MY.UAСтатьи
Чи стане Нетаньягу посередником між Путіним і Зеленським?
Чи стане Нетаньягу посередником між Путіним і Зеленським?

Чи стане Нетаньягу посередником між Путіним і Зеленським?

Востаннє прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу приїжджав до України у далекому 1999-му році.

Візит очільника ізраїльського уряду і справді небуденна річ – це перший міжнародний візит, який приймає Київ після обрання Володимира Зеленського президентом.

Візит Беньяміна Нетаньягу відбувся на тлі низки суперечностей, які виникли в останні роки у відносинах між двома країнами.

Так офіційний Київ насторожено дивиться на кроки Ізраїлю щодо врегулювання конфлікту із Палестиною і Сирією, які йдуть в розріз із положеннями міжнародного права.

Це гарно зафіксувало голосування в Раді Безпеки ООН в грудні 2016 року щодо створення ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан.

Також у відносинах між Україною і Ізраїлем виникли питання щодо реалізації на практиці угоди про безвізовий режим 2011 року – в 2017-18 роках Ізраїль не допустив на свою територію загалом 8 тисяч українців.

На такому фоні візит є справді унікальною подією.

В цих умовах не є дивним те, що мова почала йти навіть про підключення Тель-Авіва до врегулювання українсько-російського конфлікту – перш за все щодо Донбасу.

В рамках активних розмов нової влади про необхідність якомога швидше завершити із конфліктом і появи проблем із реалізацією відповідної риторики така ідея може не видаватися такою вже ж і фантастичною.

Раніше, як відомо, команда Володимира Зеленського не виключала можливості зміни формату переговорів на основі Будапештського меморандуму із безпосередні залученням до переговорів із РФ Великої Британії та США.

Із іншого боку Беньямін Нетаньягу відомий своїми активними контактами із російським лідером Володимиром Путіним.

То чи зможе Беньямін Нетаньягу стати тим, хто наблизить настання миру хоча б для Донбасу?.

Москва-Тель-Авів – зиґзаґи взаємодії.

Двосторонні відносини спочатку СРСР, а потім і РФ із державою Ізраїль, після її створення в 1948 році були спробою досягнути певної рівноваги, не вдаючись до крайнощів.

СРСР підтримував процес створення держави Ізраїль і навіть через Чехословаччину допомагав новій державі військовим чином в рамках війни на незалежність.

Тоді в Москві мріяли про те, що саме Тель-Авів буде фортпостом Москви на Близькому сході.

Тим паче партія МАПАЙ, яку очолював перший прем’єр-міністр Ізраїлю Давид Бен-Гуріон, говорила про соціалізм.

Проте вже в 1967 році СРСР після тотальної військової поразки Єгипту, Сирії і Йорданії в рамках так званої Шестиденної війни Москва розриває дипломатичні відносини із Тель-Авівом і відкликає посла.

Із того часу Кремль робить ставку на арабські країни і підтримує Організацію Визволення Палестини.

Радянська пропаганда малювала режим держави Ізраїль ледь не як нацистський.

Переломними для відносин стали роки перебудови.

Саме тоді Москва, відмовившись від ідеологізації зовнішньої політики і підходу до відносин із іншими країнами через призму Холодної війни, вирішила нормалізувати відносини із Тель-Авівом.

Це сталося в жовтні 1991 року.

А в грудні того ж року іще посол СРСР вручав вірчі грамоти президенту Ізраїлю.

В той же час радянським євреям почали дозволяти без обмежень покидати країну, що зняло іще один великих подразник у двосторонніх відносинах, який виник в 1970-х роках.

РФ вирішила будувати свої взаємини із країнами Близького Сходу після краху СРСР виходячи із принципу, що в Москви немає постійних ворогів чи друзів в регіоні, а лише відповідні інтереси.

Більше того Кремль намагається підтримувати нормальні відносини із всіма країнами регіону, не зважаючи на наявні між ними протиріччя.

На сьогодні це дозволило РФ налагодити взаємодію із такими антагоністами як Іран чи Саудівська Аравія, Ізраїль і Іран.

Як мінімум, це дозволяє Москві підтримувати імідж великої і впливової держави.

