MY.UAСтатті
Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски
Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски

Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски

Ризикувати, обираючи неперевірені рецепти для випікання паски — дуже легковажно. Ми підготували для вас простий рецепт великодньої паски, яка вдається завжди.

Готуємо паску за класичним рецептом

Інгредієнти для паски:

250 г сухофруктів (родзинки, курага, сушена журавлина, цукати в будь-якій пропорції)

250 г вершкового масла

250 сметани (середньої жирності)

500 г цукру

0,25 л молока

10 жовтків

75 г свіжих дріжджів

1,5 кг борошна

ваніль, мускатний горіх, кардамон, кориця, цедра лимона

2 ст. л. міцного ароматного алкоголю

Готуємо паску: покроковий рецепт

  • Заздалегідь підготуйте сухофрукти, заливши їх на ніч невеликою кількістю рому або іншого ароматного алкоголю. Просійте борошно у велику миску. Невелику частину борошна відкладіть окремо, можливо, воно вам не знадобиться. Відокремте білки від жовтків. Білок буде потрібен лише один, для прикрашання паски.
  • До жовтків додати дрібку солі та відставити на деякий час. Сіль допоможе зробити жовтий колір більш насиченим. Дістаньте з холодильника масло. Воно має бути дуже м`яким. Можна навіть підтопити його в мікрохвильовці.

