/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F201%2F6e95073703a875f2461d6e84aa1530b5.png)
Як зібрати святковий кошик до Великодня
Одна з основних традицій Великодня — освячення святкового кошика. Та як його зібрати правильно?
«От уже на столі і паски стоять з крашанками, а там і порося, ковбаси на лаві. Все жде, щоб понесли до церкви святить», — йдеться в оповіданні Григорія Тисяченка «Великдень».
Різні регіони України здавна мали власні великодні атрибути. Як пише «Локальна історія», раніше продукти освячували навіть не в кошику — натомість несли до церкви деревʼяні ночви, в яких місили тісто. Наприклад, на картині Миколи Пимоненка «Ранок Христового Воскресіння» видно паски, крашанки та печене порося.
«Ранок Христового Воскресіння». Микола Пимоненко
В українській традиції серед атрибутів кошика також зустрічаються масло, сіль, хрін, часник, кільце ковбаси, плесканка та шинка.
«В нецятах, вимитих і випалених начисто — паска, ковбаска і «всякія сніди!» Білий хрін з-поміж них визирає. Закрутить він вам у носі, закрутить!», — пише Богдан Лепкий у творі «Великодній ранок».
Ми розповідаємо детальніше про три продукти, з яких найчастіше складають кошик на Великдень.
Паска
Обрядовий хліб, паску, здавна випікали на кожного члена родини. Як не могли — пекли одну, але неодмінно з білого пшеничного борошна.
Процес приготування паски нагадував ритуальне дійство. Зокрема, жінка мала помолитись і вчиняти тісто в чистому одязі та зі світлими думками. У різних хатах, селах і регіонах були свої прикмети та забобони: поганим знаком вважалося тісто, яке просіло або ж перекосилося при випіканні.
Зараз в Україні можна зустріти багато пасок, прикрашених білою поливкою. Цей звичай набув поширення з початку ХХ століття — ймовірно, через копіювання оздоби солодощів, які продавались у цукернях чи кавʼярнях. Більш давня практика — прикрашати паски виробленими символами з тіста: «хрестами», «косичками», «гусочками», «пташками», «квітками», «драбинками», «дубовими листочками». Змащують їх яйцем, аби паски були лискучими.
Про тонкощі випікання та оздоблення паски можна дізнатися в окремому матеріалі.
Ми також ділилися рецептами пасок:
Дуже смачна великодня паска з родзинками, в`яленою журавлиною та вишнями за французьким рецептом
Найсмачніша сирна паска за рецептом Тіни Кароль
Великодня випічка: перевірений класичний рецепт дріжджової паски
Писанки
Звичай розпису яєць з´явився ще в язичницькі часи, а пізніше перекочував і до християнського писанкарства. Саме так символи шестикутних зірок, місяців, півмісяців та хрестів переплелися з релігійними.
Техніка та кольори розпису писанок — особливі в кожному регіоні. Як пише «УП.Життя», північним та західним областям притаманна стримана колірна гама з анімалістичними та геометричними символами. Наприклад, на Закарпатті часто зображали сонце з променями-крапельками, писали хрести та спіралі. Водночас на писанках Гуцульщини переважали жовтогарячі барви та дрібні елементи.
«Великодній стіл». Петро Левченко
Південним та центральним регіонам притаманна більша кількість відтінків для писанок, проте майстри та майстрині оздоблюють яйця лаконічніше — візерунками з одним-двома елементами.
Зокрема, на подільських писанках переважають рослинні орнаменти та вазони. Зазвичай яйця регіону мають чорне або коричневе тло, а візерунки — червоні та білі кольори.
Мʼясні страви
До великоднього кошика часто ставлять вироби зі свинини: шинку, ковбасу, буженину та сало.
«Хотілося не то що покуштувати мʼякої, солодкої паски, що пахне і шафраном, і ваніллю, не то що одрізати задню ніжку засмаженого, мов на сонці загорілого, поросяти і, добре посоливши, захопить зубами її ніжного мʼясця до самої молоденької кісточки…», — згадує про атрибути святкового столу Микола Чернявський у творі «Великдень на чужині».
Про мʼясні продукти у складі кошика писав історик Опанас Шафонський ще в 1786 році, зазначає «Локальна історія». Настання Великодня символізувало закінчення Великого посту — тому тоді, в часи Гетьманщини, найважливішою стравою свята була паска, проте переважали на столі мʼясні продукти. Історик і згадує про печених ягнят або поросят, ковбасу і сало до Великодня.
Зібрати великодній кошик допомагають українські заклади. Ми писали про паски від ресторанів, пекарень та кондитерських Києва й інших міст.
Українські бренди також пропонують предмети декору для кошика та оселі — про це ми підготували окремий матеріал.