MY.UAСтатті
Як інтегрувати вінтажний посуд у сучасний стіл
Як інтегрувати вінтажний посуд у сучасний стіл

Як інтегрувати вінтажний посуд у сучасний стіл

Мода на гарний посуд, витончений кришталь та якісні столові прибори була у всі часи. Декому з нас пощастило, і ці скарби дісталися у спадок, але якщо ні — сьогодні придбати вінтажний посуд практично з усього світу не є проблемою. Проте поєднати його на власному столі та зробити це вишукано й гармонійно — не така вже й проста задача. Саме тому поділитися секретами сервірування з використанням вінтажного посуду ми запросили декораторку інтер’єрів та стилістку посудних гардеробів, засновницю школи сервірування SvSabri decoration Світлану Сабрі.

Світлана не лише обожнює красивий вінтажний і сучасний посуд і текстиль, але й професійно на цьому знається. Свого часу в Україні вона відкрила понад 50 магазинів декору, вивчала традиції сервірування у Франції від початку 2000-х, а віднедавна перебралася до Парижу, де відкрила власний бутік та школу.

«Сьогодні мені часто ставлять запитання про те, як гарно сервірувати стіл, коли у вас вдома відсутній повний набір посуду з безліччю предметів на 6 або 12 персон, — каже Світлана, — Як декоратор інтер’єрів та майстер сервірувань я не люблю слово «сервіз». У наші дні сервізи, посуд, скло та прибори однієї колекції актуально використовувати лише під час офіційних заходів та протокольних сервірувань. Наприклад, під час офіційних прийомів у Єлисейському палаці використовуються бокали виключно однієї колекції. Вдома в тренді — комбінувати предмети різних колекцій, або навіть країн та епох. Таке поєднання робить стіл більш домашнім та затишним. Сьогодні жоден стильний стіл неможливо уявити без вінтажного посуду».

Отже, які предмети сервірування столу мають бути вдома обов’язково?

Базу складають миски для головної страви та для перших страв, миски закусочні та підстановочні, миски сервірувальні, супниця та інші. Таким чином, якщо ви вирішили збирати або купили відразу усі блюда однієї колекції, то ви самі себе обмежили у варіативності сервірування.

«Саме тому я не раджу купувати або збирати один набір, а навпаки — вчитися комбінувати нові предмети сервірування та вінтаж, різні кольори та фактури, — продовжує експертка, — Найбільше я люблю сервірування у стилі брокант — це поєднання різних колекцій та речей з різних епох. Всі вони виглядають на столі гармонійно, поєднуючись у єдиний столовий малюнок. Таке сервірування пропагую вже понад 20 років, відтоді коли поїхала до Французького містечка Ліон та познайомилась з цим стилем в одному з місцевих ресторанів. Тоді я навіть не розуміла значення слова «брокант», але він мене надзвичайно вразив.

Як пізніше з’ясувалося, брокант — це поєднання в єдиному ансамблі різних сучасних предметів та знахідок з вінтажних базарів. Окрім того, це можливість використовувати речі, котрі нам дісталися від мами або бабусі. Сьогодні, на щастя, майже у кожній сучасній родині є цінні та цікаві речі, котрі передаються у спадок, і їх варто використовувати. Згодом я почала вивчати цей стиль, щоб зрозуміти — за рахунок чого досягається правильний ефект та як не перетворити сервірування у вінегрет».

Світлана зізнається, що найчастіше використовує вінтажні столові прибори, вази, бокали, в яких використаний ще 24% оксид свинцю (сьогодні у кришталі значно менший вміст оксиду свинцю через доволі токсичне виробництво). Посуд та текстиль радить використовувати новий.

Правила сервірування в стилі брокант

Перше. Під час сервірування столу в стилі брокант у вас можуть бути різні тарілки, бокали та прибори, але важливо знайти 2-3 елементи, котрі поєднають стіл та зроблять його гармонійним. Такими об’єднувальними елементами може бути скатертина, що стане своєрідним полотном, на котрому ви зможете творити. Також поєднати композицію зможуть серветки одного кольору чи однакові підстановочні тарілки. Якщо у вас різні підстановочні і закусочні тарілки, а також бокали, тоді гармонізуйте сервірування однаковими столовими приборами.

