MY.UAНовости
Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд
Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд

Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд

У добу штучного інтелекту і смартфонів тут, у найвисокогірнішому районі Карпат, на Рахівщині, гуцули досі свято шанують такі повір'я, випасають овець і виробляють сир за традиційним рецептом, якому їх навчили діди й прадіди.

Цей продукт вони називають "бриндзя", і його не слід плутати з широко відомою бринзою: гуцульський сир має особливу технологію виробництва.

У високогірних українських Карпатах традиція виготовлення бриндзі тягнеться з XIV століття і передається від вівчаря до вівчаря, з покоління в покоління.

Але сьогодні бриндзя опинилася під загрозою.

Еміграція робочої сили за кордон та відсутність державної підтримки змушують вівчарів відмовлятися від виробництва бриндзі.

Як наслідок, поголів'я овець щороку зменшується.

Низка підприємців вирішили об'єднатися, щоб зберегти культурну спадщину.

Так, у серпні 2018 року виникла Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Засвідчити особливий статус продукту та захистити його їм допомагає проект Європейського Союзу "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Географічне зазначення (ГЗ) – це і є той особливий статус для бриндзі.

Він визначає цей сир як традиційний продукт Карпатського регіону, високоякісний та особливий, який може вироблятися лише тут і лише за певною технологією.

Гуцульська овеча бриндзя – перша серед низки українських продуктів, які претендують на реєстрацію ГЗ.

Серед них херсонський кавун, карпатський мед, мелітопольська черешня, вино "Ялпуг" та кілька інших.

Три історії про те, як і чому гуцульські вівчарі намагаються захистити традицію виробництва бриндзі від зникнення.

Анатолій Павлюк голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Голова Асоціації Анатолій Павлюк:.

Гуцульська овеча бриндзя унікальна тим, що сир виготовляється високо в горах, з молока особливої породи овець – гірськокарпатської.

Ця порода споконвіку поширена тільки в нашому регіоні.

З нею дуже важко працювати: карпатська вівця малопродуктивна, дає лише 300–500 мл молока за одне доїння.

Для порівняння, звичайна вівця може дати до літра молока.

В Німеччині є вівці, з яких надоюють до чотирьох літрів.

Але наша автентична вівця – це єдина порода, яка може вижити у важких гірських умовах.

Ми привозили на полонину іншу худобу, але в неї хворіють ноги, тому що ці тварини не здатні ходити по гірському камінню та по снігу під час суворої зими.

Карпатська високогірна вівця.

У цій складності виробництва й полягає особливість сиру.

Молоко гірської вівці має найвищу якість, високу жирність і особливий присмак гірських трав.

До того ж ключову роль тут відіграє технологія.

Бриндзя виготовляється без використання машинної праці.

Усі інструменти виключно дерев'яні, також ручної роботи.

Спочатку молоко проціджується через ялинові гілочки.

Потім вівчарі використовують натуральну закваску для його ферментації.

Вона отримується таким самим шляхом, що і сотні років тому.

Молоде телятко годують молоком, ріжуть, солять і коптять його шлуночок.

З нього готують сичужний фермент "кляг", який додається до підігрітого молока.

Тоді воно починає ферментуватися.

Технологыя проціджування на гілочках ялини.

Отриманий сир змішують із сіллю.

Дуже важливо правильно посолити бриндзю.

Якщо буде забагато солі, вона гірчитиме, якщо замало – зіпсується.

Далі продукт дозріває у дерев'яних бочках.

Конкретного терміну для цього процесу немає.

Адже бувають покупці з різними смаками: комусь подобається "молода" ніжна бриндзя, а комусь "старша", з більш яскравим смаком і запахом.

Щонайменше вона має настоюватися два тижні.

А от кінцевого терміну зберігання наш сир не має.

Якось мене спитали про це, то я відповів, що зберігається, поки не з'їдять (сміється).

Бриндзя виробляється лише півроку.

Адже вівцю можна доїти лише поки вона випасається.

Пік робочого сезону припадає на кінець весни – початок літа, тоді збирається найбільше молока.

Потім сир закривається у бочки і дозріває до осені.

У вересні його починають продавати.

Але виробництво бриндзі в нас наразі дуже слабке.

Кожного року поголів'я овець зменшується, жодної державної допомоги немає.

А гірське вівчарство особливо потребує підтримки, воно завжди на межі збитковості.

Вівця випасається лише півроку, а в інший час її треба годувати і доглядати.

Також дуже відчувається кадрова проблема.

В Рахівському районі майже всім ватагам (старшим пастухам овець.

– Прим.

ред.) більше сорока років.

А молоді люди не хочуть цим займатися.

По-перше, тому що праця вівчаря дуже важка, особливо у сезон.

Тоді він працює від зорі до зорі, вночі встає і вночі лягає, спить лише кілька годин.

Після такого "відпочинку" ватаг має пройти 15–20 кілометрів вдень, щоб випасти отару.

Овець також потрібно тричі подоїти: по дві години вранці, в обід і ввечері.

Окрім того, що праця важка, вона часто ще й невдячна.

У нашому законодавстві навіть немає такої професії, як "ватаг".

Є скотар, а ватага немає.

Це така сама робота для громади, як у сільського голови.

Але стаж цьому працівнику не рахується.

Я знаю людей, які "провівчарили" усе життя, а сьогодні не мають пенсії.

Тому молодь і не хоче братися за цю справу, натомість їде на заробітки.

Як наслідок, зменшується і поголів'я овець.

За часів СРСР в одному колгоспі селища Ясіня поголів'я овець було 20 тисяч, а зараз, напевно, стільки не знайдеться в цілому Рахівському районі.

Зберегти традиційну бриндзю дуже важливо.

А під лежачий камінь вода не потече.

Тому в 2018 році з'явилася Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Об'єднати виробників було нелегко, вони дещо пасивно ставилися до будь-якої діяльності.

У розпал сезону їх взагалі неможливо було зібрати.

Вівчар не залишить отару, щоб піти на якісь збори.

Але працювати в зимовий період виявилося простіше.

За рік діяльності ми встигли зібрати 23 виробників в асоціацію, долучилися не тільки вівчарі, а також ресторатори, турагентства й окремі гіди.

У першу неділю вересня 2019 року будемо проводити сирний фестиваль "Гуцульська бриндзя" у Рахові.

Він відбувається щорічно, починаючи з 2000 року.

Там можна буде спробувати не тільки сир, а й м'ясну продукцію вівчарства за традиційними карпатськими рецептами, купити інші цікавинки, наприклад, гуцульський ліжник (ковдру з овечої вовни), килими тощо.

Щороку на цей фестиваль приїжджає близько 100 тисяч туристів.

Турагентства привозять гостей з усіх областей України.

Іноземці також приїжджають, найчастіше угорці.

У них є повір'я, що справжній угорець не може померти, доки не побуває на місці початку річки Тиси, на якій стоїть Рахів.

За рахунок розвитку туризму виробники бриндзі відчувають позитивні тенденції вже зараз, хоч географічне зазначення ми ще не отримали.

Тішить, що процес зрушив з місця, а далі все залежить від нас самих.

Ганна Антонюк експерт з географічних зазначень проекту ЄС "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Експерт з географічних зазначень проекту ЄС Ганна Антонюк:.

Географічні зазначення – це один з об'єктів інтелектуальної власності, які захищають традиційні продукти харчування та напої.

Ці продукти мають якості й характеристики, які залежать від території їхнього походження.

Це означає, зокрема, що українські виробники не можуть претендувати на назви товарів, які є традиційними і зареєстровані як ГЗ в інших країнах, наприклад пармезан або шампанське.

Вони можуть виробляти сир за подібною технологією, але називати його інакше, бо їхня продукція не є оригінальною.

В ЄС на сьогодні зареєстровано близько 3,5 тис.

таких географічних зазначень, і цей список постійно поповнюється.

Значна частина ГЗ припадає на Італію (близько 800) та Францію (500), найпоширеніші категорії продукції – вино й сир.

З іншого боку, в України є можливість реєструвати власні ГЗ, які Європейський Союз зобов'язується захищати у себе.

Продукт, який хоче отримати географічне зазначення, має відповідати певним критеріям.

Перша вимога – це має бути традиційний продукт, історія виробництва якого становить не менше 30 років.

Останнє мають засвідчити документальні підтвердження: згадки у книжках, місцевих реєстрах тощо.

Другий критерій – продукт мусить мати гарну репутацію.

Тобто місцеве населення повинно впізнавати продукт.

Врешті-решт, серед виробників має бути колективна динаміка.

Тобто на географічне зазначення не може претендувати один виробник з одним продуктом, а лише кілька підприємців у певній географічній зоні.