Проте це вимагає від російської сторони і певної гнучкості.

У відносинах із Ізраїлем це призвело до формування певних червоних ліній, які кожна сторона не воліє переходити.

Або робить це дуже обережно.

Так Тель-Авів припинив постачання до Грузії розвідувальних безпілотників, які стали не дуже приємним сюрпризом для росіян в 2008 році, і навіть допомагав РФ в розробці власних ударних безпілотників.

Москва зі свого боку була обережною щодо постання сучасних систем ППО середнього радіусу дії таким країнам як Сирія чи Іран – щонайменше до 2015 року.

На фоні громадянської війни в Сирії і особливо після початку російської інтервенції наприкінці вересня 2015 року Ізраїль значно активізувався на російському напрямку.

Для Тель-Авіва було важливим мати можливість і далі наносити удари по іранським об’єктам в Сирії, при цьому уникаючи зіткнень із російською авіацією.

Також адміністрація Беньяміна Нетаньягу розраховує, що РФ хоча б частково буде обмежувати спроби Ірану закріпитися на території Сирії в військовому плані – особливо поблизу окупованих Ізраїлем сирійських Голланських висот.

Тому не дивно, що із вересня 2015 по лютий 2019 року Беньямін Нетаньягу і Володимир Путін провели десять зустрічей.

В тому числі прем’єр-міністр Ізраїлю був поряд із лідером РФ 9 травня 2018 року – на параді на честь перемоги в Другій світовій війні, який стабільно ігнорують лідери західних країн на фоні анексії Криму і збереження російської присутності на Донбасі.

Більше того в Ізраїлі 9 травня є вихідним на честь перемоги над нацистами в Другій світовій війні.

Також в Ізраїлі проводяться акції на тему «Безмерный полк», які з’явилися в РФ і є елементом російської державної пропаганди.

Зрозуміло, що це все робиться не лише щоб сподобатися Володимиру Путіну – в країні із населення в 9 млн.

осіб 1,4 млн.

осіб походять із країн колишнього СРСР, а тому відповідне сприйняття Другої світової війни є важливим для відповідної групи населення.

Але безперечно такий підхід налаштовує сторони на відповідний рівень довіри.

Як наслідок, можна говорити про те, що справді між Беньяміном Нетаньягу і Володимиром Путіним сформувалися особливі відносини.

Частково вони ґрунтуються на довірі і повазі один до одного, а частково на готовності враховувати інтереси один одного і не перетинати важливі червоні лінії.

Тель-Авів в рамках взаємодії із Москвою вирішує перш за все свої завдання, які диктуються логікою Близькосхідної регіональної системи міжнародних відносин, підкоряючи цим розрахункам поведінку щодо сторонніх питань.

Так делегація Ізраїлю не була присутня під час голосування Генеральної Асамблеї ООН наприкінці березня 2014 року щодо підтримки територіальної цілісності України.

Це викликало несприйняття із боку Вашингтону.

Також Ізраїль не приєднався до антиросійських санкцій ЄС і США.

При цьому Ізраїль в 2017 році підтримав резолюцію Генасамблеї ООН по правам людини в окупованому Криму а також резолюцію 2018 року щодо мілітаризацію Криму Росією.

Логічними є спроби України залучити до конфлікту із РФ гравців, які безпосередньо пов’язані із безпекою в Євроатлантичному регіоні.

Для Тель-Авіва ці питання є абсолютно далекими – Близький Схід живе проблемою поширення іранського впливу, триваючою громадянською війною в Сирії, загальною нестабільністю на фоні слабкості значної кількості держав регіону.

Українсько-російський конфлікт є дуже далеким для держав регіону – в тому числі і для Тель-Авіва.

Тому не дивно, що і сам Беньямін Нетаньягу під час спілкування із журналістами скептично оцінив шанси щодо залучення Ізраїлю в якості посередника до протистояння Україна-РФ.

Ізраїль – жертва чи кривдник?.

Залучення Тель-Авіва до розв’язання українсько-російського конфлікту теж було б дивним, зважаючи на неоднозначну політику ізраїльської держави протягом останнього часу.

