MY.UAСтатті
Чому варто завітати до київського ресторану БАВОВНА
Чому варто завітати до київського ресторану БАВОВНА

Чому варто завітати до київського ресторану БАВОВНА

Коли засновниця та бренд-шеф ресторану «Бавовна» Альона Смірнова говорить про своє дітище, її очі горять наче вогонь — символ самого закладу. У кожному слові відчувається пристрасть до своєї справи, віра у власну команду та впевненість у вибраному шляху. «Я втілила давню мрію, і я щаслива, що реалізувала все так, як бачила і хотіла. В деяких аспектах усе вийшло навіть краще, ніж я уявляла, в інших — ще є над чим працювати. Але я на сто відсотків впевнена, що моя мрія отримати зірки Michelin іще попереду», — зазначає вона.

Засновниця та бренд-шеф ресторану «Бавовна» Альона Смірнова

З чого все починалося
Наміри відкрити власний ресторан з’явилися ще в дитинстві. У вісімнадцять років я стала артдиректоркою мережі «Наша карта», де пропрацювала чотири роки. У двадцять вісім закінчила школу Le Cordon Bleu й після цього протягом шести місяців працювала в ресторані The Fat Duck Гестона Блюменталя, відзначеного трьома зірками Michelin. Але після початку повномасштабної війни гостро відчула, що моє місце в Україні. Відкривати ресторан у такий час здавалося божевіллям, проте в мене була непереборна жага створити щось особливе тут, вдома. Я зрозуміла: якщо не зараз, то коли?

Форель фламбаду з мідіями та капустою

Закордонний досвід
Кожен ресторан, в якому довелось працювати, дав мені неоціненний досвід. Наприклад, заклад Блюменталя: він став першим, хто використав рідкий азот для приготування страв, і якби я не працювала там, то напевно не застосувала б цей метод у «Бавовні». Те ж саме зі сферифікацією, якої я навчилася під час роботи кондитером у найкращому готелі Лондона Raffles London at The OWO під керівництвом шеф-кухаря Мауро Колагреко. А ще ми стали першими, хто привіз в Україну техніку фламбаду. Розуміння різних форматів і вміння їх упроваджувати приходить лише через практичний досвід, і я щаслива, що здобула його.

Назва та концепція ресторану
Назва «Бавовна» пов’язана з використанням вогню як основного елементу приготування страв: ми активно застосовуємо копчення, підсмажування, в’ялення, і не тільки. Концепція ресторану ґрунтується на поєднанні традиційних українських продуктів із сучасними кулінарними техніками. Також ми акцентуємо увагу на сезонності меню, що дозволяє передати гостям унікальні смакові відчуття кожної пори року.

Корінь селери з грибним кремом і ботаргою судака

Команда
У «Бавовні» згуртувалась команда однодумців, які допомагають втілювати мої найсміливіші ідеї. Шеф-кухар Дмитро Кривошап — це не просто суперкреативний професіонал, а людина, яка розуміє мене з півслова, навіть коли я за звичкою називаю інгредієнти чи обладнання англійськими термінами (сміється). А директорка ресторану Вікторія Ткаченко, яка колись першою повірила в мене і дала можливість проявити себе, стала важливою опорою на моєму професійному шляху. Успіх ресторану — це люди, які його створюють. Я ціную, що можу працювати і з новими талантами, які приносять свіжі ідеї, і з тими, кого знаю роками і на кого можу завжди покластися.

Шеф-кухар Дмитро Кривошап та Альона Смірнова

Три головні принципи «Бавовни»
Наш ресторан базується на трьох засадах, які формують основу сучасного fine dining: сезонність, локальність і гармонійність смаків. Сезонність — це повага до природи та її циклів. Продукти, які ми використовуємо, відповідають кожній порі року, що дозволяє не лише забезпечити найкращу якість смаку та користь, а й сприяти екологічній відповідальності. Локальність — це підтримка українських виробників і вживання найсвіжіших продуктів. Ми ретельно добираємо постачальників, а я навіть вирощую деякі інгредієнти для гастровечорів самостійно. У планах — облаштування власної теплиці для максимальної автономії та можливості пропонувати гостям все найкраще. Гармонійність смаків — це страви, які приготовані не за строгими правилами, але завжди виходять смачними та збалансованими. Ми не обмежуємо себе умовностями, а створюємо гармонію на тарілці, з огляду на найкраще поєднання інгредієнтів і смаків.
Кожна деталь у нашій кухні — результат кропіткої роботи, адже ресторан — це не лише місце, де готують їжу, а ціла екосистема, що розвивається в гармонії з природою та культурою.

Фламбована устриця з пастернаком

Важливість деталей
У «Бавовні» увага до деталей є важливою складовою всього процесу. Це стосується не лише страв, а й багатьох аспектів —  наприклад, вибору посуду. Ми його не купуємо бездумно, а замовляємо спеціально під кожну страву. Ми активно співпрацюємо з крафтовими майстернями, і більшість нашого посуду виготовлено вручну з дерева та глини.

Від глобальних рішень до унікальних деталей — робота Альони Смірнової доводить, що ресторан вишуканої кухні — це співзвучність цілісного бачення й нюансів. І хоча засновниця тримає на собі всі процеси управління, це не обтяжує її, а надихає. Тому що мета — не просто відкрити ресторан, а побудувати простір, де кожна страва, кожен штрих, кожен момент перетворюється на історію, яку хочеться розповідати знову і знову.  

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
"Я - нацист": репер Каньє Вест попросив називати його Єдольфом Їтлером
Ukraine Art News
2025-02-07T18:15:57Z
Блискучі корсети, пісні про бойфрендів та тріумф на «Ґреммі»: що варто знати про Сабріну Карпентер
Elle
2025-02-07T07:15:51Z
Справу проти Таїсії Повалій про колабораціонізм і підтримку агресії РФ передали до суду
Ukraine Art News
2025-02-07T03:45:44Z
У Театрі драматургів поставлять виставу за пʼєсою актора і військового Макса Девізорова
Ukraine Art News
2025-02-06T10:45:52Z
Театр Драматургів готує прем’єру за п'єсою актора і військовослужбовця Макса Девізорова
Ukraine Art News
2025-02-05T19:57:43Z
Воював з 19 років: на Покровському напрямку загинув військовий і поет Максим Ємець
Ukraine Art News
2025-02-05T15:15:49Z
Єжи Лец, або незачесаний сатирик зі Львова
Photo Lviv
2025-02-05T06:12:30Z
Каньє Вест втратив контракт на $20 млн через оголення Бʼянки Цензорі на "Ґреммі-2025"
Ukraine Art News
2025-02-04T16:48:50Z
Doechii — третя жінка в історії «Ґреммі», яка здобула нагороду за найкращий реп-альбом
Elle
2025-02-04T16:33:47Z
Національний відбір на «Євробачення-2025»: онлайн-трансляція
Ukraine Art News
2025-02-08T09:00:44Z
У Львівському Фотомузеї розкажуть про реставрацію пам’яток візуальної історії
Photo Lviv
2025-02-08T06:06:35Z
Український горор «Калинова Сопілка» завершить прем’єрний сезон у Києві
Ukraine Art News
2025-02-08T03:06:47Z
Комісар ЄС після візиту до України: Підтримка культури є важливим фактором безпеки
Ukraine Art News
2025-02-08T01:30:55Z
У Києві відкрилася виставка кераміки трипільської культури до 175-річчя Вікентія Хвойки
Ukraine Art News
2025-02-07T19:03:48Z
Музикант Лесик уперше вийшов на сцену після того, як пережив дві зупинки серця
Ukraine Art News
2025-02-07T17:00:54Z
LITKOVSKA та Nick Knight представили благодійну колаборацію Flowers Know Better
Elle
2025-02-07T12:09:51Z
Українську культуру представили на «Міжнародному вечорі» у столиці Катару
Ukraine Art News
2025-02-07T12:04:10Z
Національний відбір на «Євробачення-2025»: де та коли дивитися трансляцію фіналу
Ukraine Art News
2025-02-07T11:00:52Z
Фільм “Королеви радості” відібрано до конкурсної програми одного з найбільших світових фестивалів документального кіно в Салоніках
Cineast
2025-02-08T05:18:55Z
Допрем‘єрні покази нової стрічки Олега Сенцова «Реал» відкривають серію подій присвячених сім‘ям загиблих військових
Cineast
2025-02-08T05:07:13Z
UNIVERSAL PICTURES ПРЕЗЕНТУЄ ОФІЦІЙНИЙ ТРЕЙЛЕР ЕПІЧНОГО ЕКШНУ «СВІТ ЮРСЬКОГО ПЕРІОДУ: ВІДРОДЖЕННЯ»
Cineast
2025-02-08T04:54:59Z
Найочікуваніша цьогорічна новинка - "Мікі 17"
Ukraine Art News
2025-02-07T23:30:46Z
Фільм норвезького виробництва "Арктичний конвой". Про що розповідає
Ukraine Art News
2025-02-07T22:15:53Z
ТОП-5 видатних фільмів про Голокост
Ukraine Art News
2025-02-07T21:30:47Z
МКСК координуватиме діяльність Держкіно
Ukraine Art News
2025-02-07T16:39:52Z
Приборкання "Леопарда", табір військовополонених і глиняні обереги
Ukraine Art News
2025-02-07T15:15:45Z
Український трейлер аніме «Кіт-привид Анзу»
KinoFilms
2025-02-07T13:03:39Z
Брассері нового покоління: Le Tout-Paris в самому серці Парижа
Elle
2025-02-07T17:30:50Z
Європейці запустили нічний потяг Брюссель–Венеція, який не їде до Венеції
Хмарочос
2025-02-06T11:25:03Z
Євреї, караїми, сарацини і татари
Photo Lviv
2025-02-06T06:12:36Z
У Чехії бобри звели греблі, зекономивши владі мільйони крон
Хмарочос
2025-02-05T16:18:57Z
На Яблуницькому перевалі побудують SPA-курорт в «японсько-скандинавсьому стилі»
Хмарочос
2025-02-05T11:43:03Z
На площі Каталонії в Парижі висадили ліс: фото до і після
Хмарочос
2025-02-05T07:31:07Z
У Польщі оранжерею ХІХ століття перетворюють на дитячий садок
Хмарочос
2025-02-04T08:57:57Z
В японському місті створюють «антитуристичні патрулі». Що вони будуть робити?
Хмарочос
2025-02-03T14:39:56Z
Після нещодавнього обстрілу історичного центру Одеси пошкоджено 19 пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-02-03T09:33:55Z
На Печерській площі прибрали кіоски і збираються робити пішохідну зону
Хмарочос
2025-02-08T09:25:09Z
Величний і величезний костел-пам’ятник в Ковелі не “прожив” і десяти років
Photo Lviv
2025-02-08T06:12:29Z
Підприємців Львівщини запрошують представити свою продукцію у експортному каталозі
Photo Lviv
2025-02-08T06:03:28Z
Безпрограшні ідеї подарунків до Дня святого Валентина
Elle
2025-02-07T22:42:42Z
Президента КНУКіМ Михайла Поплавського звинуватили в домаганнях
Ukraine Art News
2025-02-07T19:39:47Z
У Києві за участі Забужко покажуть виставу "Калинова сопілка" за повістю письменниці
Ukraine Art News
2025-02-07T16:15:43Z
Стильні ювелірні прикраси до Дня святого Валентина 2025
Elle
2025-02-07T14:51:58Z
У вересні в Україні відкриється майже 140 підземних шкіл
Хмарочос
2025-02-07T12:58:06Z
Нова станція паризького метро, яка буквально «купається» в денному світлі
Хмарочос
2025-02-07T12:12:59Z
У Росії випустили настільну гру за мотивами захоплення територій України
Gloss
2025-02-06T15:51:52Z
Штучному інтелекту в Дії можна буде поскаржитися на держслужбовців
Хмарочос
2025-02-06T10:46:03Z
Передові функції та стильний дизайн: 5 ключових переваг iPhone 16 Pro Max
Хмарочос
2025-02-03T08:12:59Z
Чому сучасний бізнес не може ігнорувати інтернет
Gloss
2025-01-31T08:54:51Z
Рецепт ідеального узвару: корисний для імунітету напій, без якого неможливо уявити різдвяну вечерю
Elle
2024-12-24T10:45:44Z
Різдвяне меню: штолен, який виходить у всіх
Elle
2024-12-20T20:24:35Z
Королівський пляцок-пиріг: смачно через віки
Ukraine Art News
2024-11-15T09:30:48Z
Секрети приготування смачного бургера в домашніх умовах
Photo Lviv
2024-10-24T04:57:29Z
Дуже смачна лазанья з козячим сиром
Elle
2024-09-23T13:39:47Z
Сезонний десерт: хрустка та ароматна сливова галета
Elle
2024-09-19T07:32:19Z
Ідеальний соус до будь-яких страв: чатні з помідорів
Elle
2024-09-17T16:04:06Z
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Elle
2024-09-13T11:13:30Z
Фетучіні зі шпинатом і сиром горгондзола
Elle
2024-08-30T13:09:44Z