Тільки у Львівській області таких традиційних товарів, які відповідають цим трьом критеріям, знайдено 82, а в інших областях потенційні продукти для реєстрації ГЗ ще підлягають дослідженню.

Реєстрація географічного зазначення дасть бриндзі кілька переваг.

По-перше, через документацію ми зберігаємо традиційну технологію, захищаємо її шляхом оформлення специфікації на продукт, в якій детально описуємо особливі умови виробництва.

Якщо розглядати європейський досвід, то побачимо, що географічне зазначення часто рятувало ті традиційні продукти, які перебували на межі зникнення.

Наприклад, сири Laguiole, Beaufort, Tome des Bauges, Banon, Brousse du Rove та багато інших.

Після отримання всіх документів продукт здобуває більшу довіру, приміром серед власників крамниць, що пропонують крафтові або хенд-мейд продукти.

Так збільшується потенційний ринок збуту.

Також ГЗ дозволить створити торгове маркування, ніби "знак якості", який допоможе відрізнити справжній сир від підробки.

Асоціація вже планує продавати сир у крафтових магазинах Львова та Києва.

У перспективі розглядаємо і експорт, коли пройдемо усю дозвільну процедуру.

Хоча поки що виробництво не є масовим і орієнтується насамперед на туристів.

Врешті-решт, особливий продукт привабить у регіон більше туристів, які приїдуть не тільки подивитися на гори, а й скуштувати сир.

Про бриндзю говорять найчастіше, адже вона, найімовірніше, першою отримає географічне зазначення серед інших традиційних українських продуктів.

Популярність та репутація товару позитивно вплинуть на ціноутворення і виробники зможуть підняти вартість сиру, адже багато людей захочуть його придбати і скуштувати.

Шукайте товари з таким маркуванням на прилавках магазинів.

Це свідчить про оригінальність товару.

Проект ЄС працює в Україні з квітня 2018 року і допомагає з реалізацією усіх напрямків: від пошуку традиційних продуктів у регіонах і оформлення документів для реєстрації географічного зазначення до підтримки виробників у просуванні та реалізації товару.

Ми збирали виробників бриндзі для зустрічі з власниками крафтових крамниць.

Говорили про ціну, вимоги до упаковки, кількості поставок.

Одну з точок продажу можемо анонсувати вже зараз.

Ця крамничка з традиційними гуцульськими товарами – сиром, медом, грибами, лісовими ягодами – працюватиме біля географічного центру Європи у Рахівському районі.

До кінця червня також плануємо завершити розробку спеціального маркування, етикетки.

Найамбітніша наша мета – залучити до виробництва традиційних полонинських сирів молодь, тому збираємося організувати для них навчання і передати традицію виробництва гуцульської бриндзі.

Тобіас Айзенрінг експерт з географічних зазначень проекту ЄС "Підтримка системи географічних зазначень в Україні".

Швейцарці почали реєструвати географічні зазначення у 2001 році, серед них було багато сирів.

Це виявилося непростим процесом, адже довелося організовувати виробників сиру і молока.

На сьогодні зареєстровано близько тридцяти продуктів, серед яких відомі сири грюєр та емменталь, а також різні м'ясні продукти, фрукти та овочі, наприклад женевський фіолетовий артишок.

Вони захищаються швейцарським міністерством агрополітики та визнаються Європейським Союзом (тобто існує контроль за тим, щоб цей товар вироблявся за специфічною технологією і лише в регіоні традиційного виробництва.

– Прим.

Близько трьохсот сироварень займаються виробництвом грюєру та емменталю.

Ці підприємства особливо важливі для сільської місцевості, оскільки створюють робочі місця.

Одне із сирних географічних зазначень, яке називається "Тет де Мван", у перекладі – "голова ченця", знаходиться приблизно в 50 кілометрах від Базеля (міста на північному заході Швейцарії, столиці німецькомовного напівкантону Базель-Штадт.

– Прим.

ред.) і представляє важливий продукт регіону.

Виробництво цього сиру почалося вісімсот років тому, а наразі його готують близько десяти сирзаводів.

Тет де Мван нарізається особливим способом, який дозволяє розкрити його аромат і смак.

Україна має величезний потенціал, у тому числі і в географічних зазначеннях, тому що у вас величезна кулінарна спадщина.

Якщо поїхати в Карпати, то там роблять гуцульську овечу бриндзю, це надзвичайно давня традиція, а водночас "ноу-хау".

Я би вкрай радив Україні, зокрема тим людям, які займаються реєстрацією географічних зазначень, йти до виробників і питати, як би вони описали свій продукт.

Тільки-но товар означений, потрібні сильні уряд і система, які захистять географічні зазначення.

Це особливий, але важливий спосіб захистити українську ідентичність – через їжу.

До того ж, це дуже мирний спосіб.

Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Кремль предупредил три мировые столицы: готовит сокрушительный удар возмездия
Comments UA
2024-05-03T12:51:15Z
Сильной, демократической и безопасной Европы без Украины быть не может: Виталий Кличко выступил на саммите мэров
Апостроф
2024-05-04T06:33:35Z
РФ выбрала город-миллионник, как новую цель для ударов баллистики: в ВСУ сделали тревожное заявление
Comments UA
2024-05-01T19:15:06Z
Худшая инаугурация в истории. Стало известно, кто приедет на «коронацию» Путина
Comments UA
2024-05-01T16:54:09Z
Войска НАТО могут появиться в Украине: у Зеленского объяснили, что для этого нужно
TSN
2024-05-04T08:48:51Z
Санкции ЕС коснутся всего около четверти российских доходов от СПГ — Politico
ZN UA
2024-05-04T08:35:05Z
Посол США объяснила запрет бить по территории России
Корреспондент
2024-05-03T22:22:45Z
100 миллиардов долларов от НАТО - почему эти деньги должны убедить Путина, что он не победит
Фокус
2024-05-03T14:21:28Z
"РФ обманула нас спустя 30 лет": Украине нужен справедливый мир, не его российская версия, — Politico
Фокус
2024-05-03T10:27:55Z
Часть пенсий уже пересчитали: кто получит новые размеры выплат с 1 мая
Обозреватель
2024-05-03T21:28:09Z
В Украине резко подорожал один из популярных овощей: как и почему изменилась цена
Обозреватель
2024-05-02T21:22:43Z
В Украине резко подорожала земля: сколько теперь стоит гектар
Обозреватель
2024-05-02T10:46:27Z
Цифра удивит: сколько можно было бы заработать, если пять лет назад купить на $1 тыс. золото
Обозреватель
2024-05-04T01:14:24Z
НБУ объявил наибольшие смягчения для бизнеса
UAToday
2024-05-04T08:27:40Z
Отключение света в Украине: где действуют ограничения
TSN
2024-05-04T08:06:01Z
Украинцы смогут получить денежную компенсацию: кому следует обратиться в отделение "Ощадбанка"
Знай
2024-05-02T11:30:03Z
Какова была девальвация гривни в апреле: последствия курса управляемой гибкости
ZN UA
2024-05-02T07:55:59Z
Курс доллара в Украине в мае 2024 года: придется ли "мчаться на всех парах", чтобы купить валюту
Знай
2024-05-03T18:36:25Z
"Могут развернуть бой с пограничниками": Жданов о перебрасывании "кадыровцев" к границе Украины
TSN
2024-05-04T08:06:42Z
В Киеве запретили посещать популярные парки: названа причина
Апостроф
2024-05-03T10:24:22Z
В Кремле отреагировали на желание Украины уничтожить Крымский мост
Comments UA
2024-05-02T09:48:11Z
Что Россия принесла жителям оккупированного Северодонецка: красноречивое видео из города
TSN
2024-05-02T20:21:55Z
Зима посреди мая: Россию накрыл снежный "армагеддон". Фото и видео
Апостроф
2024-05-04T08:51:54Z
Оккупанты начали активное перемещение техники в Мариуполе: партизаны рассказали, чего боится враг
Comments UA
2024-05-04T08:48:40Z
Вот так результат: названо количество россиян, уничтоженных ударом по полигону в Луганской области
Telegraf
2024-05-02T16:09:41Z
Очередной "вундерваффе" оккупантов - ТОС-3 "Дракон": мнение эксперта
Telegraf
2024-05-03T11:30:03Z
В Украине в мае выпадет снег: новые даты и карта погоды
