MY.UAСтатті
Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України
Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України

Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України

У день, коли відбувалося Ukrainian Gastro Show 2025, нам неймовірно щастило. В Києві не оголошували повітряні тривоги, тож ми слухали спікерів без потреби зупинятися і спускатися у бомбосховище… Під оплески всієї зали на сцену «Паркового» піднявся ветеран війни Ілля Васильєв. Воїн був важкопоранений, має високу ампутацію ноги, через що пройшов реабілітацію у Superhumans Center. На Ukrainian Gastro Show 2025 Ілля приїхав не тільки розповісти про досвід протезування і психологічного розвантаження у львівському центрі, а й готувати на сцені разом із шефом Микитою Силіним.

«Спадщина майбутнього» — тема цьогорічного Ukrainian Gastro Show. На сцені шефи демонстрували свої кулінарні знахідки, раз за разом вражали креативом, ф`южн-техніками, інноваційними підходами. Кожен спікер надихався традиційними рецептами української кухні, переосмислив їх і показав нові безмежні можливості для страв. Чи не вперше я зрозуміла, що абсолютними хітами на моїй кухні можуть стати недооцінені нами насіння соняха, пшениця, перлова крупа, пшоно чи насіння конопель.

Шеф столичного ресторану «Глек» Андрій Северинчук осучаснив автентичний український рецепт качаної каші. Традиційно її готують з пшона, обкачаного в борошні з яйцем, а популярним рецепт зробили господині з села Опішня, що на Полтавщині. Кашу до сьогодні виробляють вручну. Андрій запропонував нові версії страви — наприклад, додавати крупу в салат з аспарагусом та сиром або робити «качану кіноа» чи гречану й подавати зі свіжими ягодами, горіхами та еспумою зі сметани.

Візіонером продуктів з акваторії Чорного моря став Назар Гоменюк, шеф одеського ресторану Ester. «Чорне море — гастрономічна територія з невикористаним потенціалом, — впевнений Назар. Наприклад, дунайка. Ця риба є українським аналогом атлантичного матіаса, жирність якого перед нерестом складає 15–18 відсотків. Коли нереститься дунайка, то вона має жирність аж 25 відсотків і навіть вище. Ніжне мʼясо цієї риби має надзвичайні смакові якості, тож має стати делікатесом. Або, до слова, взяти тюлечку чи хамсу. Відомі у світі анчоуси — це хамса, тому в майбутньому ця рибка може вироблятися і стати українським анчоусом, продуктом із доданою вартістю».

Про гастрономічний потенціал ще одного продукту у своєму виступі розказав Ігор Мезенцев, шеф ресторану Marigold, що розташований у готелі Fairmont Grand Hotel Kyiv. «Україна займає топпозицію у світі з виробництва соняшникової олії, а ми так мало страв готуємо з цієї рослини», — зауважив Ігор.

Спікер продемонстрував винахідливу техніку приготування насіння соняшника. Виявляється, продукт змінює колір на смарагдовий після варіння в лужному середовищі — у розчині соди. Трансформація відбувається і зі смаком: насіння набуває горіхового посмаку. Ігор приготував на сцені баклаву з такою оригінальною соняшниковою начинкою.

Українська кухня — не минуле, а майбутнє, яке зберігає зв’язок зі своїм корінням, — це основний меседж виступу шефа Сергія Саманя з ресторану Т.С. Pizza. Він нагадав про такі автентичні явища, як українське застілля, а ще про льохи, погреби, ринки та наші унікальні ліси, які є «кухнею без даху». В них ростуть безцінні кулінарні скарби. «Вважаю, що все це — гастрономічні університети, в яких нам треба вчитися, через які ми відкриватимемо нові аспекти української гастрономії та гостинності», — додав Сергій.

На четвертий рік повномасштабної війни для мене було несподіванкою почути про необхідність формувати фундамент для високої української кухні. З такою сміливою думкою виступив Дмитро Криволап, шеф київського ресторану «Бавовна».

«Франція чи Японія мають столітній досвід ресторанного розвитку. У нас цей процес тільки почався. Ми з командою завжди виходимо до гостей закладу і розповідаємо, чому та з чого створюються ті чи інші страви. В «Бавовні» є особливе «Меню вражень», формат, завдяки якому гості отримують більше уявлення та емоцій від страв», — сказав Дмитро. 

