MY.UAСтатті
ТОП-5 легких літніх закусок
ТОП-5 легких літніх закусок

ТОП-5 легких літніх закусок

Влітку наше тіло прагне легкості та оновлення. І все це починається з тарілки. Експертка з харчування Олеся Єгоричева поділилася сезонними рецептами, які наситять енергією та допоможуть підтримати здоров’я.

Авокадо-тост з хлібом із сочевиці

Чи може хліб бути корисним? Звичайно так, якщо він із сочевиці. Додамо авокадо і отримаємо чудове поєднання рослинного білка, корисних жирів і клітковини. Така страва підтримує стабільний рівень цукру в крові, надовго насичує та сприяє здоров’ю серця і шкіри. Чудовий варіант для сніданку або перекусу в середині дня.

Інгредієнти:

  • Червона сочевиця — 1 стакан
  • Овечий/козячий йогурт — 2-3 ст. л.
  • Оливкова олія — 1 ст. л.
  • Яйця — 2-3 шт.
  • Вʼялені томати — за смаком
  • Козячий сир (за бажанням) — 20-30 г
  • Розпушувач — 1 ч. л.
  • Сушена цибуля, копчена паприка, куркума, сіль — за смаком
  • Кунжут, гарбузове насіння
  • Форма для випікання хлібу

Додатково:

  • Авокадо — ½ шт.
  • Яйце — 1 шт.
  • Редис — 2 шт.
  • Томати чері – 2 шт.
  • Зелень — жменя
  • Лимон — за смаком
  • Сіль, перець — за смаком
  • Оливкова олія — 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Для приготування хліба збийте в блендері сочевицю, яйця, йогурт, спеції, олію, порошок для печива.
  2. Перелийте у форму готову масу, додайте порізані вʼялені томати. За бажанням — козячий сир. Перемішайте.
  3. Зверху посипте кунжутом та гарбузовим насінням і випікайте при 190°C приблизно 40 хвилин.
  4. Вийміть хліб, дайте йому охолонути та наріжте скибочками.
  5. Підсмажте яйце (або приготуйте в такому вигляді, в якому вам подобається більше).
  1. Авокадо потрібно розім’яти виделкою, додати лимонний сік, сіль і спеції. Намазати на хліб та викласти редис.
  2. Подаємо тост з яйцем, зеленню та томатами.

Лаваш з козячого сиру з тунцем та овочами

Цей варіант лаваша з натурального кисломолочного сиру — гарна альтернатива хлібцям, які ми купуємо в магазині. Начинка з тунця, авокадо та свіжих овочів доповнює страву. Виходить легкий, білковий, збагачений клітковиною та корисними жирами перекус. 

Інгредієнти:

  • Козячий кисломолочний сир (або звичайний нежирний кислий сир) — 150 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Сіль (за смаком)
  • Сушений часник (за смаком)
  • Тунець у власному соку — 30 г
  • Авокадо — ½ шт.
  • Сік лимона — 1 ч.л
  • Помідор — 1 шт.
  • Шпинат або інша зелень — жменя
  • Сіль (за смаком)

Спосіб приготування:

  1. Приготування лаваша:

Розігрійте духовку до 200°C. У мисці змішайте козячий кислий сир, яйце, сіль та сушений часник до однорідної маси. Вилийте суміш на застелене пергаментом деко, рівномірно розподіляючи масу. Запікайте в духовці протягом 20 хвилин, поки лаваш не стане золотистим та еластичним. Після випікання дайте лавашу трохи охолонути.

  1. Приготування начинки:

Відкрийте баночку тунця, злийте рідину та розділіть рибу на невеликі шматочки. Авокадо розімніть вилкою до стану пюре, додайте сік лимона та сіль. Наріжте помідор на тонкі скибочки. Вимийте та обсушіть шпинат або іншу зелень.

  1. Формування ролів:

На кожен шматочок лаваша нанесіть пюре з авокадо. Додайте шматочки тунця, помідор та шпинат. Акуратно загорніть лаваш, формуючи рулет. Розріжте кожен рулет навпіл, щоб отримати зручні для транспортування порції.

Хумус із буряка

Насичений кольором та смаком хумус — справжній антиоксидантний заряд. Нут, тахіні, буряк та лимонний сік у поєднанні між собою корисні для підтримки печінки, покращення кровотворення та нормалізації рівня цукру. Для подачі краще обрати галети, так закуску буде зручніше їсти, і виглядатиме вона естетично.

Інгредієнти:

  • 200 г запеченого буряка
  • 100 г нуту
  • 40 г шпинату
  • 2 ст. л. тахіні
  • 1-2 зубчика часнику (на смак)
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • 4 галети з бурого рису, кіноа
  • Сіль, перець (на смак)

Спосіб приготування:

  1. Добре вимийте буряк, загорніть у харчову фольгу і випікайте в розігрітій до 200оС духовці впродовж 30-40 хвилин (можна запекти напередодні ввечері).
  2. Охолоджений буряк наріжте кубиками.
  3. У кастрюлю додайте 300 мл води та варіть нут 25-30 хв. (для швидшого розварювання можна замочити звечора в холодній воді).
  4. Викладіть в блендер буряк, нут, тахіні, часник, оливкову олію, лимонний сік. Додайте сіль і перець на ваш смак.
  5. Збийте інгредієнти до однорідної кремоподібної консистенції. За потреби додайте трохи води (поступово по 1 ст.л.), щоб отримати бажану текстуру.
  6. На тарілку покладіть 2 галети (порція), додайте хумус, за бажання полийте олією, додайте шпинат.

Млинці із зеленої гречки

Чудова альтернатива традиційним десертам знайдена. Ця страва — справжній суперфуд у тарілці. Зелена гречка багата на рослинний білок, магній та антиоксиданти. Відсутність борошна і яєць робить рецепт легким для травлення та ідеальним для веганів або тих, хто має алергії. Сироп агави додасть природної солодкості без різких стрибків цукру в крові. 

Інгредієнти:

  •   Зелена гречка (замочена на ніч) —  ½ склянки
  •   Кокосове молоко — 200 мл
  •   Кокосова олія (або інша) — ½ ч. л.
  •   Сода — на кінчику ножа (опціонально)
  •   Сіль — дрібка
  •   Підсолоджувач (агави / топінамбура / стевія) — за смаком

Спосіб приготування:

  1.   Усі інгредієнти збийте в блендері до однорідності.
  2.   Сковороду змастіть олією, добре розігрійте.
  3.   Смажте млинці з обох боків до золотистої скоринки.

Рибна запіканка

Рибна запіканка — ідеальна страва для завершення дня. Вона містить білки, які легко засвоюються, сезонні овочі та зелень. Також подібне поєднання продуктів зменшить запальні процеси в організмі та допоможе тілу налаштуватися на якісний сон.

Інгредієнти:

  •   Філе червоної риби — 120 г
  •   Яйця — 3-4 шт
  •   Козячий або овечий сир — 30 г
  •   Броколі — 30 г
  •   Цвітна капуста — 30 г
  •   Шпинат — жменя
  •   Гриби — 30 г
  •   Зелений горошок — 20 г
  •   Сіль, перець, копчена паприка, сушена цибуля — за смаком
  •   Зелень — за бажанням

Спосіб приготування:

  1.   Рибу наріжте кубиками, овочі та шпинат наріжте дрібно.
  2.   Яйця збийте зі спеціями.
  3.   У форму для запікання викладіть  рибу, овочі, сир, залийте яєчною масою.
  4.  Випікайте при 190°C ~30 хв. (спостерігайте за готовністю, оскільки час приготування може відрізнятись залежно від розміру форми та особливостей духовки).

 

*Фото ілюстративні


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Телеведуча й акторка Леся Нікітюк повідомила про вагітність
Ukraine Art News
2025-06-17T04:30:42Z
Марія Бурмака та KOLABA випустили новий спільний трек до дня народження співачки
Ukraine Art News
2025-06-16T14:42:35Z
Найстильніша пара сезону: розглядаємо нові модні виходи Бреда Пітта та Інес де Рамон
Elle
2025-06-16T08:25:02Z
Кейт Міддлтон і принцеса Шарлотта в парних образах завітали на парад Trooping the Colour
Elle
2025-06-15T19:54:40Z
Надто принизлива та сексуалізована: чому в соцмережах критикують обкладинку нового альбому Сабріни Карпентер
Elle
2025-06-15T13:06:42Z
Переможниця "Холостяка-13" Інна Бєлєнь зробила одразу дві пластичні операції
Gloss
2025-06-13T15:36:46Z
Пішов з життя концертний гітарист гурту Океан Ельзи
Ukraine Art News
2025-06-12T20:45:43Z
Помер учасник концертної програми "Океану Ельзи", гітарист Гриша Чайка
Ukraine Art News
2025-06-12T18:34:07Z
Репера Silentó засудили до 30 років за ґратами за вбивство двоюрідного брата
Ukraine Art News
2025-06-12T17:54:59Z
В Україні під час війни на 30% зросли культурні індустрії - Точицький
Ukraine Art News
2025-06-17T22:27:55Z
У музеї Верони відвідувач зламав артоб’єкт “Стілець Ван Гога”, інкрустований кристалами Swarovski
Ukraine Art News
2025-06-17T18:15:37Z
Єгипет відкладає запуск найбільшого у світі археологічного музею через зростання напруги на Близькому Сході
Ukraine Art News
2025-06-17T18:12:54Z
У Києві вперше покажуть експонати, пов’язані з гетьманом Пилипом Орликом
Ukraine Art News
2025-06-17T16:36:49Z
Українську культуру представили на міжнародному ярмарку у столиці Ботсвани
Ukraine Art News
2025-06-17T14:36:39Z
Українці представили національну кухню на міжнародному фестивалі в Салоніках
Ukraine Art News
2025-06-17T12:24:42Z
В музеї в Італії чоловік заради фото сів на "стілець Ван Гога", інкрустований кристалами Swarovski, і зламав його
Ukraine Art News
2025-06-17T12:12:49Z
В австрійському художньому музеї Леопольда зʼявився український аудіогід - 103-й у світі
Ukraine Art News
2025-06-17T10:42:41Z
У Кореї з’явилася третя «Українська книжкова поличка»
Ukraine Art News
2025-06-17T10:27:57Z
«Супермен»: хто грає батьків Кларка Кента у новому фільмі Джеймса Ґанна?
KinoFilms
2025-06-17T20:51:28Z
Один із підозрюваних у постачанні кетаміну Меттью Перрі визнав свою провину
Ukraine Art News
2025-06-17T18:24:44Z
7 coming-of-age драм про виклики в підлітковому віці
Elle
2025-06-17T17:42:49Z
Помер актор фільму "Ліло і Стіч" Девід Белл
Ukraine Art News
2025-06-17T13:51:46Z
«Олімпо»: дубльований трейлер нового серіалу Netflix, що нагадує «Еліту»
KinoFilms
2025-06-17T11:27:27Z
Лікар, якого звинувачують у постачанні кетаміну зірці "Друзів" Меттью Перрі, визнав свою провину
Ukraine Art News
2025-06-17T10:54:40Z
Стартує прийом заявок на участь у пітчингах Film Industry Office 16-го Одеського міжнародного кінофестивалю
Cineast
2025-06-17T10:42:47Z
Суші до серіалу: що замовити з доставки у Sushi Master
Cineast
2025-06-17T10:39:42Z
Українські фільми перемогли на фестивалі анімаційного кіно в Ансі
Ukraine Art News
2025-06-17T10:27:56Z
Нову «Українську книжкову поличку» відкрили в угорському місті Нірбатор
Ukraine Art News
2025-06-17T15:51:39Z
У Львові відкрили унікальний муніципальний тир — частину екосистеми Unbroken
Хмарочос
2025-06-17T11:12:46Z
