MY.UAСтатті
“Зникли безповоротно”. 5 втрачених архітектурних перлин Львівщини, якими ми б точно пишалися сьогодні
“Зникли безповоротно”. 5 втрачених архітектурних перлин Львівщини, якими ми б точно пишалися сьогодні

“Зникли безповоротно”. 5 втрачених архітектурних перлин Львівщини, якими ми б точно пишалися сьогодні

Палац в Бориничах. Фото: Національна бібліотека Польщі

Скільки їх є – тих палаців, маєтків та фільварків, які тішать око! А нині пригадаємо ті, що назавжди пішли у небуття і не пережили випробування часом та людською байдужістю.

Церква Успіння пресвятої Богородиці у Роздолі

Старовинне невеличке містечко Розділ стало унікальним об’єктом для досліджень як професійних істориків, так і місцевих краєзнавців. Розташоване на Опіллі, в межах Стрийського району на березі річки Дністер, воно має багатий архітектурний спадок.

На шляху до палацу Жевуських – Лянцкоронських, який є основною майбутньою туристичною атракцією субрегіону Розділля, можна побачити безліч цінних пам’яток краю. Тут не лише є нагода помилуватися місцевою архітектурою, відвідати сам палац, але й вирушити в подорож до навколишніх сіл, багатих на пам’ятки.

В цьому містечку колись існував розкішний дерев’яний греко-католицький храм. Дійшов він до нашого часу лиш на малюнках та кресленнях 1880-их років, а також численних світлинах початку минулого століття.

Церква Успіння пресвятої Богородиці у Роздолі. Фотографія: Національний цифровий архів Польщі.

Деякі дослідження пишуть, що у Роздолі існувала православна церква ще з XVII ст., а в 1700 році стала греко-католицькою. В парафіяльних звітах 1739 року зазначене існування дерев’яного храму Успіння Діви Марії, при якому діяльно братство, що налічувало 80 членів.

В деяких джерелах зазначається, що після того, як збудували нову муровану церкву наприкінці ХІХ століття, дерев’яну не розібрали, а завдяки власникам міста Лянцкоронським перетворили на музей.

Біля церкви стояла мурована дзвіниця з 4 дзвонами 1803 року побудови. Лиш вона і збереглася донині.

Маєток Борковських Мицельських у Бориничах

 Цей палац у Бориничах був настільки розкішний, що міг би конкурувати навіть із Роздільським! Але історія розпорядилася по-іншому.

На історичних картах фільварок у Бориничах фіксується ще з XVI ст. У 1873 році Станіслав Мицельський розбудував палац, який мав два поверхи та дві вежі з елементами “венеційської готики”.

Маєток Борковських – Мицельських у Бориничах.   Ludwik Mysielski, Wspomnienie

 Палац мав 49 кімнат, хол, великий зал для прийомів, коридори, санвузли і пивниці. Будівля була наповнена творами мистецтва, вишуканими меблями, колекцією зброї, монет і стародруків. Тут же розміщувалися велика бібліотека і палацова каплиця.

У 1914 році російська армія вчинила акт вандалізму, пограбувавши та спаливши палац.

До 1939 року родині Мицельських вже не вдалося його відбудувати та повернути йому минулу велич і красу. У совєтські часи руїни колись величного палацу зазнали остаточного знищення їх демонтовано остаточно, а на місці колись розкішного палацу виник “колгоспний двір”.

Маєток Борковських – Мицельських у Бориничах. Автор фото: Іван Щурко

Донині збережені фрагменти палацової каплиці, парк з унікальними деревами й фрагменти романтичного кам’яного муру з наріжною декоративною вежею, що оточував палац і парк.

Маєток Вільгельма Кшиштоня у Держеві

 Скарб, якого вже не побачимо, маєток Вільгельма Кшиштоня у Держеві, що розташовувався буквально за 15 хвилин від палацу Жевуських – Лянцкоронських у Роздолі в напрямку на Захід та милував око ще відносно донедавна.

Маєток Вільгельма Кшиштоня у Держеві. Copyright © Krzysztof Duda 2018

Кшиштоня був багатолітнім послом до Сейму Польської Республіки від Стрийського округу. Його палац представлений на історичних світлинах з кінця XIX століття, проте на давніх мапах маєток фіксується значно давніше.

