MY.UAНовости
Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд
Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд

Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд

У добу штучного інтелекту і смартфонів тут, у найвисокогірнішому районі Карпат, на Рахівщині, гуцули досі свято шанують такі повір'я, випасають овець і виробляють сир за традиційним рецептом, якому їх навчили діди й прадіди.

Цей продукт вони називають "бриндзя", і його не слід плутати з широко відомою бринзою: гуцульський сир має особливу технологію виробництва.

У високогірних українських Карпатах традиція виготовлення бриндзі тягнеться з XIV століття і передається від вівчаря до вівчаря, з покоління в покоління.

Але сьогодні бриндзя опинилася під загрозою.

Еміграція робочої сили за кордон та відсутність державної підтримки змушують вівчарів відмовлятися від виробництва бриндзі.

Як наслідок, поголів'я овець щороку зменшується.

Низка підприємців вирішили об'єднатися, щоб зберегти культурну спадщину.

Так, у серпні 2018 року виникла Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Засвідчити особливий статус продукту та захистити його їм допомагає проект Європейського Союзу "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Географічне зазначення (ГЗ) – це і є той особливий статус для бриндзі.

Він визначає цей сир як традиційний продукт Карпатського регіону, високоякісний та особливий, який може вироблятися лише тут і лише за певною технологією.

Гуцульська овеча бриндзя – перша серед низки українських продуктів, які претендують на реєстрацію ГЗ.

Серед них херсонський кавун, карпатський мед, мелітопольська черешня, вино "Ялпуг" та кілька інших.

Три історії про те, як і чому гуцульські вівчарі намагаються захистити традицію виробництва бриндзі від зникнення.

Анатолій Павлюк голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Голова Асоціації Анатолій Павлюк:.

Гуцульська овеча бриндзя унікальна тим, що сир виготовляється високо в горах, з молока особливої породи овець – гірськокарпатської.

Ця порода споконвіку поширена тільки в нашому регіоні.

З нею дуже важко працювати: карпатська вівця малопродуктивна, дає лише 300–500 мл молока за одне доїння.

Для порівняння, звичайна вівця може дати до літра молока.

В Німеччині є вівці, з яких надоюють до чотирьох літрів.

Але наша автентична вівця – це єдина порода, яка може вижити у важких гірських умовах.

Ми привозили на полонину іншу худобу, але в неї хворіють ноги, тому що ці тварини не здатні ходити по гірському камінню та по снігу під час суворої зими.

Карпатська високогірна вівця.

У цій складності виробництва й полягає особливість сиру.

Молоко гірської вівці має найвищу якість, високу жирність і особливий присмак гірських трав.

До того ж ключову роль тут відіграє технологія.

Бриндзя виготовляється без використання машинної праці.

Усі інструменти виключно дерев'яні, також ручної роботи.

Спочатку молоко проціджується через ялинові гілочки.

Потім вівчарі використовують натуральну закваску для його ферментації.

Вона отримується таким самим шляхом, що і сотні років тому.

Молоде телятко годують молоком, ріжуть, солять і коптять його шлуночок.

З нього готують сичужний фермент "кляг", який додається до підігрітого молока.

Тоді воно починає ферментуватися.

Технологыя проціджування на гілочках ялини.

Отриманий сир змішують із сіллю.

Дуже важливо правильно посолити бриндзю.

Якщо буде забагато солі, вона гірчитиме, якщо замало – зіпсується.

Далі продукт дозріває у дерев'яних бочках.

Конкретного терміну для цього процесу немає.

Адже бувають покупці з різними смаками: комусь подобається "молода" ніжна бриндзя, а комусь "старша", з більш яскравим смаком і запахом.

Щонайменше вона має настоюватися два тижні.

А от кінцевого терміну зберігання наш сир не має.

Якось мене спитали про це, то я відповів, що зберігається, поки не з'їдять (сміється).

Бриндзя виробляється лише півроку.

