MY.UAСтатті
Калорії продуктів досі рахують за столітніми таблицями. Як їх взагалі винайшли?
Калорії продуктів досі рахують за столітніми таблицями. Як їх взагалі винайшли?

Калорії продуктів досі рахують за столітніми таблицями. Як їх взагалі винайшли?

Методи підрахунку калорій продуктів і страв базуються на методі, винайденому сто років тому, і результати є дуже приблизними, пояснює у відеоблозі Howtown Джосc Фон, американська журналістка, що спеціалізується на науці, технологіях і екології.

Зараз виробники вказують на продуктах і стравах кількість калорій, які вираховують за допомогою спеціальних таблиць, які доступні у форматі програм. Страва часто містить багато різних інгредієнтів. Виходячи з рецепту, де вказано скільки взято грамів того чи іншого продукту, вводять у програму ці дані, а та вираховує енергетичну цінність.

Програми, своєю чергою, засновані на базі даних. Та якщо, наприклад, у базі даних міністерства сільськоо господарства США вміст мінералів і вітамінів у тому чи іншому продукті, прораховано з лабораторних досліджень, то кількість калорій беруть із іншого джерела. Це таблиця Етвотера, згідно з якою, грам білку містить 4 калорії, грам жиру — 9 калорій, а грам вуглеводів — 4 калорії. Відповідно, в умовному банані «у вакуумі» міститься 93,3 кілокалорії.

Звідки взялася таблиця Етвотера? Калорія — це одиниця енергії, що дорівнює енергії, необхідній для нагрівання граму води на один градус. Щоб вимірювати кількість калорій, у XVIII столітті винайшли калориметри. Наприклад, бомбовий калориметр працює так: тіло спалюється, нагріваючи повітря, що, своєю чергою, нагріває воду, — й те, наскільки градусів вдалося підігріти воду, визначає калорійність тіла.

Однак якщо в калориметрі їжа спалюється повністю, то у людському тілі так не відбувається. Є безліч супутніх чинників, зокрема — одні продукти перетравлюються краще, ніж інші. Деякі намагався врахувати американський хімік Вілбур Етвотер.

Десятки років свого життя — у другій половині ХІХ століття — він присвятив вимірюванню калорій. Спершу Етвотер засовував дрібних тварин, як-от морських свинок, у респіраторні калориметри (там де вимірювалося дихання). Коли ж спромігся створити камеру, достатньо велику для великого ссавця, перейшов до дослідів на людях.

Піддослідного поміщали на кілька днів у мідний ящик площею 2,6 квадратних метра, всередині викладений цинком і деревом. У ньому підтримувалася прийнятна температура та вентиляція. Є розкладачка, стілець і стіл. Їжу та напої подавали через отвір, який одночасно слугував для того, щоб забирати відходи життєдіяльності. Етвотер провів близько 500 таких експериментів, вимірюючи енергію, що виділялася з різного меню при різній активності піддослідних.

Вчений виходив із першого закону термодинаміки, який свідчить, що енергія ізольованої системи зберігає постійну величину при всіх змінах.

Повернімося до того чинника, що їжа не перетравлюється повністю. Вимірюючи спожиті калорії, Етвотер займався дослідженням калу. Він домішував до їжі піддослідних трохи сажі та вуглецю, щоб промаркувати саме те харчування, яке вони отримували в камері. Аналізуючи білки, жири та вуглеводи в екскрементах, він дійшов висновку, що люди загалом не перетравлюють 8% спожитих білків, 5% жирів і 3% вуглеводів. Також виміряв енергію білків, що люди виводили з сечею, оцінивши втрати в 1,25 калорії на грам.

Застосувавши ці коефіцієнти для корекції кількості енергії, у підсумку отримав 4 калорії для білків, 8,9 для жирів і 4 для вуглеводів. Згодом другий показник для зручності округлили до 9. Ці круглі числа виявилися дуже зручними для підрахунку.

Загалом є принаймні три продукти, які легко виміряти простим методом спалювання. Яловичина, коров’яче масло та цукор майже повністю складаються з білків, жирів і вуглеводів відповідно.

Однак не всі жири мають однакову калорійну цінність. Наприклад показник 9 калорій є справедливим для граму м’яса. Але якщо це жир із рослинної олії, то його калорійність складе 8,84. Так само, якщо ми беремо яєчний білок, то він міститиме 4,4 калорії на грам. Грам білку в коричневому рисі має 3,4 калорії. Відповідно, таблиці Етвотера мають тенденцію перебільшувати енергетичну цінність рослинних продуктів.


Загалом тут не мало б бути великої проблеми — критичної різниці між, скажімо, 100 і 90 калоріями немає. Однак чим багатокомпонентніші страви й чим більше вони перероблені, тим більшою виявляється похибка. Загалом вважається, що вона може сягати 20%. Не випадково виробники округлюють до десятка.

