MY.UAСтатті
Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України
Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України

Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України

У день, коли відбувалося Ukrainian Gastro Show 2025, нам неймовірно щастило. В Києві не оголошували повітряні тривоги, тож ми слухали спікерів без потреби зупинятися і спускатися у бомбосховище… Під оплески всієї зали на сцену «Паркового» піднявся ветеран війни Ілля Васильєв. Воїн був важкопоранений, має високу ампутацію ноги, через що пройшов реабілітацію у Superhumans Center. На Ukrainian Gastro Show 2025 Ілля приїхав не тільки розповісти про досвід протезування і психологічного розвантаження у львівському центрі, а й готувати на сцені разом із шефом Микитою Силіним.

«Спадщина майбутнього» — тема цьогорічного Ukrainian Gastro Show. На сцені шефи демонстрували свої кулінарні знахідки, раз за разом вражали креативом, ф`южн-техніками, інноваційними підходами. Кожен спікер надихався традиційними рецептами української кухні, переосмислив їх і показав нові безмежні можливості для страв. Чи не вперше я зрозуміла, що абсолютними хітами на моїй кухні можуть стати недооцінені нами насіння соняха, пшениця, перлова крупа, пшоно чи насіння конопель.

Шеф столичного ресторану «Глек» Андрій Северинчук осучаснив автентичний український рецепт качаної каші. Традиційно її готують з пшона, обкачаного в борошні з яйцем, а популярним рецепт зробили господині з села Опішня, що на Полтавщині. Кашу до сьогодні виробляють вручну. Андрій запропонував нові версії страви — наприклад, додавати крупу в салат з аспарагусом та сиром або робити «качану кіноа» чи гречану й подавати зі свіжими ягодами, горіхами та еспумою зі сметани.

Візіонером продуктів з акваторії Чорного моря став Назар Гоменюк, шеф одеського ресторану Ester. «Чорне море — гастрономічна територія з невикористаним потенціалом, — впевнений Назар. Наприклад, дунайка. Ця риба є українським аналогом атлантичного матіаса, жирність якого перед нерестом складає 15–18 відсотків. Коли нереститься дунайка, то вона має жирність аж 25 відсотків і навіть вище. Ніжне мʼясо цієї риби має надзвичайні смакові якості, тож має стати делікатесом. Або, до слова, взяти тюлечку чи хамсу. Відомі у світі анчоуси — це хамса, тому в майбутньому ця рибка може вироблятися і стати українським анчоусом, продуктом із доданою вартістю».

Про гастрономічний потенціал ще одного продукту у своєму виступі розказав Ігор Мезенцев, шеф ресторану Marigold, що розташований у готелі Fairmont Grand Hotel Kyiv. «Україна займає топпозицію у світі з виробництва соняшникової олії, а ми так мало страв готуємо з цієї рослини», — зауважив Ігор.

Спікер продемонстрував винахідливу техніку приготування насіння соняшника. Виявляється, продукт змінює колір на смарагдовий після варіння в лужному середовищі — у розчині соди. Трансформація відбувається і зі смаком: насіння набуває горіхового посмаку. Ігор приготував на сцені баклаву з такою оригінальною соняшниковою начинкою.

Українська кухня — не минуле, а майбутнє, яке зберігає зв’язок зі своїм корінням, — це основний меседж виступу шефа Сергія Саманя з ресторану Т.С. Pizza. Він нагадав про такі автентичні явища, як українське застілля, а ще про льохи, погреби, ринки та наші унікальні ліси, які є «кухнею без даху». В них ростуть безцінні кулінарні скарби. «Вважаю, що все це — гастрономічні університети, в яких нам треба вчитися, через які ми відкриватимемо нові аспекти української гастрономії та гостинності», — додав Сергій.

На четвертий рік повномасштабної війни для мене було несподіванкою почути про необхідність формувати фундамент для високої української кухні. З такою сміливою думкою виступив Дмитро Криволап, шеф київського ресторану «Бавовна».

«Франція чи Японія мають столітній досвід ресторанного розвитку. У нас цей процес тільки почався. Ми з командою завжди виходимо до гостей закладу і розповідаємо, чому та з чого створюються ті чи інші страви. В «Бавовні» є особливе «Меню вражень», формат, завдяки якому гості отримують більше уявлення та емоцій від страв», — сказав Дмитро. 

У «Бавовні», наприклад, багато експериментують з оліями. На мою думку, справжнім кулінарним дивом є використання у стравах масла з хріну, кісточок вишні чи абрикос, листя любистку, молодих гілочок плодових дерев або з чорноморської креветки. Шеф розповів про заготівлю понад 600 літрів березового соку, з якого Дмитро щороку виготовляє сім літрів незвичайного сиропу до морозива, соусів чи маринадів, який захотілося одразу скуштувати. Такі ідеї додають смакових акцентів до авторських страв шефа і наближають меню цього ресторану до канонів високої кухні. 

Тож наше гастрономічне майбутнє окреслено шефами. Впевнена, що після закінчення війни до України потягнеться величезний потік туристів, які прагнутимуть побачити нашу країну й відчути її щедрість, гостинність та неординарний смак.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости
Cineast
2025-12-10T18:58:01Z
Как можно совмещать две работы?
Men's Life
2025-12-09T12:51:37Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z