Справді Ізраїль сформувався і продовжує існувати як держава, яка знаходиться в постійному ворожому оточенню – навіть не зважаючи на наявність мирних договорів із Єгиптом (1979 р) і Йорданією (1994 р).

Проте миру із Палестиною і Сирією так і не вдалося досягнути.

Більше того Тель-Авів все більше керується принципом «право сили, а не сила права» в своїй політиці перш за все щодо палестинського питання.

На сьогодні Ізраїль продовжує створювати поселення на Західному березі річки Йордан – території, на яких відповідно до логіки «процесу Осло», започаткованого в 1990-х роках, має бути створена окрема держава Палестина.

Саме така діяльність була засуджена в резолюції Ради Безпеки ООН грудня 2016 року, яку підтримала і Україна.

Не зважаючи на це на початку квітня 2019 року Беньямін Нетаньягу заявив про можливість приєднання відповідних території до держави Ізраїль, що практично не залишить основи для держави Палестина.

Такій позиції сприяє і адміністрація Дональда Трампа.

План врегулювання конфлікту Ізраїль-Палестина, який розробляє зять і радника президента США, скоріше за все не передбачає дводержавного рішення що було установленим із 1990-х років консенсусом.

Як мінімум, Джаред Кушнер в публічних заявах відмовився підтримати рішення ізраїльсько-палестинського конфлікту на основі існування двох держав.

Окрім цього в грудні 2017 року Вашингтон визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, а в травні 2018 року переніс туди посольство.

Раніше американці відмовлялися іти на такий крок, адже палестинці претендують на східну частину Єрусалиму, яку вони воліли б бачити своє столицею.

А в березні 2019 року США визнали окуповані сирійські Голланські висоти частиною Ізраїлю.

Звичайно адміністрація Дональда Трампа заперечує те, що своїми кроками вона підігрує Ізраїлю, і в тому числі опосередковано фактично легітимізує анексію РФ Криму.

Проте приписи міжнародного права, в тому числі незастосування сили і відмови від насильницької зміни кордонів, мають універсальний характер.

Нехтування цими нормами в будь-якій точці планети ослаблює силу цих норм.

А тому Україна не повинна визнавати Єрусалим столицею Ізраїлю до прийнятного для сторін врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Бути ізраїльтянами в обороні рідної землі.

В своїй інавгураційній промові Володимир Зеленський заявив в тому числі про те, що українці мають бути ізраїльтянами в обороні рідної землі.

Україну із 2014 року справді багато разів порівнювали із Ізраїлем – на стільки, що це приїлося і стало значною мірою труїзмом.

Проте саме Ізраїль був чи не єдиною державою світу, яка після 1945 року в рамках міждержавних війн високої інтенсивності здобував перемогу над супротивниками, які мали переважаючі людські і матеріальні ресурси.

Україна в своєму військовому будівництві в наступні 10 років теж має виходити із необхідності готуватися до великої війни із РФ, при цьому маючи менші чим в росіян ресурси.

Загалом же бути як Ізраїль в обороні рідної землі, означає спочатку переконати противника в тому, що тебе не вдасться знищити військовим чином, а вже потім сідати за стіл переговорів на вигідних для країни умовах.

Саме це зробили ізраїльтяни в рамках конфліктів 1948-49, 1956, 1967 і 1973 років.

Так само нинішня українська влада мала б чесно визнати перед народом, що мир на сьогодні можливий лише на умовах РФ, що означає свідоме обмеження суверенітету.

Мир на умовах України можливий лише через п’ять років значних зусиль, які радикально посилять переговорні позиції країни і змінять в Кремлі сприйняття статус-кво на Донбасі як на загал прийнятного до неприйнятного.

Саме це означає бути ізраїльтянами в обороні рідної землі.

Це те чому вчить нас ізраїльський досвід.

І саме цим, а не примарними послугами посередництва може бути корисною для нас держава Ізраїль.

Микола Бєлєсков, Інститут світової політики, для «Главкома».

Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Звезда "Эмили в Париже" снялась в рекламе BMW в жакете от украинского бренда
Gloss
2024-04-24T14:49:11Z
DOROFEEVA и Лебига презентовали общий трек и побили онлайн-рекорд украинского Twitch
Gloss
2024-04-18T13:16:02Z
Алина Гросу показала новые фото со свадьбы: фанаты артистки уверены, что ее мужем стал российский актер
Gloss
2024-03-25T15:09:54Z
МастерШеф 13 сезон. Випуск 5 від 09.03.2024
InfoHome
2024-03-18T19:51:40Z
Ксения Мишина подтвердила слухи о новом романе, опубликовав пикантные фото с мужчиной
Gloss
2024-03-18T15:49:25Z
99‑летняя пловчиха из Канады побила три мировых рекорда за один день
Gloss
2024-01-30T14:00:53Z
Украинский режиссер Таня Муиньо сняла музыкальный клип для Дженнифер Лопес
Gloss
2024-01-30T12:30:52Z
Порно-актриса из Одессы снялась в фотосессии, где прикрыла свои интимные зоны шевронами с символикой Украины
Gloss
2024-01-22T16:21:46Z
Самопровозглашенная королева «ДНР» показала, как выглядела до пластических операций
Gloss
2024-01-10T14:54:44Z
В ТОП-50 трендов Украины на Spotify среди лидеров песня «Да, я русский»
Gloss
2024-04-10T13:13:08Z
Впервые на обложку Playboy попала Саманта Эверли – модель, созданная искусственным интеллектом
Gloss
2024-03-06T16:07:11Z
Украинская группа Quest Pistols презентовала зажигательный клип на новый трек «Безумная»
Gloss
2024-03-01T17:04:23Z
OnlyFans-модели обходят цензуру Инстаграма, притворяясь кормящими мамочками
Gloss
2024-02-29T14:19:03Z
Филипп Киркоров приехал в оккупированную Горловку выступать перед российскими военными
Gloss
2024-02-13T14:33:54Z
«Песня года» и «Лучший исполнитель»: названы номинанты на премию BRIT Awards 2024
Gloss
2024-01-25T14:03:53Z
Объявлены лучшие снимки природы в 2023 году по версии BIFA
Gloss
2023-12-29T16:30:53Z
DOROFEEVA выпустила новый трек и посвятила его своим хейтерам
Gloss
2023-12-07T13:58:03Z
Мастер Шеф 12 сезон. Выпуск 14 от 02.12.2023
InfoHome
2023-12-02T21:39:39Z
Смотрим украинский трейлер драмы «Чудотрип»
KinoFilms
2024-04-27T13:33:47Z
Украинский трейлер французской комедии «Тест на тещу»
KinoFilms
2024-04-26T09:15:44Z
Ukraine on Film 2024 в Брюсселе
KinoFilms
2024-04-25T17:06:37Z
Fallout 4 вышла на первое место по продажам в Европе
Overclockers
2024-04-19T07:28:10Z
Украинский Marvel: в кинопрокат выходит фильм о 3-й отдельной штурмовой бригаде «Мы были рекрутами»
Gloss
2024-04-17T13:55:03Z
Популярность игр Fallout резко выросла на фоне выхода одноименного сериала
Overclockers
2024-04-15T08:52:21Z
Next Stop Paris — первый короткометражный фильм, который будет создан генеративным ИИ
Overclockers
2024-04-14T13:40:01Z
Украинский трейлер приключенческого фильма «Лампо: верный пес»
KinoFilms
2024-04-08T12:00:41Z
Трейлер фильма «Дом «Слово». Бесконечный роман»
KinoFilms
2024-04-07T11:54:29Z
Самый большой в мире круизный лайнер Icon of the Seas отправился в свой первый рейс
Gloss
2024-01-29T17:51:45Z
Самые комфортные места для жизни уже в недалеком будущем
Men's Life
2024-01-24T08:33:40Z
Культурное значение шампанского в разных странах
Gloss
2023-11-29T10:12:53Z
Лас-Вегас: удивительная история города азарта, мафии и головной боли для архитектора
MC Today
2023-11-24T17:21:39Z
Как самостоятельно организовать свой отдых?
Men's Life
2023-11-13T07:57:47Z
Дом Шрека теперь можно арендовать на Airbnb
Gloss
2023-09-29T10:42:43Z
В Apple Park установили сотни стеклянных скульптур. Для их создания собирали песок в пустынях всего мира
MC Today
2023-09-25T15:21:48Z
Португальский город Анадия затопило вином: миллионы литров алкоголя полилось по улицам
Gloss
2023-09-12T11:39:36Z
Палатки с условиями пятизвездочного отеля: что такое глемпинг и как открыть такой бизнес
MC Today
2023-09-05T08:51:40Z
С какой обувью носить платья летом?
Gloss
2024-04-26T07:40:28Z
Micron получит $13,6 миллиардов грантов и кредитов от США для развития местного производства
Overclockers
2024-04-26T06:55:33Z
4 классных закуски за 5 минут! Так вкусно и легко!
InfoHome
2024-04-25T11:03:56Z
Творожная пасха с сочной вишней и шоколадом. Простой рецепт десерта на пасхальный стол
InfoHome
2024-04-23T11:27:51Z
Считая ожирение болезнью, люди начинают больше есть
Men's Life
2024-04-23T08:24:58Z
Регулярные занятия сексом позитивно влияют на карьерный рост
Men's Life
2024-04-23T08:24:57Z
Секс становится лечебным с 31-й минуты
Men's Life
2024-04-22T07:34:32Z
На первом свидании решающими являются первые 12 минут
Men's Life
2024-04-22T07:34:31Z
Стало известно, где смотреть матчи сборной Украины на Евро-2024: какие каналы покажут трансляции
Gloss
2024-04-18T13:49:06Z
В день 38-й годовщины катастрофы на ЧАЭС вышел новый трейлер игры S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
Gloss
2024-04-26T18:46:12Z
Опция Intel Baseline доступна на системных платах Gigabyte B760 и Z790
Overclockers
2024-04-26T12:22:43Z
Продажи Dragon’s Dogma 2 и Street Fighter 6 превысили ожидания Capcom
Overclockers
2024-04-26T05:52:47Z
У TSMC проблемы с американскими сотрудниками на заводе в Аризоне
Overclockers
2024-04-25T13:10:04Z
Раскрыты характеристики мобильных процессоров AMD Ryzen 9050, включая монструозные Strix Halo
Overclockers
2024-04-25T12:31:16Z
Украинские разработчики представили новую хоррор игру F20, где главные роли сыграли известные военные
Gloss
2024-04-25T11:55:07Z
Stellar Blade получает хорошие оценки от критиков
Overclockers
2024-04-25T06:31:05Z
Процессоры AMD Ryzen 7 8700F и Ryzen 5 8400F готовятся к мировому релизу
Overclockers
2024-04-23T14:31:30Z
Noctua выпустила низкопрофильный CPU-кулер NH-L12Sx77
Overclockers
2024-04-23T12:28:07Z
Куличи. от этих пасок в восторге и взрослые и дети! Нежные, тают во рту. С каждым днем вкуснее
InfoHome
2024-04-27T11:34:00Z
Топ 4 закуски на пасху которые стоит приготовить
InfoHome
2024-04-25T11:09:58Z
В сезон из зеленого лука всегда готовлю эту вкуснятину! Очень вкусно, а главное просто и быстро!
InfoHome
2024-04-25T10:37:02Z
Самые вкусные и быстрые рецепты куличей и пасхи! Рецепты на пасху 2024 разнообразные рецепты куличей
InfoHome
2024-04-24T11:15:53Z
Вкуснее самого вкусного кулича, готовить проще некуда! Рецепты этих кексов превосходят все ожидания!
InfoHome
2024-04-24T10:43:09Z
Трачу 5 минут! Я не ожидала такого результата
InfoHome
2024-04-24T07:43:03Z
Это что-то с чем-то! Вместо колбасы на завтрак, готовлю пока закипает чайник! - 3 лучших рецепта
InfoHome
2024-04-22T11:03:51Z
Готовлю вкусный обед в духовке. Нарезал, соединил, заправил и в духовку
InfoHome
2024-04-18T10:06:58Z
Мама научила! Самый вкусный торт, который я когда-либо пекла! Простой и вкусный!
InfoHome
2024-04-17T11:10:06Z