Ще один чинник, який варто брати до уваги, — те, як з якою ефективністю засвоюються калорії залежно від продукту та від особливостей організму людини (наприклад, стану мікробіому кишковика). Так, дослідження показали, що людина засвоює значно меншу кількість жирів із горіхів, ніж у них міститься, і, зокрема, таблиці Етвотера перебільшують калорійність мигдалю на 26%, а волоських горіхів — на 22%.

Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!

  • #їжа
  • #здоров'я
  • #Наука

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мером Нью-Йорка став Зохран Мамдані — один із найбільш обговорюваних політиків року
Хмарочос
2025-11-05T08:34:40Z
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
Après-ski по-українськи: як JUL і ЦУМ Київ локалізували популярну естетику
Elle
2025-11-06T18:00:31Z
У Львів повертається грандіозне шоу — «Арена епатажу»!
Photo Lviv
2025-11-06T06:45:18Z
Відтворення старовинних листівок: Олег Огородник проведе майстер-клас Van Dyke Brown у Львові
Photo Lviv
2025-11-06T06:09:21Z
“Жінки, мир, безпека”: у Києві відкрилася перша в Україні артінтерпретація резолюції ООН
Ukraine Art News
2025-11-06T00:27:31Z
PhotoVogue представляє фіналісток глобального проєкту Women by Women
Ukraine Art News
2025-11-05T17:21:28Z
У київському костелі святого Миколая представили картину «Молитва», яку передадуть Папі Римському
Ukraine Art News
2025-11-05T13:36:29Z
Лауреатом Гонкурівської премії у 2025 році став Лоран Мовіньє: що варто знати про нього і його роман
Elle
2025-11-05T13:12:56Z
Гурт «Полтава» з Бразилії представить українське мистецтво на фестивалі в Перу
Ukraine Art News
2025-11-05T11:33:38Z
«Моє місто – в Україні 2.0»: у Пекіні відбулася зворушлива подорож українською культурою
Ukraine Art News
2025-11-05T11:07:03Z
Режисерка Анна Бурячкова розпочала роботу над ігровим повнометражним фільмом «Gimme Shelter» — екранізацією однойменного роману Ольги Сідоріної-Вілкінс
Cineast
2025-11-06T17:18:35Z
Хто він — найсексуальніший чоловік 2025 року за версією People
Elle
2025-11-06T15:24:26Z
Анджеліна Джолі поділилась враженнями від візиту до України
Ukraine Art News
2025-11-06T15:12:30Z
Прем’єра фільму «Довженко. Легенда українського кіно» відбудеться на кінофестивалі в Таллінні
Ukraine Art News
2025-11-06T14:59:28Z
Еммі Стоун — 37! Згадуємо найкрасивіші виходи акторки на червоних доріжках
Elle
2025-11-06T07:36:33Z
Анджеліна Джолі відвідала Херсон — ЗМІ
Elle
2025-11-05T17:18:29Z
Фільм “Мумія” отримає продовження: Брендан Фрейзер і Рейчел Вайс знову в головній ролі
Ukraine Art News
2025-11-05T16:06:53Z
5 найкращих серіалів для перегляду восени
KinoFilms
2025-11-05T15:03:29Z
Роберт Паттінсон розповів про зйомки третьої «Дюни» в пустелі
KinoFilms
2025-11-05T14:15:26Z
«Україна Інкогніта» готує фотовиставку про закинуті штольні
Хмарочос
2025-11-05T16:09:52Z
Склади та логістичні хаби переїжджають у центр Парижа у колишні, вже непотрібні паркінги
Хмарочос
2025-11-05T13:33:47Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
7 вправ для красивих і підтягнутих рук
Elle
2025-11-06T18:33:42Z
Новим гендиректором ЮНЕСКО став єгиптолог Халед Аль-Анані
Ukraine Art News
2025-11-06T16:54:55Z
Для водіїв-порушників в Україні хочуть ввести систему штрафних балів
Хмарочос
2025-11-06T07:49:12Z
Геть сірі будні: як розбавити осінні образи кольоровими акцентами — поради від модниць
Elle
2025-11-06T06:54:24Z
«Пане мер, прийміть вольове рішення» – Тимур Ткаченко звернувся до Кличка щодо виділення грошей на захист енергооб’єктів
Хмарочос
2025-11-06T06:48:36Z
Український “народній університет” у львівських Бриґідках
Photo Lviv
2025-11-06T06:12:24Z
Як укладати брови гелем, щоб вони тримали форму: поради від зіркових візажистів
Elle
2025-11-05T16:18:37Z
В Києві почнуть встановлювати новорічну ялинку
Хмарочос
2025-11-05T14:43:17Z
Киянин перевозив «шахед» на даху лексуса
Хмарочос
2025-11-05T14:33:48Z
Словник Collins назвав слово 2025 року
Ukraine Art News
2025-11-06T16:12:34Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z