/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F6c5a24844e38f2b5619e294567b6d7f0.jpg)
2024 рік для ресторанного бізнесу: знизилася відвідуваність, зросли ціни
У 2024 році головною проблемою ресторанного бізнесу в України залишився гострий дефіцит кадрів, йдеться у дослідженні Poster.
Виручка закладів зросла на 10% у порівнянні з попереднім роком.
Середній чек збільшився на 17% внаслідок зростання цін.
При цьому відвідуваність впала на 3%. Серед причин — економічна невизначеність та посилення мобілізації. При цьому перше півріччя було успішнішим, ніж друге. Найгіршу річну динаміку показало Дніпро, де відвідуваність упала на 5%. Зросла кількість гостей у закладах Харкова, Львова та Одеси.
Найбільше просіла відвідуваність у піцерій, фастфуду та ресторанів — на 7-8%. Позитивну динаміку показали суші. Також у закладів, що спеціалізуються на суші, найбільше зросла виручка — на 16%, а середній чек збільшився з 557 гривень до 613 гривень.
Середній чек ресторанів зріс із 518 гривень до 610 гривень. Середній чек кафе збільшився з 239 гривень до 276 гривень.
54% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2024 році є нижчі за очікувані. Майже половина рестораторів (47%) стикнулися зі зниженням рентабельності. 21% опитаних взагалі не отримували прибуток у 2024 році.
Більшість витрачали на зарплатню команді 20-30% від виручки.
Найскладніше — наймати та утримувати команди та працювати під час відключень світла. Підприємців непокоїла мобілізація персоналу та власна мотивація працювати.
Опитані ресторатори характеризують 2024 рік так: «гра в Кальмара», «обійняти і плакати», «летіли і горіли, як комети». «В цьому році по-особливому вибагливий, неврівноважений, нервовий та нетерплячий гість», — додав один з опитаних.
Дані ґрунтуються на анонімному анкетному опитуванні рестораторів зі всієї України. Опитування проведене в ресторанному медіа «Реве та стогне ресторатор» у грудні 2024 року. Форми заповнили близько 300 респондентів.
- #Економіка
- #заклад
- #Ресторан
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті