MY.UAНовости
Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд
Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд

Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд

У добу штучного інтелекту і смартфонів тут, у найвисокогірнішому районі Карпат, на Рахівщині, гуцули досі свято шанують такі повір'я, випасають овець і виробляють сир за традиційним рецептом, якому їх навчили діди й прадіди.

Цей продукт вони називають "бриндзя", і його не слід плутати з широко відомою бринзою: гуцульський сир має особливу технологію виробництва.

У високогірних українських Карпатах традиція виготовлення бриндзі тягнеться з XIV століття і передається від вівчаря до вівчаря, з покоління в покоління.

Але сьогодні бриндзя опинилася під загрозою.

Еміграція робочої сили за кордон та відсутність державної підтримки змушують вівчарів відмовлятися від виробництва бриндзі.

Як наслідок, поголів'я овець щороку зменшується.

Низка підприємців вирішили об'єднатися, щоб зберегти культурну спадщину.

Так, у серпні 2018 року виникла Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Засвідчити особливий статус продукту та захистити його їм допомагає проект Європейського Союзу "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Географічне зазначення (ГЗ) – це і є той особливий статус для бриндзі.

Він визначає цей сир як традиційний продукт Карпатського регіону, високоякісний та особливий, який може вироблятися лише тут і лише за певною технологією.

Гуцульська овеча бриндзя – перша серед низки українських продуктів, які претендують на реєстрацію ГЗ.

Серед них херсонський кавун, карпатський мед, мелітопольська черешня, вино "Ялпуг" та кілька інших.

Три історії про те, як і чому гуцульські вівчарі намагаються захистити традицію виробництва бриндзі від зникнення.

Анатолій Павлюк голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Голова Асоціації Анатолій Павлюк:.

Гуцульська овеча бриндзя унікальна тим, що сир виготовляється високо в горах, з молока особливої породи овець – гірськокарпатської.

Ця порода споконвіку поширена тільки в нашому регіоні.

З нею дуже важко працювати: карпатська вівця малопродуктивна, дає лише 300–500 мл молока за одне доїння.

Для порівняння, звичайна вівця може дати до літра молока.

В Німеччині є вівці, з яких надоюють до чотирьох літрів.

Але наша автентична вівця – це єдина порода, яка може вижити у важких гірських умовах.

Ми привозили на полонину іншу худобу, але в неї хворіють ноги, тому що ці тварини не здатні ходити по гірському камінню та по снігу під час суворої зими.

Карпатська високогірна вівця.

У цій складності виробництва й полягає особливість сиру.

Молоко гірської вівці має найвищу якість, високу жирність і особливий присмак гірських трав.

До того ж ключову роль тут відіграє технологія.

Бриндзя виготовляється без використання машинної праці.

Усі інструменти виключно дерев'яні, також ручної роботи.

Спочатку молоко проціджується через ялинові гілочки.

Потім вівчарі використовують натуральну закваску для його ферментації.

Вона отримується таким самим шляхом, що і сотні років тому.

Молоде телятко годують молоком, ріжуть, солять і коптять його шлуночок.

З нього готують сичужний фермент "кляг", який додається до підігрітого молока.

Тоді воно починає ферментуватися.

Технологыя проціджування на гілочках ялини.

Отриманий сир змішують із сіллю.

Дуже важливо правильно посолити бриндзю.

Якщо буде забагато солі, вона гірчитиме, якщо замало – зіпсується.

Далі продукт дозріває у дерев'яних бочках.

Конкретного терміну для цього процесу немає.

Адже бувають покупці з різними смаками: комусь подобається "молода" ніжна бриндзя, а комусь "старша", з більш яскравим смаком і запахом.

Щонайменше вона має настоюватися два тижні.

А от кінцевого терміну зберігання наш сир не має.

Якось мене спитали про це, то я відповів, що зберігається, поки не з'їдять (сміється).

Бриндзя виробляється лише півроку.

Адже вівцю можна доїти лише поки вона випасається.

Пік робочого сезону припадає на кінець весни – початок літа, тоді збирається найбільше молока.

Потім сир закривається у бочки і дозріває до осені.

У вересні його починають продавати.

Але виробництво бриндзі в нас наразі дуже слабке.

Кожного року поголів'я овець зменшується, жодної державної допомоги немає.

А гірське вівчарство особливо потребує підтримки, воно завжди на межі збитковості.

Вівця випасається лише півроку, а в інший час її треба годувати і доглядати.

Також дуже відчувається кадрова проблема.

В Рахівському районі майже всім ватагам (старшим пастухам овець.

– Прим.

ред.) більше сорока років.

А молоді люди не хочуть цим займатися.

По-перше, тому що праця вівчаря дуже важка, особливо у сезон.

Тоді він працює від зорі до зорі, вночі встає і вночі лягає, спить лише кілька годин.

Після такого "відпочинку" ватаг має пройти 15–20 кілометрів вдень, щоб випасти отару.

Овець також потрібно тричі подоїти: по дві години вранці, в обід і ввечері.

Окрім того, що праця важка, вона часто ще й невдячна.

У нашому законодавстві навіть немає такої професії, як "ватаг".

Є скотар, а ватага немає.

Це така сама робота для громади, як у сільського голови.

Але стаж цьому працівнику не рахується.

Я знаю людей, які "провівчарили" усе життя, а сьогодні не мають пенсії.

Тому молодь і не хоче братися за цю справу, натомість їде на заробітки.

Як наслідок, зменшується і поголів'я овець.

За часів СРСР в одному колгоспі селища Ясіня поголів'я овець було 20 тисяч, а зараз, напевно, стільки не знайдеться в цілому Рахівському районі.

Зберегти традиційну бриндзю дуже важливо.

А під лежачий камінь вода не потече.

Тому в 2018 році з'явилася Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Об'єднати виробників було нелегко, вони дещо пасивно ставилися до будь-якої діяльності.

У розпал сезону їх взагалі неможливо було зібрати.

Вівчар не залишить отару, щоб піти на якісь збори.

Але працювати в зимовий період виявилося простіше.

За рік діяльності ми встигли зібрати 23 виробників в асоціацію, долучилися не тільки вівчарі, а також ресторатори, турагентства й окремі гіди.

У першу неділю вересня 2019 року будемо проводити сирний фестиваль "Гуцульська бриндзя" у Рахові.

Він відбувається щорічно, починаючи з 2000 року.

Там можна буде спробувати не тільки сир, а й м'ясну продукцію вівчарства за традиційними карпатськими рецептами, купити інші цікавинки, наприклад, гуцульський ліжник (ковдру з овечої вовни), килими тощо.

Щороку на цей фестиваль приїжджає близько 100 тисяч туристів.

Турагентства привозять гостей з усіх областей України.

Іноземці також приїжджають, найчастіше угорці.

У них є повір'я, що справжній угорець не може померти, доки не побуває на місці початку річки Тиси, на якій стоїть Рахів.

За рахунок розвитку туризму виробники бриндзі відчувають позитивні тенденції вже зараз, хоч географічне зазначення ми ще не отримали.

Тішить, що процес зрушив з місця, а далі все залежить від нас самих.

Ганна Антонюк експерт з географічних зазначень проекту ЄС "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Експерт з географічних зазначень проекту ЄС Ганна Антонюк:.

Географічні зазначення – це один з об'єктів інтелектуальної власності, які захищають традиційні продукти харчування та напої.

Ці продукти мають якості й характеристики, які залежать від території їхнього походження.

Це означає, зокрема, що українські виробники не можуть претендувати на назви товарів, які є традиційними і зареєстровані як ГЗ в інших країнах, наприклад пармезан або шампанське.

Вони можуть виробляти сир за подібною технологією, але називати його інакше, бо їхня продукція не є оригінальною.

В ЄС на сьогодні зареєстровано близько 3,5 тис.

таких географічних зазначень, і цей список постійно поповнюється.

Значна частина ГЗ припадає на Італію (близько 800) та Францію (500), найпоширеніші категорії продукції – вино й сир.

З іншого боку, в України є можливість реєструвати власні ГЗ, які Європейський Союз зобов'язується захищати у себе.

Продукт, який хоче отримати географічне зазначення, має відповідати певним критеріям.

Перша вимога – це має бути традиційний продукт, історія виробництва якого становить не менше 30 років.

Останнє мають засвідчити документальні підтвердження: згадки у книжках, місцевих реєстрах тощо.

Другий критерій – продукт мусить мати гарну репутацію.

Тобто місцеве населення повинно впізнавати продукт.

Врешті-решт, серед виробників має бути колективна динаміка.

Тобто на географічне зазначення не може претендувати один виробник з одним продуктом, а лише кілька підприємців у певній географічній зоні.

Тільки у Львівській області таких традиційних товарів, які відповідають цим трьом критеріям, знайдено 82, а в інших областях потенційні продукти для реєстрації ГЗ ще підлягають дослідженню.

Реєстрація географічного зазначення дасть бриндзі кілька переваг.

По-перше, через документацію ми зберігаємо традиційну технологію, захищаємо її шляхом оформлення специфікації на продукт, в якій детально описуємо особливі умови виробництва.

Якщо розглядати європейський досвід, то побачимо, що географічне зазначення часто рятувало ті традиційні продукти, які перебували на межі зникнення.

Наприклад, сири Laguiole, Beaufort, Tome des Bauges, Banon, Brousse du Rove та багато інших.

Після отримання всіх документів продукт здобуває більшу довіру, приміром серед власників крамниць, що пропонують крафтові або хенд-мейд продукти.

Так збільшується потенційний ринок збуту.

Також ГЗ дозволить створити торгове маркування, ніби "знак якості", який допоможе відрізнити справжній сир від підробки.

Асоціація вже планує продавати сир у крафтових магазинах Львова та Києва.

У перспективі розглядаємо і експорт, коли пройдемо усю дозвільну процедуру.

Хоча поки що виробництво не є масовим і орієнтується насамперед на туристів.

Врешті-решт, особливий продукт привабить у регіон більше туристів, які приїдуть не тільки подивитися на гори, а й скуштувати сир.

Про бриндзю говорять найчастіше, адже вона, найімовірніше, першою отримає географічне зазначення серед інших традиційних українських продуктів.

Популярність та репутація товару позитивно вплинуть на ціноутворення і виробники зможуть підняти вартість сиру, адже багато людей захочуть його придбати і скуштувати.

Шукайте товари з таким маркуванням на прилавках магазинів.

Це свідчить про оригінальність товару.

Проект ЄС працює в Україні з квітня 2018 року і допомагає з реалізацією усіх напрямків: від пошуку традиційних продуктів у регіонах і оформлення документів для реєстрації географічного зазначення до підтримки виробників у просуванні та реалізації товару.

Ми збирали виробників бриндзі для зустрічі з власниками крафтових крамниць.

Говорили про ціну, вимоги до упаковки, кількості поставок.

Одну з точок продажу можемо анонсувати вже зараз.

Ця крамничка з традиційними гуцульськими товарами – сиром, медом, грибами, лісовими ягодами – працюватиме біля географічного центру Європи у Рахівському районі.

До кінця червня також плануємо завершити розробку спеціального маркування, етикетки.

Найамбітніша наша мета – залучити до виробництва традиційних полонинських сирів молодь, тому збираємося організувати для них навчання і передати традицію виробництва гуцульської бриндзі.

Тобіас Айзенрінг експерт з географічних зазначень проекту ЄС "Підтримка системи географічних зазначень в Україні".

Швейцарці почали реєструвати географічні зазначення у 2001 році, серед них було багато сирів.

Це виявилося непростим процесом, адже довелося організовувати виробників сиру і молока.

На сьогодні зареєстровано близько тридцяти продуктів, серед яких відомі сири грюєр та емменталь, а також різні м'ясні продукти, фрукти та овочі, наприклад женевський фіолетовий артишок.

Вони захищаються швейцарським міністерством агрополітики та визнаються Європейським Союзом (тобто існує контроль за тим, щоб цей товар вироблявся за специфічною технологією і лише в регіоні традиційного виробництва.

– Прим.

Близько трьохсот сироварень займаються виробництвом грюєру та емменталю.

Ці підприємства особливо важливі для сільської місцевості, оскільки створюють робочі місця.

Одне із сирних географічних зазначень, яке називається "Тет де Мван", у перекладі – "голова ченця", знаходиться приблизно в 50 кілометрах від Базеля (міста на північному заході Швейцарії, столиці німецькомовного напівкантону Базель-Штадт.

– Прим.

ред.) і представляє важливий продукт регіону.

Виробництво цього сиру почалося вісімсот років тому, а наразі його готують близько десяти сирзаводів.

Тет де Мван нарізається особливим способом, який дозволяє розкрити його аромат і смак.

Україна має величезний потенціал, у тому числі і в географічних зазначеннях, тому що у вас величезна кулінарна спадщина.

Якщо поїхати в Карпати, то там роблять гуцульську овечу бриндзю, це надзвичайно давня традиція, а водночас "ноу-хау".

Я би вкрай радив Україні, зокрема тим людям, які займаються реєстрацією географічних зазначень, йти до виробників і питати, як би вони описали свій продукт.

Тільки-но товар означений, потрібні сильні уряд і система, які захистять географічні зазначення.

Це особливий, але важливий спосіб захистити українську ідентичність – через їжу.

До того ж, це дуже мирний спосіб.

Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
МОЗ забороняє госпіталізацію дітей до психіатричних лікарень з 1 липня
24tv
2025-06-29T12:09:08Z
ВООЗ пропонує підняти ціни на три групи шкідливих продуктів
TSN
2025-07-03T15:33:40Z
Ботокс більше не потрібен: 7 продуктів, які реально омолоджують шкіру та розгладжують зморшки
TSN
2025-07-03T15:06:25Z
Режим харчування впливає на виникнення мігрені
24tv
2025-07-03T14:15:09Z
Календар магнітних бур на липень 2025: найнебезпечніші дати
Фокус
2025-07-03T14:06:26Z
Україна та Польща обмінюватимуться даними щодо інфекційних захворювань та епіднагляду
УкраинФорм
2025-07-03T13:42:36Z
"Серце Азовсталі" впроваджує цифрову діагностику для психологічної підтримки ветеранів
TSN
2025-07-03T13:36:56Z
У вас може бути інфаркт, і ви про це навіть не здогадуєтесь
360ua.news
2025-07-03T13:15:19Z
Забудьте про заморожені рушники та лід: названо небезпечні способи боротьби з нестерпною спекою
Фокус
2025-07-03T12:00:38Z
Рекордний ріст, а потім спад: НБУ опустив курс євро
24tv
2025-07-03T15:39:59Z
Україна отримає 76 мільйонів євро на будівництво євроколії від Польщі до Львова
24tv
2025-07-03T15:30:55Z
В Україні стартує програма муніципального житла: хто претендує на оренду за 6 000 гривень
24tv
2025-07-03T15:27:55Z
Від кризи до стратегічної переваги: шлях трансформації українського авіаційного сектору
Лига
2025-07-03T15:21:10Z
МВФ уточнив, які реформи має виконати Україна для стійкості економіки
УкраинФорм
2025-07-03T15:18:59Z
Сотні мільйонів доларів: Orlen має доплатити за газ, отриманий від Газпрому
24tv
2025-07-03T15:18:44Z
ЄС надасть Україні €76 мільйонів для будівництва євроколії до кордону з Польщею
УкраинФорм
2025-07-03T15:15:51Z
В Україні розпочався сезон кавунів: скільки коштує кілограм
TSN
2025-07-03T15:15:01Z
Ціна дронів може зростати: Кабмін оновив умови держзакупівель
24tv
2025-07-03T15:12:52Z
Президентка Єврокомісії закликала країни ЄС інвестувати у зброю для України
Европейская правда
2025-07-03T15:37:00Z
Росія націоналізує майно "золотого" олігарха: свідчення економічної кризи
24tv
2025-07-03T15:33:31Z
Іранські хакери нібито викрали електронні листи у найближчого оточення Трампа
24tv
2025-07-03T15:33:04Z
Сибіга про удар по Одесі: Москва лише посилює терор
УкраинФорм
2025-07-03T15:30:00Z
В авіакомпанії "Українські вертольоти" заявляють про рейдерство — на захист виступили ветерани, військові та родини загиблих Героїв
Telegraf
2025-07-03T15:27:27Z
У Трампа пауза між розмовою з Зеленським і Путіним: як треба її заповнити
24tv
2025-07-03T15:24:59Z
Обзавелася квартирою та заробляє понад мільйон: що цікавого в декларації судді Матвєєвої, яку звільнили з полону
Telegraf
2025-07-03T15:24:30Z
Ворог шантажує сім’ї військовополонених, вимагаючи дискредитувати Україну – ЦПД
Лига
2025-07-03T15:21:43Z
Апеляція ВАКС зменшила заставу дружині Кириленка у 37 разів
ZN UA
2025-07-03T15:18:56Z
Санаторій в розкішному палаці: де на Закарпатті є унікальне село-курорт
24tv
2025-07-03T15:24:11Z
Як вивести білокрилку з капусти: народні засоби, які дають шикарний результат
24tv
2025-07-03T15:06:52Z
Регулярного поливу недостатньо! Що потрібно зробити з перцем у липні, щоб подвоїти врожай
Telegraf
2025-07-03T15:03:54Z
Простий спосіб виведення дротяника з картоплі: зникне назавжди
24tv
2025-07-03T15:03:16Z
Пишна і ароматна: ця шарлотка стане улюбленим десертом до чаю в сезон
24tv
2025-07-03T14:33:44Z
Справа не в температурі: просте пояснення, чому ванна завжди холодна
24tv
2025-07-03T14:33:03Z
Сусіди будуть заздрити урожаю: секретний спосіб підживлення моркви в липні
GlavRed
2025-07-03T14:27:57Z
Як відмити конфорки від жиру і нагару: легкий, але робочий спосіб
GlavRed
2025-07-03T14:27:29Z
Як легко заточити тертку в домашніх умовах за лічені хвилини - лайфхак
GlavRed
2025-07-03T14:27:04Z
Україні критично потрібна ППО від США — Зеленський
TSN
2025-07-03T15:40:10Z
У Данії Зеленський вперше вручив відзнаку «Майбутнє України» іноземцю
ГЛАВКОМ NET
2025-07-03T15:39:24Z
Україна вироблятиме дрони спільно з американською компанією Swift Beat
ZN UA
2025-07-03T15:37:59Z
Календар свят на липень 2025: скільки свят відзначатимуть українці і чи будуть вихідні
Telegraf
2025-07-03T15:33:51Z
Зеленський нагородив 11-річного данця, який збирає гроші для українських дітей
Европейская правда
2025-07-03T15:33:04Z
Навіщо кладуть папірець на чоло покійника - священник розкрив справжнє значення
GlavRed
2025-07-03T15:27:49Z
Сили оборони уразили ключові радари окупантів: ліквідовано три «Небо-М»
Украина Криминальная
2025-07-03T15:27:36Z
Як завдяки "зраді" світ побачив найвизначніші твори Франца Кафки й чому цього не мало статися
24tv
2025-07-03T15:24:43Z
Чи можна святкувати 40 років: знають не всі
24tv
2025-07-03T15:12:10Z
Залишили ворога без зв'язку: прикордонники вразили важливу техніку окупантів
24tv
2025-07-03T15:42:34Z
"Мінус" три РЛС "Небо": морські дрони та ударні борти "Лазар" атакували базу ЗС РФ в Криму
Фокус
2025-07-03T15:36:39Z
Київ і Лейпциг підписали Меморандум про співпрацю в галузі підприємництва
ГЛАВКОМ NET
2025-07-03T15:36:37Z
Графік відключення газу в Київській області: термінове попередження для жителів
Политека
2025-07-03T15:31:43Z
Умань попрощався з командиром 110-ї ОМБр Захаревичем
ГЛАВКОМ NET
2025-07-03T15:30:00Z
Блискуча високоточна операція: ЗСУ знищили важливу для росіян техніку
GlavRed
2025-07-03T15:27:43Z
У Покровську на Донеччині ще залишаються 1 680 жителів
УкраинФорм
2025-07-03T15:27:36Z
Викрили депутата Волинської обласної ради, який переправляв ухилянтів за кордон
TSN
2025-07-03T15:27:24Z
ЗСУ ліквідували ще одного російського генерала Михайла Гудкова: що про нього відомо
TSN
2025-07-03T15:21:53Z
Полісся представило нову форму на сезон 2025/26: три комплекти — три символи
Football.ua
2025-07-03T15:31:23Z
Омолоджуючі кольори для жінок після 60 років: одяг, який чудово освіжає
24tv
2025-07-03T15:30:24Z
Був моєю душею: дві українські актриси, які втратили чоловіків на війні
GlavRed
2025-07-03T15:27:52Z
За звання найекологічнішого автобуса поборються 14 моделей
AutoCentre
2025-07-03T15:16:06Z
Понад 25 років на сцені: де зараз Маруся зі "Спіймати Кайдаша" Ірина Мак
Telegraf
2025-07-03T15:12:27Z
В Одеському археологічному музеї відкрили унікальну виставку світлин журналістки
УкраинФорм
2025-07-03T15:12:08Z
Потап спантеличив дивним відео з "бійкою" Кароль та Лободи
TSN
2025-07-03T15:06:39Z
3 блискучі бойовики із легендарним Томом Крузом, які тримають в напрузі до фінальних титрів
24tv
2025-07-03T14:42:30Z
Що відбувається в стосунках Кеті Перрі й Орландо Блума, якого спіймали з іншою жінкою
Фокус
2025-07-03T14:27:14Z
Адвокат з Лондона напився під час процесу і зірвав суд: оштрафований на 170 тисяч гривень
360ua.news
2025-07-03T15:25:25Z
У Румунії ведмедиця загризла мотоцикліста
Европейская правда
2025-07-03T15:13:46Z
На сході Німеччини борються з кількома лісовими пожежами
Европейская правда
2025-07-03T15:13:13Z
Удар по ТЦК Полтави: стало відомо, хто загинув
TSN
2025-07-03T15:06:26Z
У секретному крематорії на кордоні Мексики і США виявили сотні людських трупів
Украина Криминальная
2025-07-03T15:03:57Z
Вибух поблизу Житомира: в області зафіксували забруднення повітря
24tv
2025-07-03T15:03:31Z
У Хорватії засудили до 50 років чоловіка, який убив матір у будинку для літніх людей
Европейская правда
2025-07-03T14:55:59Z
В Одесі пролунав вибух
УкраинФорм
2025-07-03T14:51:49Z
На фронті загинув поліцейський із Житомирщини Віталій Боряченко
24tv
2025-07-03T14:51:31Z
Автопілот Tesla завіз людей під поїзд — родина ледь встигла вийти
ITC
2025-07-03T15:25:54Z
Škoda готує електричний універсал, який змінить ринок, де панують позашляховики
Топ Жир
2025-07-03T15:18:36Z
Компанія Dodge відкликає тисячі електромобілів Charger, бо вони виявилися "занадто тихими"
Фокус
2025-07-03T15:15:35Z
Це може вбити кондиціонер в авто у спеку та холод: 5 простих правил для водіїв
Фокус
2025-07-03T14:36:58Z
Продажі єдиного електромобіля Honda в США зросли майже в 10 разів
Топ Жир
2025-07-03T14:33:15Z
ГОНОЧНИЙ ВІКЕНД RTR 2025
AutoCentre
2025-07-03T13:51:42Z
Новий Alpine A290 Rallye за $70 тисяч розкидає бруд та іскри
Топ Жир
2025-07-03T13:33:35Z
У Німеччині продажі Tesla впали на 60% у червні
УкраинФорм
2025-07-03T12:42:08Z
Найпотужніша Lada Niva: ідеальний позашляховик для підкорення гір
Топ Жир
2025-07-03T12:33:53Z
Жирона оголосила про відхід вихованця Кебе
Football.ua
2025-07-03T15:40:30Z
Моє серце розбите, – Клопп щемливо попрощався із загиблим Діогу Жотою
24tv
2025-07-03T15:33:34Z
У Крупського діагностували струс мозку
Football.ua
2025-07-03T15:22:57Z
Бровари приєдналися до пілотного проєкту «Шлях чемпіонів»
УкраинФорм
2025-07-03T15:18:23Z
ПСЖ — "Баварія": букмекери зробили прогноз на чвертьфінал КЧС-2025
ZN UA
2025-07-03T15:03:49Z
Називали "нацисткою": українка пояснила, чому відмовилася від спільного фото з росіянками
24tv
2025-07-03T14:57:29Z
Баварія та Ліверпуль цікавляться захисником Лейпцига
Football.ua
2025-07-03T14:52:12Z
Кривбас зіграє контрольний матч проти зашребського Динамо на зборах у Словенії
Football.ua
2025-07-03T14:40:20Z
Шахтар залишився без двох важливих гравців перед стартом в Лізі Європі
24tv
2025-07-03T14:33:15Z
Хакери навчилися клонувати фішингові сайти за допомогою AI за 30 секунд
InternetUA
2025-07-03T15:31:18Z
Upwork блокує українських фрилансерів — AIN дізнався у Мінцифри, як вони планують з цим допомогти
AIN
2025-07-03T15:15:31Z
Google розширює доступ до ШІ-модель для генерації відео Veo 3 — сервіс вже доступний в Україні
AIN
2025-07-03T15:12:24Z
Samsung Galaxy Fold7 «засвітився» на фото — нові деталі та характеристики
ITC
2025-07-03T15:06:59Z
Інсайдери розкрили нову інформацію про iPhone 17 Air
InternetUA
2025-07-03T15:03:58Z
Як з'явилася назва ChatGPT: історія запуску
Gazeta UA
2025-07-03T15:00:04Z
Шахраї маскуються під офіційні Telegram-боти банків та держустанов
Детектор М
2025-07-03T14:45:57Z
Apple представить понад 15 нових пристроїв до кінця 2025 року: що відомо
InternetUA
2025-07-03T14:42:44Z
SpaceX планує побудувати новий проєкт у Флориді
Portaltele
2025-07-03T14:27:41Z