У 1939 році в Держові гостював львівський природознавець і фотограф Йозеф Трешка, який і зробив ці світлини. Негативи віднайшов і опублікував польський культурознавець Кшиштоф Дуда. З них бачимо, що на головному фасаді маєток мав вишуканий, репрезентативний колонний портик, а зі сторони саду – затишну і простору дерев’яну веранду, що вела у сад.

Чому палац не встояв до наших часів? Річ у тім, що його сильно пошкодили у часи Другої світової війни й розібрали у повоєнні роки. На жаль, нині не знайдемо навіть його слідів.

 Млин у Роздолі

 Крім релігійних споруд та шляхетських маєтків, не менш важливу роль для функціонування громад відігравали промислові та господарські маєтки. Прикладом таких об’єктів є млини, що належали родинам Жевуських, Лянцкоронських та Стефанусів, зокрема, млини у Роздолі та Черниці.

Відомо, що граф Міхал-Юзеф Жевуський свого часу здійснив реорганізацію роздільської економії, перетворивши її на багатогалузеве господарство. До його складу входило 11 сіл, у шістьох з яких розташовувались панські фільварки. Економіка Жевуських охоплювала значну територію та відзначалася впровадженням сучасних аграрних технологій у вирощуванні зернових культур, коноплі, льону та хмелю.

Млин у Роздолі. Фотографія з  фотоархіву Ореста Дзюбана, 1988 р.

Безпосередньо в Роздолі графська династія володіла водяним млином, який здавали в оренду міщанам. Крім того, роздільські міщани мали в оренді млин у сусідньому селі Черниці. На північ від Роздолу до кінця ХІХ століття існували ставки, де розводили форель.

Точна дата будівництва водяного млина на берегах річки Колодниці, лівої притоки Дністра, невідома. Перша згадка про млин у Роздолі зустрічається в документі про фундацію монастиря кармелітів Черевичкових, складеному Станіславом і Анною Жевуськими у 1646 році, проте, ймовірно, дерев’яний млин був зведений раніше – у 20-х роках XVII століття.

Наступні згадки про великий млин з каменю, який його власники перебудовували відповідно до нових технологічних вимог часу, датується 1817 роком, і відповідальним за його будівництво (можливо і автором складної споруди) був німецький архітектор Якуб Гемпель, який у той час працював над перебудовою палацу Жевуських. У 1825-1826 роках млин на Форелевому ставку знову було перебудовано – збільшено його площу та розбудовано в ньому олійню. Автором збережених креслень нової будівлі млина став Казімєж Вейсенбах. Млин було технічно удосконалено у 1920-х роках за Антоні Лянцкоронського. Розібрали на каміння пам’ятку після 2011 року.

В Роздолі було ще декілька менших млинів (відомо про два з них). Над складними технічними кресленнями працювали Шух, Фрей та Гжєгож Вішньовський, які виконали рисунки механізмів споруди.

Маєток Абрагамовичів у Красові

 Цей маєток, на жаль, також уже не існує. А ще збереглося мало даних і практично немає історичних фото.

Давид Абрагамович – відомий галицький громадсько-політичний діяч, вірменин за походженням. Посол до Галицького крайового сейму, Райхсрату, віце-спікер і спікер Палати Послів, міністр Галичини, віце-президент Галицького рільницького товариства. А ще він був засновником Бурси Абрагамовичів у Львові та 25 років очолював Львівську повітову раду.

У 1912 році Давида Абрагамовича відвідував майбутній імператор Австро-Угорщини ерцгерцог Карл І, який певний час мешкав у палаці. Палац також мав гарний доглянутий парк і розвинутий фільварковий комплекс. Маєтком управляла Фундація Абрагамовичів, а прибутки скеровувалися на підтримку освітніх закладів, засновниками яких були представники родини. Відомо також, що Давид Абрагамович був патроном Церкви Різдва Христового у Добрянах.

Маєток Абрагамовичів у Красові

У час перших Визвольних змагань у палаці містився Штаб I-ої бригади УСС-УГА.

Донині в лісовій гущавині ще можна зустріти фундаменти старих палацових будівель та залишки колони зі скульптурою Богородиці, що стояла у палацовому парку. Серед лісу росте величний червонолистий бук – окраса давнього палацового парку.

На завершення додамо, що один із найбільших вражаючих палаців Львівщини, який міг не пережити зими 2023-2024 років, так буде врятовано. Мова йде про згаданий вище палац Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі.

 Початок реставраційних робіт запланований на весну 2025 року, проте він уже зараз живе активним життям, залучаючи відвідувачів та дослідників своєю багатою історією.  Особливо приємна новина – палац відчинить свої двері для всіх охочих уже в листопаді цього року. Тож не втратьте можливості побачити його наживо.

Це дослідження виконане в рамках проєкту “МАНДРИ РОЗДІЛЬСЬКІ: мережа туристичних маршрутів субрегіону Розділля”, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Ганна ГАВРИЛІВ

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Рэпер Эминем впервые станет дедушкой: видео его реакции на новость
Gloss
2024-10-04T16:48:49Z
Linkin Park возвращается с новой вокалисткой спустя 7 лет после смерти фронтмена
Gloss
2024-09-06T15:22:47Z
Мадонна отметила свой 66-й день рождения в шляпе от украинского бренда
Gloss
2024-08-28T12:00:55Z
Анонимная певица Klavdia Petrivna впервые показала свое лицо в новом клипе с группой Tvorchi
Gloss
2024-08-23T15:52:15Z
Первая среди украинских звезд: Светлана Лобода спела для Грэмми
Gloss
2024-08-20T13:43:04Z
Лариса Долина заявила, что стала жертвой мошенников из Украины: артистка потеряла почти 2 миллиона долларов
Gloss
2024-08-13T15:51:51Z
61-летний Джонни Депп начал новые отношения с 28-летней россиянкой: кто она
Gloss
2024-07-17T14:43:11Z
Неожиданный сюжетный поворот: Лобода выпустила клип, в котором она ломает руку
Gloss
2024-07-05T12:43:16Z
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
Самые смешные фотографии дикой природы: финалисты конкурса Nikon Comedy Wildlife Awards 2024
Gloss
2024-09-30T13:13:29Z
Надя Дорофеева презентовала клип на новую песню «Нитроглицерин»
Gloss
2024-08-07T15:40:50Z
Balenciaga выпустили самую дорогую в мире авоську за 7 тысяч долларов
Gloss
2024-07-17T16:30:55Z
В Steam стартовал фестиваль файтингов
Overclockers
2024-07-16T06:52:19Z
ЗНАКОМСТВО С ЛОНДОНСКОЙ ХУДОЖНИЦЕЙ ЛАРОЙ ДЖУЛИАН
Ukraine Art News
2024-06-08T15:42:56Z
Right 2 Fitness Unveils New Metabolic Ignition System for Women Over 30
Elle
2024-05-27T13:28:03Z
MONATIK выпустил новый клип на песню «А что?», режиссером которого стала Таню Муиньо
Gloss
2024-05-24T13:49:13Z
Princess Karibo's Art Celebrates Diversity in Children's Literature
Elle
2024-05-22T15:31:23Z
Работы украинского художника украсили витрины магазина Hermes в Японии
Gloss
2024-05-07T14:22:20Z
Больше информации об игре Atomfall в новом трейлере
Overclockers
2024-10-21T06:31:55Z
«Хроники Силы»: Алан Бадоев и Ольга Навроцкая создали первую украинскую фэнтези-вселенную
Gloss
2024-10-15T14:42:50Z
Украинский тизер-трейлер «Мертвые земли» с Энтони Маки
KinoFilms
2024-10-15T08:03:27Z
Украинский трейлер мультфильма «Людопес»
KinoFilms
2024-10-13T22:33:25Z
Опубликован релизный трейлер Until Dawn — игра выходит уже завтра
Overclockers
2024-10-03T08:07:58Z
Netflix показал тизер второго сезона «Уэнсдей» и трейлер новой части «Игры в кальмара»
Gloss
2024-09-20T15:58:14Z
