MY.UAСтатті
Сезон гарячих напоїв: чайні традиції України, Китаю, Індії та інших країн
Сезон гарячих напоїв: чайні традиції України, Китаю, Індії та інших країн

Сезон гарячих напоїв: чайні традиції України, Китаю, Індії та інших країн

Як чай став другим найпопулярнішим напоєм у світі після води? Як він змінив хід історії та навіть став каталізатором фемінізму? І які модні детокс-суміші та суперфуди сьогодні обирають ті, хто піклується про свою красу та ментальне здоров`я? Cпіввласниця чайної компанії та мережі крамниць Teahouse, організаторка Kyiv Tea Festival Світлана Кобелєва розповіла про чайні традиції різних країн, а також найцікавіші тенденції цього мистецтва.

Чайні традиції різних країн та сучасні тренди

Сьогодні вже не секрет, що окрім чудових смакових якостей, чай містить у собі велику кількість вітамінів, тонізує, наповнює енергією та дарує гарний настрій. Універсальність і можливість бути простим та складним водночас принесли йому таку популярність. Якщо не хочеться занурюватись у всі деталі філософії — ти просто заварюєш листя звичайною водою і п’єш! Цікаво також, що абсолютно всі чаї — чорні, зелені, білі, улуни — робляться з листя однієї рослини: Камелії китайської (Camellia sinensis). Чайна культура перебуває у процесі постійного розвитку, а сам чай стає радше можливістю зупинитися, побути в моменті й розділити його з близькими, ніж просто чашкою «для зігрівання».

Легенда свідчить, що чай було винайдено близько 5000 років тому у Китаї, коли імператор Шень-Нун випадково закип`ятив воду під деревом, а листя впало прямо в чашку. Так з’явився напій, що змінив світ.

Родоначальником чаю й справді вважається Китай, де його історія сягає часів кам’яного віку. Чай поширювався світом торговими й міграційними шляхами: в Японії його поява датується 805 роком, в Кореї — 828. До Європи ж чай привезли португальські, голландські та англійські купці в середині XVII століття. Спочатку його використовували як ліки, але вже за декілька десятиліть чай почали пити просто для отримання задоволення.

Важливо пам`ятати, що чай також є колоніальним продуктом. Наприкінці XVIIІ століття він став причиною торгівельних війн: британці, щоб знизити залежність від Китаю, розпочали активне культивування кущів камелії в Індії та Цейлоні. Обсяги постачання зростали, вартість — навпаки знижувалася, завдяки чому чай став доступним для всіх.

Історія чаю нерозривно пов’язана із науково-технічним прогресом. Завдяки чаю, який став маркером статусу, розвивалась архітектура (з’являлись чайні кімнати, сади, створювались ландшафтні шедеври) та набуло поширення виробництво фарфору. 

Але особливо цікаво, що саме чаювання допомогло жінкам отримати більшу соціальну свободу й стало нейтральним приводом для зустрічей та обговорень поза суворими нормами панівного суспільства! До кінця XIX — початку XX століття в публічному просторі бракувало місць, де б жінки могли вільно зустрітися, поспілкуватися, відпочити. Ресторани та кав’ярні, як правило, жінки мали право відвідувати тільки у супроводі чоловіків або й взагалі вхід для них був забороненим. Але в цей час у Великій Британії з’явилася категорія закладів, що займала проміжну нішу між бідняцькими їдальнями та вишуканими ресторанами, — це були «чайні кімнати». Вони стали безпечним і прийнятним простором для жіночих зібрань.

Регулярне помірне вживання чаю покращує нейронні зв’язки і, отже, роботу головного мозку, має помітний позитивний ефект на когнітивні функції та настрій. Крім того, ми насичуємо себе водою та корисними мікроелементами. Чай сприяє концентрації, а безкофеїнові та трав’яні варіанти допомагають впоратися зі стресом і відновити ментальний баланс.

Чайні традиції в різних країнах світу

Чайна культура має стільки ж відтінків, скільки існує сортів чаю, і кожна країна сформувала свій унікальний підхід.

У Китаї панують церемонії Ґунфу Ча («Вища майстерність чаювання») та Пін Ча (церемонія знайомства з чаєм). Це дійство, такий собі «чайний театр», багатоетапний процес, що займає декілька годин, у якому головна дійова особа — чай. Серед фаворитів китайців — витримані Пуери (особливо Шу) та Улуни (Ті Гуань Інь, Да Хун Пао).