Друге. Додайте до вашого столу у стилі брокант особливі предмети — такі як вінтажні порт-куто, підсвічники, підноси та маслянки. Порт-куто (porte-couteau) — спеціальна підставка для ножів та виделок, що використовувалася у XVII-XIX століттях. Тоді прийняті були пишні трапези аристократів з великою кількістю страв — інколи налічувалося понад 10 змін страв, але ножі і виделки не змінювалися. Тому потрібно було зберігати їх на столі на спеціальних підставках. Я особисто маю величезну колекцію цих предметів і переконана, що вони завжди додають неабияку родзинку в сервірування столу.

Третє. Чи можна поєднувати фаянсовий та порцеляновий посуд? Інколи фаянс складно відрізнити від порцеляни навіть професіоналам. У протокольних офіційних сервіруваннях це недопустимо, але вдома ви можете легко експериментувати, це лише додасть шарму вашому столу.

Четверте. Використовуйте квіти та вази для особливого настрою й кольорової гармонії столу. За допомогою відтінків квітів ви можете об’єднати ваш стіл, підібравши їх під колір бокалів, скатертини або серветок. По центру столу прийнято використовувати невеликі вази — до 20 см висотою, що мають назву пік-флер або роуз-болл. Це спеціальні предмети декору з отворами або сіточками для квітів, а таку невелику висоту вони мають для того, щоб не перекривати обличчя гостей, котрі сидять навпроти.

П’яте. Пам’ятайте, що вінтаж часто має цінність ще й тому, що такі речі більше не випускаються. Я, наприклад, дуже люблю колекції кераміки з руанськими мотивами (це пізніший готичний стиль XVI-XVIII сторіч, що походить з містечка Руан в Нормандії та характеризується безліччю дрібних деталей та ускладненою формою). Посріблені колекції столових приборів відомих брендів дуже часто вже також не випускаються, хоча вони прекрасні як за естетичним стилем, так і за якістю виготовлення. На що раджу звернути особливу увагу: кришталь — Saint-Louis, Baccarat або Nachtmann, столові прибори — Christofle або ERCUIS.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Надувная Ким Кардашьян появилась в центре Нью-Йорка на Таймс-сквер
Gloss
2025-03-05T16:12:56Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
OpenAI представит на Каннском фестивале полнометражный фильм, созданный ИИ
Gloss
2025-09-08T16:24:53Z
Вышел трейлер второй половины второго сезона «Уэнздей»: дата релиза
Gloss
2025-08-15T16:12:40Z
Украинский трейлер комедии «Сплитсвиль. Развод по-взрослому» с Дакотой Джонсон
KinoFilms
2025-08-14T08:15:24Z
Украинский трейлер загадочного хоррора «Шелби Оукс»
KinoFilms
2025-08-14T07:45:25Z
IDLES записали четыре трека для нового фильма Даррена Аронофски «Поймать с поличным»
KinoFilms
2025-08-12T11:57:25Z
Украинский трейлер спортивного хоррора «Легенда» с Марлоном Уайансом
KinoFilms
2025-08-12T10:21:26Z
Украинский трейлер фильма «Свадьба моей мамы» со Скарлетт Йоханссон
KinoFilms
2025-08-11T20:27:23Z
Финальный украинский трейлер хоррора «Одно целое» с Дэйвом Франко и Элисон Бри
KinoFilms
2025-08-11T20:12:24Z
Новый фильм Антона Птушкина «Антарктида» выйдет в кинотеатрах
KinoFilms
2025-08-09T08:54:22Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Атака России дронами по Польше вызвала волну мемов в соцсетях
Gloss
2025-09-10T14:31:02Z
Как выбрать мужские кольца для повседневного стиля
Gloss
2025-09-10T06:51:38Z
How Ruoyun Dai's journey from architecture to digital design is changing contemporary gallery experiences
Elle
2025-09-12T12:18:54Z
OpenAI представила GPT-5: что нового у самой продвинутой модели ИИ
Gloss
2025-08-11T16:57:34Z
Топ-5 игр Endorphina
Cineast
2025-08-05T21:18:43Z
Типы рулетки
Cineast
2025-08-05T21:15:52Z
ИИ как репетитор: OpenAI представила новую функцию ChatGPT — режим обучения
Gloss
2025-07-31T14:27:51Z
Искусственный интеллект Grok от Илона Маска разоблачает российскую пропаганду: россияне в бешенстве
Gloss
2025-07-09T13:07:03Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z