Адже вівцю можна доїти лише поки вона випасається.

Пік робочого сезону припадає на кінець весни – початок літа, тоді збирається найбільше молока.

Потім сир закривається у бочки і дозріває до осені.

У вересні його починають продавати.

Але виробництво бриндзі в нас наразі дуже слабке.

Кожного року поголів'я овець зменшується, жодної державної допомоги немає.

А гірське вівчарство особливо потребує підтримки, воно завжди на межі збитковості.

Вівця випасається лише півроку, а в інший час її треба годувати і доглядати.

Також дуже відчувається кадрова проблема.

В Рахівському районі майже всім ватагам (старшим пастухам овець.

– Прим.

ред.) більше сорока років.

А молоді люди не хочуть цим займатися.

По-перше, тому що праця вівчаря дуже важка, особливо у сезон.

Тоді він працює від зорі до зорі, вночі встає і вночі лягає, спить лише кілька годин.

Після такого "відпочинку" ватаг має пройти 15–20 кілометрів вдень, щоб випасти отару.

Овець також потрібно тричі подоїти: по дві години вранці, в обід і ввечері.

Окрім того, що праця важка, вона часто ще й невдячна.

У нашому законодавстві навіть немає такої професії, як "ватаг".

Є скотар, а ватага немає.

Це така сама робота для громади, як у сільського голови.

Але стаж цьому працівнику не рахується.

Я знаю людей, які "провівчарили" усе життя, а сьогодні не мають пенсії.

Тому молодь і не хоче братися за цю справу, натомість їде на заробітки.

Як наслідок, зменшується і поголів'я овець.

За часів СРСР в одному колгоспі селища Ясіня поголів'я овець було 20 тисяч, а зараз, напевно, стільки не знайдеться в цілому Рахівському районі.

Зберегти традиційну бриндзю дуже важливо.

А під лежачий камінь вода не потече.

Тому в 2018 році з'явилася Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Об'єднати виробників було нелегко, вони дещо пасивно ставилися до будь-якої діяльності.

У розпал сезону їх взагалі неможливо було зібрати.

Вівчар не залишить отару, щоб піти на якісь збори.

Але працювати в зимовий період виявилося простіше.

За рік діяльності ми встигли зібрати 23 виробників в асоціацію, долучилися не тільки вівчарі, а також ресторатори, турагентства й окремі гіди.

У першу неділю вересня 2019 року будемо проводити сирний фестиваль "Гуцульська бриндзя" у Рахові.

Він відбувається щорічно, починаючи з 2000 року.

Там можна буде спробувати не тільки сир, а й м'ясну продукцію вівчарства за традиційними карпатськими рецептами, купити інші цікавинки, наприклад, гуцульський ліжник (ковдру з овечої вовни), килими тощо.

Щороку на цей фестиваль приїжджає близько 100 тисяч туристів.

Турагентства привозять гостей з усіх областей України.

Іноземці також приїжджають, найчастіше угорці.

У них є повір'я, що справжній угорець не може померти, доки не побуває на місці початку річки Тиси, на якій стоїть Рахів.

За рахунок розвитку туризму виробники бриндзі відчувають позитивні тенденції вже зараз, хоч географічне зазначення ми ще не отримали.

Тішить, що процес зрушив з місця, а далі все залежить від нас самих.

Ганна Антонюк експерт з географічних зазначень проекту ЄС "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Експерт з географічних зазначень проекту ЄС Ганна Антонюк:.

Географічні зазначення – це один з об'єктів інтелектуальної власності, які захищають традиційні продукти харчування та напої.

Ці продукти мають якості й характеристики, які залежать від території їхнього походження.

Це означає, зокрема, що українські виробники не можуть претендувати на назви товарів, які є традиційними і зареєстровані як ГЗ в інших країнах, наприклад пармезан або шампанське.

Вони можуть виробляти сир за подібною технологією, але називати його інакше, бо їхня продукція не є оригінальною.

В ЄС на сьогодні зареєстровано близько 3,5 тис.

таких географічних зазначень, і цей список постійно поповнюється.

Значна частина ГЗ припадає на Італію (близько 800) та Францію (500), найпоширеніші категорії продукції – вино й сир.

З іншого боку, в України є можливість реєструвати власні ГЗ, які Європейський Союз зобов'язується захищати у себе.

Продукт, який хоче отримати географічне зазначення, має відповідати певним критеріям.

Перша вимога – це має бути традиційний продукт, історія виробництва якого становить не менше 30 років.

Останнє мають засвідчити документальні підтвердження: згадки у книжках, місцевих реєстрах тощо.

Другий критерій – продукт мусить мати гарну репутацію.

Тобто місцеве населення повинно впізнавати продукт.

Врешті-решт, серед виробників має бути колективна динаміка.

Тобто на географічне зазначення не може претендувати один виробник з одним продуктом, а лише кілька підприємців у певній географічній зоні.

Тільки у Львівській області таких традиційних товарів, які відповідають цим трьом критеріям, знайдено 82, а в інших областях потенційні продукти для реєстрації ГЗ ще підлягають дослідженню.

Реєстрація географічного зазначення дасть бриндзі кілька переваг.

По-перше, через документацію ми зберігаємо традиційну технологію, захищаємо її шляхом оформлення специфікації на продукт, в якій детально описуємо особливі умови виробництва.

Якщо розглядати європейський досвід, то побачимо, що географічне зазначення часто рятувало ті традиційні продукти, які перебували на межі зникнення.

Наприклад, сири Laguiole, Beaufort, Tome des Bauges, Banon, Brousse du Rove та багато інших.

Після отримання всіх документів продукт здобуває більшу довіру, приміром серед власників крамниць, що пропонують крафтові або хенд-мейд продукти.

Так збільшується потенційний ринок збуту.

Також ГЗ дозволить створити торгове маркування, ніби "знак якості", який допоможе відрізнити справжній сир від підробки.

Асоціація вже планує продавати сир у крафтових магазинах Львова та Києва.

У перспективі розглядаємо і експорт, коли пройдемо усю дозвільну процедуру.

Хоча поки що виробництво не є масовим і орієнтується насамперед на туристів.

Врешті-решт, особливий продукт привабить у регіон більше туристів, які приїдуть не тільки подивитися на гори, а й скуштувати сир.

Про бриндзю говорять найчастіше, адже вона, найімовірніше, першою отримає географічне зазначення серед інших традиційних українських продуктів.

Популярність та репутація товару позитивно вплинуть на ціноутворення і виробники зможуть підняти вартість сиру, адже багато людей захочуть його придбати і скуштувати.

Шукайте товари з таким маркуванням на прилавках магазинів.

Це свідчить про оригінальність товару.

Проект ЄС працює в Україні з квітня 2018 року і допомагає з реалізацією усіх напрямків: від пошуку традиційних продуктів у регіонах і оформлення документів для реєстрації географічного зазначення до підтримки виробників у просуванні та реалізації товару.

Ми збирали виробників бриндзі для зустрічі з власниками крафтових крамниць.

Говорили про ціну, вимоги до упаковки, кількості поставок.

Одну з точок продажу можемо анонсувати вже зараз.

Ця крамничка з традиційними гуцульськими товарами – сиром, медом, грибами, лісовими ягодами – працюватиме біля географічного центру Європи у Рахівському районі.

До кінця червня також плануємо завершити розробку спеціального маркування, етикетки.

Найамбітніша наша мета – залучити до виробництва традиційних полонинських сирів молодь, тому збираємося організувати для них навчання і передати традицію виробництва гуцульської бриндзі.

Тобіас Айзенрінг експерт з географічних зазначень проекту ЄС "Підтримка системи географічних зазначень в Україні".

Швейцарці почали реєструвати географічні зазначення у 2001 році, серед них було багато сирів.

Це виявилося непростим процесом, адже довелося організовувати виробників сиру і молока.

На сьогодні зареєстровано близько тридцяти продуктів, серед яких відомі сири грюєр та емменталь, а також різні м'ясні продукти, фрукти та овочі, наприклад женевський фіолетовий артишок.

Вони захищаються швейцарським міністерством агрополітики та визнаються Європейським Союзом (тобто існує контроль за тим, щоб цей товар вироблявся за специфічною технологією і лише в регіоні традиційного виробництва.

– Прим.

Близько трьохсот сироварень займаються виробництвом грюєру та емменталю.

Ці підприємства особливо важливі для сільської місцевості, оскільки створюють робочі місця.

Одне із сирних географічних зазначень, яке називається "Тет де Мван", у перекладі – "голова ченця", знаходиться приблизно в 50 кілометрах від Базеля (міста на північному заході Швейцарії, столиці німецькомовного напівкантону Базель-Штадт.

– Прим.

ред.) і представляє важливий продукт регіону.

Виробництво цього сиру почалося вісімсот років тому, а наразі його готують близько десяти сирзаводів.

Тет де Мван нарізається особливим способом, який дозволяє розкрити його аромат і смак.

Україна має величезний потенціал, у тому числі і в географічних зазначеннях, тому що у вас величезна кулінарна спадщина.

Якщо поїхати в Карпати, то там роблять гуцульську овечу бриндзю, це надзвичайно давня традиція, а водночас "ноу-хау".

Я би вкрай радив Україні, зокрема тим людям, які займаються реєстрацією географічних зазначень, йти до виробників і питати, як би вони описали свій продукт.

Тільки-но товар означений, потрібні сильні уряд і система, які захистять географічні зазначення.

Це особливий, але важливий спосіб захистити українську ідентичність – через їжу.

До того ж, це дуже мирний спосіб.

Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Потап розкрив правду, куди насправді зникла Настя Каменських
GlavRed
2025-09-17T23:27:03Z
Кіркоров заговорив про Пугачову, яка розкрила їхній фейковий шлюб
GlavRed
2025-09-17T20:27:50Z
"Танець смерті" – справжній: про яку трагічну загадку людства співає Леді Гага у новій пісні
24tv
2025-09-17T19:24:48Z
Визнали винним у домаганнях: зірка Євробачення-2024 потрапив у скандал
Вива
2025-09-17T19:15:37Z
Американський репер випустив кліп на пісню Save Me та присвятив його вбитій українці
24tv
2025-09-17T19:06:18Z
Новий формат від лідера "Другої Ріки": Валерій Харчишин виступить у супроводі симфонічного оркестру GosOrchestra
Telegraf
2025-09-17T19:00:24Z
Старша донька Полякової попросила гроші у мами кумедним кавером на відомий хіт: "Заробляє як може"
TSN
2025-09-17T18:06:43Z
Бужинська здивувала конфузом з польською владою, в який потрапила через відому колегу
TSN
2025-09-17T17:36:37Z
Навіть гарніша, ніж 25 років тому: як зараз виглядає співачка Анастейша, яка два рази поборола рак
Telegraf
2025-09-17T17:36:32Z
"Укрзалізниця" розповіла про наслідки нічного обстрілу: затримки поїздів та автобуси для пасажирів
TSN
2025-09-17T22:51:05Z
Через застарілі судна РФ скорочує вилов риби у Чорному й Азовському морях - розвідка
УкраинФорм
2025-09-17T21:54:28Z
Монети по 10 копійок поступово вилучатимуть з обігу - Нацбанк
УкраинФорм
2025-09-17T20:39:38Z
У США назвали діючі санкції щодо білоруської Белавіа
Gazeta UA
2025-09-17T19:54:53Z
Уряд і Рада напрацьовують додаткові варіанти підтримки бізнесу у прифронтових громадах - Свириденко
УкраинФорм
2025-09-17T19:33:54Z
Євро різко злетіло вгору: новий курс валют на 18 вересня
GlavRed
2025-09-17T19:27:36Z
«Ажіотажна націнка»: експерт спрогнозував, що буде з цінами на АЗС найближчим часом
GlavRed
2025-09-17T19:27:07Z
Затримка поїздів через обстріли залізничної інфраструктури: оновлення ситуації
ГЛАВКОМ NET
2025-09-17T19:24:36Z
ФРС знизила ставку, яка впливає на вартість долара
24tv
2025-09-17T19:06:38Z
У путінській Росії офіційно дозволили катування і нелюдське поводження з людьми
Украина Криминальная
2025-09-17T23:36:58Z
Сенат Польщі підтримав законопроєкт про допомогу громадянам України без поправок
УкраинФорм
2025-09-17T23:27:41Z
Новий посол Німеччини прибув до України і розпочав роботу в Києві
iPress
2025-09-17T23:21:21Z
Під час зустрічі з королем Чарльзом ІІІ Трамп декілька разів порушив правила етикету
24tv
2025-09-17T23:06:51Z
Майора ЗСУ у Львові засудили на 15 років за державну зраду
УкраинФорм
2025-09-17T23:03:42Z
"Щоб не розмножувались": у Франції чоловік надіслав депутатам 600 презервативів в парламент
Фокус
2025-09-17T23:00:03Z
ВАКС конфіскував 1,64 млн грн у прокурорки ОГП, які вона отримала у "подарунок" від матері
ZN UA
2025-09-17T22:57:43Z
Литва заявила про викриття групи агентів РФ, які стоять за вибухами посилок у Європі
Европейская правда
2025-09-17T22:45:26Z
Візит Трампа: як Британія витратила мільйони на шоу для одного президента – аналіз Sky New
ГЛАВКОМ NET
2025-09-17T22:42:47Z
Російський БпЛА вдарив по заправці на Полтавщині: четверо людей постраждали
TSN
2025-09-17T23:21:07Z
Авіакатастрофа в Індії: сім'ї жертв подали до суду на Boeing
ГЛАВКОМ NET
2025-09-17T23:00:16Z
Удар по АЗС на Полтавщині: кількість постраждалих зросла до чотирьох
УкраинФорм
2025-09-17T22:27:55Z
У Польщі затримали чоловіка, який зрізав хрест із української церкви
УкраинФорм
2025-09-17T21:30:52Z
Росіяни вдарили по заправці на Полтавщині: поранені водії та касир на АЗС
ZN UA
2025-09-17T21:21:27Z
У Вроцлаві громадянин Польщі напав на румуна, бо подумав, що той українець, – Wyborcza
24tv
2025-09-17T21:18:24Z
Жителя Глухова судитимуть за смертельне побиття знайомого
Украина Криминальная
2025-09-17T21:09:18Z
Закуповувала овочерізки для укриттів: обвинувачена посадовиця виїхала до Туреччини
24tv
2025-09-17T20:39:48Z
На Харківщині легковик зіткнувся з хлобовозом: загинули двоє людей
ГЛАВКОМ NET
2025-09-17T20:21:09Z
Влада зупинила реставрацію каналу через ймовірні римські споруди
Gazeta UA
2025-09-17T22:42:41Z
Підрозділ «Номад» ― ГУР та Lobby X розпочали рекрутинг бійців серед корінних народів Росії
Украина Криминальная
2025-09-17T22:39:06Z
ГБР викрило військових, які торгували армійським пальним
Хвиля
2025-09-17T22:30:03Z
Що ні в якому разі не можна просити у Господа: прикмети 18 вересня
GlavRed
2025-09-17T22:27:14Z
Підривники зі свастикою: як опинилися на фронті та чи могли росіяни їх застосовувати
24tv
2025-09-17T22:24:03Z
Оператори полку Nemesis у серпні спалили три російські установки ППО вартістю понад $80 мільйонів
УкраинФорм
2025-09-17T22:18:17Z
Чоловік втратив понад 50 тисяч гривень, купуючи трактор онлайн
InternetUA
2025-09-17T22:09:00Z
Базова соціальна допомога стартує з 2026 року: розмір залежатиме від доходів сім'ї
Фокус
2025-09-17T21:57:42Z
18 вересня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ГЛАВКОМ NET
2025-09-17T21:09:17Z
Як швидко заснути: шість звичок, які позитивно впливають на сон
Gazeta UA
2025-09-17T21:42:12Z
Стануть вашим порятунком восени: 5 продуктів, які містять велику кількість вітаміну D
Знай
2025-09-17T20:51:25Z
Смачніше за лечо: як приготувати запечений перець з часником на зиму
Telegraf
2025-09-17T20:33:00Z
Вчені змогли відновити мозок після інсульту за допомогою стовбурових клітин
1News
2025-09-17T19:54:37Z
Українці отримають зайву годину сну: коли переводимо годинник на зимовий час
Хвиля
2025-09-17T19:45:39Z
Як читання перед сном впливає на ваш стан
24tv
2025-09-17T18:18:27Z
Вчені розробили ШІ-інструмент, здатний прогнозувати ризики серцевих хвороб
УкраинФорм
2025-09-17T17:24:42Z
Не лише неуважність та непосидючість: як проявляється РДУГ у дорослих
24tv
2025-09-17T16:33:00Z
Дієтологи пояснюють: що корисніше — знежирений чи 9% домашній сир
TSN
2025-09-17T15:36:28Z
Жінці запропонували замінити двигун за 40 тисяч доларів: автосалон, можливо, допустив серйозну помилку
Топ Жир
2025-09-17T23:06:33Z
Ціна, практичність, економія: що відомо про нову Nissan Sentra
Gazeta UA
2025-09-17T22:54:12Z
Nissan Leaf стикається зі скороченням виробництва ще до появи на ринку
Топ Жир
2025-09-17T22:36:09Z
Теслу критикують за автопілот, який не впізнає залізничні переїзди
Топ Жир
2025-09-17T21:51:23Z
Дизельні двигуни втрачають популярність, і Toyota вже обрала їм наступника
Топ Жир
2025-09-17T21:06:17Z
Після цього Rolls-Royce ви більше ніколи не дивитиметеся на автомобільні дахи як раніше
Топ Жир
2025-09-17T20:36:29Z
Кіберполіція застерігає: шахраї продають неіснуючі авто в інтернеті
InternetUA
2025-09-17T20:36:22Z
У Porsche 911 з хвостових ліхтарів виросли спойлери, і ніхто їй не завадив
Топ Жир
2025-09-17T20:06:46Z
«Маєток на колесах»: Rolls-Royce створив найдорожчий автомобіль у світі
ГЛАВКОМ NET
2025-09-17T20:06:15Z
У Костянтинівці залишаються понад 6 тисяч людей - ОВА
УкраинФорм
2025-09-17T23:27:40Z
Окупанти просунулись поблизу трьох сіл – DeepState
ГЛАВКОМ NET
2025-09-17T23:15:58Z
Загроза з неба: офіцер розповів, яке місто може стати ціллю FPV-дронів ворога
GlavRed
2025-09-17T22:27:27Z
Зима 2025: синоптикиня розповіла, чи буде вона холодною
ZN UA
2025-09-17T22:09:35Z
Війна, день 1302. Україна вже отримала понад 2 млрд доларів у межах PURL
Football.ua
2025-09-17T22:00:23Z
До 15 років ув’язнення засудили підпалювача об’єктів інфраструктури та авто військових
Украина Криминальная
2025-09-17T21:57:14Z
У Криворізькому районі відкрили 15 освітніх центрів «Вулик»
УкраинФорм
2025-09-17T21:54:06Z
"Як Геракл проти гідри": українські захисники відбивають постійні атаки на Лиманському напрямку
Хвиля
2025-09-17T21:30:54Z
Гелікоптер замість Петра І: у центрі Полтави встановлюють бойовий вертоліт
Фокус
2025-09-17T20:51:48Z
Всесвіт на їхньому боці: ТОП-4 знаки зодіаку, які перебувають під захистом космосу
GlavRed
2025-09-17T23:27:49Z
День ангела 18 вересня: кого та як вітати з іменинами
TSN
2025-09-17T21:18:53Z
Тест на особистість: виберіть тістечко і дізнайтеся, що найважливіше для вашого щастя
TSN
2025-09-17T21:18:05Z
Не просто седират: як один осінній посів перетворить навіть важкий грунт на пухкий
GlavRed
2025-09-17T20:27:30Z
Туристи відвідали найкращий пляж світу і були шоковані через одну деталь
24tv
2025-09-17T20:18:08Z
Досвідчений пілот розповів, чого не варто робити на літаку, щоб не потрапити у чорний список
24tv
2025-09-17T19:12:34Z
Венера в Діві 19 вересня 2025: у кого можуть бути проблеми в особистому житті
24tv
2025-09-17T19:06:52Z
Тест-малюнок: те, що ви побачите першим, найточніше опише вашу особистість
TSN
2025-09-17T18:06:57Z
Ідеальна локація для "провітрювання" голови: що подивитися у Нацпарку "Сколівські бескиди"
24tv
2025-09-17T17:45:07Z
Чи можна вигулювати кота на повідку - експерти поставили крапку в питанні
GlavRed
2025-09-17T19:27:10Z
Приховані функції iPhone 17: що Apple промовчала на презентації
InternetUA
2025-09-17T19:12:46Z
Переваги онлайн магазину інтимних товарів
UAToday
2025-09-17T18:48:49Z
Бюджетний eSIM: підбірка недорогих смартфонів з новою SIM-технологією
InternetUA
2025-09-17T18:27:24Z
Домашній вихованець від Casio на основі ШІ – коли з'явиться у продажі й скільки коштуватиме
24tv
2025-09-17T18:06:50Z
Залишилось кілька годин: до Землі мчить астероїд розміром з хмарочос
TSN
2025-09-17T17:36:44Z
Пара під час ремонту виявила прихований скарб і отримала купу порад, що з ним зробити
TSN
2025-09-17T17:36:44Z
Не тільки "Британнік": 3 кораблі, які вдалося розшукати в глибинах морів
24tv
2025-09-17T17:33:39Z
Як змінилася структура використання ChatGPT цього року
Gazeta UA
2025-09-17T17:30:51Z
Зінченко дебютує за Ноттінгем Форест у матчі Кубка ліги проти Суонсі
Football.ua
2025-09-17T22:12:11Z
"Хто з тренерів відмовить Бенфіці? Я — ні": Трубін та Судаков готуються зустрічати Моурінью
Football.ua
2025-09-17T21:45:26Z
Світоліна принесла історичну перемогу: Україна - в півфіналі Кубка Біллі Джин Кінг
Gazeta UA
2025-09-17T21:39:45Z
Ноттінгем Форест у дебюті Зінченка шалено вилетів із Кубка ліги від Свонсі, перемагаючи 2:0
Football.ua
2025-09-17T21:33:27Z
Вимагають відібрати пояси: Усик нарвався на порцію дикого хейту через участь у футбольному матчі
24tv
2025-09-17T21:27:00Z
Алла Белінська - у фіналі ЧС-2025 зі спортивної боротьби
УкраинФорм
2025-09-17T20:51:31Z
Український боксер вперше заговорив після сенсаційної поразки
24tv
2025-09-17T20:39:35Z
Вагітна Бех-Романчук розповіла про госпіталізацію
GlavRed
2025-09-17T20:27:15Z
Шовковський: Важливо, що ми вирішили завдання й пройшли в наступний раунд
Football.ua
2025-09-17T20:15:55Z