MY.UAСтатті
Пиво, жарівки і львівська різня: якими були підприємства старого Львова
Пиво, жарівки і львівська різня: якими були підприємства старого Львова

Пиво, жарівки і львівська різня: якими були підприємства старого Львова

Майже сто років тому Львів виготовляв у день 2500 електричних жарівок, а в рік 50 000 літрів оцту.

Як сьогодні для нас є звичними новини про відкриття підприємств, так і 80 років тому львівські газети захоплено писали про львівські заводи, де виготовляли оцет, шкіру та пиво. На шпальтах “Львівських вістей” та “Діла” журналісти ділилися докладними описами того, як працюють місцеві фабрики, хто там завідує, і навіть скільки часу тривають процеси різних виробництв.

Гал-інфо дізналось про окремі підприємства зі сторінок газет минулого століття. Розповідаємо про них далі.

Газета “Діло”, №82, 15.04.1932

“Там, де виробляють львівське пиво”

Заснована у 1898 році фабрика “Львівські Бровари” була одним із найбільш активних підприємств, яке навіть організовувало спеціальні екскурсії для журналістів, аби поділитись своїми здобутками та технологіями виробництва.

“”Львівські Бровари” основані 1898 р. з акційним капіталом у сумі 4 міліонів зол. і капіталом резервовим у сумі 2,600.000 зол. Підприємство це займає 25 морґів, на яких побудовано 5 ґруп фабричних будинків (Крім того Т-во має бровари на Погулянці і при вул. Янівській). Т-во має теж власну механічну фабрику бочок. Всі фази продукції пива, яка відбувається там при помочі наймодерніших уладжень і машин в умовинах наскрізь гіґієнічних, оглядали ми всі з найбільшою цікавістю”, – читаємо у газеті “Діло”.

Вже у 1932 році товариство виготовляло 300 000 гектолітрів пива (тобто 300 млн літрів) в рік. Працювали тоді на фабриці 500 робітників, а особливо цінним для Львова було те, що серед них чималий відсоток становили українці.

Газета “Львівські вісті”, №112, 17.12.1941

“Львівська різня хатньої птиці” 

А у 1941 році діяла у Львові “Годувальня й різня хатньої птиці” (Гефлігель Местерай унд Шляхтгоф). Так-так, функціонувала вона при міській різні у Львові. В день її працівники різали близько 4 000 курей та 1 000 гусей.

“Забиту птицю перевозять возами у скриньках, у яких поміщується 12 штук курей, або 6 штук гусей чи 8 штук качок. Сезон кінчається навесну. Птицю скуповують по селах відділи Центросоюзу в більших містах, а самоходи й поїзди перевозять її в транспортних скриньках. Птицю сортують в окремій галі – старі штуки ріжуть негайно, молодші переходять до годувальні”, – писали журналісти “Львівських вістей”.

Так, молодшу птицю ще відгодовували протягом 8-12 днів. Для цього до Львова доставляли спеціальний корм від “Ляндвіртшафтліхе Центральштеллє” [Центральна Хліборобська Станиця], який складався з вівса, ячменю, ячмінної та гречаної муки.

“В холодільні складають запаси птиці, які доходять до 30 000 кг. Звідси товар мандрує в більшості до шпиталів. Його можна купити лиш на картку (Бецугшайн) [німецькі продуктові картки, – ред.]”, – читаємо у газеті.

Працювали на підприємстві загалом 250 людей, з яких половина жінок, які виключно скубли зарізану птицю.

Газета “Львівські вісті”, №259, 13.11.1942

“Для Г.-Г. і України. Львівська фабрика електричних жарівок”

Фабрика з виготовлення електричних жарівок, тобто лампочок, почала працювати у Львові ще у 1934 році. Звісно, у 1942 році журналісти з різних сторін хвалили нове керівництво фабрики – німецького комісара, який фабрику “уподібнює під технічним оглядом до промислу Німеччини, відки незабаром прийдуть нові машини”. Так, саме з Німеччини до Львова тоді надіслали фахове обладнання на фабрику.

“Денна продукція досягає сьогодні 2,500 жарівок. Незабаром після змін і інвестицій вона зросте п’ятикратно. Вона зросте ще більше, коли збудується другу частину фабрики. Фабрика продукує жарівки на 10-40 Ватів і на всі нормальні натуги – 110, 120, 125, 150… 220 Вольтів і вище, отже на такі, які можливо вживати на терені Ґенерал-Ґубернаторства і України, на якої запотребування головно є спрямована продукція фабрики”, – писали журналісти.

Газета “Львівські вісті”, №274, 01.12.1942

“Виріб з місцевого сирівця. Львівська фабрика фарб і лякерів” 

Працівники фабрики фарб і лаків у Львові, яка також діяла у 1940-их роках, виготовляли емалі, фарби для будівель, захисні суміші для металу, сухі стінні фарби, білі та кольорові крейди.

“Фарби і лякери, що виходять з тієї фабрики, служать усяким практичним цілям, для малювання стін і різних предметів, щоб були чисті, щоб естетично виглядали й щоб краще зберігалися”, – писали журналісти і наголошувати, що виготовляли тут продукцію виключно з місцевої сировини.

Працювали на підприємстві 180 працівників, які до того ж мали на фабриці власну кухню та лікарню, де постійно приймав лікар. Фабрика мала також власну лабораторію та велику бібліотеку.

“Як загальний образ праці, так і технологія кожного середника зокрема інтересує глядача; зір захоплює багатство красок і зорових вражень. В очі б’ють світла сильних кольорів від півфабрикатів аж до готових фабрикатів – фарб чи лякерів. Поруч багатих зорових вражень відвідувача вражають теж слухові враження – шелести й шарудіння, які повстають у млинах, що розтирають сирівець, а також що повстають з праці різної машинерії”, – читаємо у пресі.

Газета “Львівські вісті”, №2, 03.01.1942

Львівська фабрика оцту 

Функціонувала у Львові також у 1940-их роках фабрика оцту: навіть не одна, а цілих три, об’єднані у єдине підприємство. Річна продукція фабрики становила приблизно 50 000 літрів, що дозволяло забезпечувати не лише всю Галичину, але й постачати оцет на потреби війська.

“У трьох об’єднаних фабриках працює 39 людей разом з адміністраційними урядовцями. За большевиків працювали тут виключно жиди”, – читаємо у газеті “Львівські вісті”.

Виготовляли тут оцет двома способами: стародавнім ручним способом і новітньою системою Фрінгса. Сировиною слугував спирт із Німеччини, перед переробкою додавали до нього бактерії, фосфорани та амонові солі.

“Найважнішою і майже єдиною складовою частиною апаратури у фабриці оцту є бочки. Їх тут багато, а увагу на себе звертає головно одна величезна бочка, скована грубими, залізними обручами. Її місткість є 55.557 л. До цієї бочки вливають два рази на місяць розпущений 10%-спірт. Фрінгс працює безупину. Біля нього стугонить помпа, яка підносить з дна бочки наверх розпущений оцет, ще ферментує. Цим оцтом скроплюють стружки, на яких є бактерії, що перемінюють поволі алькоголь на оцтовий квас. Такий процес триває два тижні; після того оцет готовий і його зливають з крана до збірників”, – описували процес створення оцту журналісти.

Натомість давній ручний процес створення оцту відбувався у 46 окремих бочках і тривав набагато довше.

