MY.UAСтатті
Як варити каву в турці, френч-пресі, філіжанці та інші способи
Як варити каву в турці, френч-пресі, філіжанці та інші способи

Як варити каву в турці, френч-пресі, філіжанці та інші способи

Кава

Цього недільного кавового ранку, разом з  незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися рецептами, правилами та рекомендаціями для приготування доброї кави.

Основні правила як заварити каву

  • Не можна доводити каву до кипіння, тобто досвідчені кавомани не нагрівають до 100 °C (максимально до +98). Адже після закипання вбивається смак кави та змінюється аромат. Варто відстежити момент, коли на поверхні розпочне утворюватися пінка, а бульбашки будуть з’являться по краях турки. Все готово – терміново знімайте з вогню.
  • Потрібен постійний контроль під час приготування, щоб як вказувалось вище кава не закипіла, так і потрібна пильна увага під час інших моментів, про які опишемо нижче.
  • Не змішуйте дорогу каву з дешевою, навіть якщо хочете заощадити. Все одно це не буде смак і аромат високоякісних зерен.

    Кава

Додаткові рекомендації

  • Вершки або молоко додаються тільки після готовності напою.
  • Цукор можна покласти в будь-який момент. Хоча є певні рецептури в яких вказується в який момент його додавати.
  • Для того, щоб напій був без домішок гущі та чистим, то варто процідити рідину крізь сито.
  • Якщо хочете отримати каву без піни, то як тільки зняли з вогню, вливайте 2-3 краплі холодної води.
  • Після перемелювання вона швидко видихається, тому рекомендується відразу приготувати смачний і бадьорий напій.
  • Можна також додати трошки какао або кориці, вони додадуть нового смаку напою. Спеції можна покласти, як під час приготування в турці, так і при заварені в чашці.
Кава в турці на пісочку
  • Спеції частіше за все кладуться, до того, як налити воду. Але залежить від інгредієнту та від рецептури. В статті також буде вказано, з чим можна спробувати зварити каву.
  • Варто спробувати в турку, після того як кладете мелену каву, додати також на кінчику ножа кухонну сіль (зверніть увагу, що йодована не підійде). Цей компонент повніше розкриє аромат і смак. У готовому напої смак солі відчувається не буде.
  • Для посилення аромату також рекомендують на початку приготування мелену каву прогріти в турці і лише потім заливати воду. Потрібно бути уважним, щоб порошок не обвуглився. Надто тонкий помел краще не прожарювати.
  • Перед тим, як пити кавовий напій, зварений дома в турці, обов’язково потрібно зробити ковток води кімнатної температури. Після цього рецептори очистяться і можна буде повніше насолодитися смаком.
  • При покупці зерен звертайте увагу на упаковку. На ній має бути дегазаційний клапан, який призначений для випуску вуглекислого газу і не впусканню кисню. В кавових зернах після обсмажування виділяється вуглекислий газ, тому клапан виконує важливу функцію. А кисень, до речі, окисляє зерна і знищує аромат.

    Кава з часником і медом (Туреччина)

Є велика кількість способів як варити каву в турці. Розглянемо детальніше найпопулярніші:

1 Рецепт (по східному)

Прожарюємо джезву (так ще називають турку) на вогні. У неї засипаємо мелений порошок, розраховуючи 1-2 ч. л. на одну чашечку. Відразу ж на свій смак засипаємо цукор.

Після легкого прогрівання попередніх інгредієнтів вливаємо холодну воду. Не варто забувати, що якість води дуже впливає на смак готового напою. Тому краще використовувати очищену воду.

Потім ставимо джезву на плиту на маленький вогонь. Якщо ви спішите і не маєте часу довго чекати, то можна поставити і на великий вогонь, але не допустіть, щоб напій скипів. Після цього дайте турці хвилину постояти, щоб осіла гуща і розливайте напій по чашках.

Кава в турці

2 рецепт для турки

Щоб приготувати каву в турці з пінкою потрібно спочатку підігріти трохи турку, а потім насипати каву дрібного помелу і також трохи підігріти на середньому вогні. Насипати цукор, ще трошки прогріти. Аромат буде чудовий після такого прийому, головне не переборщити з обсмажуванням! Далі вливаємо сиру холодну воду. Ставимо на малий вогонь і доводимо до кипіння (але не кип’ятимо). Коли утворюється світло-жовта пінка зняти турку з вогню, це чудово виходить, якщо горлечко звужене. Якщо пінка не з’явилася, поставити ще раз на вогонь, але не кип’ятити. Каву після заварювання не перемішувати. Розливати по чашках обережно, щоб не піднявся осад, та смакуємо з сиром, цукерками чи іншими делікатесами.

