/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F7e623bd7be9d0735ffe0b94993ffdacf.jpg)
На значній частині Чорнобильської зони вже можна вирощувати городину, — дослідження
Частини Чорнобильської зони вже придатні до вирощування сільськогосподарських культур. Такого висновку дійшли дослідження, опублікованого у Journal of Environmental Radioactivity, повідомляє The Independent.
Після атомної катастрофи 1986 року територія площею 2,5 тисячі квадратних кілометрів стала зоною відчуження, яку згодом перетворили на зоологічний заповідник. Кількасот людей досі живуть у зоні й, зокрема, висаджують городину на присадибних ділянках.
Попри те, що рівні радіації значно знизилися, зонування території Чорнобиля, запроваджене у 1991 році, ніколи не переглядалися точки зору придатності до сільського господарства. Автори — вчені з Великої Британії та України — закликають переглянути класифікацію ділянок зони відчуження.
Дослідники розробили протокол для оцінки покинутих земель на основі експериментальної ділянки площею 100 гектара у Житомирській області.
Вчені спрогнозували поглинання радіоактивних речовин такими поширеними культурами, як картопля, пшениця, кукурудза та соняшник. Проаналізовані зразки ґрунту та виміри зовнішнього гамма-випромінювання свідчать, що дози є значно нижчими за встановлений в Україні безпечний поріг. Ба більше, рівень радіації виявився значно нижчим за природний радіаційний фон, який спостерігається в усьому світі.
Автори припускають, що принаймні 2000 квадратних кілометрів Чорнобильської зони можуть бути безпечними для сільського господарства.
«З 1986 року було багато дезінформації про радіаційні ризики Чорнобиля, що негативно вплинуло на людей, які досі живуть на покинутих територіях, — зауважує один із авторів Джим Сміт з Університету Портсмута. — Йдеться не лише про Чорнобиль. Розроблений нами метод можна застосовані до інших радіоактивно забруднених ділянок по всьому світу».
- #Чорнобиль
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті