MY.UAСтатті
Як інтегрувати вінтажний посуд у сучасний стіл
Як інтегрувати вінтажний посуд у сучасний стіл

Як інтегрувати вінтажний посуд у сучасний стіл

Мода на гарний посуд, витончений кришталь та якісні столові прибори була у всі часи. Декому з нас пощастило, і ці скарби дісталися у спадок, але якщо ні — сьогодні придбати вінтажний посуд практично з усього світу не є проблемою. Проте поєднати його на власному столі та зробити це вишукано й гармонійно — не така вже й проста задача. Саме тому поділитися секретами сервірування з використанням вінтажного посуду ми запросили декораторку інтер’єрів та стилістку посудних гардеробів, засновницю школи сервірування SvSabri decoration Світлану Сабрі.

Світлана не лише обожнює красивий вінтажний і сучасний посуд і текстиль, але й професійно на цьому знається. Свого часу в Україні вона відкрила понад 50 магазинів декору, вивчала традиції сервірування у Франції від початку 2000-х, а віднедавна перебралася до Парижу, де відкрила власний бутік та школу.

«Сьогодні мені часто ставлять запитання про те, як гарно сервірувати стіл, коли у вас вдома відсутній повний набір посуду з безліччю предметів на 6 або 12 персон, — каже Світлана, — Як декоратор інтер’єрів та майстер сервірувань я не люблю слово «сервіз». У наші дні сервізи, посуд, скло та прибори однієї колекції актуально використовувати лише під час офіційних заходів та протокольних сервірувань. Наприклад, під час офіційних прийомів у Єлисейському палаці використовуються бокали виключно однієї колекції. Вдома в тренді — комбінувати предмети різних колекцій, або навіть країн та епох. Таке поєднання робить стіл більш домашнім та затишним. Сьогодні жоден стильний стіл неможливо уявити без вінтажного посуду».

Отже, які предмети сервірування столу мають бути вдома обов’язково?

Базу складають миски для головної страви та для перших страв, миски закусочні та підстановочні, миски сервірувальні, супниця та інші. Таким чином, якщо ви вирішили збирати або купили відразу усі блюда однієї колекції, то ви самі себе обмежили у варіативності сервірування.

«Саме тому я не раджу купувати або збирати один набір, а навпаки — вчитися комбінувати нові предмети сервірування та вінтаж, різні кольори та фактури, — продовжує експертка, — Найбільше я люблю сервірування у стилі брокант — це поєднання різних колекцій та речей з різних епох. Всі вони виглядають на столі гармонійно, поєднуючись у єдиний столовий малюнок. Таке сервірування пропагую вже понад 20 років, відтоді коли поїхала до Французького містечка Ліон та познайомилась з цим стилем в одному з місцевих ресторанів. Тоді я навіть не розуміла значення слова «брокант», але він мене надзвичайно вразив.

Як пізніше з’ясувалося, брокант — це поєднання в єдиному ансамблі різних сучасних предметів та знахідок з вінтажних базарів. Окрім того, це можливість використовувати речі, котрі нам дісталися від мами або бабусі. Сьогодні, на щастя, майже у кожній сучасній родині є цінні та цікаві речі, котрі передаються у спадок, і їх варто використовувати. Згодом я почала вивчати цей стиль, щоб зрозуміти — за рахунок чого досягається правильний ефект та як не перетворити сервірування у вінегрет».

Світлана зізнається, що найчастіше використовує вінтажні столові прибори, вази, бокали, в яких використаний ще 24% оксид свинцю (сьогодні у кришталі значно менший вміст оксиду свинцю через доволі токсичне виробництво). Посуд та текстиль радить використовувати новий.

Правила сервірування в стилі брокант

Перше. Під час сервірування столу в стилі брокант у вас можуть бути різні тарілки, бокали та прибори, але важливо знайти 2-3 елементи, котрі поєднають стіл та зроблять його гармонійним. Такими об’єднувальними елементами може бути скатертина, що стане своєрідним полотном, на котрому ви зможете творити. Також поєднати композицію зможуть серветки одного кольору чи однакові підстановочні тарілки. Якщо у вас різні підстановочні і закусочні тарілки, а також бокали, тоді гармонізуйте сервірування однаковими столовими приборами.

Друге. Додайте до вашого столу у стилі брокант особливі предмети — такі як вінтажні порт-куто, підсвічники, підноси та маслянки. Порт-куто (porte-couteau) — спеціальна підставка для ножів та виделок, що використовувалася у XVII-XIX століттях. Тоді прийняті були пишні трапези аристократів з великою кількістю страв — інколи налічувалося понад 10 змін страв, але ножі і виделки не змінювалися. Тому потрібно було зберігати їх на столі на спеціальних підставках. Я особисто маю величезну колекцію цих предметів і переконана, що вони завжди додають неабияку родзинку в сервірування столу.

Третє. Чи можна поєднувати фаянсовий та порцеляновий посуд? Інколи фаянс складно відрізнити від порцеляни навіть професіоналам. У протокольних офіційних сервіруваннях це недопустимо, але вдома ви можете легко експериментувати, це лише додасть шарму вашому столу.

Четверте. Використовуйте квіти та вази для особливого настрою й кольорової гармонії столу. За допомогою відтінків квітів ви можете об’єднати ваш стіл, підібравши їх під колір бокалів, скатертини або серветок. По центру столу прийнято використовувати невеликі вази — до 20 см висотою, що мають назву пік-флер або роуз-болл. Це спеціальні предмети декору з отворами або сіточками для квітів, а таку невелику висоту вони мають для того, щоб не перекривати обличчя гостей, котрі сидять навпроти.

П’яте. Пам’ятайте, що вінтаж часто має цінність ще й тому, що такі речі більше не випускаються. Я, наприклад, дуже люблю колекції кераміки з руанськими мотивами (це пізніший готичний стиль XVI-XVIII сторіч, що походить з містечка Руан в Нормандії та характеризується безліччю дрібних деталей та ускладненою формою). Посріблені колекції столових приборів відомих брендів дуже часто вже також не випускаються, хоча вони прекрасні як за естетичним стилем, так і за якістю виготовлення. На що раджу звернути особливу увагу: кришталь — Saint-Louis, Baccarat або Nachtmann, столові прибори — Christofle або ERCUIS.


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Названы лучшие астрономические фото 2025 года по версии Королевской обсерватории Гринвича
Gloss
2025-07-16T12:28:30Z
Ким Кардашьян и ее 69-летняя мама снялись в рекламе купальников SKIMS x Roberto Cavalli
Gloss
2025-06-30T14:45:43Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
Лучшие сериалы года: триумфаторы премии Эмми-2025
Gloss
2025-09-15T17:27:39Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Медиабаинг в iGaming: Тенденции и прогнозы на 2025 год
Cineast
2025-10-06T11:12:36Z
Зерносушилки KMZ Industries: особенности и преимущества
Cineast
2025-09-26T16:06:42Z
HBO Max выходит на рынок Украины: сколько будет стоить подписка на стриминговый сервис
Gloss
2025-09-23T12:30:35Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z