MY.UAСтатті
ТОП-5 легких літніх закусок
ТОП-5 легких літніх закусок

ТОП-5 легких літніх закусок

Влітку наше тіло прагне легкості та оновлення. І все це починається з тарілки. Експертка з харчування Олеся Єгоричева поділилася сезонними рецептами, які наситять енергією та допоможуть підтримати здоров’я.

Авокадо-тост з хлібом із сочевиці

Чи може хліб бути корисним? Звичайно так, якщо він із сочевиці. Додамо авокадо і отримаємо чудове поєднання рослинного білка, корисних жирів і клітковини. Така страва підтримує стабільний рівень цукру в крові, надовго насичує та сприяє здоров’ю серця і шкіри. Чудовий варіант для сніданку або перекусу в середині дня.

Інгредієнти:

  • Червона сочевиця — 1 стакан
  • Овечий/козячий йогурт — 2-3 ст. л.
  • Оливкова олія — 1 ст. л.
  • Яйця — 2-3 шт.
  • Вʼялені томати — за смаком
  • Козячий сир (за бажанням) — 20-30 г
  • Розпушувач — 1 ч. л.
  • Сушена цибуля, копчена паприка, куркума, сіль — за смаком
  • Кунжут, гарбузове насіння
  • Форма для випікання хлібу

Додатково:

  • Авокадо — ½ шт.
  • Яйце — 1 шт.
  • Редис — 2 шт.
  • Томати чері – 2 шт.
  • Зелень — жменя
  • Лимон — за смаком
  • Сіль, перець — за смаком
  • Оливкова олія — 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Для приготування хліба збийте в блендері сочевицю, яйця, йогурт, спеції, олію, порошок для печива.
  2. Перелийте у форму готову масу, додайте порізані вʼялені томати. За бажанням — козячий сир. Перемішайте.
  3. Зверху посипте кунжутом та гарбузовим насінням і випікайте при 190°C приблизно 40 хвилин.
  4. Вийміть хліб, дайте йому охолонути та наріжте скибочками.
  5. Підсмажте яйце (або приготуйте в такому вигляді, в якому вам подобається більше).
  1. Авокадо потрібно розім’яти виделкою, додати лимонний сік, сіль і спеції. Намазати на хліб та викласти редис.
  2. Подаємо тост з яйцем, зеленню та томатами.

Лаваш з козячого сиру з тунцем та овочами

Цей варіант лаваша з натурального кисломолочного сиру — гарна альтернатива хлібцям, які ми купуємо в магазині. Начинка з тунця, авокадо та свіжих овочів доповнює страву. Виходить легкий, білковий, збагачений клітковиною та корисними жирами перекус. 

Інгредієнти:

  • Козячий кисломолочний сир (або звичайний нежирний кислий сир) — 150 г
  • Яйце — 1 шт.
  • Сіль (за смаком)
  • Сушений часник (за смаком)
  • Тунець у власному соку — 30 г
  • Авокадо — ½ шт.
  • Сік лимона — 1 ч.л
  • Помідор — 1 шт.
  • Шпинат або інша зелень — жменя
  • Сіль (за смаком)

Спосіб приготування:

  1. Приготування лаваша:

Розігрійте духовку до 200°C. У мисці змішайте козячий кислий сир, яйце, сіль та сушений часник до однорідної маси. Вилийте суміш на застелене пергаментом деко, рівномірно розподіляючи масу. Запікайте в духовці протягом 20 хвилин, поки лаваш не стане золотистим та еластичним. Після випікання дайте лавашу трохи охолонути.

  1. Приготування начинки:

Відкрийте баночку тунця, злийте рідину та розділіть рибу на невеликі шматочки. Авокадо розімніть вилкою до стану пюре, додайте сік лимона та сіль. Наріжте помідор на тонкі скибочки. Вимийте та обсушіть шпинат або іншу зелень.

  1. Формування ролів:

На кожен шматочок лаваша нанесіть пюре з авокадо. Додайте шматочки тунця, помідор та шпинат. Акуратно загорніть лаваш, формуючи рулет. Розріжте кожен рулет навпіл, щоб отримати зручні для транспортування порції.

