MY.UAСтатті
Корисна легенда про ігристе
Корисна легенда про ігристе

Корисна легенда про ігристе

29 вересня 1694 року чернець-бенедиктинець П'єр Періньон, доглядач вин в монастирі Сен-П'єр д'Отвільє, визначив метою свого життя створення "найкращого вина у світі". Мета ця була настільки ж амбітною, настільки ж природною для людини на його посаді. Проте у випадку з Періньоном саме ці слова стали підставою для створення справжньої легенди – або ж навіть кількох легенд. Які ґрунтуються на переконання, що чернець говорив про конкретне вино – ігристе, або ж шампанське.

Автором легенди називають Жана-Батіста Гроссара, останнього в списку доглядачів вин згаданого монастиря (розпущеного під час революції). Вже наприкінці свого життя – в 1821 році, в одному з листів він назвав свого попередника "батьком шампанського", пояснивши, що саме він відкрив секрет виготовлення білого ігристого вина. 

Статуя П’єра Періньона, встановлена в його рідному місті, фото: Вікіпедія

 

"Свідчення" Гроссара підхопили місцеві винороби. І дружні до них науковці. Гюстав Езе, професор агрономії в Гріньоні, вже у 1877 році розповідав про винахід шампанського Періньоном як про "неспростовний факт", на наводячи, однак, цьому жодних документальних підтверджень. 

Втім, статтю свою Езе писав для Центрального товариства сільського господарства, яке залюбки підтримало "патріотичну" легенду. В 1922 році був створений навіть спеціальний "комітет пропагування вин Шампані". За ініціативою якого в 1932-му урочисто відзначили 250-річчя вікопомного винаходу — звісно, фестивалем напою в Отвільє.

Легенда виявилася для виноробів ще й корисною. За чотири роки вони домоглися запровадження системи захисту своєї продукції за регіоном походження – відтоді шампанським можна було називати лише ігристий напій, вироблений у Шампані.

Щоправда, серед вчених у легенду про ченця-бенедиктинця від початку вірили не всі. І з часом більшість дослідників дійшла висновку – з яким змушені були врешті-решт погодитися і виробники шампанського – П’єр Періньон ігристе біле вино винайти не міг. Хоча б тому, що винайшли його... раніше. 

Навіть у французьких володіннях ігристий напій виготовляли щонайменше з 1531 року – в Ліму, що біля Каркасона у Лангедоку. Між іншим, за однією з версій легенди про Періньона, він відвідував цю місцевість перед тим, як почати експериментувати в Отвільє.

Технологію ж виробництва вже в 1622 році детально описав в "Дисертації про здорове пиття" італійський лікар Франческо Скаккі з міста Фабріано – декілька друкованих примірників його трактату збереглися до нашого часу, в той час як Періньон не залишив після себе жодних подібних описів.

Щобільше – класичними винами Шампані того часу були кларети, тобто "тихі" червоні вина. Доглядач вин з Отвільє щоправда, віддавав перевагу білим – але зробленим з червоного винограду, зазвичай сорту піно-нуар (з нього і зараз роблять, скажімо, бургундські кларети). Проте і ця технологія була запозиченою – за століття до Періньона подібні вина виробляли в долині Марни, та й в сусідньому Реймсі її почали застосовувати раніше, аніж в Отвільє.

Не ставив перед собою Періньон і завдання зберегти у виготовлених ним винах бульбашки вуглекислого газу — які, власне, і робили їх ігристими. Навпаки – наявність бульбашок він вважав недоліком, який псує напій (таке вино називали "диявольським" або "штопором", бо воно само "відкривало" пляшки) та наполегливо шукав способів їх позбутися! 

Ідеалом для знаменитого ченця – тим самим "найкращим вином у світі" - було саме "тихе" вино. Інша справа, що клімат Шампані робив місцеві вина схильними до незавершеного бродіння. І навіть зберегти їх у пляшці було непросто. Зрештою, саме тому Періньону приписували (і приписують досі) винайдення ще двох технологій – корка з особливого дуба (його, власне, і називають корковим) та міцної пляшки. 

Втім, очевидно, що перед тим, як дубові корки оцінили французи, вони мали стати популярним там, де цей дуб ріс – у португальських та іспанських володіннях. А винахідником міцної пляшки вважають англійця Кенелма Дігбі. Відтак винахідником обох технологій Періньон міг лише виглядати – в очах власних співвітчизників. І в кращому випадку "масштабував" сусідські відкриття.

Проте і тут є одне "але". Розливати вина по пляшках на продаж у тогочасній Франції було заборонено – транспортувати та продавати його дозволяли лише в бочках, щоб запобігти підробкам. Зняли заборону — дозволивши перевозити по п’ятдесят пляшок у кошику -  лише в 1728-му, через тринадцять років після смерті Періньона. Тож, якщо він і був "піонером корка й пляшки", то вже точно не для масового споживача. 