Матеріали: Марічка Твардовська

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Майлі Сайрус продемонструвала приголомшливу діамантову обручку на червоній доріжці й підігріла чутки про заручини
Elle
2025-12-02T20:21:22Z
На фронті загинув режисер “Орла і Решки” Василь Хомко
Ukraine Art News
2025-12-02T15:00:27Z
За Україну і проти московської отрути, або з біографії Луки Луціва
Photo Lviv
2025-12-02T07:03:14Z
Дженна Ортега продемонструвала найвишуканіше вбрання для червоної доріжки — і воно від українського бренду
Elle
2025-12-01T20:39:22Z
У Львові відновлять пошкоджену обстрілом віллу «Сонечко»
Хмарочос
2025-12-01T15:51:47Z
Легенда на сцені: Віктор Павлік відсвяткує 60-річчя грандіозним концертом у Львові
Photo Lviv
2025-12-01T06:03:13Z
Актриса Римма Зюбіна: «З лютого 2022-го це зовсім інша зала…»
Ukraine Art News
2025-11-30T13:00:30Z
Ексклюзивне інтерв’ю з зірковою диригенткою українського походження Кері-Лінн Вілсон
Elle
2025-11-27T00:12:25Z
Померла дослідниця життя і творчості Лесі Українки Алла Диба
Ukraine Art News
2025-11-26T15:00:46Z
Чотири влади, одна історія: Львівський Фотомузей запрошує на презентацію “Дім-шедевр, дім-символ, дім-перехрестя”
Photo Lviv
2025-12-03T06:12:15Z
«Коли треба вертатись…»: Віктор Винник та гурт МЕРІ презентували потужний сингл «Вертатись», присвячений Дню ЗСУ
Photo Lviv
2025-12-03T06:06:17Z
Колекцію «незламних» васильківських півників показали в Парижі на відкритті Українського сезону
Ukraine Art News
2025-12-02T17:51:35Z
Guzema Fine Jewelry та Osnovy Publishing випустили збірку українських народних казок «Дерево до неба»
Elle
2025-12-02T17:28:07Z
В Україні запускають електронний реєстр державної підтримки у сфері культури
Ukraine Art News
2025-12-02T16:24:25Z
Найбільша археологічна колекція в історії: Україні передали понад 7 тисяч артефактів
Ukraine Art News
2025-12-02T13:36:34Z
Ірландія виплачує базовий дохід митцям — 1300 євро на місяць
Хмарочос
2025-12-02T11:51:47Z
У Японії відбудеться велике святкування українського Різдва
Ukraine Art News
2025-12-02T10:36:29Z
У Львові відкрили Резиденцію Святого Миколая в Патріаршому Домі
Photo Lviv
2025-12-02T06:06:15Z
«Ілюзія обману 3»: що спільного між фільмом й легендарним діамантом Михайла Терещенка?
Elle
2025-12-02T21:39:23Z
Дивіться божевільний тизер української комедії «Корпорат» від режисера «Вартових Різдва»
KinoFilms
2025-12-02T18:48:13Z
Вийшов український трейлер анімації «Цап-забивайло» за участю зірок «Дивних див»
KinoFilms
2025-12-02T18:24:16Z
Переможці Gotham Awards 2025: фільм про російських журналістів випередив “2000 метрів до Андріївки”
Ukraine Art News
2025-12-02T17:52:38Z
Хлопчик з небес / Думка
Cineast
2025-12-02T17:18:34Z
Netflix презентував трейлер фільму про засудженого репера P. Diddy
Ukraine Art News
2025-12-02T11:00:24Z
Самара Вівінґ і Кетрін Ньютон знялися в сиквелі фільму «Гра в хованки»
KinoFilms
2025-12-01T18:36:15Z
Седі Сінк з «Дивних див» з'явиться у блокбастері «Месники: Секретні війни»
KinoFilms
2025-12-01T18:09:16Z
“Зоотрополіс 2” побив рекорд в Китаї та став світовим лідером прокату
Ukraine Art News
2025-12-01T14:15:52Z
Дубай і Абу-Дабі 2025: де жити, що дивитися і коли їхати в ОАЕ
Elle
2025-12-02T13:00:24Z
Лувр удвічі підвищує ціни для туристів з-поза ЄС: коли набудуть чинності зміни
Ukraine Art News
2025-12-02T11:36:32Z
Теракотовий фасад готелю на Балі наповнює кімнати сонячним візерунком
