MY.UAСтатті
Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски
Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски

Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски

Ризикувати, обираючи неперевірені рецепти для випікання паски — дуже легковажно. Ми підготували для вас простий рецепт великодньої паски, яка вдається завжди.

Готуємо паску за класичним рецептом

Інгредієнти для паски:

250 г сухофруктів (родзинки, курага, сушена журавлина, цукати в будь-якій пропорції)

250 г вершкового масла

250 сметани (середньої жирності)

500 г цукру

0,25 л молока

10 жовтків

75 г свіжих дріжджів

1,5 кг борошна

ваніль, мускатний горіх, кардамон, кориця, цедра лимона

2 ст. л. міцного ароматного алкоголю

Готуємо паску: покроковий рецепт

  • Заздалегідь підготуйте сухофрукти, заливши їх на ніч невеликою кількістю рому або іншого ароматного алкоголю. Просійте борошно у велику миску. Невелику частину борошна відкладіть окремо, можливо, воно вам не знадобиться. Відокремте білки від жовтків. Білок буде потрібен лише один, для прикрашання паски.
  • До жовтків додати дрібку солі та відставити на деякий час. Сіль допоможе зробити жовтий колір більш насиченим. Дістаньте з холодильника масло. Воно має бути дуже м`яким. Можна навіть підтопити його в мікрохвильовці.

