидаєте ноги на поверхню — диван, ліжко або стілець. Ставите таймер на 8 хвилин (є ще опції на 10 або 12) і вуаля — прокидаєтеся свіжою трояндою.

Судячи з того, який відгук у серцях тіктокерів залишила ця порада, тема денного сну — вкрай актуальна. А ось користь і шкода — неочевидні. З одного боку, є досвід жителів Середземномор`я, де сієста норма, а довгожителів — хоч греблю гати. З іншого, існують дослідження, які показують, що денний сон веде до зниження когнітивних функцій, гіпертонії та інших проблем зі здоров`ям. Де ж істина?

Великий гід по денному відпочинку

Чому шкідливо спати вдень

Якісний нічний сон критично важливий для нашого здоров`я. Наше тіло може адаптуватися до всього, наприклад, до позмінної роботи. Але з погляду самопочуття, нічний спосіб життя не оптимальний. Тим паче, що найчастіше ми порушуємо природні циркадні ритми не тому, що на «швидкій» працюємо, а, тому що дивимося серіал на Netflix.

Вночі закладаються грелін і лептин, гормони голоду і насичення, мелатонін, який відповідає не тільки за циркадні ритми, а й за витрату енергії та захист клітин від пошкоджень. Нам не просто важливо спати 8 годин на день, а й робити це саме вночі. Мало того, час відбою має значення. Оптимально вирушати в ліжко о 9-10 вечора.

Денний сон, якщо його практикувати неправильно, зміщуватиме час відбою і порушуватиме відпочинок уночі.

Чому хочеться спати вдень

Коли ми говоримо про користь і шкоду денного сну, ми маємо на увазі, як власне відпочинок впливає на наше здоров`я. Але часто він сам наслідок поганого самопочуття. Тобто, у дослідженнях люди, які спали вдень, страждали на зниження когнітивних функцій і проблеми з серцем не тому, що спали. Вони просто не могли не прилягти вдень, бо погано почувалися.

Причин, чому навалюється непереборна сонливість, чимало. Найпоширеніші серед жінок — гіпотеріоз та анемія. Обидва стани викликатимуть надмірну втому та бажання притопити вдень.

А дефіцит вітаміну D однаково нещадний і до чоловіків, і до жінок, і забирає сили.

Якщо у вас є зайва вага, то, можливо, страждає і нічний сон, нічого дивного, що хочеться прилягти вдень. При цьому тривалість нічного сну може бути нормальною, а проблема через апное — зупинку дихання уві сні. Можна постежити за цим за допомогою Oura, Apple Watch або Whoop, а можна не витрачати час даремно й одразу сфокусуватися на усуненні зайвої ваги — вона нікому здоров`я не додає.

Депресія може спричиняти втому і брак енергії, безсоння вночі та надмірну сонливість удень. А ще — ось підступ! — ліки проти депресії та тривожності роблять нас сонними. Плюс засоби від алергії (вони можуть входити в порошки від грипу та застуди).

Утім, якщо ви розвантажили кілька вагонів, щойно склали іспит або виступили на конференції, у бажанні відпочити немає нічого дивного. Велике напруження вимагає розслаблення і відновлення. Хвилюватися варто, якщо практично щодня у вас є непереборне бажання поспати і воно заважає вам нормально функціонувати.

Хочете спати — попийте води

Буває, що ви слухаєте дуже важливу, цікаву лекцію, а сил немає, вас просто вирубує сон? З вами все нормально, а от із лектором — ні. Джон Медіна у книжці Brain Rules пояснює, що ми можемо тримати фокус близько 10 хвилин. Хороший лектор має постійно варіювати формати, щоб не приспати аудиторію. Якщо доля вам такого не послала, совайтеся, заглядайте лектору в очі (це бадьорить, точно вас, але можливо й співрозмовника), глибоко дихайте, пийте воду.

Нестача кисню — ще одна часта причина сонливості вдень. А ще зневоднення і знесолення. Пийте воду (або трав`яний чай) протягом дня, додавайте сіль у воду або просто розсмоктуйте.

Наші наднирники виробляють гормони, для синтезу яких важлива сіль. Коли ми перебуваємо в хронічному стресі (завжди), то відчуваємо дефіцит солі, нас часто тягне на солоне. Якщо ж ми не прислухаємося до цього поклику тіла, то внаслідок зневоднення (сіль утримує воду) у нас знижується тиск і хочеться прилягти й поспати.

Бажання відпочити після ситного обіду — це норма, тіло витрачає ресурси на травлення, а в ідеалі ще й нервова система і перебуває в розслабленому стані. У цьому випадку, можна відпочити, але необов`язково спати.