Хмарочос
2025-12-02T09:06:41Z
Токіо вже не набільше місто в світі
Хмарочос
2025-12-01T12:18:43Z
Курорт «Драгобрат» продають майже за $3 млн
Хмарочос
2025-12-01T06:33:38Z
Магніт для романтиків і митців: історія Кудринецького замку
Ukraine Art News
2025-11-30T21:00:28Z
«Цікава філософія» в норвезькому антуражі від Юстейна Ґордера
Ukraine Art News
2025-11-30T17:00:52Z
В екотаборі для переселенців на Вінничині звели простір для спостереження за птахами
Хмарочос
2025-11-30T06:21:38Z
Пострах Львова – бандити і грабіжники брати Білоскурські
Photo Lviv
2025-11-29T06:12:14Z
На залізничному вокзалі в Києві запрацював евакуаційний центр
Хмарочос
2025-12-03T07:33:57Z
ТРЦ Gulliver невдовзі відкриють, але поки лише 2 поверхи
Хмарочос
2025-12-03T07:30:54Z
Львівська ОДА Передала Понад 100 FPV-Дронів ССО ЗСУ: Інвестиція в Безпеку та Перемогу
Photo Lviv
2025-12-03T06:03:26Z
Естетика на тарілці: чому візуальна подача суші впливає на смак
Photo Lviv
2025-12-03T05:57:14Z
Щодня в Україні реєструють 22 нові випадки ВІЛ-інфекції: ключова статистика, яку варто знати кожному
Elle
2025-12-02T22:09:21Z
"Тобі це знайомо?": у Києві до Міжнародного дня боротьби за скасування рабства відкрили інтерактивну інсталяцію
Ukraine Art News
2025-12-02T21:24:31Z
Все про крафтове випікання хліба в Україні й 50 оригінальних рецептів від пекарів — в книжковій новинці «Baking Bread»
Elle
2025-12-02T20:12:25Z
На війні загинув ексрежисер "Орла і Решки" Василь Хомко
Ukraine Art News
2025-12-02T18:30:24Z
В Австралії заборонили соцмережі для дітей до 16-ти років
Хмарочос
2025-12-03T07:36:53Z
Apple Music представила підсумок 2025 року: що слухали в Україні та світі
Ukraine Art News
2025-12-02T19:12:22Z
Китай збуває за кордон бензинові автівки, які не може продати на місцевому ринку, де панують електрокари
Хмарочос
2025-12-02T10:54:38Z
Чому локальний номер важливий для формування довіри в регіональному маркетингу
Хмарочос
2025-12-02T09:39:48Z
Що таке рейдж-бейт, слово 2025 року, і чому цей контент так сильно бісить?
Хмарочос
2025-12-02T06:27:40Z
Оксфорд оголосив слово 2025 року: що означає rage bait
Ukraine Art News
2025-12-01T14:57:31Z
Google випустила нейромережу Nano Banana Pro: згенеровані зображення не відрізняються від фото
Gloss
2025-11-28T14:42:56Z
Комфорт орендаря = дохід інвестора: як сьогодні функціонує ринок дохідної нерухомості
Хмарочос
2025-11-28T07:46:18Z
Відділення Ощадбанку оформили виробами із карпатської вовни
Хмарочос
2025-11-26T14:42:53Z
Кава з сіллю: наважтеся спробувати! Навіщо додають сіль у каву, як це впливає на смак та у яких країнах це традиція
Photo Lviv
2025-11-30T06:12:14Z
Мигдальний тарт зі сливами: покроковий рецепт найніжнішого осіннього десерту
Elle
2025-11-18T18:30:23Z
Готуємо швидку смачну та ефектну страву на Гелловін
Elle
2025-10-31T11:15:32Z
Простий рецепт найсмачнішого гарбузового чизкейка
Elle
2025-10-23T14:36:33Z
Гарбузовий крем-суп: покроковий рецепт топ-страви осені
Elle
2025-10-21T21:33:27Z
Гарячі страви із м’яса для обіду восени
Photo Lviv
2025-10-21T04:57:26Z
Найкорисніший сніданок для краси волосся і шкіри
Elle
2025-09-15T14:39:26Z
Сицилійські роли з баклажанів з рикотою і томатним соусом
Elle
2025-08-19T14:03:36Z
Раціон для довголіття, краси шкіри, здоров'я серця: що таке гарвардський альтернативний індекс здорового харчування
Elle
2025-08-18T13:42:35Z