Для опари

  • Розвести дріжджі в теплому (не гарячому!) молоці, додати столову ложку цукру та борошна, накрити харчовою плівкою або рушником і поставити в тепле місце (можна попередньо прогріти духовку на мінімальній температурі та поставити в неї). Дріжджі мають добре спінитися і забурлити. Якщо з ними нічого не сталося протягом пів години, значить дріжджі неактивні, їх потрібно замінити, повторивши все заново.
  • Жовтки збити до білого з цукром. Додати сметану, цедру лимона, інші прянощі (корицю, кардамон, мускатний горіх, ваніль). Акуратно влити сюди опару. Перемішати. А тепер всипати 2/3 борошна і замісити руками тісто. У самому кінці додати дуже м`яке масло. Якщо потрібно, досипати все борошно. Тісто не має бути надто щільним, а залишатися м`яким і еластичним. Присипати миску борошном, покласти в неї тісто і поставити його в теплому місці підходити. Обов`язково накрити плівкою або вологим рушником.
  • Приблизно через годину-півтори перевірити тісто. Воно має вже добре піднятися. Посипте робочу поверхню борошном, дістаньте тісто і добре його вимісіть. Воно має вийти гладким і блискучим, не прилипати до рук. Додайте сухофрукти та рівномірно розподіліть їх по тісту. Знову присипте миску борошном і відправте в тепле місце підходити.
  • Ще хвилин через 40-1 годину тісто має добре піднятися.
  • Тепер можна розкладати тісто по формочках. Дуже зручно використовувати паперові одноразові, вони не потребують додаткової обробки. Відщипуйте руками шматочок тіста і загинайте його краї всередину до центру, щоб сформувати рівні кульки зі швом внизу. Тісто має займати максимум 1/3 висоти форми.
  • Перед випічкою дайте пасочкам «настоятися» востаннє. Для цього їх знову ж таки потрібно залишити в теплому вологому місці. Можна поставити на плиту (не гарячу!), а поруч із ними каструлю зі щойно закипілою водою, вона віддаватиме пару. Не забудьте накрити форми рушником. І не повинно бути ніяких протягів. Дріжджове тісто їх не любить.
  • Приблизно за 20-30 хвилин кульки тіста всередині форм мають добре підійти, щонайменше у 2 рази. Змащуємо їхню поверхню жовтком або просто добре розмішаним яйцем, це дасть нам красиву рум`яну скоринку.
  • Потім відкриваємо розігріту до 170-180 градусів духовку (режим конвекції), добре збризкуємо її водою з пульверизатора і відправляємо пасочки випікатися. Через 15 хвилин зменшуємо температуру до 160-150 градусів і випікаємо ще 30 хвилин. Перші півгодини не відкривайте духовку, а потім стежте за пасками, можливо, вони будуть готові трохи раніше. Усе залежить від їхнього розміру. Що більша паска, то довше і за меншої температури її потрібно пекти. Якщо ви бачите, що паска швидко і сильно зарум`янилася, можна накрити її зверху вирізаним із пергаменту або фольги кружечком.
  • Перевіряйте готовність довгою дерев`яною шпажкою. Вона має виходити з тіста сухою.
  • Готові паски залишити на 10-15 хвилин віддихатися після випічки. І вийняти з форм, якщо ви використовуєте багаторазові. Для паперових нічого робити не потрібно. Прикрасити паски (після їх повного охолодження) можна білою глазур`ю. Для цього в білок додайте 150-200 г цукрової пудри і виделкою ретельно перемішайте. Полийте зверху пасочки і прикрасьте кольоровою посипкою або цукатами.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Автопортрет Фріди Кало продано за рекордні 54,7 мільйона доларів
Ukraine Art News
2025-11-21T14:00:25Z
Міс Всесвіт 2025 стала Фатіма Бош Фернандес з Мексики
Ukraine Art News
2025-11-21T11:45:32Z
Квітковий світ Олени Онуфрів: інтерв’ю з львівською художницею
Elle
2025-11-20T16:15:22Z
Двоє суддів покинули “Міс Всесвіт” за кілька днів до конкурсу
Ukraine Art News
2025-11-20T08:30:50Z
Трек, згенерований штучним інтелектом, очолив Billboard США
Ukraine Art News
2025-11-18T08:12:25Z
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Палац Ходкевичів у Млинові: гетьман, винахідник і Біла пані
Ukraine Art News
2025-11-24T06:15:28Z
Погляд з високого неба: якого нам ще мистецтва треба?
Ukraine Art News
2025-11-23T16:00:29Z
У Києві відкрили виставку «Діти - Дерево життя»
Ukraine Art News
2025-11-23T11:33:30Z
Guzema Fine Jewelry перетворили свої вітрини на казкові 3D-ілюстрації
Elle
2025-11-23T08:00:30Z
Степан Гайдучок: Відкриття банерної виставки, присвяченої піонеру українського тіловиховання
Photo Lviv
2025-11-23T06:06:16Z
«Майдан Інферно»: у Києві ожила містерія про кохання й боротьбу під час Революції Гідності
Ukraine Art News
2025-11-22T19:54:32Z
“Базар добра”: львівський притулок проведе благодійний фестиваль на підтримку тварин
Photo Lviv
2025-11-22T06:06:33Z
У Римі відкрилася художня виставка «Молитва за Україну»
Ukraine Art News
2025-11-22T04:54:25Z
В Нідерландах скасували концерт австрійської піаністки через виступ у Москві
Ukraine Art News
2025-11-21T23:08:46Z
«Ховаючи колишню»: вийшов офіційний трейлер нового серіалу SWEET.TV
Cineast
2025-11-24T11:06:37Z
Вийшов український трейлер анімації «Губка Боб у кіно: У пошуках Квадратних Штанів»
KinoFilms
2025-11-24T11:06:17Z
Реліз сиквела блокбастера «Майнкрафт» планується у 2027 році
KinoFilms
2025-11-23T15:27:15Z
Став найдорожчим коміксом у світі: рідкісний примірник про Супермена продали на аукціоні за $9,12 млн
Ukraine Art News
2025-11-23T05:30:27Z
Стартував кінопрокат фільму Павла Острікова «Ти – космос»
Cineast
2025-11-22T04:57:33Z
МакКенна Ґрейс зіграє у фільмах жахів «П'ять ночей у Фредді 2» та «Крик 7»
KinoFilms
2025-11-21T18:12:26Z
Секрети створення костюмів для «Wicked: Чародійка. Частина 2»
Elle
2025-11-21T17:36:57Z
Створений на основі німого фільму 1928 року та живої музики: у Львівському театрі ляльок покажуть кіноперформанс "Василина" з Києва
Ukraine Art News
2025-11-21T16:31:44Z
«Повернення Ктулху»: лондонців вразив згенерований ШІ різдвяний мурал на набережній
Хмарочос
2025-11-21T11:57:42Z
У Братиславі будують все більше хмарочосів
Хмарочос
2025-11-24T10:39:38Z
У пішохідній зоні в центрі Брюсселя заборонять велосипеди
Хмарочос
2025-11-24T08:15:41Z
Львів на майже невідомих столітніх світлинах
Photo Lviv
2025-11-24T06:12:20Z
Різанина на Високому Замку 1648 року очима очевидців
Photo Lviv
2025-11-22T06:12:14Z
Архітектори нового готелю у Львові обурені яскравим світлом від аптечної вивіски
Хмарочос
2025-11-21T11:00:51Z
В аварійному «Будинку з хлібною лавкою» планують відкрити ветеранський ресторан
Хмарочос
2025-11-21T10:33:36Z
Струм історії: Як великі аварії формували енергетичну стійкість Львова
Photo Lviv
2025-11-21T06:12:16Z
Як футбольний стадіон у Тайвані перетворили на міський город
Хмарочос
2025-11-20T14:33:47Z
Колишній радянський меморіал у Львові перетворять на цвинтар для військових
Хмарочос
2025-11-20T14:33:46Z
Майндфулнес: що це таке та як по-справжньому повернути собі себе
Elle
2025-11-24T11:06:30Z
Майже 90% світлофорів Львова обладнані блоками безперебійного живлення
Хмарочос
2025-11-24T10:37:15Z
Як носити шарф узимку: 17 ідей для образів від найстильніших дівчат
Elle
2025-11-24T09:12:34Z
Пошкоджений під час обстрілу корпус КПІ, відремонтують за понад 34 млн гривень
Хмарочос
2025-11-24T08:24:47Z
Попри відсутність світла, флікерами користується лише третина українців – UNICEF
Хмарочос
2025-11-24T08:15:42Z
Тарас Столяр про зустрічі з Європою: «Культурна дипломатія працює там, де слова не завжди допомагають»
Ukraine Art News
2025-11-23T08:30:32Z
Ось так треба готувати каву в турці, щоб кожен раз виходило ідеально смачно: вдома як у кафе
Photo Lviv
2025-11-23T06:12:13Z
Як зробити вічний каганець: Олійна лампа з картоплі, що горить до 24 годин
Photo Lviv
2025-11-23T06:03:17Z
Львівщина вшанувала Героїв і підтримала спротив в окупації
Photo Lviv
2025-11-22T06:00:44Z
Мапа Реновації запускає подкаст про «елементи, з яких складається місто»
Хмарочос
2025-11-24T10:42:38Z
Подивіться на антидронові сітки вздовж траси, які монтує Autostrada
Хмарочос
2025-11-20T06:09:40Z
Спортивний бренд Decathlon створив модель скафандра для європейських космонавтів
Хмарочос
2025-11-20T06:06:33Z
Hyundai Tucson 2024: кросовер, який знаходить баланс між стилем і розумом
Photo Lviv
2025-11-15T05:57:14Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z