FILM.UA Group выпустили трейлер фильма «БожеВільні» о советской карательной психиатрии
Gloss
2024-09-19T12:24:44Z
«Киевская Неделя Критики – программа «Фокус: Украина – Нидерланды»»: смотрите с 17 октября
KinoFilms
2024-09-19T10:51:28Z
Украинский тизер мультфильма «200% Волк»
KinoFilms
2024-09-19T10:24:27Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
В Китае открыли 24-километровый морской мост, который побил сразу 10 мировых рекордов
Gloss
2024-07-03T12:40:09Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Как составить идеальное резюме: тонкости и нюансы
Men's Life
2024-10-22T07:36:54Z
6 Ukrainian brands from Paris Fashion Week street style SS25 in the «to buy now and wear forever» format
Elle
2024-10-21T19:39:52Z
Дональд Трамп вышел работать на кухню в McDonald's – видео
Gloss
2024-10-21T15:38:06Z
Это безумно вкусно любимый рецепт слоёного теста! Секреты и техника приготовления невероятного хачапури
InfoHome
2024-10-20T06:18:35Z
Соцсети взорвались мемами о создании ядерного оружия в Украине
Gloss
2024-10-18T14:51:57Z
Discover the secret to youthful, radiant skin with LA MAXIME's advanced formulations
Elle
2024-10-14T14:30:54Z
Украинца Лунина обвиняют в тяжелой травме капитана мадридского «Реала»
Gloss
2024-10-08T15:20:03Z
Laser Love sets the standard for comfort in laser hair removal
Elle
2024-10-08T09:40:46Z
Блогер показал преимущества Unreal Engine 5.4 над версией 5.0 на примере демо The Matrix Awakens
Overclockers
2024-10-22T07:46:02Z
Разработчики S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl готовят набор инструментов для создания модов
Overclockers
2024-10-22T06:22:12Z
Remedy показала визуальные улучшения Alan Wake 2 для PlayStation 5 Pro
Overclockers
2024-10-22T05:55:01Z
AMD объявила дату релиза процессоров Ryzen 9000X3D
Overclockers
2024-10-21T13:32:03Z
Энтузиаст создал портативную консоль на основе первой Xbox
Overclockers
2024-10-21T08:55:14Z
Обзор и тестирование игрового 31,5″ 4К-монитора Acer Predator X32Q FS с MiniLED
Overclockers
2024-10-18T13:40:33Z
Производитель БП опроверг информацию, что GeForce RTX 5090 получит два разъёма питания
Overclockers
2024-10-18T10:22:44Z
Assassin's Creed Mirage стартовала в Steam хуже Valhalla
Overclockers
2024-10-18T09:01:29Z
Qualcomm прекратила выпуск Snapdragon Dev Kit — первого мини-ПК на платформе Snapdragon X
Overclockers
2024-10-18T07:32:09Z
Просто нарезаем и сворачиваем. Теперь кто пробует, просят рецепт! Съедаются в ту же минуту!
InfoHome
2024-10-22T08:31:26Z
Как же это вкусно! Отрывной пирог. Рецепт бомба!
InfoHome
2024-10-22T08:31:25Z
Соседи упали, когда узнали, из чего сделано это блюдо! Очень просто и вкусно
InfoHome
2024-10-21T06:10:23Z
Это что-то невероятное!!! Мясо по этому рецепту получается нежным и оочень вкусным. Тушеная свинина
InfoHome
2024-10-21T06:10:23Z
Манный пирог как торт! Два рецепта самого вкусного манника в мультиварке к чаю!
InfoHome
2024-10-20T06:18:35Z
Вот что я готовлю из творога! Это самый вкусный творожный торт, который я когда - то ела
InfoHome
2024-10-20T06:15:52Z
Этому рецепту больше 100 лет - его научила моя бабушка
InfoHome
2024-10-18T13:43:05Z
Никогда не ел капусту с мясом так вкусно! Быстрое блюдо на ужин – Тушеная капуста на сковороде!
InfoHome
2024-10-18T13:39:56Z
Мой муж хочет это каждый день! Просто смешайте картофель и 2 яйца! Научила рецепту всех друзей
InfoHome
2024-10-18T08:15:47Z