MY.UAСтатті
Хліб як свідок: на Вінниччині готують сто видів обрядової випічки
Хліб як свідок: на Вінниччині готують сто видів обрядової випічки

Хліб як свідок: на Вінниччині готують сто видів обрядової випічки

Традицію випікання обрядових хлібів на Вінниччині внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

На території нинішнього Поділля зерно почали вирощувати ще в часи неоліту. Хліб був однією з умов виживання, і до кожного свята, значущої події на Вінниччині пекли свій. Він був оберегом та свідком того, чим живе рід. Тут збереглися автентичні хлібопекарські традиції, які передавалися з покоління в покоління.

Кандидатка історичних наук, доцент кафедри правознавства і гуманітарних дисциплін Вінницького навчально-наукового інституту економіки Західноукраїнського національного університету Світлана Творун вивчає обрядові хліби Вінниччини понад 40 років. Вона виявила і задокументувала на території області традиції випікання понад ста видів обрядової випічки! Із колегами з Вінницького обласного центру народної творчості вони не лише видали книгу, присвячену обрядовим хлібам, а й подбали, щоб ця традиція була внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

ХЛІБ ЗАВЖДИ МАВ ЛЕЖАТИ НА СТОЛІ, ЩОБ НЕ ПЕРЕВІВСЯ

Світлана Олександрівна розповідає, що на Поділлі завжди існував культ святості хліба.

- У нас благословляли хлібом, будь-який договір укладати із хлібом ішли. Візьміть, наприклад, наші приказки. «Хліб на столі – Бог в оселі», «Не ми хліб носимо, а хліб нас». Про хліб можна сказати, що він невипечений, глевкий, підгорілий або черствий, але ні в якому разі, що поганий. Вважалося, що шматочок хліба, який упав на підлогу, треба підняти, поцілувати і перепросити. Або коли рвали якесь зілля і землю за це перепрошували, то клали на неї хліб: «Не сердись, земелько, що тебе оголили, – ми на тебе хлібчика положили», – каже етнологиня.

Світлана Творун

Додає, що на Вінниччині часто зустрічають хлібом.

- Але ніколи – рідних, від яких не чекають підступу, а лише чужих людей. Або невістку, або зятя, або чужу громаду на межі села. Коли ми виходимо з хлібом, це означає, що ми вам раді, відкриті до вас. Але ви повинні вклонитися нашій святині. І коли гості цілують хліб святий, то вважається, що він очищає прийшлих. І навіть якщо вони прибули з поганими думками, вже нічого лихого не зможуть зробити, – пояснює Творун.

Співрозмовниця каже, що хліб завжди мусив лежати на столі, щоб не перевівся. Не можна було казати «відріж хліба», – хліб краяли і давали окраєць. Коли на весіллях краяли коровай, то ручку ножа обмотували хустинкою, – щоб ніщо лихе від людини, яка його ділить, до молодят не перейшло. Його не можна було викидати у сміття, – залишки віддавали худобі або птахам.

Науковиця розповідає, що вивчати обрядові хліби розпочала ще зі середини 1980-х років. Додає, що сподівалася на сплеск інтересу до всього українського на початку 1990-х, але після розпаду Союзу наші співгромадяни захопилися проявами інших культур, від яких тривалий час були ізольовані, свого не знав майже ніхто й нічого.

- Ми тоді на місцевому телебаченні зробили цикл програм про народні та родинні українські свята й обряди, кілька фільмів для центрального телебачення про етнічну культуру. Десь до 1997 року мені чомусь здалося, що мої фільми канули в Лету і що ними нічого не навчиш. Бо для того, щоб наша національна культура відроджувалась, вона повинна бути представлена скрізь, навіть на базарі і в громадському харчуванні, в закладах побуту. Тому 1997 року я розробила курс «Практична етнологія для ділових людей» і запропонувала його економічному вишу, в якому працювала. Тоді ж почала працювати над однойменним посібником, за яким студенти могли навчатися, – згадує Світлана Творун.

Працюючи над цією книгою, вона зрозуміла, що найбільше з української традиції її студентам, які, зокрема, працювали на хлібозаводі, знадобляться знання, пов’язані із хлібом.

- Бо, скажімо, коли йшлося при вишиванку, то вони вже більш-менш були представлені, можна було купити у Вінниці. А обрядового хліба просто не було! До Великодня у наших крамницях і зараз є тільки глазурований кекс «Святковий». Це те, що ми тепер називаємо пасками. Хоча в українській традиції має бути не паска, а бабка! – додає вона.

Каже, що студенти, яким вона про ці речі розповідала, дуже зацікавились, і вони разом почали збирати матеріали про обрядові хліби за розробленим нею запитальником. Виявилось, що це дуже широке поле для дослідження.

- Я сама натоді знала усього з півтора десятка видів обрядових хлібів. Зараз ми вже вийшли на більш ніж сотню найменувань: понад 60 до календарних свят і понад 40 – до родинних подій! – ділиться пані Світлана.

ВЕСІЛЬНІ ГУСИ І КАЛАЧІ З БОРОДОЮ

Етнографиня пригадує, що навіть на початку 2000-х на обласні свята громади привозили гарну, але дуже однотипну випічку, яка не відображала глибини народної традиції обрядового хліба. Хоча не те що у різних областях, навіть у межах однієї, зокрема, Вінниччини, є дуже чіткий поділ на «хлібні» регіони.

- Тому я свою «методичку» для студентів передала керівнику Вінницького обласного центру народної творчості Тетяні Цвігун, а вона розіслала її у райони. І вже через рік громади привезли унікальний хліб! Не просто великі короваї, а, скажімо, малесеньке «Різдво» для корови, або ж «Хліб із душею», «Сончата» і «Ярки». Тобто дуже цікаву випічку! Коли я, жителька центру області, прийшла на цю виставку, то усвідомила, що ми не розуміємо одні одних із людьми, які привезли свою випічку з різних куточків області! Наприклад, побачила два величезних калачі. Запитую, що це таке? А вони кажуть, що це калач для запрошення на весілля. Я трохи не зрозуміла: у нас, запрошуючи на весілля, наречені дають невеличкий калач кожній сім’ї. А як же такі великі донести до кожного запрошеного? І як на усіх гостей їх напастися? І мені люди з Піщанки кажуть, що дівчата носили ці два калачі на лєнті, а хлопці – на коромислі! Виявляється, що у південних районах області просять на весілля «побігущим» калачем! Заходять у хату, кладуть на стіл калачі, запрошують на весілля, а потім їх забирають і йдуть до наступної хати! – згадує Творун.

Натомість, каже вона, зовсім іншою була традиція запрошення з маленькими калачами, які залишали господарям. Ба більше, вони усі були різними. Якщо просили на весілля сім’ю – треба було дати парний калач, на якому був парний декор: дві попліточки чи дві квіточки. Коли запрошують самого дружбу чи дружку без батьків – кладуть непарний калач з одною попліткою або одною квіткою.

- Потім мені ще розповіли цікавезну традицію просити на весілля калачами у вигляді гуски, – «гусьми», – і потім навіть їх на воду пускати. Як це? – питаю. Виявляється, молода іде до ставка і пускає цей обрядовий хлібчик на воду. Бо вода розділяє наш світ і потойбічний світ предків, і це такий спосіб запросити їх на весілля, – розказує науковиця.

Молодій чіпляють куклу у с. Маньківці

Додає, що в селі Стіні колишнього Томашпільського району побачили дуже цікаві калачі молодої з «куклою».

- Їх по 30 років у домівках зберігали, як оберіг. Кукла – це зроблена з прядива мичка, яка прив’язується до калача. Коли молода просила на весілля, їй у кожній хаті за пояс чіпляли по жмуту прядива, щоб потім у невістках мала з чого собі та чоловікові на сорочки полотна зробити. У колишньому Немирівському районі калач із куклою називали калачем із бородою. Можливо, це йде ще від нашої прадавньої богині Мокоші, яку завжди зображали з прядивом у руках, – розповідає етнологиня.

Коровай з гілками

І якщо вже мова про весілля, то ще ж такий цікавий обрядовий хліб, як коровай, існує, підкреслює науковиця. У південних районах області можна побачити короваї з вертикальним декором, у центрі – квадратні короваї, а що ближче до півночі, – печуть круглі. У деяких селах, в уже згаданій Стіні короваїв у весільній традиції немає узагалі, – тільки весільні калачі.

Весільний коровай с. Маньківці

Утім, є певні елементи оздоблення, притаманні короваям з майже усього Поділля: чоловічий символ – сонячний хрест із завитками, який по діагоналі доповнює хвилястий хрест, знак води, вологи, матінки-землі, – це жіноча сила. Виходить восьмираменний хрест із поєднанням чоловічого і жіночого начал. Зверху обов’язково повинна бути ружа – це любов, яка їх скріплює.

- Я такий коровай бачила у дитинстві в селі Маньківці Северинівської сільської громади, а на початку 2000-х мій студент, а зараз колега, кандидат економічних наук Сергій Підгаєць привіз відео, як робиться цей коровай. Коли у моєї племінниці було весілля, ми його реконструювали. Я тоді оббігала усі вінницькі фірми, які випікають короваї, і тільки в одному кондитерському цеху нас впустили до себе після робочого дня. Ми там зробили коровай такий, як хотіли, – пригадує Творун.

ІЗ ХЛІБОМ – ВІД НАРОДЖЕННЯ ДО СПОЧИНУ

Загалом, хліб як обрядовий елемент супроводжував людину в усі важливі моменти, від народження до самісінької смерті. Наприклад, із хлібом на пологи запрошували бабу-повитуху. З хлібом запрошували майстра, щоб будував хату. Якщо кликали когось за кума, то обов’язково з калачем і з хлібом. Тому що хліб – це свідок!

Із хлібом також ходили свататися, обов’язково з житнім, щоб на життя йшлося.

- Зараз часто сперечаються, треба чи не треба після сватання хлібом обмінюватися? Справа в тому, що колись існували три передвесільні обряди, які зараз об’єднали в один. Перша зустріч – це сватання, коли хлопець просить дівчину вийти за нього заміж. І тут він міг отримати або відмову, або згоду. Якщо дівчина погоджувалась, то казала: «Як ви, батьку, як ви, мамо, так і я». А якщо дівчина відмовляла парубкові, вона казала: «Спасибі за честь, та нехай вам Бог дає з інших рук!». І повертала хліб.

Потім у нас були оглядини, які проводилися удома в парубка. Бо дівчина ішла заміж у невістки, і треба було подивитися, чи варто її туди віддавати. Йшли батьки нареченої з калачами, якими в разі вдалих оглядин обмінювались із хазяями. Бо треба, щоб залог від молодого залишився в молодої. Аж потім були заручини, офіційне оголошення майбутнього весілля. І на нього також ішли з хлібом, – пояснює дослідниця.

А ще хліб святий (або калач) і свічка завжди мали бути під час проводів людини в інший світ, – щоби предки його прихильно зустріли. Живі ніби діляться поминальними калачами, бо скільки на цім світі людям дав – стільки відклав на тім світі.

 - Ці калачі також дуже різні. Якщо помирала дитина, то, окрім звичайного обрядового хліба, пекли й поминальні голубки, які роздавали дітлахам. Є калачі, які виносили у двір перед тим, як винести покійника з хати. Їх роздавали людям. В окремих селах кришили ці калачі, несли їх на хустинці у поминальній процесії і роздавали шматочки усім, кого зустрінуть по дорозі. Якщо помирали неодружений парубок чи незаміжня дівчина, то усіх присутніх на поминках називали дружками і боярами і пекли весільні калачі, а хрещена мама – коровай. Його несли попереду процесії і перед тим, як опускати тіло в могилу, ламали коровай і ділили його на всіх присутніх під час поховання, – розповідає Творун.

Хліб помана (перед випіканням)

Каже, що ще є на Вінниччині дуже цікавий поминальний хліб, який називається помана (від поминати). Цей обрядовий хліб такий же красивий, як і коровай. Він випікається на похорон, але під час церемонії помана не ділиться. Вона стоїть від похорону до дев’яти днів. Тоді випікають нову поману, а стару віддають людині тієї ж статі й віку, що й покійний.

З поманою, яка випікається на 40-й день, удосвіта проводжають душу. Рідні із цим хлібом і свічкою повинні вийти з дому. Іноді з ними йшли за ворота, деколи – поки не згасне свічка, якщо дуже близьким покійний був, то аж до цвинтаря. Потім цю поману також комусь віддавали.

НА ВЕЛИКДЕНЬ – БАБКА, НА РІЗДВО – КНИШІ

Обрядові хліби на Вінниччині пекли не тільки до родинних подій, а й до календарних свят.

Книші, або «Хліб з душею»

- Наш земляк Степан Килимник, який був професором у Канаді, згадував про такий обрядовий хліб, як книш. Чи, як його ще називають, хліб із душею, або хліб з хлібенятком. Це спеціальний хліб, який пекли на Святвечір на пошану предків. Цими книшами «розраховувалися» з колядниками, адже вони жартома лякали господарів: «Не дасте книш – пущу в хату миш!». Їх пекли і на Трійцю, коли у нас також поминальні дні, – зазначає пані Світлана.

Хліб-різдвяник для корови

Загалом, до Різдва на Вінниччині пекли близько 10 видів обрядового хліба. Найперше – це різдвяник із ріжками … для корови! Він висів на гвіздочку, а давали його худобині, коли вона приведе телятко. Або ж згодовували на Юрія, коли їх вперше виганяли на пасовище.

Пекли калачі для дітей, які хрещеним вечерю розносили. Також калачі за покійних батька та маму.

А ще на Різдво пекли калач із зіркою, у вигляді сонця. Його називали «Божич», або божича коляда. У християнській традиції він трансформувався у різдвяну зірку. Найчастіше мав вісім променів. Тут переплелося те, що наші предки відзначали зимове сонцестояння, як народження сонця. Воно календарно близько до Різдва (25 грудня).

Великодні бабки

Науковиця підкреслює, що цікаві в нас і автентичні великодні обрядові хліби – здобна великодня бабка і більш пісний поминальний кулич – кулястий хліб, з яким ходили на кладовище на Проводи. Ці традиції йдуть із дохристиянських часів, коли наші предки ділили світ на Праву – божественний світ, Яву – нашу реальність, а також Наву – світ померлих. І печуть великодній хліб у чистий четвер неспроста, – саме тоді починається Навський Великдень, коли до нас приходять предки з того світу і гостюють аж до Проводів. Для них у цей день готували пісний поминальний обід.

Кулич на Проводи. Майстриня Наталія Пацерук
Кулич на Проводи

ЗБЕРЕГТИ СПАДЩИНУ

Світлана Творун каже, що усе важче досліджувати тему обрядових хлібів, позаяк носії автентичних традицій йдуть із життя. До того ж змінюються час, побут і спосіб життя людей. Почали масово користуватися послугами професійних пекарів, а відзначення великих родинних свят перемістилося до закладів громадського харчування. Тому тепер головне завдання полягає в популяризації народної культури – як серед спеціалістів сфери обслуговування, працівників ресторанного бізнесу, хлібопекарів, так і серед споживачів, щоб сформувати попит на справжні цінності й автентику.

- Ми спільно з керівницею Вінницького обласного центру народної творчості Тетяною Цвігун видали книгу «Хліби до свят і на пошану», а зараз я разом із донькою Олександрою Шевчук працюю над новою книжкою про обрядові хліби «До кожного свята свої хлібенята». В ній буде менше тексту, але він дублюватиметься англійською мовою, щоб показати світу красу української культури. Книга цьогоріч вийде за фінансової підтримки Вінницької міської громади та місцевого видавництва як одна з переможців конкурсу книговидання про Вінницю, – ділиться співрозмовниця.

Додає, що під час роботи над новою книгою тісно спілкувалися з Олександрою Ганзій – керівницею зразкового Історико-етнографічного музею ДНЗ «Вінницький центр професійно-технічної освіти переробної промисловості».

- На базі училища з їхніми майстрами, учнями і запрошеними дітками з вінницьких шкіл провели чимало майстер-класів з виготовлення традиційної обрядової випічки. У результаті цього в музеї з’явилася експозиція обрядового хліба Вінниччини, а в нашій книзі будуть відеоролики, які відзняли Валентина Слободиська та її студія «Сонячний вітер» про технологію ліплення яриків, сончат, миколайчиків, жайворонків тощо. Їх теж можна буде переглянути за допомогою QR-коду, – повідомила Світла Творун.

Марія Моторна

Окрім того, щоб зберегти традицію випікання обрядових хлібів Вінниччини, її наприкінці 2022 року за поданням Вінницького обласного центру народної творчості (ВОЦНТ) внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, повідомила провідна методистка Центру з питань нематеріальної культурної спадщини Марія Моторна. Із 2020 року вона є елементом переліку обласного. Фахівці розробили п’ятирічний план охорони і популяризації цієї традиції.

- Появі книги «Хліби до свят і на пошану», яка вийшла за підтримки ОЦНТ, передували започатковані нашим Центром заходи, які дають змогу популяризувати традиції випікання обрядових хлібів Вінниччини. Це, скажімо, обласне свято обрядових хлібів та дідухів «Народу вічний оберіг», яке проводять у с. Білопілля Хмільницького району в Музеї хліба. Ще один популярний захід – започаткований 2008 року щорічний обласний фестиваль народної творчості «Скарби Поділля». На цих заходах, де презентувалась випічка, авторки спільно фіксували види обрядового хліба, спілкувались і розпитували майстринь із різних громад секрети приготування, – розповідає Моторна.

Додає, що цей елемент уже двічі представляли на Всеукраїнському фестивалі «Жива культура – живий світ» у столиці. Адже це – ще один спосіб його популяризувати, щоб на теренах країни більше знали про обрядові хліби Вінниччини.

Довідково. У 2008 році Україна ратифікувала ст.12 Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини.

Минулоріч Укрінформ розпочав власне дослідження нашого спільного надбання – об'єктів Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Першими, ще у 2012 році, до нього були внесені такі традиційні ремесла, як створення косівської мальованої кераміки, кролевецьке переборне ткацтво, опішнянська кераміка та петриківський розпис. Відтоді до них додалися притаманні різним регіонам нашої країни обряди, пісні й танці, музичні інструменти, страви і напої, звичаї святкувань і поминань... Наразі Національний перелік налічує майже 100 пунктів і постійно поповнюється. Зокрема, у 2024 р. до нього було додано 27 елементів. Частину цих об'єктів Україна подала на внесення до списків ЮНЕСКО.

Збереження культурної спадщини є дуже важливим, особливо тепер, коли території її поширення подекуди окупували російські війська, а носії змушені шукати прихистку в інших регіонах чи навіть за кордоном.

Антоніна Мніх, Вінниця
Світлини: Олександр Лапін, Світлана Творун, Валентина Слободиська



Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Відтепер «сер»: Девід Бекхем отримав титул лицаря від короля Чарльза у Віндзорі
Elle
2025-11-04T21:20:54Z
Демі Мур повертає до трендів культову джинсову сукню з 90-х
Elle
2025-11-04T12:15:28Z
У рейтинг Billboard США вперше потрапила ШІ-артистка
Ukraine Art News
2025-11-04T08:24:28Z
Кендалл Дженнер — королева «голих» образів: згадуємо найвідвертіші сукні моделі, які обговорювали всі
Elle
2025-11-03T22:15:25Z
«Важливо бути готовим до викликів». Інтерв’ю з оперною зіркою Ольгою Кульчинською про творчий шлях і не тільки
Elle
2025-11-03T13:18:27Z
Королева Гелловіну: Гайді Клум приголомшила публіку моторошним образом Медузи з рухливими зміями
Elle
2025-11-01T21:03:26Z
За лаштунками визнання: 8 маловідомих фактів про авторку "Сестер Річинських" Ірину Вільде
Ukraine Art News
2025-10-30T18:00:29Z
Іспанська співачка Rosalía записала новий альбом 13 мовами — серед них українська
Ukraine Art News
2025-10-30T15:51:37Z
На тлі хвилі бодішеймінгу: Неллі Фуртадо оголосила, що йде зі сцени
Elle
2025-10-28T23:33:25Z
“Скорий” крізь століття: у Львові вшанують 100-річчя повстанця Дмитра-Олеся Гуменюка
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:55Z
У Страсбурзі до 30-річчя вступу України до Ради Європи стартує низка заходів проєкту «Культура vs війна»
Ukraine Art News
2025-11-04T19:51:39Z
Рушник єдності на Кіпрі: Українці пронесли 180-метровий символ незламності в Лімасолі
Ukraine Art News
2025-11-04T16:18:37Z
Більше, ніж подарунок: відкриваємо святковий сезон разом із Pandora
Elle
2025-11-04T16:18:36Z
У Празі відкрилася виставка картин юних художниць із Харкова
Ukraine Art News
2025-11-04T15:09:30Z
Український стенд представлять на міжнародному фестивалі у Бейруті
Ukraine Art News
2025-11-04T13:39:30Z
Національний духовий оркестр представить світову прем’єру музичної програми про Україну
Ukraine Art News
2025-11-04T13:09:30Z
Музика при свічках: у Львові відбудеться серія атмосферних концертів у Музеї історії релігії
Photo Lviv
2025-11-04T06:07:04Z
У Житомирі відбудеться Міжнародна хореографічна асамблея ім. Наталії Скорульської
Ukraine Art News
2025-11-04T02:10:11Z
Чілдрен Кінофест оголошує ювілейний Десятий дитячий кіноконкурс
Cineast
2025-11-04T19:21:33Z
Що подивитися у листопаді: фільми, серіали та шоу, які не варто пропустити
Elle
2025-11-04T19:06:28Z
Зірку "Бріджертонів" Джонатана Бейлі назвали найсексуальнішим чоловіком року за версією журналу People
Ukraine Art News
2025-11-04T19:00:28Z
Ніколас Голт знову зіграв Лекса Лютора в серіалі «Миротворець»
KinoFilms
2025-11-04T16:24:21Z
Першою лауреаткою польської премії для перекладачів стала українська письменниця Ія Ківа
Ukraine Art News
2025-11-04T13:42:32Z
Вийшов новий трейлер рімейку «Людина, що біжить» із зіркою «Топ Ґан: Меверік»
KinoFilms
2025-11-04T11:42:19Z
Український трейлер фільму «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Дженніфер Еністон офіційно підтвердила стосунки з Джимом Кертісом. Що ми про них знаємо?
Elle
2025-11-04T09:15:52Z
"Ніколи не боявся їхати будь-куди": на фронті загинув фотограф та військовий Костянтин Гузенко
Ukraine Art News
2025-11-04T06:15:54Z
Що таке slow travel та у чому його переваги
Elle
2025-11-04T15:21:34Z
У Єгипті відкрили найбільший археологічний музей світу, який будувався 20 років
Gloss
2025-11-04T14:58:03Z
Найкращою готельною мережею Іспанії управляє держава. Так зберегли сотню унікальних пам’яток архітектури
Хмарочос
2025-11-04T10:36:40Z
Хачко, або впливовий караван-баша зі Львова
Photo Lviv
2025-11-04T06:12:38Z
Польський альпініст здійснив перший у світі лижний спуск з Евересту без кисню
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Безкоштовні 3000 км подорожей поїздами: українці сперечаються щодо нової програми
Хмарочос
2025-11-03T15:06:47Z
Цьогорічна «Зимова країна» на ВДНГ відкриється вже в кінці листопада
Хмарочос
2025-11-03T12:12:39Z
У Бородянці з’явиться постійний Активний парк
Хмарочос
2025-11-03T11:37:15Z
В листопаді обмежать рух Броварським проспектом
Хмарочос
2025-11-03T10:01:10Z
«Народна самооборона Львівщини» передасть українським лікарням медикаменти з Греції на майже 2 млн євро
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:58Z
Кіста молочної залози: чому виникає і коли варто звертатися до лікаря?
Photo Lviv
2025-11-05T05:59:24Z
Тон і підтон шкіри: у чому принципова різниця
Elle
2025-11-04T22:21:26Z
У Римі поблизу Колізею частково обвалилася старовинна вежа, є постраждалі
Ukraine Art News
2025-11-04T18:00:36Z
Зірки озвучили 20 станцій Київської кільцевої електрички
Хмарочос
2025-11-04T16:06:47Z
Сприятливі та несприятливі дні у листопаді 2025 року
Elle
2025-11-04T16:00:29Z
Мережі Roshen довелось демонтувати свої фірмові червоні фасади
Хмарочос
2025-11-04T14:00:41Z
Символічний перехід біля метро «Університет» вже замалювали
Хмарочос
2025-11-04T13:57:54Z
Конняку-спонж: японський секрет ідеальної шкіри
Elle
2025-11-04T13:27:32Z
Тустань: Код Карпатської Скелі, або Як 4000 Пазів Відтворили Неіснуючу Фортецю
Photo Lviv
2025-11-05T06:18:53Z
Тютюн 420: універсальність для широкої аудиторії
Cineast
2025-11-03T18:12:47Z
Monobank запустив спільний доступ до вашої картки
Хмарочос
2025-11-03T15:51:37Z
Еволюція кофеїну: Аналіз Найгарячіших Трендових Коктейлів 2025 — Тільки Факти та Інновації
Photo Lviv
2025-11-02T06:12:23Z
Оновлення Windows 11 спричинило збій у "Диспетчері завдань": програма дублюється та перевантажує систему
Ukraine Art News
2025-10-31T19:45:27Z
Хартійські дрони-"вампіри" доставили військовим гарбузокоїни з речами першої необхідності
Ukraine Art News
2025-10-31T17:45:28Z
Зашкварні історії та ексклюзиви: В Україні запустився новий YouTube-канал про шоу-бізнес "Зіркотека"
Ukraine Art News
2025-10-31T15:30:48Z
Вміє мити посуд та прибирати: у США стартували продажі домашнього робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:47Z
Слово 2025 року — це цифра. І вона нічого не означає
Elle
2025-10-30T19:54:27Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z