Але чим тоді насправді уславився легендарний чернець? Зовсім іншим. Насамперед вдосконаленнями технології вирощування та збирання винограду. Та головне — Періньон був неперевершеним майстром  купажування – тобто поєднання різних сортів винограду – завдяки чому виготовлені ним напої мали особливий смак. Цього виявилося досить, щоб зробити його ім’я настільки відомим, щоб йому (а не він сам, зрештою!) почали приписувати й інші винаходи. Бо ж "справжній майстер є майстром в усьому".

Ігристе ж вино популярним зробили не виробники, а споживачі. До того ж не французькі, а англійські. Яким "так і не знищені" бульбашки у напоях з Шампані настільки припали до смаку, що вони самі почали додавали до імпортованого вина тростинний цукор для вторинного бродіння – про це збереглися записи британця Крістофера Мерретта, датовані ще 1662 роком.

Уже згодом мода на ігристе поширилася й у Франції — за часів Людовіка XIV, а особливо за доби Регентства. До королівського двору в цей час постачали й вина з Отвільє. Тож цілком можливо, що під кінець життя Періньон і справді переглянув свої уявлення про "ідеальний напій". 

Втім, сучасний вигляд та смак шампанське все одно отримало лише в XIX сторіччі – з винайденням Ніколь Кліко технології ремюажу, тобто видалення осаду, та появою брюту, який продемонстрував, що до напою можна й не додавати цукор. А вже після цього – заради реклами – можна було згадати про П’єра Періньона. Трохи "дофантазувавши для краси".

Спеціально для Еспресо

Про автора. Олексій Мустафін, український журналіст, телевізійний менеджер, політик, автор книжок науково-популярного спрямування

Редакція не завжди поділяє думки, висловлені авторами блогів.

 



Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Кеті Перрі вперше з’явилася на публіці з Джастіном Трюдо як пара
Elle
2025-10-26T18:24:27Z
"Гади", Кузьмінський і всі-всі-всі
Ukraine Art News
2025-10-26T05:45:30Z
Кім Кардаш’ян змінила два вінтажних образи від культових дизайнерів під час святкування 45-річчя — фото
Elle
2025-10-24T06:54:30Z
Олександр Рудинський — перший український актор, який став обличчям міжнародного спортивного бренду
Elle
2025-10-23T16:27:29Z
Стала відома причина смерті лідера гурту Green Grey
Ukraine Art News
2025-10-21T20:30:31Z
Ексдиректору Молодого театру Білоусу оголосили підозру в сексуальному насильстві над студентками - він усе заперечує
Ukraine Art News
2025-10-21T19:15:33Z
Останній президент Львова. Хто це такий і де він жив?
Photo Lviv
2025-10-21T05:12:20Z
Демі Мур, Кендалл Дженнер, Селена Гомес та інші зірки на червоній доріжці гала-концерту Музею Академії-2025
Elle
2025-10-19T15:12:31Z
Лобода виступила на весіллі футболіста Хайкіна, що "пишається російським паспортом", - блогер
Ukraine Art News
2025-10-19T05:30:30Z
Від камери до екрана: Ігор Ткачик прочитає лекцію про історію аматорського кіно у Львові
Photo Lviv
2025-10-26T06:06:28Z
“Дві любові Вадима Одайника”: У Львові відкриють виставку до 100-річчя майстра Карпат
Photo Lviv
2025-10-26T06:00:22Z
Як минув 11-й ELLE ACTIVE FORUM
Elle
2025-10-25T18:09:37Z
Картину Пікассо "Бюст жінки в квітчастому капелюсі" продали на паризькому аукціоні за $31 млн
Ukraine Art News
2025-10-25T16:45:33Z
Модні знахідки осені: найцікавіші новинки від українських брендів
Elle
2025-10-25T13:30:28Z
Одяг для переможців: бренд DAMIRLI створив офіційні костюми для команди «Шахтар»
Elle
2025-10-25T12:57:25Z
10 артефактів з виставки, присвяченій письменниці та мандрівниці Софії Яблонській
Ukraine Art News
2025-10-25T12:00:36Z
В Одесі відбудеться Тиждень болгарської культури
Ukraine Art News
2025-10-25T11:12:26Z
«Іду в рогозу»: нове життя стародавнього ремесла
Ukraine Art News
2025-10-25T09:00:39Z
ЗАВЕРШИВСЯ ФЕСТИВАЛЬ БАРДАК 2025: Харків пережив катарсис українського укіноукраїнського кіно
Cineast
2025-10-26T13:00:36Z
У Києві стартував 54-й міжнародний кінофестиваль "Молодість"
Ukraine Art News
2025-10-26T10:30:28Z
Холодний мед «Сірих бджіл». Нове українське кіно
Ukraine Art News
2025-10-26T09:54:30Z
«Зоряні війни»: усе, що нам відомо про новий сольний фільм за участю Рей
KinoFilms
2025-10-25T12:57:20Z
На кінофестивалі «Молодість» відбудеться прем’єра документального фільму «Palyanytsia»
Ukraine Art News
2025-10-24T15:27:46Z
Зумери втомилися від сексу на екрані: як змінилися культурні пріоритети молоді
Ukraine Art News
2025-10-24T12:57:36Z
Джонні Депп втілить головного героя нової адаптації «Різдвяної пісні»
KinoFilms
2025-10-24T10:51:21Z
Брі Ларсон майже підтвердила свою участь в наступних «Месниках»
KinoFilms
2025-10-23T11:15:21Z
Аарон Тейлор-Джонсон і Лілі-Роуз Депп зіграють в новому фільмі режисера «Носферату»
KinoFilms
2025-10-23T10:09:22Z
Кава як валюта: Як львівська еліта “розшифровувала” ранкову філіжанку на початку XX століття
Photo Lviv
2025-10-26T06:12:38Z
Sani Resort та Аннабель Кармел запрошують на яскраву вечірку на честь Гелловіну
Elle
2025-10-24T10:36:33Z
Де в світі найдорожче і найдешевше житло? Рейтинг Property Index від Deloitte
Хмарочос
2025-10-24T06:31:38Z
ТОП-10 локацій для фотосесії у Львові: від романтики старого міста до сучасних краєвидів
Photo Lviv
2025-10-24T04:57:20Z
У Лондоні 700-річну церкву підвісили над будівельним майданчиком
Хмарочос
2025-10-22T07:39:38Z
Чернігів і Славутич лишилися без світла й води через удари по енергооб’єктах
Хмарочос
2025-10-21T07:36:42Z
Два українські села потрапили до списку найкращих у світі — ООН
Ukraine Art News
2025-10-20T14:33:31Z
Два села в Карпатах увійшли до списку найкращих туристичних сіл світу
Хмарочос
2025-10-20T09:36:55Z
На Кіровоградщині пройде Всеукраїнський залізничний фестиваль
Хмарочос
2025-10-20T08:13:41Z
Догляд за шкірою в 5 етапів: ефективний метод
Elle
2025-10-26T18:30:26Z
Грабіжникам допомагав один з охоронців Лувру, - The Telegraph
Ukraine Art News
2025-10-26T15:09:30Z
Московія сама себе побудувала як армію невільників
Ukraine Art News
2025-10-26T14:30:31Z
Більшість американців, які занурені в російську культуру - зараз на боці України, - історикиня Шор
Ukraine Art News
2025-10-26T13:15:33Z
У Франції затримали 2 з 4 учасників пограбування Лувру, коли ті тікали до Африки: як їх вирахували
Ukraine Art News
2025-10-26T12:45:32Z
Дрони та їх уламки пошкодили кілька багатоповерхівок в Києві. Десятки постраждалих, серед них – діти
Хмарочос
2025-10-26T04:57:40Z
Смерть одеського мільйонера Аднана Ківана: лікарям повідомлено про підозру
Ukraine Art News
2025-10-25T17:36:27Z
Сьогодні вночі Україна перейде на зимовий час
Elle
2025-10-25T14:33:30Z
Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою
Photo Lviv
2025-10-25T05:12:18Z
Netflix закрив студію, яка створила мобільну гру "Squid Game: Unleashed"
Ukraine Art News
2025-10-25T20:45:27Z
Тренди вивчення мов для кар’єрного росту в 2025 році
Хмарочос
2025-10-23T06:48:44Z
4 критерії, щоб обрати пуско-зарядні пристрої
Хмарочос
2025-10-22T11:42:39Z
Вчені сподіваються на революцію в сонячній енергетиці: завдяки панелям із перовскіту
Хмарочос
2025-10-16T13:45:39Z
Netflix і Spotify запускають спільні відеоподкасти
Ukraine Art News
2025-10-15T14:18:34Z
«Укрпошта» запускає власні поштомати
Хмарочос
2025-10-15T13:00:51Z
В Україні офіційно почав працювати стримінг HBO Max
Хмарочос
2025-10-15T08:12:47Z
HBO Max відтепер в Україні: що пропонує стримінгова платформа
Elle
2025-10-14T19:39:27Z
Instagram запозичив рейтинги Асоціації кіномистецтва для обмеження контенту за віком
Ukraine Art News
2025-10-14T18:30:28Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z
Смачне детокс-меню для спекотних днів від відомої української нутриціологині
Elle
2025-07-23T11:45:38Z
Простий рецепт найсмачнішої окрошки
Elle
2025-07-16T09:46:20Z
Готуємо гаспачо за рецептом знаменитого іспанського шеф-кухаря Хосе Андреса
Elle
2025-07-09T12:21:43Z