/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F87bd607d5a992786c6f8e2d2650c080f.jpg)
Чому в куркуму додають свинцеві барвники та як перевірити у домашніх умовах?
На тлі моди на харчові добавки й, зокрема, різкого зростання попиту на куркуму як продукту з протизапальними та антиоксидантними властивостями виробники спецій вдаються до фальсифікацій. Так, куркуму підфарбовують барвниками зі свинцем, щоб надати насиченішого кольору. Про це йдеться у матеріалі Business Insider.
Велнес-індустрія на Заході одержима куркуміном, який є тією діючою речовиною, що має бажаний ефект для здоров’я. Куркуму продають не лише як спецію для приготування страв, але й у формі капсул та пляшечок соку.
Американські та європейські компанії готові платити добрі гроші за куркуму з високим вмістом куркуміну — від 5%. Однак, наприклад, в Індії, яка виробляє 80% всієї куркуми, фермерам зазвичай не вдається досягти більш як 2%.
Лише три з десяти різновидів куркуми в Індії мають бажаний вміст куркуміну, й вони ростуть лише у певних регіонах.
Більш того, у процесі підготовки вміст куркуміну знижується. Так, викопані корені проварюють. Далі сушать під сонцем на 15 днів. Потім корені поліруються, позбуваючись шкірки та забруднень, у спеціальній машині.
Натомість, наприклад, куркума з Фіджі має значно вищий вміст куркуміну. На цих островах майже немає сільськогосподарських угідь, тож куркума росте практично у диких умовах — і довший час, що сприяє більшому накопичнню куркуміну. Там не використовують пестициди та добрива, а також не варять корені.
Про вміст куркуміну свідчить золотий колір коренів і порошку. Щоб конкурувати, виробники вдаються до фальсифікацій: підмішують рис, щоб збільшити об’єм, додають барвники. Ще з 1980-х в Азії існує практика додавати до меленої куркуми хромат свинцю, який робить порошок жовтішим, і на додачу дещо збільшує об’єм.
Аналіз 356 зразків коріння та порошку куркуми, відібраного у країнах Південно-Східної Азії, виявило перевищення вмісту свинцю у 14%. У деяких зразках із Індії та Пакистану, вміст вдесятеро разів перевищував граничний.
У дослідженні 2017 року перевищення вмісту свинцю у куркумі виявили у половині з 32 зразків, куплених у магазинах Бостона. До речі, у тій же публікації згадується випадок, коли в Угорщині в 1994 році до 50 людей було шпиталізовано з отруєнням оксидом свинцю, яким підфарбовували мелену паприку.
Уряд Індії останнім часом посилив перевірки виробництва куркуми по всій країні, але свинець продовжують знаходити в північно-східних регіонах, а також у продукції з Пакистану та Бангладеш.
Для перевіряльників особливі труднощі становлять суміші спецій, оскільки складно зрозуміти, яка саме спеція відповідальна за вміст токсичних речовин.
На каналі уряду Індії є проста інструкція, як перевірити, чи було домішано пофарбовано порошок або корінь куркуми хроматом свинцю. Для цього потрібно всипати спецію у склянку води. Яскраво-жовтий колір води означатиме, що куркуму підфарбовано. Світло-жовтий колір та освідання порошку на дно свідчить, що куркума чиста.
- #їжа
- #здоров'я
- #здорове харчування
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті