MY.UAСтатті
Чому варто завітати до київського ресторану БАВОВНА
Чому варто завітати до київського ресторану БАВОВНА

Чому варто завітати до київського ресторану БАВОВНА

Коли засновниця та бренд-шеф ресторану «Бавовна» Альона Смірнова говорить про своє дітище, її очі горять наче вогонь — символ самого закладу. У кожному слові відчувається пристрасть до своєї справи, віра у власну команду та впевненість у вибраному шляху. «Я втілила давню мрію, і я щаслива, що реалізувала все так, як бачила і хотіла. В деяких аспектах усе вийшло навіть краще, ніж я уявляла, в інших — ще є над чим працювати. Але я на сто відсотків впевнена, що моя мрія отримати зірки Michelin іще попереду», — зазначає вона.

Засновниця та бренд-шеф ресторану «Бавовна» Альона Смірнова

З чого все починалося
Наміри відкрити власний ресторан з’явилися ще в дитинстві. У вісімнадцять років я стала артдиректоркою мережі «Наша карта», де пропрацювала чотири роки. У двадцять вісім закінчила школу Le Cordon Bleu й після цього протягом шести місяців працювала в ресторані The Fat Duck Гестона Блюменталя, відзначеного трьома зірками Michelin. Але після початку повномасштабної війни гостро відчула, що моє місце в Україні. Відкривати ресторан у такий час здавалося божевіллям, проте в мене була непереборна жага створити щось особливе тут, вдома. Я зрозуміла: якщо не зараз, то коли?

Форель фламбаду з мідіями та капустою

Закордонний досвід
Кожен ресторан, в якому довелось працювати, дав мені неоціненний досвід. Наприклад, заклад Блюменталя: він став першим, хто використав рідкий азот для приготування страв, і якби я не працювала там, то напевно не застосувала б цей метод у «Бавовні». Те ж саме зі сферифікацією, якої я навчилася під час роботи кондитером у найкращому готелі Лондона Raffles London at The OWO під керівництвом шеф-кухаря Мауро Колагреко. А ще ми стали першими, хто привіз в Україну техніку фламбаду. Розуміння різних форматів і вміння їх упроваджувати приходить лише через практичний досвід, і я щаслива, що здобула його.

Назва та концепція ресторану
Назва «Бавовна» пов’язана з використанням вогню як основного елементу приготування страв: ми активно застосовуємо копчення, підсмажування, в’ялення, і не тільки. Концепція ресторану ґрунтується на поєднанні традиційних українських продуктів із сучасними кулінарними техніками. Також ми акцентуємо увагу на сезонності меню, що дозволяє передати гостям унікальні смакові відчуття кожної пори року.

Корінь селери з грибним кремом і ботаргою судака

Команда
У «Бавовні» згуртувалась команда однодумців, які допомагають втілювати мої найсміливіші ідеї. Шеф-кухар Дмитро Кривошап — це не просто суперкреативний професіонал, а людина, яка розуміє мене з півслова, навіть коли я за звичкою називаю інгредієнти чи обладнання англійськими термінами (сміється). А директорка ресторану Вікторія Ткаченко, яка колись першою повірила в мене і дала можливість проявити себе, стала важливою опорою на моєму професійному шляху. Успіх ресторану — це люди, які його створюють. Я ціную, що можу працювати і з новими талантами, які приносять свіжі ідеї, і з тими, кого знаю роками і на кого можу завжди покластися.

Шеф-кухар Дмитро Кривошап та Альона Смірнова

Три головні принципи «Бавовни»
Наш ресторан базується на трьох засадах, які формують основу сучасного fine dining: сезонність, локальність і гармонійність смаків. Сезонність — це повага до природи та її циклів. Продукти, які ми використовуємо, відповідають кожній порі року, що дозволяє не лише забезпечити найкращу якість смаку та користь, а й сприяти екологічній відповідальності. Локальність — це підтримка українських виробників і вживання найсвіжіших продуктів. Ми ретельно добираємо постачальників, а я навіть вирощую деякі інгредієнти для гастровечорів самостійно. У планах — облаштування власної теплиці для максимальної автономії та можливості пропонувати гостям все найкраще. Гармонійність смаків — це страви, які приготовані не за строгими правилами, але завжди виходять смачними та збалансованими. Ми не обмежуємо себе умовностями, а створюємо гармонію на тарілці, з огляду на найкраще поєднання інгредієнтів і смаків.
Кожна деталь у нашій кухні — результат кропіткої роботи, адже ресторан — це не лише місце, де готують їжу, а ціла екосистема, що розвивається в гармонії з природою та культурою.

Фламбована устриця з пастернаком

Важливість деталей
У «Бавовні» увага до деталей є важливою складовою всього процесу. Це стосується не лише страв, а й багатьох аспектів —  наприклад, вибору посуду. Ми його не купуємо бездумно, а замовляємо спеціально під кожну страву. Ми активно співпрацюємо з крафтовими майстернями, і більшість нашого посуду виготовлено вручну з дерева та глини.

Від глобальних рішень до унікальних деталей — робота Альони Смірнової доводить, що ресторан вишуканої кухні — це співзвучність цілісного бачення й нюансів. І хоча засновниця тримає на собі всі процеси управління, це не обтяжує її, а надихає. Тому що мета — не просто відкрити ресторан, а побудувати простір, де кожна страва, кожен штрих, кожен момент перетворюється на історію, яку хочеться розповідати знову і знову.  

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Тренировки со скакалкой
Men's Life
2025-11-05T09:21:46Z
Как бросать кости в кости: Лучшие техники бросания
Cineast
2025-11-03T16:03:39Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Как выбрать фрезер для маникюра и педикюра?
Gloss
2025-09-23T07:18:29Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z