Хумус із буряка

Насичений кольором та смаком хумус — справжній антиоксидантний заряд. Нут, тахіні, буряк та лимонний сік у поєднанні між собою корисні для підтримки печінки, покращення кровотворення та нормалізації рівня цукру. Для подачі краще обрати галети, так закуску буде зручніше їсти, і виглядатиме вона естетично.

Інгредієнти:

  • 200 г запеченого буряка
  • 100 г нуту
  • 40 г шпинату
  • 2 ст. л. тахіні
  • 1-2 зубчика часнику (на смак)
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • 4 галети з бурого рису, кіноа
  • Сіль, перець (на смак)

Спосіб приготування:

  1. Добре вимийте буряк, загорніть у харчову фольгу і випікайте в розігрітій до 200оС духовці впродовж 30-40 хвилин (можна запекти напередодні ввечері).
  2. Охолоджений буряк наріжте кубиками.
  3. У кастрюлю додайте 300 мл води та варіть нут 25-30 хв. (для швидшого розварювання можна замочити звечора в холодній воді).
  4. Викладіть в блендер буряк, нут, тахіні, часник, оливкову олію, лимонний сік. Додайте сіль і перець на ваш смак.
  5. Збийте інгредієнти до однорідної кремоподібної консистенції. За потреби додайте трохи води (поступово по 1 ст.л.), щоб отримати бажану текстуру.
  6. На тарілку покладіть 2 галети (порція), додайте хумус, за бажання полийте олією, додайте шпинат.

Млинці із зеленої гречки

Чудова альтернатива традиційним десертам знайдена. Ця страва — справжній суперфуд у тарілці. Зелена гречка багата на рослинний білок, магній та антиоксиданти. Відсутність борошна і яєць робить рецепт легким для травлення та ідеальним для веганів або тих, хто має алергії. Сироп агави додасть природної солодкості без різких стрибків цукру в крові. 

Інгредієнти:

  •   Зелена гречка (замочена на ніч) —  ½ склянки
  •   Кокосове молоко — 200 мл
  •   Кокосова олія (або інша) — ½ ч. л.
  •   Сода — на кінчику ножа (опціонально)
  •   Сіль — дрібка
  •   Підсолоджувач (агави / топінамбура / стевія) — за смаком

Спосіб приготування:

  1.   Усі інгредієнти збийте в блендері до однорідності.
  2.   Сковороду змастіть олією, добре розігрійте.
  3.   Смажте млинці з обох боків до золотистої скоринки.

Рибна запіканка

Рибна запіканка — ідеальна страва для завершення дня. Вона містить білки, які легко засвоюються, сезонні овочі та зелень. Також подібне поєднання продуктів зменшить запальні процеси в організмі та допоможе тілу налаштуватися на якісний сон.

Інгредієнти:

  •   Філе червоної риби — 120 г
  •   Яйця — 3-4 шт
  •   Козячий або овечий сир — 30 г
  •   Броколі — 30 г
  •   Цвітна капуста — 30 г
  •   Шпинат — жменя
  •   Гриби — 30 г
  •   Зелений горошок — 20 г
  •   Сіль, перець, копчена паприка, сушена цибуля — за смаком
  •   Зелень — за бажанням

Спосіб приготування:

  1.   Рибу наріжте кубиками, овочі та шпинат наріжте дрібно.
  2.   Яйця збийте зі спеціями.
  3.   У форму для запікання викладіть  рибу, овочі, сир, залийте яєчною масою.
  4.  Випікайте при 190°C ~30 хв. (спостерігайте за готовністю, оскільки час приготування може відрізнятись залежно від розміру форми та особливостей духовки).

 

*Фото ілюстративні


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
Украинский трейлер мультфильма «Космическая принцесса-лесбиянка»
KinoFilms
2025-10-17T17:00:24Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
Слепому человеку впервые вернули зрение с помощью напечатанной на 3D-принтере роговицы
Gloss
2025-12-04T14:33:50Z
О пользе цитрусовых: апельсин, лимон, грейпфрут, мандарин и лайм
Men's Life
2025-12-03T11:06:22Z
Как избавиться от пищевой зависимости
Men's Life
2025-12-02T12:51:32Z
Bergh Special Products and Alexandra Kutas: when wheelchair spoke guards meet meaning
Elle
2025-12-02T10:48:24Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
10 лучших iGaming B2B-компаний в 2025 году
Cineast
2025-10-06T11:24:33Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z