Безумовні фаворити в Японії — звичайно, Матча та Сенча. Країна відома своєю церемонією Тя-но-ю, що є культом естетики та зосередженості: тут Матча не заварюють, а збивають вінчиком. На відміну від Китаю, усе набагато простіше, менша кількість посуду (одна чаша, один вінчик), і головним є гість, для якого готують той чай Матча, який йому необхідний.

В Індії чай — це щоденний напій, часто з додаванням спецій, який продається вуличними торговцями. Найпопулярнішим є пряний Масала-чай, що складається з чорного чаю, молока, цукру та спецій (кардамон, імбир, кориця).

Англія невіддільна від ритуалу Five o`clock Tea. І хоча зараз чай у Британії подають не тільки у спеціально відведений час, тут досі живе культура традиційних «чайних» та елегантних церемоній. Чай п`ють із молоком або вершками, часто зі сконами та сендвічами. Англійці надають перевагу міцному чорному чаю (Ассам, Цейлон) та сумішам, як-от English Breakfast. При цьому для європейців, особливо для англійців, чаювання – це увага скоріше до спілкування, аніж до самого продукту.

На відміну від Британії, у Франції чай частіше розглядається як вишуканий десертний напій або елемент здорового способу життя. Тут популярні ароматизовані чорні та зелені чаї, а також трав’яні суміші (Тізани).

В Україні чай все частіше створює простір для безпечного спілкування, стає альтернативою алкоголю та щоденним ритуалом, що повертає до себе. «Пішли на чай», «нумо почаюємо та поговоримо», — це така собі психологічна підтримка під час бесіди.

Перші згадки про чай в Україні з’являються в рукописах XVII-XVIIІ століть, і потрапив він до нас не через море, а сухопутним шляхом — від східних кочовиків. Сьогодні культура чаю в Україні набуває інтелектуальної цінності, вимагаючи вивчення традицій і філософії. 

Сучасні тенденції чаювання

Чай поступово стає «модним» продуктом і елементом wellness-рутини, особливо серед молодих споживачів. Його обирають через користь для здоров`я та як спосіб зупинитися, побути з собою, знайти спокій у новій реальності.

Куди ж без Матча — тренду останніх років! Він залишається одним з фаворитів завдяки цікавому смаку, високому вмісту антиоксидантів і здатності забезпечити м`який, тривалий заряд енергією без різких «злетів і падінь».

На противагу Матча, зростає інтерес до інших японських зелених листових чаїв, як-от Сенча та Ґьокуро, які є джерелом L-теаніну — амінокислоти, що сприяє розслабленню та концентрації.

Гречаний чай (Ку Цяо) — також справжній must-have останніх років. Він не містить кофеїну, багатий на мікроелементи та має дивовижний присмак, що нагадує випічку. 

Важливою тенденцією залишається попит на функціональні чаї та детокс-суміші, як, наприклад, серія чаїв Teahouse «Детокс».  Вони зазвичай містять комбінацію трав та інгредієнтів, що стимулюють метаболізм та виведення зайвої рідини. Українці сьогодні активно шукають чаї для заспокоєння, підвищення стресостійкості, підтримки імунітету та здорової мікрофлори. 

В тренді — купажі з додаванням сублімованих фруктів та ягід. Такі чаї виглядають неймовірно привабливо під час заварювання, а додаткові інгредієнти розкривають смак у новому світлі — соковитому, фруктовому, але збалансованому.

Такий інтерес стимулюється ще й тим, що війна вплинула на ментальне здоров’я, і людям потрібна підтримка, тому свідомо знижується споживання кофеїну, натомість обираються м`якші, заспокійливі безкофеїнові й трав`яні чаї.

Якщо ж зазирнути в майбутнє, то очікується зростання сегмента спарклінг-чаїв, наприклад, на Дарджилінгу, що відомий як «чайне шампанське». Такі варіанти — витончена, стильна та здорова заміна вину, що ідеально вписується в тренд свідомого споживання.

Підсумовуючи: незалежно від того, який чай ви оберете — Матча, гречка, sparkling-tea чи зручний «перфект-кап» — головна його місія незмінна: подарувати гедоністичну насолоду та момент задоволення. Чайний ренесанс в Україні триває, тож сміливо експериментуйте з новими смаками й прислухайтеся до відчуттів. Адже наймодніший тренд — це піклування про себе!


Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В Париже картину синего цвета продали за 18,4 миллионов евро
Gloss
2025-10-27T15:39:33Z
Самые смешные фото животных в этом году: объявлены финалисты Comedy Wildlife Photography Awards 2025
Gloss
2025-10-27T15:06:35Z
Бренд SKIMS Ким Кардашьян выпустили нижнее белье с имитацией волос разных оттенков
Gloss
2025-10-15T10:30:37Z
Adidas представил коллекцию брендовой одежды для домашних животных
Gloss
2025-10-13T14:39:37Z
Лучшее кино года: объявлены номинанты на «Золотой глобус»-2026
Gloss
2025-12-09T15:12:28Z
Украинский трейлер фильма «День койота»
KinoFilms
2025-11-04T09:18:23Z
Украинский трейлер фильма «Последний викинг» с Мадсом Миккельсеном
KinoFilms
2025-10-31T09:54:24Z
Вышел анимационный трейлер к сценарию будущей полнометражной игровой ленты «Хорт. Первый характерник» по мотивам книги Ольги Навроцкой
KinoFilms
2025-10-27T16:24:21Z
Украинский трейлер фильма ужасов «Старая с..ка»
KinoFilms
2025-10-27T15:45:26Z
Украинский трейлер триллера «Помогите» с Рэйчел МакАдамс
KinoFilms
2025-10-17T18:51:28Z
Украинский трейлер фильма «Гренландия 2: Миграция» с Джерардом Батлером
KinoFilms
2025-10-17T18:27:21Z
Финальный тизер-трейлер фильма «Океан Ельзи: Спостереження шторму»
KinoFilms
2025-10-17T18:03:23Z
В Египте открыли самый крупный археологический музей мира, который строился 20 лет
Gloss
2025-11-04T15:00:35Z
Польский альпинист совершил первый в мире лыжный спуск с Эвереста без кислорода
Gloss
2025-11-03T16:36:33Z
Празднование на природе: идеи для любого времени года
Gloss
2025-05-13T06:40:26Z
Вкусная и дешевая намазка к бутербродам на пасху. Не успевала подавать на стол
InfoHome
2025-04-09T16:54:38Z
5 альтернативных видов спорта
Men's Life
2025-03-31T07:33:45Z
16 удивительных мест, которые стоит увидеть своими глазами
Men's Life
2025-02-04T10:24:53Z
На что обратить внимание при выборе клиники для лечения алкозависимости
Cineast
2025-12-10T18:58:01Z
Как можно совмещать две работы?
Men's Life
2025-12-09T12:51:37Z
Google выпустила нейросеть Nano Banana Pro: сгенерированные изображения не отличаются от фото
Gloss
2025-11-28T14:42:55Z
Умеет мыть посуду и убирать: в США стартовали продажи домашнего робота NEO
Gloss
2025-10-31T13:00:46Z
Nike представила кроссовки Mind, которые стимулируют работу мозга
Gloss
2025-10-28T17:18:38Z
Meet the artist using immersive technologies to transform the boundaries of performance and art
Elle
2025-10-23T14:06:30Z
Не отличить от мясных: Если рыбные котлеты то только так
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Очень вкусный завтрак! Так яйца вы ещё не готовили. Простой и быстрый рецепт на завтрак. Рекомендую!
InfoHome
2025-05-09T13:09:51Z
Мы съели сердечки быстрее, чем шашлык! Вот это да
InfoHome
2025-05-06T10:45:45Z
Самые вкусные сырники из творога без муки, манки, крахмала
InfoHome
2025-05-03T06:57:59Z
Эти фрикадельки тают во рту! Лучший рецепт Фрикаделек с овсяной кашей в мультиварке
InfoHome
2025-05-03T06:55:06Z
Невероятно вкусный ужин для всей семьи. Так готовлю макароны 3 раза в неделю! Очень вкусно и быстро!
InfoHome
2025-05-03T06:55:05Z
Куриные крылышки на сковороде без фритюра за 30 минут
InfoHome
2025-05-02T06:42:59Z
Капуста с яйцами вкуснее мяса! Я готовлю так капусту каждую неделю! Простой и вкусный рецепт капусты
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z
Пирог Яблочный взрыв вкуснее торта, еще один быстрый рецепт вам в копилочку
InfoHome
2025-05-02T06:42:58Z