Для опари

  • Розвести дріжджі в теплому (не гарячому!) молоці, додати столову ложку цукру та борошна, накрити харчовою плівкою або рушником і поставити в тепле місце (можна попередньо прогріти духовку на мінімальній температурі та поставити в неї). Дріжджі мають добре спінитися і забурлити. Якщо з ними нічого не сталося протягом пів години, значить дріжджі неактивні, їх потрібно замінити, повторивши все заново.
  • Жовтки збити до білого з цукром. Додати сметану, цедру лимона, інші прянощі (корицю, кардамон, мускатний горіх, ваніль). Акуратно влити сюди опару. Перемішати. А тепер всипати 2/3 борошна і замісити руками тісто. У самому кінці додати дуже м`яке масло. Якщо потрібно, досипати все борошно. Тісто не має бути надто щільним, а залишатися м`яким і еластичним. Присипати миску борошном, покласти в неї тісто і поставити його в теплому місці підходити. Обов`язково накрити плівкою або вологим рушником.
  • Приблизно через годину-півтори перевірити тісто. Воно має вже добре піднятися. Посипте робочу поверхню борошном, дістаньте тісто і добре його вимісіть. Воно має вийти гладким і блискучим, не прилипати до рук. Додайте сухофрукти та рівномірно розподіліть їх по тісту. Знову присипте миску борошном і відправте в тепле місце підходити.
  • Ще хвилин через 40-1 годину тісто має добре піднятися.
  • Тепер можна розкладати тісто по формочках. Дуже зручно використовувати паперові одноразові, вони не потребують додаткової обробки. Відщипуйте руками шматочок тіста і загинайте його краї всередину до центру, щоб сформувати рівні кульки зі швом внизу. Тісто має займати максимум 1/3 висоти форми.
  • Перед випічкою дайте пасочкам «настоятися» востаннє. Для цього їх знову ж таки потрібно залишити в теплому вологому місці. Можна поставити на плиту (не гарячу!), а поруч із ними каструлю зі щойно закипілою водою, вона віддаватиме пару. Не забудьте накрити форми рушником. І не повинно бути ніяких протягів. Дріжджове тісто їх не любить.
  • Приблизно за 20-30 хвилин кульки тіста всередині форм мають добре підійти, щонайменше у 2 рази. Змащуємо їхню поверхню жовтком або просто добре розмішаним яйцем, це дасть нам красиву рум`яну скоринку.
  • Потім відкриваємо розігріту до 170-180 градусів духовку (режим конвекції), добре збризкуємо її водою з пульверизатора і відправляємо пасочки випікатися. Через 15 хвилин зменшуємо температуру до 160-150 градусів і випікаємо ще 30 хвилин. Перші півгодини не відкривайте духовку, а потім стежте за пасками, можливо, вони будуть готові трохи раніше. Усе залежить від їхнього розміру. Що більша паска, то довше і за меншої температури її потрібно пекти. Якщо ви бачите, що паска швидко і сильно зарум`янилася, можна накрити її зверху вирізаним із пергаменту або фольги кружечком.
  • Перевіряйте готовність довгою дерев`яною шпажкою. Вона має виходити з тіста сухою.
  • Готові паски залишити на 10-15 хвилин віддихатися після випічки. І вийняти з форм, якщо ви використовуєте багаторазові. Для паперових нічого робити не потрібно. Прикрасити паски (після їх повного охолодження) можна білою глазур`ю. Для цього в білок додайте 150-200 г цукрової пудри і виделкою ретельно перемішайте. Полийте зверху пасочки і прикрасьте кольоровою посипкою або цукатами.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Alyona alyona відмовилася виступати на концерті з Парфенюком після звинувачень його в домашньому насильстві
Ukraine Art News
2025-04-17T18:12:40Z
Чому Кейт Бланшетт хоче завершити акторську карʼєру
Elle
2025-04-16T14:40:15Z
Обкладинку платівки Nevermind з підписами всіх учасників Nirvana виставили на аукціон
Ukraine Art News
2025-04-16T12:46:07Z
"Є багато речей, які я хочу зробити": оскарівська лауреатка Кейт Бланшетт заявила, що збирається кинути акторство
Ukraine Art News
2025-04-15T17:04:00Z
Кеті Перрі летить у космос та пообіцяла там заспівати
Ukraine Art News
2025-04-14T14:01:37Z
Кеті Перрі вирушає в космос: що відомо про подорож першого жіночого екіпажу Blue Origin
Elle
2025-04-14T10:42:52Z
Помер нобелівський лауреат з літератури Маріо Варгас Льоса
Ukraine Art News
2025-04-14T09:16:20Z
Святослав Вакарчук презентував нову пісню "Лютий не минає"
Ukraine Art News
2025-04-12T19:15:42Z
Фото дня: донька Анджеліни Джолі відтворила культовий образ матері
Elle
2025-04-11T07:01:09Z
Світлини Львова часів ХІХ – початку ХХ століття
Photo Lviv
2025-04-21T05:12:36Z
Біля столичного кінотеатру "Жовтень" поліція затримала противників ЛГБТ-кінофестивалю Sunny Bunny: чим ті були невдоволені
Ukraine Art News
2025-04-20T20:15:57Z
У Канаді загорівся музей української культури: причина
Ukraine Art News
2025-04-20T20:15:54Z
Великодні мотиви в українських вишиванках
Ukraine Art News
2025-04-19T16:00:47Z
У Києві відкриють виставку відтворених писанок зі зруйнованого маріупольського музею
Ukraine Art News
2025-04-19T11:54:49Z
Забуті традиції Великодня: дивимося новий епізод документального проєкту «Зáпал»