Туреччина, яку ми не знали: чому варто обрати Фетхіє та новий курорт XO Cape Arnna для свого наступного відпочинку
Elle
2025-06-13T08:21:39Z
«ОККО» отримала податкові пільги в обмін на інвестиції у гірськолижний курорт біля Славського
Хмарочос
2025-06-13T08:13:01Z
Підлітковий урбанрух «У міста є Я» втретє провів конкурс міських проєктів
Хмарочос
2025-06-13T06:37:00Z
«Либідь — це метафора української історії» – активісти запропонували нову концепцію відновлення річки
Хмарочос
2025-06-11T07:21:43Z
Небо над Деревачем: Чому найвища вежа Львівщини приваблює сміливців
Photo Lviv
2025-06-11T05:30:22Z
У Житомирі облаштовують безбар’єрний маршрут без проєкту на вулиці, де вже запроєктована велодоріжка
Хмарочос
2025-06-10T07:07:00Z
10 цікавих фактів про Козельники: подорож у минуле та сьогодення
Photo Lviv
2025-06-10T05:12:22Z
Американець та британка з вищою освітою не змогли здати український НМТ з англійської мови
Gloss
2025-06-17T16:15:55Z
Суд у США відхилив апеляцію компанії, яка стверджувала, що Ед Ширан у пісні Thinking Out Loud порушив авторські права
Ukraine Art News
2025-06-17T15:54:34Z
У Києві відкрили перший в Україні Меморіал українським розвідникам
Ukraine Art News
2025-06-17T15:03:47Z
Синдром «втомленої шкіри»: чому звичний догляд перестав працювати
Elle
2025-06-17T14:54:35Z
Як створити дитячу кімнату, що сприяє розвитку: поради від дизайнерки інтерʼєрів
Elle
2025-06-17T14:42:42Z
«Подіум завжди наздоганяє вулицю». Велике інтерв’ю з авторкою «Street Style Hunter»
Elle
2025-06-17T14:21:47Z
Львівщина посилює оборону: 80 мільйонів гривень на потреби захисників
Photo Lviv
2025-06-17T13:36:30Z
Унаслідок нічного обстрілу Києва росіянами постраждала книгарня Book.ua
Ukraine Art News
2025-06-17T12:48:43Z
5 художніх книжок, присвячених темі ЛГБТ
Elle
2025-06-17T11:48:34Z
Hermès випустив перші у своїй історії навушники: особливості та ціна
Gloss
2025-06-17T15:36:40Z
В Данії море контролюватимуть «зелені» дрони – вітрильники
Хмарочос
2025-06-17T07:39:45Z
Скільки зекономив Ілон Маск за допомогою DOGE і куди підуть ці кошти? – ABC News
Хмарочос
2025-06-16T14:24:44Z
На фестивалі у Лестерширі просять вимикати смартгодинники, які під час слемів автоматично здійснюють екстрені дзвінки
Ukraine Art News
2025-06-16T12:33:39Z
Disney та Universal подали до суду на Midjourney, звинувативши компанію ШІ у порушенні авторських прав
Ukraine Art News
2025-06-12T15:00:38Z
Apple представила iOS 26 – вперше за 10 років з новим дизайном під назвою «Рідке скло»
Gloss
2025-06-10T15:48:48Z
Компанія Емінема подала до суду на Meta і вимагає $109 млн за порушення авторських прав
Ukraine Art News
2025-06-05T07:00:58Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Влад Кіндер ділиться рецептом тунця татакі
Elle
2025-06-06T12:49:01Z
8 найкращих лимонадів у літню спеку
Krasinfo
2025-06-03T07:09:43Z
Весняне меню: детокс-салат із цибулі-порею з креветками
Elle
2025-05-20T19:09:34Z
«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Анастасія Степанова ділиться рецептом лимонного тарту
Elle
2025-05-14T19:03:31Z
Сирники з лекваром: готуємо українську страву за 20 хвилин
Elle
2025-05-12T11:00:56Z
Сезонний рецепт: найсмачніший кіш зі спаржею
Elle
2025-05-09T18:34:08Z
Ідеальні літні сніданки
Krasinfo
2025-05-07T11:50:46Z
Великоднє меню: дуже смачна домашня куряча ковбаска
Elle
2025-04-18T18:10:02Z