Після високовуглеводного обіду бажання прилягти може бути майже непереборним. У цьому разі краще пройтися, щоб тіло витратило надлишки глюкози. А наступного разу оберіть білок з овочами, щоб уникнути енергетичного спаду.

Втома чи завмирання?

Іноді те, що ми сприймаємо як втому і сонливість, насправді є ознаками зовсім інших проблем.

Коли ми в стресі, наша нервова система має різні реакції: «бий — біжи — завмри».

«У ситуаціях емоційного виснаження, подібних до тих, що відчувають багато хто в Україні, денний сон може відчуватися як необхідний порятунок. Однак у таких випадках важливо оцінити, чи викликана сонливість реальною фізичною втомою, чи радше емоційною реакцією на стрес, — пояснює Моллі Істман, засновниця проєкту Sleep Is A Skill і авторка подкасту The Sleep Is A Skill Podcast.

Якщо це останнє, денний сон не завжди може бути найкращим рішенням. Такі практики, як медитація, дихальні вправи або навіть коротка прогулянка на свіжому повітрі, іноді можуть бути ефективнішими для зняття стресу, і водночас не порушать циркадний ритм. Корисно запитати себе: «Чи відчуваю я фізичну втому, чи моє тіло реагує на емоційне перенапруження?» Якщо це останнє, спробуйте методи релаксації, перш ніж вдаватися до денного сну.

То чи можна спати вдень?

Так, якщо ви втомилися або погано спали ніч. При цьому денний сон не повинен стати постійним інструментом, за допомогою якого ви компенсуєте нічний недосип. Якщо ви пізно лягаєте, погано засинаєте, прокидаєтеся вночі, треба працювати з цими проблемами, а не влаштовувати сієсту.

«В екстремальних ситуаціях, коли сон порушується через зовнішні стресори, такі як повітряна тривога, цілком зрозуміло і навіть необхідно спати вдень, — вважає Моллі. — У таких випадках мета полягає в тому, щоб відновити втрачений сон, щоб підтримати вашу фізичну і розумову стійкість».

Але важливо робити це правильно. Ось кілька порад від Моллі Істман:

Ставте будильник

«20-хвилинний сон буде найефективнішим варіантом для більшості. Достатньо часу, щоб відпочити і при цьому не увійти в глибокий сон. Якщо його перервати, ви почуватиметеся розбитими. Такий швидкий сон дає вам заряд бадьорості та енергії без ризику інерції сну. З іншого боку, якщо у вас є час і вам потрібно більше відпочинку, повний 90-хвилинний сон дає змогу вам завершити повний цикл сну».

Слідкуйте за часом

«Щоб захистити циркадні ритми, краще спати вдень не пізніше 2-3 днів. Відпочинок пізніше може порушити відновлення вночі. Якщо ви страждаєте на безсоння, від денного сну найімовірніше варто відмовитися, щоб до вечора бажання спати було сильнішим».

Створіть атмосферу

Ідеальний нічний сон передбачає непроглядну темряву, прохолоду і відсутність зайвих звуків. З денним сном це теж спрацює. «Коли ми блокуємо світло, то сигналізуємо мозку, що настав час відпочивати, а прохолода в кімнаті допомагає швидше відчути розслаблення. Беруші або білий шум зроблять відновлення ще ефективнішим».

Що робити, якщо ви прокинулися розбитими

Якщо ви нас із Моллі не послухали або щось вас розбудило завчасно, і ви почуваєтеся сонною мухою:

Виходьте на сонце

Навіть якщо на вулиці хмарно. Натуральне світло дасть тілу сигнал про пробудження.

Вийшли — йдіть

Швидка ходьба або легка розтяжка посилять циркуляцію крові та повернуть нормальний рівень енергії.

Попийте води

Універсальний засіб, допомагає майже від усього. Але особливо, якщо ви спите в приміщенні, де сухе повітря.

Не пийте кави

Кофеїн не робить нас бадьорішими, він просто заглушає рецептори, які відчувають втому. Остання чашка напою, що містить кофеїн, має бути за 8 годин до сну, інакше, окрім фальшивої бадьорості та більшої втоми, ви ще й заробите проблеми з нічним сном — ви можете нормально засинати й не прокидатися цілу ніч, але ось глибина сну та якість відновлення постраждають.

Як правильно спати вдень

Якщо денний сон перетворився у вас на звичку, проаналізуйте, як загалом змінилися ваше самопочуття і спосіб життя за останній час. Іноді сонливість може сигналізувати про проблеми зі здоров`ям. Якщо ж це рідкісний для вас занепад сил, денний сон допоможе відновитися і повернути продуктивність. Спіть або 20 хвилин, або 90, за можливості в темряві, тиші та прохолоді.

