MY.UAСтатті
Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України
Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України

Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код України

У день, коли відбувалося Ukrainian Gastro Show 2025, нам неймовірно щастило. В Києві не оголошували повітряні тривоги, тож ми слухали спікерів без потреби зупинятися і спускатися у бомбосховище… Під оплески всієї зали на сцену «Паркового» піднявся ветеран війни Ілля Васильєв. Воїн був важкопоранений, має високу ампутацію ноги, через що пройшов реабілітацію у Superhumans Center. На Ukrainian Gastro Show 2025 Ілля приїхав не тільки розповісти про досвід протезування і психологічного розвантаження у львівському центрі, а й готувати на сцені разом із шефом Микитою Силіним.

«Спадщина майбутнього» — тема цьогорічного Ukrainian Gastro Show. На сцені шефи демонстрували свої кулінарні знахідки, раз за разом вражали креативом, ф`южн-техніками, інноваційними підходами. Кожен спікер надихався традиційними рецептами української кухні, переосмислив їх і показав нові безмежні можливості для страв. Чи не вперше я зрозуміла, що абсолютними хітами на моїй кухні можуть стати недооцінені нами насіння соняха, пшениця, перлова крупа, пшоно чи насіння конопель.

Шеф столичного ресторану «Глек» Андрій Северинчук осучаснив автентичний український рецепт качаної каші. Традиційно її готують з пшона, обкачаного в борошні з яйцем, а популярним рецепт зробили господині з села Опішня, що на Полтавщині. Кашу до сьогодні виробляють вручну. Андрій запропонував нові версії страви — наприклад, додавати крупу в салат з аспарагусом та сиром або робити «качану кіноа» чи гречану й подавати зі свіжими ягодами, горіхами та еспумою зі сметани.

Візіонером продуктів з акваторії Чорного моря став Назар Гоменюк, шеф одеського ресторану Ester. «Чорне море — гастрономічна територія з невикористаним потенціалом, — впевнений Назар. Наприклад, дунайка. Ця риба є українським аналогом атлантичного матіаса, жирність якого перед нерестом складає 15–18 відсотків. Коли нереститься дунайка, то вона має жирність аж 25 відсотків і навіть вище. Ніжне мʼясо цієї риби має надзвичайні смакові якості, тож має стати делікатесом. Або, до слова, взяти тюлечку чи хамсу. Відомі у світі анчоуси — це хамса, тому в майбутньому ця рибка може вироблятися і стати українським анчоусом, продуктом із доданою вартістю».

Про гастрономічний потенціал ще одного продукту у своєму виступі розказав Ігор Мезенцев, шеф ресторану Marigold, що розташований у готелі Fairmont Grand Hotel Kyiv. «Україна займає топпозицію у світі з виробництва соняшникової олії, а ми так мало страв готуємо з цієї рослини», — зауважив Ігор.

Спікер продемонстрував винахідливу техніку приготування насіння соняшника. Виявляється, продукт змінює колір на смарагдовий після варіння в лужному середовищі — у розчині соди. Трансформація відбувається і зі смаком: насіння набуває горіхового посмаку. Ігор приготував на сцені баклаву з такою оригінальною соняшниковою начинкою.

Українська кухня — не минуле, а майбутнє, яке зберігає зв’язок зі своїм корінням, — це основний меседж виступу шефа Сергія Саманя з ресторану Т.С. Pizza. Він нагадав про такі автентичні явища, як українське застілля, а ще про льохи, погреби, ринки та наші унікальні ліси, які є «кухнею без даху». В них ростуть безцінні кулінарні скарби. «Вважаю, що все це — гастрономічні університети, в яких нам треба вчитися, через які ми відкриватимемо нові аспекти української гастрономії та гостинності», — додав Сергій.

На четвертий рік повномасштабної війни для мене було несподіванкою почути про необхідність формувати фундамент для високої української кухні. З такою сміливою думкою виступив Дмитро Криволап, шеф київського ресторану «Бавовна».

«Франція чи Японія мають столітній досвід ресторанного розвитку. У нас цей процес тільки почався. Ми з командою завжди виходимо до гостей закладу і розповідаємо, чому та з чого створюються ті чи інші страви. В «Бавовні» є особливе «Меню вражень», формат, завдяки якому гості отримують більше уявлення та емоцій від страв», — сказав Дмитро. 

У «Бавовні», наприклад, багато експериментують з оліями. На мою думку, справжнім кулінарним дивом є використання у стравах масла з хріну, кісточок вишні чи абрикос, листя любистку, молодих гілочок плодових дерев або з чорноморської креветки. Шеф розповів про заготівлю понад 600 літрів березового соку, з якого Дмитро щороку виготовляє сім літрів незвичайного сиропу до морозива, соусів чи маринадів, який захотілося одразу скуштувати. Такі ідеї додають смакових акцентів до авторських страв шефа і наближають меню цього ресторану до канонів високої кухні. 