У «Бавовні», наприклад, багато експериментують з оліями. На мою думку, справжнім кулінарним дивом є використання у стравах масла з хріну, кісточок вишні чи абрикос, листя любистку, молодих гілочок плодових дерев або з чорноморської креветки. Шеф розповів про заготівлю понад 600 літрів березового соку, з якого Дмитро щороку виготовляє сім літрів незвичайного сиропу до морозива, соусів чи маринадів, який захотілося одразу скуштувати. Такі ідеї додають смакових акцентів до авторських страв шефа і наближають меню цього ресторану до канонів високої кухні. 

Тож наше гастрономічне майбутнє окреслено шефами. Впевнена, що після закінчення війни до України потягнеться величезний потік туристів, які прагнутимуть побачити нашу країну й відчути її щедрість, гостинність та неординарний смак.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
Свідки історії: Леся Дзендзелюк про збереження єврейських артефактів у Львівському Фотомузеї
Photo Lviv
2025-11-15T06:06:19Z
«Легендарна поезія нескорених сердець» – музично-поетичний вечір у Львівській філармонії, який варто почути
Photo Lviv
2025-11-15T06:03:16Z
Херсонський краєзнавчий музей до свого 135-річчя відкрив нову банерну виставку «Шляхами вільного степу»
Ukraine Art News
2025-11-15T04:03:21Z
Переможці Хататону 6.0: казки голосом тата, оживлені міста й онлайн-музеї
Ukraine Art News
2025-11-14T19:00:30Z
10 виставок, які варто відвідати у листопаді
Elle
2025-11-13T17:33:22Z
68 оберегів: У Страсбурзі відкрили виставку українських ляльок-мотанок
Ukraine Art News
2025-11-13T15:48:24Z
Après-ski по-українськи: як JUL і ЦУМ Київ локалізували популярну естетику
Elle
2025-11-06T18:00:31Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
Малащук і Хімей отримали кураторську премію в Парижі за роботу про викрадених українських дітей
Ukraine Art News
2025-11-13T15:30:30Z
Вийшов тизер української комедії «Любов, секс і вибори» за участю відомої порноакторки
KinoFilms
2025-11-13T14:36:19Z
Дивимося перший тизер-трейлер «Диявол носить Prada 2»
Elle
2025-11-13T12:57:27Z
Дивіться український трейлер анімації «Супер Маріо Галактика в кіно» за участю Капітана Марвел
KinoFilms
2025-11-13T12:18:16Z
Тизер «Диявол носить Прада 2» показує возз'єднання Меріл Стріп та Енн Гетевей
KinoFilms
2025-11-13T11:21:17Z
Режисерка Анна Бурячкова розпочала роботу над ігровим повнометражним фільмом «Gimme Shelter» — екранізацією однойменного роману Ольги Сідоріної-Вілкінс
Cineast
2025-11-06T17:18:35Z
Хто він — найсексуальніший чоловік 2025 року за версією People
Elle
2025-11-06T15:24:26Z
Анджеліна Джолі поділилась враженнями від візиту до України
Ukraine Art News
2025-11-06T15:12:30Z
Прем’єра фільму «Довженко. Легенда українського кіно» відбудеться на кінофестивалі в Таллінні
Ukraine Art News
2025-11-06T14:59:28Z
У Цюриху звели «Дім сокола» — офісну будівлю з триповерховим велопаркінгом за проєктом Калатрави
Хмарочос
2025-11-13T15:09:33Z
Львів активно впроваджує ініціативу «Рух без бар’єрів»
Хмарочос
2025-11-13T12:12:36Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
На аукціоні Sotheby's за $4,4 млн продали діамантову брошку Наполеона
Ukraine Art News
2025-11-14T19:30:25Z
Які компоненти варто шукати в засобах для росту волосся
Elle
2025-11-14T18:12:24Z
Чорна п’ятниця-2025: які знижки пропонують українські fashion-бренди
Elle
2025-11-13T19:00:50Z
Україна на ReBuild Ukraine 2025 відкрила національний павільйон
Ukraine Art News
2025-11-13T17:39:44Z
75 Hard Challenge: в чому небезпека популярного фітнес-челенджу
Elle
2025-11-13T12:09:23Z
Поряд з Філармонією в Києві облаштували інклюзивні паркомісця та велодоріжку
Хмарочос
2025-11-13T11:33:32Z
7 вправ для красивих і підтягнутих рук
Elle
2025-11-06T18:33:42Z
Новим гендиректором ЮНЕСКО став єгиптолог Халед Аль-Анані
Ukraine Art News
2025-11-06T16:54:55Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Hyundai Tucson 2024: кросовер, який знаходить баланс між стилем і розумом
Photo Lviv
2025-11-15T05:57:14Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z