3 рецепт

Додаємо відразу 1 ч. л. кави з гіркою (6 г), 150 мл води, цукор за смаком. Ставимо на повільний вогонь. Обережно помішуйте поки не розчиниться цукор і не підніметься пінка. Коли кава піде вгору зніміть джезву з вогню і розлийте трохи пінки по чашках. Можете скористатися чайною ложкою. Поверніть турку на вогонь і дайте кави піднятися ще раз, але не доводьте до кипіння. Зніміть і розлийте по чашках. Каву не перемішуйте, інакше підніметься осад. Чудовий напій для сніданку, наприклад, тостами та паштетом, чи голландським сиром.

Кава по-арабськи

4 рецепт (арабський)

Налити півпорції холодної води в турку, а також додати цукор за смаком. Ставимо на вогонь, а коли вода закипить і розчиниться цукор, то знімаємо. Висипаємо каву тонкого помелу, перемішуємо і знову ставимо на вогонь. Після другого закипання (але не кипіння), знімаємо та доливаємо воду, що залишилася. Перемішуємо і знову повертаємо на вогонь. Регулюємо нагрів так, щоб кава піднімалася кілька разів, але не кипіла. Дати настоятися 1-2 хвилини і розлити по чашках. Крепкий напій можна готовити без цукру та смакувати з цукерками чи шоколадною пастою.

5 рецепт

Наливаємо в джезву воду, доводимо до кипіння і після цього засипаємо каву та цукор. В такому порядку цукор уповільнює процес кипіння. Гарно поєднується з пармезаном, гаудою та сиром чеддер.

6 рецепт Мехмета Ефенді (Mehmet Efendi)

Наливаємо 100 мл холодної води в джезву. Якість води впливає на смак звареного напою. Додаємо дві чайні ложки кави (10г) і цукор за бажанням. В процесі варіння на малому вогні помішуємо ложкою. Після того, як пінка підніметься вдруге, перелийте половину кави в чашку. Ту частину, що залишилася в джезві, варимо ще півхвилини, а потім додаємо разом з гущею в кавову чашку. Чекаємо півхвилини, поки кавова гуща осяде на дно.

Кава

7 рецепт (по-турецьки)

У турку насипаємо 1 ч. л. кави (7г) дуже дрібного помолу, цукор за бажанням і заливаємо холодну воду (90 мл). Ставимо на дуже повільний вогонь. Знімаємо з вогню одразу, як пінка підніметься до верху. Повторюємо цю процедуру кілька разів. В результаті буде кава сильна та неповторна з щільною піною. Смакуйте його з турецькою пахлавою, сиром і шоколадними пастами.

8 Експрессо в турці

На кожні 100 мл води беремо 10 г кави. Зазвичай одинарний експессо містить 30 мл. Додаємо також сіль на кінчику ножа та сахар за бажанням. Найкраще для цього міцного напою змолоти зерна безпосередньо перед приготуванням, щоб аромат і смакова гамма максимально збереглися. Помел повинен бути “в пил”, щоб пінка потім не “скрипіла” на зубах. У турку насипаємо всі сухі інгредієнти та ретельно перемішуємо. Далі суміш потрібно розігріти без додавання води, для чого джезва тримається над вогнем. Турку бажано тримати на кілька сантиметрів над вогнем і регулярно помішувати, щоб суха суміш не пригоріла.

Кава в турці

Коли сухі інгредієнти повністю прогріються, то наливаємо теплу, попередньо підігріту, воду. Рідина повинна мати температуру 30-40 градусів. Після цього починається безпосередній процес заварювання кави еспресо. Коли на поверхні кави з’являться бульбашки і пінка почне підніматися, турку відразу потрібно буде прибрати з вогню і ретельно перемішати напій. Коли гуща опуститься, джезву потрібно буде знову поставити на плиту і чекати появи і підняття пінки. Після цього турку потрібно зняти з вогню і дати кави настоятися 5-7 хвилин. Дуже міцний напій гарно смакуватиме з незвичним сиром Брюнос, який має карамельний смак, або ж козячим і овечим сиром.

9 ще один варіант еспресо в турці

Додаємо в турку спочатку мелену каву (3 ч. л. – 18 г). Наступним етапом вливаємо воду (3 ст. л. – 60 мл). Ретельно перемішуємо вміст турки. Варимо підбадьорливий напій на максимальному вогні. Температура рідини не повинна перевищити 90 С. Уважно стежимо і чекаємо моменту, коли в турці злегка підніметься пінка. Після знімаємо посуд з плити і проціджуємо рідину.

10 американо в турці

Поєднавши міцне експресо (50 мл) з попереднього рецепту з водою (120 мл), ми отримаємо Американо.

Наталка СТУДНЯ

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Дитяче Євробачення - 2024: 15 листопада розпочинається перший етап голосування
Ukraine Art News
2024-11-15T15:00:47Z
Родина фантаста Станіслава Лема була тісно пов'язана з відомими магнатами на Львівщині, - дослідження
Ukraine Art News
2024-11-15T12:54:44Z
«Я почав вести блог, щоб потрапити в музичну сферу»: як TUMAZAR став зіркою TikTok. Інтерв’ю
MC Today
2024-11-15T08:07:22Z
Христина Соловій оголосила, що бере паузу від виступів на невизначений період
Ukraine Art News
2024-11-14T16:36:40Z
Що треба знати про Соню Делоне – королеву кольору та авангарду
Ukraine Art News
2024-11-14T13:34:31Z
Образ дня: Ріта Ора в кутюрній сукні FROLOV у новому епізоді The Masked Singer
Elle
2024-11-14T13:10:10Z
Співак Ray J заявив, що зірки, які брали участь у вечірках Diddy, намагаються підкупити імовірних жертв
Ukraine Art News
2024-11-14T12:24:56Z
Жінка, яка має план. Інтерв'ю з Іриною Горовою
Elle
2024-11-13T12:31:03Z
Бренду Poustovit виповнюється 25 років
Elle
2024-11-13T11:34:43Z
Львів’ян кличуть на презентацію книги “Мужність долає все”
Photo Lviv
2024-11-17T06:06:34Z
У Львові вручили відзнаки за особливі заслуги в царині українсько-польського порозуміння: кого нагородили
Ukraine Art News
2024-11-17T05:15:39Z
Дитяче Євробачення-2024: перемогу здобула Грузія
Ukraine Art News
2024-11-16T22:06:42Z
MONATIK — про свою першу художню виставку та здійснення дитячої мрії
Ukraine Art News
2024-11-16T16:15:59Z
У Мехіко облаштували офіс у стилі «печери»
Хмарочос
2024-11-16T07:33:52Z
У Львові відбудеться лекція про літературну спадщину Гната Хоткевича від Ольги Бондар-Різниченко
Photo Lviv
2024-11-16T06:06:29Z
DOROFEEVA, Jerry Heil, Klavdia Petrivna: оголошені номінанти музичної премії MEGOGO Music Awards 2024
Elle
2024-11-15T23:30:38Z
Музикант Олександр Ремез і Культурний десант випустили пісню та кліп «Як ти там, Харків?»
Ukraine Art News
2024-11-15T17:15:45Z
Обличчя української науки: L’ORÉAL оголосить імена переможниць шостого сезону української премії «Для жінок у науці»
Elle
2024-11-15T15:45:45Z
Скандальний Бессон: стриптиз перед Путіним
Ukraine Art News
2024-11-16T20:03:37Z
Пішла з життя зірка фільму "Діамантова рука" Світлана Світлична
Ukraine Art News
2024-11-16T19:03:42Z
Фільм про етно-гурт «ЩукаРиба» вийшов онлайн
Cineast
2024-11-16T00:03:49Z
На Tallinn Black Nights Film Festival відбудеться світова прем’єра фільму “Мишоловка”, знятого українським військовим Сергієм Касторних
Cineast
2024-11-15T23:57:45Z
В Анкарі відбудеться фестиваль українського кіно
Ukraine Art News
2024-11-15T17:37:01Z
Зеленський призначив гранти молодим кінематографістам для створення фільмів
Ukraine Art News
2024-11-15T17:33:42Z
Оголосили імʼя ведучого церемонії "Оскар-2025"
Ukraine Art News
2024-11-15T17:21:54Z
Фільмографія “королеви комедій” Дженніфер Еністон: ТОП 10 фільмів, які має побачити кожен
MC Today
2024-11-15T16:43:51Z
Одразу на кількох кінофестивалях у Великій Британії покажуть українські фільми
Ukraine Art News
2024-11-15T16:16:14Z
Спис на гербі
Ukraine Art News
2024-11-16T12:00:43Z
Урич зі Львівщини опинився в переліку "Найкращих туристичних сіл" за версією турорганізації ООН
Ukraine Art News
2024-11-15T12:15:52Z
У Британії запускають поїзд із двокімнатними купе, спа і світським салоном
Хмарочос
2024-11-15T10:46:03Z
Мінкульт виступив проти планів КМДА збудувати підземний паркінг на Старокиївській горі
Ukraine Art News
2024-11-14T13:49:26Z
В осередку старинного Львова. Наше місто перед 700 роками
Photo Lviv
2024-11-14T06:12:28Z
Напівпрозорий скляний фасад і гра світла: приватний будинок у Хіросімі
Хмарочос
2024-11-13T07:07:07Z
Залізничні вокзали Галичини часів Австро-Угорщини
Photo Lviv
2024-11-13T06:18:32Z
Маршрути пам’яті й більше подорожей Україною. Як змінилася туристична галузь під час війни. Інтерв’ю з Мар’яною Олеськів
MC Today
2024-11-12T13:32:56Z
Нестача даних, персоналу і не тільки: очільниця ДАРТ розповіла про виклики туристичної сфери
MC Today
2024-11-12T13:32:54Z
Орнаменти й мережива: вікна, якими дивляться на світ хати Онуфріївської громади
Ukraine Art News
2024-11-17T09:00:43Z
Львів’ян кличуть здати кров для ЗСУ
Photo Lviv
2024-11-17T06:00:33Z
Дитяче Євробачення-2024: Грузія перемогла, Україна посіла 3 місце
Ukraine Art News
2024-11-17T05:30:57Z
Репер Шон Diddy Комбз намагався з в'язниці зв'язатися з потенційними свідками, аби вплинути на судовий процес
Ukraine Art News
2024-11-16T20:00:41Z
Сьогодні фінал Дитячого Євробачення - 2024: де дивитися і як голосувати за Україну
Ukraine Art News
2024-11-16T17:15:44Z
Міністерство культури витратило 24 мільйони гривень на книги «для зміцнення національної єдності»
Хмарочос
2024-11-16T07:31:26Z
Через єВідновлення ми отримали $100 тисяч на купівлю нового житла замість зруйнованого
Хмарочос
2024-11-16T07:25:07Z
Отець Василь Кушнір. Перший президент Комітету українців Канади
Photo Lviv
2024-11-16T06:12:27Z
Стівен Кінг оголосив, що йде з соцмережі X
Ukraine Art News
2024-11-15T15:31:08Z
«Українці створюють технології, яких раніше не існувало»: головні тези з виступу Олександр Борнякова на Web Summit 2024
MC Today
2024-11-15T15:03:58Z
Як застарілі системи можуть стримувати український бізнес: власний досвід
MC Today
2024-11-15T13:55:07Z
На Вінничині запустили газотурбінну установку в рекордні строки
Хмарочос
2024-11-15T11:39:56Z
Чорна п’ятниця 2024: найпривабливіші пропозиції українських брендів і прогнози від Admitad Україна
MC Today
2024-11-15T07:31:20Z
Чому мережа «Кібернетики» не «злетіла» в Одесі: співзасновники про досвід у великих містах
MC Today
2024-11-15T07:13:08Z
Uklon запустив верифікацію нових водіїв через Дію, щоб зекономити дві хвилини
Хмарочос
2024-11-14T16:28:31Z
Спрацьовує wow-ефект: співзасновники «Кібернетиків» розповіли про масштабування в регіонах
MC Today
2024-11-14T11:49:07Z
Біткойн різко зріс: як платформа хмарного майнінгу BCH Miner допоможе заробляти $5 тис. на день
MC Today
2024-11-14T11:11:51Z
Королівський пляцок-пиріг: смачно через віки
Ukraine Art News
2024-11-15T09:30:48Z
Секрети приготування смачного бургера в домашніх умовах
Photo Lviv
2024-10-24T04:57:29Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z
Готуємо рататуй: елементарний рецепт
Elle
2024-08-29T13:21:51Z
Рецепт легендарного сливового пирога з New York Times
Elle
2024-08-27T10:55:13Z