Elle
2025-04-19T11:39:46Z
Кишеньковий годинник пасажира "Титаніка" виставлять на аукціон
Ukraine Art News
2025-04-19T09:46:15Z
Топ подій на Великдень: виставки, концерти, фестивалі, які не можна пропустити
Ukraine Art News
2025-04-19T09:01:17Z
У Бучі облаштують еко-простір для навчання, виготовлений з солом’яних панелей
Хмарочос
2025-04-19T06:01:05Z
Перший погляд: Педро Паскаль у костюмі Діна Джаріна у фільмі «Мандалорець і Ґроґу»
KinoFilms
2025-04-21T05:48:35Z
У Парижі презентують французьке видання роману Марії Матіос
Ukraine Art News
2025-04-19T14:00:42Z
Відкриття у Страсну пʼятницю: організатори фестивалю кіно про ЛГБТ Sunny Bunny відповіли на критику
Ukraine Art News
2025-04-19T06:15:42Z
"Грішники" не переважать "Найцінніший вантаж": що подивитися на вихідні
Ukraine Art News
2025-04-18T17:30:56Z
Зірка "Кріпосної" та "Спіймати Кайдаша" Цимбалюк став новим героєм "Холостяка"
Ukraine Art News
2025-04-18T17:18:47Z
Зеленський увів у дію санкції проти Джигурди, Жигана, Розенбаума, Расторгуєва й інших російських артистів
Ukraine Art News
2025-04-18T16:27:51Z
Офіційний трейлер фільму «Фантастична четвірка: Перші кроки» представляє Срібну серферку
KinoFilms
2025-04-18T12:36:49Z
Український трейлер фільму «Сни з тобою»
KinoFilms
2025-04-18T12:00:37Z
«І просто так»: офіційний трейлер третього сезону популярного серіалу з Сарою Джессікою Паркер
KinoFilms
2025-04-18T11:48:31Z
ТОП-10 найкрутіших кав’ярень Львова для незабутньої подорожі
Photo Lviv
2025-04-20T05:12:32Z
Передавали 9100 книжок з рук у руки: мешканці містечка у США утворили живий ланцюг, щоб допомогти книгарні з переїздом
Ukraine Art News
2025-04-18T11:45:52Z
У Шотландії знесуть житловий комплекс, який порівнюють із Прип’яттю
Хмарочос
2025-04-18T06:15:55Z
ТОП-10 найкрутіших місць Львівщини для незабутньої подорожі
Photo Lviv
2025-04-18T05:12:27Z
У Нідерландах церкву перетворять на басейн
Хмарочос
2025-04-17T14:40:05Z
У Португалії запланували проведення Тижня української культури
Ukraine Art News
2025-04-16T19:51:54Z
Окупанти в Маріуполі планують знести приватні будинки в останній вцілілій історичній частині міста, - Андрющенко
Ukraine Art News
2025-04-16T11:16:00Z
Уперше з 2022-го: виставкою давньої зброї Арсенал у Львові відкрили для відвідувачів
Ukraine Art News
2025-04-15T18:30:49Z
В Макарові почали будувати безбар’єрний амфітеатр вздовж річки — візуалізація
Хмарочос
2025-04-15T15:16:12Z
Як зменшити мімічні зморшки на обличчі за допомогою простих вправ у домашніх умовах
Krasinfo
2025-04-21T07:30:48Z
Бійці бригади “Чорний ліс” відтворили фото воїнів УПА зі святкування Великодня
Photo Lviv
2025-04-21T05:06:33Z
Львів’янка виборола третє місце на престижному конкурсі «Miss Eco International»
Photo Lviv
2025-04-21T05:00:29Z
У світі з'явилися фіктосексуали: хто це такі
Ukraine Art News
2025-04-21T04:45:39Z
Українські та британські школи долучаться до освітньої програми UK-Ukraine School Partnerships
Ukraine Art News
2025-04-20T05:34:01Z
У Львові скасували обливання на площі Ринок 21 квітня
Photo Lviv
2025-04-20T05:06:25Z
У Львові на територію музею “Личаківський цвинтар” пускатимуть лише через центральний вхід
Photo Lviv
2025-04-20T05:03:31Z
«Someone New» від Макса Барських — емоційний маніфест про зраду, прозріння й рух уперед
Elle
2025-04-19T11:21:47Z
На що витрачає кошти «Київзеленбуд» – дослідження
Хмарочос
2025-04-19T06:09:58Z
В Японії за шість годин встановили надруковану на 3D-принтері залізничну станцію
Хмарочос
2025-04-17T06:25:00Z
Відбувся другий в історії жіночий політ у космос: Кеті Перрі та ще 5 дівчат на борту New Shepard
Gloss
2025-04-15T15:48:47Z
Як правильно знімати на iPhone, щоб отримувати гарні фото
Хмарочос
2025-04-15T05:49:28Z
Один день із життя редакції ELLE: як нові технології Samsung допомагають редакторкам встигнути все
Elle
2025-04-09T16:54:55Z
Планування контенту як ключ до успішного блогу
Krasinfo
2025-04-09T16:54:52Z
Харків’янка відтворила рідне місто у грі Sims 4
Хмарочос
2025-04-05T06:39:56Z
Великоднє меню: дуже смачна домашня куряча ковбаска
Elle
2025-04-18T18:10:02Z
Дуже смачна великодня паска з родзинками, в'яленою журавлиною та вишнями за французьким рецептом
Elle
2025-04-18T17:21:41Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Стефано Антоніоллі ділиться рецептом пасти араб’ята
Elle
2025-04-17T16:04:05Z
Найсмачніша вишнева healthy-паска
Elle
2025-04-15T19:45:58Z
Найсмачніша сирна паска за рецептом Тіни Кароль
Elle
2025-04-14T12:37:00Z
Соус песто із соняшниковим насінням: покроковий рецепт
Elle
2025-04-09T16:54:57Z
Пісне меню: готуємо фруктову галету без масла та яєць
Elle
2025-04-09T16:54:55Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Анастасія Степанова ділиться рецептом цвітної капусти в східних спеціях
Elle
2025-04-04T13:49:02Z
6 рецептів весняних смузі для схуднення, детоксу та імунітету
Elle
2025-03-31T12:03:45Z