Тож наше гастрономічне майбутнє окреслено шефами. Впевнена, що після закінчення війни до України потягнеться величезний потік туристів, які прагнутимуть побачити нашу країну й відчути її щедрість, гостинність та неординарний смак.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Победительница "Холостяка-13" Инна Белень сделала сразу две пластические операции
Gloss
2025-06-13T15:39:49Z
Виталий Козловский выплатил долг Кондратюку и громко вернулся на сцену
Gloss
2025-05-12T16:52:12Z
Надувная Ким Кардашьян появилась в центре Нью-Йорка на Таймс-сквер
Gloss
2025-03-05T16:12:56Z
Россияне украли песню Златы Огневич и используют ее на пропагандистских мероприятиях
Gloss
2025-02-27T15:25:00Z
Потап дал 3-часовое интервью Дудю: репер утверждает, что помог Украине на 100 миллионов гривен
Gloss
2025-02-10T15:03:53Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 8 от 19.04.2025
InfoHome
2025-04-27T07:06:58Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 7 от 12.04.2025
InfoHome
2025-04-21T08:30:48Z
Louis Vuitton в Пасхе выпустили шоколадную сумку в форме яйца: цена впечатляет
Gloss
2025-04-04T13:51:43Z
МастерШеф 15 сезон. Выпуск 3 от 15.03.2025
InfoHome
2025-03-24T09:39:51Z
Хроматическая революция Лары Джулиан: Год тихой силы и расколотого великолепия
Ukraine Art News
2025-03-23T19:00:55Z
Любимая музыка короля: Чарльз III поделился своим личным плейлистом
Gloss
2025-03-18T16:15:49Z
Crocs выпустили пушистые и глазастые тапки в коллаборации с «Корпорацией монстров»
Gloss
2025-02-07T17:12:54Z
МастерШеф 14 сезон. Випуск 18 від 28.12.2024
InfoHome
2025-01-08T16:45:55Z
Balenciaga представила очень минималистичную обувь The Zero
Gloss
2024-12-04T18:36:54Z
Украинский трейлер хоррора-триллера «Саван» с Венсаном Касселем, Диане Крюгер и Гаем Пирсом
KinoFilms
2025-06-26T20:18:29Z
Украинский трейлер триллера «Эден» с Джудом Лоу, Аной де Армас и Даниелем Брюлем
KinoFilms
2025-06-26T10:09:25Z
Саундтрек фільму «Матеріалісти»: усі пісні з нової романтичної стрічки Селін Сон
KinoFilms
2025-06-19T09:57:32Z
Украинский трейлер фильма «Несокрушимый» с Дуэйном Джонсоном, а также Олександром Усиком
KinoFilms
2025-06-16T10:36:33Z
Топ-5 лучших сериалов, которые вышли в 2025 году: по версии критиков и зрителей
Gloss
2025-06-11T12:42:45Z
Украинская фантастика: драма «Ты — космос» получила трейлер и дату премьеры
Gloss
2025-05-22T15:40:09Z
Украинский трейлер боевика «Никто 2» с Бобом Оденкирком
KinoFilms
2025-05-15T08:09:29Z
Украинский трейлер фильма «Иллюзия обмана 3»
KinoFilms
2025-05-15T07:21:31Z
Украинский трейлер комедийного боевика «Шпионка на свадьбе»
KinoFilms
2025-05-12T11:48:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Гольф на снегу
Men's Life
2024-12-30T20:57:37Z
Стала известна судьба собаки, которую заметили на вершине 140-метровой пирамиды Египта
Gloss
2024-10-24T17:16:12Z
В Берлине открыли самые высокие качели в Европе – видео
Gloss
2024-10-14T15:15:49Z
Доступ к реке: 6 идей, как киевляне могут получить комфортные набережные
Хмарочос
2024-09-30T13:23:52Z
ТОП-8 экстремальных видов спорта
Men's Life
2024-08-19T07:57:54Z
Употребление красного мяса сокращает длительность жизни
Men's Life
2025-06-27T07:36:50Z
Сильный пол переоценивает свои познания в точных науках
Men's Life
2025-06-27T07:36:49Z
За два месяца до релиза: в сеть слили фото будущих iPhone 17 Pro и iPhone 17 Air
Gloss
2025-06-26T17:30:41Z
Hermès выпустил первые в своей истории наушники: особенности и цена
Gloss
2025-06-17T15:36:38Z
Apple представила iOS 26 — впервые за 10 лет с новым дизайном под названием «Жидкое стекло»
Gloss
2025-06-10T15:45:58Z
В Словакии готовят к серийному производству спорткар Air Car 2, который превращается из авто в самолет за 80 секунд
Gloss
2025-05-12T18:10:04Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z