Щодо «сну морських котиків», то підняті вище за рівень серця ноги та розслаблений поперек зроблять розслаблення швидким і якісним, але для вас це спрацює, тільки якщо ви в принципі вмієте швидко засинати. Але 8 хвилин у середині дня без гаджетів із заплющеними очима нікому не зашкодять.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Рэпер Эминем впервые станет дедушкой: видео его реакции на новость
Gloss
2024-10-04T16:48:49Z
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
Самые смешные фотографии дикой природы: финалисты конкурса Nikon Comedy Wildlife Awards 2024
Gloss
2024-09-30T13:13:29Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Больше информации об игре Atomfall в новом трейлере
Overclockers
2024-10-21T06:31:55Z
«Хроники Силы»: Алан Бадоев и Ольга Навроцкая создали первую украинскую фэнтези-вселенную
Gloss
2024-10-15T14:42:50Z
Украинский тизер-трейлер «Мертвые земли» с Энтони Маки
KinoFilms
2024-10-15T08:03:27Z
Украинский трейлер мультфильма «Людопес»
KinoFilms
2024-10-13T22:33:25Z
Опубликован релизный трейлер Until Dawn — игра выходит уже завтра
Overclockers
2024-10-03T08:07:58Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Как составить идеальное резюме: тонкости и нюансы
Men's Life
2024-10-22T07:36:54Z
6 Ukrainian brands from Paris Fashion Week street style SS25 in the «to buy now and wear forever» format
Elle
2024-10-21T19:39:52Z
Дональд Трамп вышел работать на кухню в McDonald's – видео
Gloss
2024-10-21T15:38:06Z
Это безумно вкусно любимый рецепт слоёного теста! Секреты и техника приготовления невероятного хачапури
InfoHome
2024-10-20T06:18:35Z
Соцсети взорвались мемами о создании ядерного оружия в Украине
Gloss
2024-10-18T14:51:57Z
Discover the secret to youthful, radiant skin with LA MAXIME's advanced formulations
Elle
2024-10-14T14:30:54Z
Украинца Лунина обвиняют в тяжелой травме капитана мадридского «Реала»
Gloss
2024-10-08T15:20:03Z
Laser Love sets the standard for comfort in laser hair removal
Elle
2024-10-08T09:40:46Z
Блогер показал преимущества Unreal Engine 5.4 над версией 5.0 на примере демо The Matrix Awakens
Overclockers
2024-10-22T07:46:02Z
Разработчики S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl готовят набор инструментов для создания модов
Overclockers
2024-10-22T06:22:12Z
Remedy показала визуальные улучшения Alan Wake 2 для PlayStation 5 Pro
Overclockers
2024-10-22T05:55:01Z
AMD объявила дату релиза процессоров Ryzen 9000X3D
Overclockers
2024-10-21T13:32:03Z
Энтузиаст создал портативную консоль на основе первой Xbox
Overclockers
2024-10-21T08:55:14Z
Обзор и тестирование игрового 31,5″ 4К-монитора Acer Predator X32Q FS с MiniLED
Overclockers
2024-10-18T13:40:33Z
Производитель БП опроверг информацию, что GeForce RTX 5090 получит два разъёма питания
Overclockers
2024-10-18T10:22:44Z
Assassin's Creed Mirage стартовала в Steam хуже Valhalla
Overclockers
2024-10-18T09:01:29Z
Qualcomm прекратила выпуск Snapdragon Dev Kit — первого мини-ПК на платформе Snapdragon X
Overclockers
2024-10-18T07:32:09Z
Просто нарезаем и сворачиваем. Теперь кто пробует, просят рецепт! Съедаются в ту же минуту!
InfoHome
2024-10-22T08:31:26Z
Как же это вкусно! Отрывной пирог. Рецепт бомба!
InfoHome
2024-10-22T08:31:25Z
Это что-то невероятное!!! Мясо по этому рецепту получается нежным и оочень вкусным. Тушеная свинина
InfoHome
2024-10-21T06:10:23Z
Соседи упали, когда узнали, из чего сделано это блюдо! Очень просто и вкусно
InfoHome
2024-10-21T06:10:23Z
Манный пирог как торт! Два рецепта самого вкусного манника в мультиварке к чаю!
InfoHome
2024-10-20T06:18:35Z
Вот что я готовлю из творога! Это самый вкусный творожный торт, который я когда - то ела
InfoHome
2024-10-20T06:15:52Z
Этому рецепту больше 100 лет - его научила моя бабушка
InfoHome
2024-10-18T13:43:05Z
Никогда не ел капусту с мясом так вкусно! Быстрое блюдо на ужин – Тушеная капуста на сковороде!
InfoHome
2024-10-18T13:39:56Z
Мой муж хочет это каждый день! Просто смешайте картофель и 2 яйца! Научила рецепту всех друзей
InfoHome
2024-10-18T08:15:47Z