/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F278%2F2555a1a2c86194a58fc4b67a0ba638a3.jpg)
«Закриються сотні закладів і це тільки в Києві» – ресторатори про кризу у галузі
«Економічна правда» опублікувала матеріал про кризу в ресторанній сфері Києва.
Столичні ресторатори прогнозують масові закриття закладів через відтік персоналу та економічну нестабільність.
Співзасновник закладів «Завертайло» і Honey Станіслав Завертайло пожалівся, що від них уже звільнилося п’ятеро людей після того, як уряд дозволив чоловікам 18–22 років виїжджати за кордон.
На його думку, відтік молодих працівників кафе і ресторанів тільки починається і прогнозується, що може виїхати 20–30% персоналу цієї вікової категорії.
Брак працівників відчуває весь бізнес, і ресторани не виняток. Співвласниця True Burger Bar і Hendrick’s Bar Анна Каткова на конференції «Реве та стогне ресторатор» розповіла, як шукає кухарів. За її словами зараз дуже важко знайти кухарів, і коли вона пише особисто кандидатам, то зазвичай якщо резюме викладено вже кілька годин тому, то людину вже хтось інший запросив на роботу.
Впливає і економічна ситуація, так людей у закладах стало значно менше, а дохід виріс тільки, щоб перебити інфляцію. Разом з тим платоспроможність населення падає, ціни зростають, люди менше відвідують заклади.
Керівний партнер Kyiv Food Market та співвласник кількох ресторанів Алекс Купер прогнозує, що вже у листопаді в Києві закриються сотні ресторанів. Він каже, що зникнуть ті формати, які й так давно трималися на межі прибутковості.
Згадував Алекс Купер і ситуацію з оподаткуванням ресторанного бізнесу в країні, так майже весь ринок працює через ФОПів. А голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев раніше повідомляв, що через схеми з ФОПами держава щороку недоотримує близько семи мільярдів гривень.
Але, за словами Купера, різкі спроби зарегулювати ринок лише знищать його. Якщо всіх перевести на загальну податкову модель, ціни у ресторанах зростуть на 45%, а персонал скоротять.
Купер підкреслює, якщо таку податкову реформу запровадять, він перший припинить інвестувати в Україну, бо прибуток зникне, а ризики залишаться.
- #Київ
- #Ресторан
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті