MY.UAСтатті
Як варити каву в турці, френч-пресі, філіжанці та інші способи
Як варити каву в турці, френч-пресі, філіжанці та інші способи

Як варити каву в турці, френч-пресі, філіжанці та інші способи

Кава

Цього недільного кавового ранку, разом з  незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися рецептами, правилами та рекомендаціями для приготування доброї кави.

Основні правила як заварити каву

  • Не можна доводити каву до кипіння, тобто досвідчені кавомани не нагрівають до 100 °C (максимально до +98). Адже після закипання вбивається смак кави та змінюється аромат. Варто відстежити момент, коли на поверхні розпочне утворюватися пінка, а бульбашки будуть з’являться по краях турки. Все готово – терміново знімайте з вогню.
  • Потрібен постійний контроль під час приготування, щоб як вказувалось вище кава не закипіла, так і потрібна пильна увага під час інших моментів, про які опишемо нижче.
  • Не змішуйте дорогу каву з дешевою, навіть якщо хочете заощадити. Все одно це не буде смак і аромат високоякісних зерен.

    Кава

Додаткові рекомендації

  • Вершки або молоко додаються тільки після готовності напою.
  • Цукор можна покласти в будь-який момент. Хоча є певні рецептури в яких вказується в який момент його додавати.
  • Для того, щоб напій був без домішок гущі та чистим, то варто процідити рідину крізь сито.
  • Якщо хочете отримати каву без піни, то як тільки зняли з вогню, вливайте 2-3 краплі холодної води.
  • Після перемелювання вона швидко видихається, тому рекомендується відразу приготувати смачний і бадьорий напій.
  • Можна також додати трошки какао або кориці, вони додадуть нового смаку напою. Спеції можна покласти, як під час приготування в турці, так і при заварені в чашці.
Кава в турці на пісочку
  • Спеції частіше за все кладуться, до того, як налити воду. Але залежить від інгредієнту та від рецептури. В статті також буде вказано, з чим можна спробувати зварити каву.
  • Варто спробувати в турку, після того як кладете мелену каву, додати також на кінчику ножа кухонну сіль (зверніть увагу, що йодована не підійде). Цей компонент повніше розкриє аромат і смак. У готовому напої смак солі відчувається не буде.
  • Для посилення аромату також рекомендують на початку приготування мелену каву прогріти в турці і лише потім заливати воду. Потрібно бути уважним, щоб порошок не обвуглився. Надто тонкий помел краще не прожарювати.
  • Перед тим, як пити кавовий напій, зварений дома в турці, обов’язково потрібно зробити ковток води кімнатної температури. Після цього рецептори очистяться і можна буде повніше насолодитися смаком.
  • При покупці зерен звертайте увагу на упаковку. На ній має бути дегазаційний клапан, який призначений для випуску вуглекислого газу і не впусканню кисню. В кавових зернах після обсмажування виділяється вуглекислий газ, тому клапан виконує важливу функцію. А кисень, до речі, окисляє зерна і знищує аромат.

    Кава з часником і медом (Туреччина)

Є велика кількість способів як варити каву в турці. Розглянемо детальніше найпопулярніші:

1 Рецепт (по східному)

Прожарюємо джезву (так ще називають турку) на вогні. У неї засипаємо мелений порошок, розраховуючи 1-2 ч. л. на одну чашечку. Відразу ж на свій смак засипаємо цукор.

Після легкого прогрівання попередніх інгредієнтів вливаємо холодну воду. Не варто забувати, що якість води дуже впливає на смак готового напою. Тому краще використовувати очищену воду.

Потім ставимо джезву на плиту на маленький вогонь. Якщо ви спішите і не маєте часу довго чекати, то можна поставити і на великий вогонь, але не допустіть, щоб напій скипів. Після цього дайте турці хвилину постояти, щоб осіла гуща і розливайте напій по чашках.

Кава в турці

2 рецепт для турки

Щоб приготувати каву в турці з пінкою потрібно спочатку підігріти трохи турку, а потім насипати каву дрібного помелу і також трохи підігріти на середньому вогні. Насипати цукор, ще трошки прогріти. Аромат буде чудовий після такого прийому, головне не переборщити з обсмажуванням! Далі вливаємо сиру холодну воду. Ставимо на малий вогонь і доводимо до кипіння (але не кип’ятимо). Коли утворюється світло-жовта пінка зняти турку з вогню, це чудово виходить, якщо горлечко звужене. Якщо пінка не з’явилася, поставити ще раз на вогонь, але не кип’ятити. Каву після заварювання не перемішувати. Розливати по чашках обережно, щоб не піднявся осад, та смакуємо з сиром, цукерками чи іншими делікатесами.

3 рецепт

Додаємо відразу 1 ч. л. кави з гіркою (6 г), 150 мл води, цукор за смаком. Ставимо на повільний вогонь. Обережно помішуйте поки не розчиниться цукор і не підніметься пінка. Коли кава піде вгору зніміть джезву з вогню і розлийте трохи пінки по чашках. Можете скористатися чайною ложкою. Поверніть турку на вогонь і дайте кави піднятися ще раз, але не доводьте до кипіння. Зніміть і розлийте по чашках. Каву не перемішуйте, інакше підніметься осад. Чудовий напій для сніданку, наприклад, тостами та паштетом, чи голландським сиром.

Кава по-арабськи

4 рецепт (арабський)

Налити півпорції холодної води в турку, а також додати цукор за смаком. Ставимо на вогонь, а коли вода закипить і розчиниться цукор, то знімаємо. Висипаємо каву тонкого помелу, перемішуємо і знову ставимо на вогонь. Після другого закипання (але не кипіння), знімаємо та доливаємо воду, що залишилася. Перемішуємо і знову повертаємо на вогонь. Регулюємо нагрів так, щоб кава піднімалася кілька разів, але не кипіла. Дати настоятися 1-2 хвилини і розлити по чашках. Крепкий напій можна готовити без цукру та смакувати з цукерками чи шоколадною пастою.

5 рецепт

Наливаємо в джезву воду, доводимо до кипіння і після цього засипаємо каву та цукор. В такому порядку цукор уповільнює процес кипіння. Гарно поєднується з пармезаном, гаудою та сиром чеддер.

6 рецепт Мехмета Ефенді (Mehmet Efendi)

Наливаємо 100 мл холодної води в джезву. Якість води впливає на смак звареного напою. Додаємо дві чайні ложки кави (10г) і цукор за бажанням. В процесі варіння на малому вогні помішуємо ложкою. Після того, як пінка підніметься вдруге, перелийте половину кави в чашку. Ту частину, що залишилася в джезві, варимо ще півхвилини, а потім додаємо разом з гущею в кавову чашку. Чекаємо півхвилини, поки кавова гуща осяде на дно.

Кава

7 рецепт (по-турецьки)

У турку насипаємо 1 ч. л. кави (7г) дуже дрібного помолу, цукор за бажанням і заливаємо холодну воду (90 мл). Ставимо на дуже повільний вогонь. Знімаємо з вогню одразу, як пінка підніметься до верху. Повторюємо цю процедуру кілька разів. В результаті буде кава сильна та неповторна з щільною піною. Смакуйте його з турецькою пахлавою, сиром і шоколадними пастами.

8 Експрессо в турці

На кожні 100 мл води беремо 10 г кави. Зазвичай одинарний експессо містить 30 мл. Додаємо також сіль на кінчику ножа та сахар за бажанням. Найкраще для цього міцного напою змолоти зерна безпосередньо перед приготуванням, щоб аромат і смакова гамма максимально збереглися. Помел повинен бути “в пил”, щоб пінка потім не “скрипіла” на зубах. У турку насипаємо всі сухі інгредієнти та ретельно перемішуємо. Далі суміш потрібно розігріти без додавання води, для чого джезва тримається над вогнем. Турку бажано тримати на кілька сантиметрів над вогнем і регулярно помішувати, щоб суха суміш не пригоріла.

Кава в турці

Коли сухі інгредієнти повністю прогріються, то наливаємо теплу, попередньо підігріту, воду. Рідина повинна мати температуру 30-40 градусів. Після цього починається безпосередній процес заварювання кави еспресо. Коли на поверхні кави з’являться бульбашки і пінка почне підніматися, турку відразу потрібно буде прибрати з вогню і ретельно перемішати напій. Коли гуща опуститься, джезву потрібно буде знову поставити на плиту і чекати появи і підняття пінки. Після цього турку потрібно зняти з вогню і дати кави настоятися 5-7 хвилин. Дуже міцний напій гарно смакуватиме з незвичним сиром Брюнос, який має карамельний смак, або ж козячим і овечим сиром.

9 ще один варіант еспресо в турці

Додаємо в турку спочатку мелену каву (3 ч. л. – 18 г). Наступним етапом вливаємо воду (3 ст. л. – 60 мл). Ретельно перемішуємо вміст турки. Варимо підбадьорливий напій на максимальному вогні. Температура рідини не повинна перевищити 90 С. Уважно стежимо і чекаємо моменту, коли в турці злегка підніметься пінка. Після знімаємо посуд з плити і проціджуємо рідину.

10 американо в турці

Поєднавши міцне експресо (50 мл) з попереднього рецепту з водою (120 мл), ми отримаємо Американо.

Наталка СТУДНЯ

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
"Без воды, сахара, консервантов". Семьи ветеранов наладили производство натуральных соков
Лига
2025-10-28T05:00:32Z
Свитер и угги: выбираем модные сочетания для холодов
Gloss
2025-10-27T13:12:32Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Aston Martin представил роскошную детскую коляску стоимостью $3000
Gloss
2025-09-22T17:12:39Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z