Апостроф
2024-05-03T20:06:51Z
Штрафы для уклонистов пересмотрели: что грозит за неявку в ТЦК
TSN
2024-05-03T19:06:06Z
Страстная суббота: что нужно делать в этот день
ZN UA
2024-05-03T21:31:56Z
Австрийский генерал рассказал, чем ВСУ удивили западных экспертов
Корреспондент
2024-05-04T01:31:49Z
Сиамские близняшки рассказали об их сексуальной жизни: одну привлекают мужчины, а другую – женщины
TSN
2024-05-02T11:06:14Z
Ты даже не подозревал: настоящие причины, почему запрещено "чокаться" на поминках
Знай
2024-05-04T08:51:56Z
Самая волосатая семья в мире: невероятная история "мужчины-волка" и его родных — фото, видео
TSN
2024-05-04T08:06:06Z
В огонь запрещалось плевать: объясняем приметы и предрассудки гуцулов
Апостроф
2024-05-03T19:30:07Z
Заместитель Умерова начал подписывать приказы как исполняющий обязанности министра обороны
UAToday
2024-05-04T03:42:57Z
Страстная суббота: что нельзя делать в канун Пасхи
Обозреватель
2024-05-04T02:02:02Z
Обвинили в похищении: на Закарпатье произошла драка между военнослужащими ТЦК и ромами
Фокус
2024-05-03T22:45:26Z
Мощный пожар на заводе в Берлине: появилось важное уточнение
Апостроф
2024-05-03T14:09:57Z
Берлин в токсичном дыме: горит завод компании, производящей ПВО Iris-T
Telegraf
2024-05-03T15:55:48Z
Активность вражеских беспилотников и взрывы в Харькове: главные новости ночи 4 мая 2024 года
TSN
2024-05-04T03:33:19Z
Россия вновь атаковала Харьков "шахедами": есть пострадавшие
Хвиля
2024-05-04T08:34:44Z
Успеть до 18 мая: в Киеве поймали целую группировку медиков, которые продавали справки о непригодности
Знай
2024-05-04T08:21:03Z
Погибли невестка со свекром: обновлены данные о жертвах удара по Золочеву
Апостроф
2024-05-01T13:33:35Z
В Запорожье неизвестные выбросили с пятого этажа собаку военного, которую он привез с фронта
Комсомольская правда
2024-05-03T07:33:40Z
В Киеве женщина пыталась прыгнуть с Владимирского пешеходного моста: появилось видео удивительного спасения
TSN
2024-05-02T17:36:09Z
Тренер "Реала" озвучил вердикт вратарю сборной Украины перед матчем с "Баварией"
Обозреватель
2024-05-03T12:43:30Z
Тренер "Реала" принял новое решение по вратарю сборной Украины
Обозреватель
2024-05-03T07:34:07Z
Забытая Кабаева раскрыла свой неприятный секрет, который мог разрушить ее карьеру
Comments UA
2024-05-01T20:51:05Z
Первый блин комом: Роналдо избавился от Крузейро и готовит к продаже Вальядолид
Известия Киев
2024-05-03T18:37:23Z
"Динамо" – "Колос": видео онлайн-трансляция матча УПЛ
ZN UA
2024-05-04T06:22:04Z
Один шаг до элиты: сборная Украины по хоккею выиграла ЧМ-2024 и повысилась в классе. Видео
Обозреватель
2024-05-03T18:52:17Z
Климас: Для Украины чемпионство Усика очень много значит
Корреспондент
2024-05-02T10:06:55Z
Легенда Челси: Мудрик не наслаждается футболом и временем в клубе
Корреспондент
2024-05-01T09:45:54Z
Выигрывай кроссовки из новой коллекции PUMA за донат на FPV-дроны для Третьей Штурмовой
Обозреватель
2024-05-04T07:49:17Z
Что нельзя делать в авто "ведешкой": не все водители знают
Апостроф
2024-05-02T15:12:10Z
Как четверть века выпускали «танцующие» автомобили
AutoCentre
2024-05-03T19:13:32Z
Выпущена почтовая марка с Бертой Бенц и первым автомобилем
AutoCentre
2024-05-03T18:25:58Z
Владельцам авто могут выписать штраф из-за цвета машины: как избежать наказания
Апостроф
2024-05-02T20:54:13Z
Грузовики DAF получают новые кузова украинского производства
AutoCentre
2024-05-03T17:40:11Z
Сэкономите свои средства: секреты выгодной покупки авто из салона
Апостроф
2024-05-03T17:21:08Z
Toyota показала улучшенный дешевый внедорожник и назвала его цену
Обозреватель
2024-05-03T04:10:05Z
Rezvani показал 675-сильный бронированный внедорожник Arsenal
AutoCentre
2024-05-04T07:13:13Z
Недорогой кроссовер Renault Symbioz показали на фото: чем он лучше Рено Дастер
Обозреватель
2024-05-03T20:13:51Z
Загадывайте желание: над Землей пройдет один из сильнейших звездопадов XXI века
Апостроф
2024-05-04T06:45:48Z
Украинское медиа попало в скандал из-за нецензурной лексики в адрес Евгения Клопотенко: что известно/Представители издания прокомментировали ситуацию
Апостроф
2024-05-03T14:45:46Z
Обнаружен новый вид пауков
ZN UA
2024-05-04T05:29:04Z
Таропрогноз на 4 мая 2024: выберите карту и узнайте, что Вас ждет в субботу
Telegraf
2024-05-03T18:21:08Z
Мощные вспышки на Солнце отключили радиосвязь в ряде стран
Новости Украины
2024-05-04T07:54:57Z
Телефон выдает ошибку при звонках: как решить проблему самостоятельно
Политека
2024-05-04T06:40:34Z
"Бабушка" Шанидар: ученые воспроизвели лицо неандертальской женщины, которая жила 75 тысяч лет назад
Апостроф
2024-05-02T18:27:51Z
На Луне обнаружили два ранее неизвестных минерала: их нет на Земле
TSN
2024-05-02T11:21:48Z
Аккаунт в Telegram могут украсть или взломать: как защитить быстро и эффективно
Политека
2024-05-04T02:34:28Z
Поможет рано собрать урожай: японский метод сбора огурцов
Апостроф
2024-05-03T20:03:26Z
Кому ждать неприятностей в мае: гороскоп для всех знаков
Обозреватель
2024-05-02T11:01:47Z
Наши бабушки пекли паски именно так: проверенный рецепт, который точно получится
Telegraf
2024-05-04T03:12:07Z
Для мяса, курицы и рыбы: идеальный кляр готовится по этому рецепту
Telegraf
2024-05-02T19:15:12Z
Дни большого позитива: счастливые даты в мае для каждого знака Зодиака
Апостроф
2024-05-04T08:33:05Z
Как очистить кухонные шкафы от жира: эффективные лайфхаки
Политека
2024-05-04T08:01:33Z
Знает не каждый кулинар: смазывать ли бумажную форму для пасок
Telegraf
2024-05-04T05:12:22Z
Тест: выберите цитату Диккенса, а мы скажем, какой страх вы скрываете
Marie Claire
2024-05-02T11:01:44Z
Позволяет понять истинное отношение к вам: прием, которым пользуются дипломаты
Апостроф
2024-05-02T20:30:37Z
Опухла и изменилась до неузнаваемости: Анна Тринчер показала искалеченное лицо - "Есть невозможно, смотреть на себя невозможно"
Знай
2024-05-03T19:51:28Z
Устроила безумные и пьяные танцы: в России высмеяли бывшую певицу из Украины
Comments UA
2024-05-02T20:48:14Z
58-летняя Элизабет Херли показала фигуру в леопардовом бикини
Фокус
2024-05-03T13:06:40Z
Владимир Остапчук оказался под капельницами
TSN
2024-05-03T17:03:07Z
Такие милые: Виталий Козловский умилил фотографией с маленьким сыном Оскаром/Певец-военнослужащий наслаждается отцовством
Апостроф
2024-05-04T08:54:48Z
Насти Каменских – 37: как поздравил Потап и о каком подарке мечтает звезда
TSN
2024-05-04T08:36:05Z
От официанта в "Пузатій хаті" и охранника у Поплавского до двойника Олега Винника: Андрей Кравченко раскрыл свой путь к звезде
Обозреватель
2024-05-04T01:14:48Z
Klavdia Petrivna дала первое интервью: как звучит голос загадочной певицы и что она сказала
Telegraf
2024-05-02T08:39:40Z
Klavdia Petrivna дала первое интервью
Корреспондент
2024-05-01T16:39:25Z
Список болезней, с которыми украинцев освобождают от мобилизации: органы, психика и травмы
Знай
2024-05-04T06:36:33Z
От чего умирают люди: самые распространенные причины смерти в мире
Comments UA
2024-05-02T14:06:15Z
Обязательная медкомиссия: новые правила мобилизации исключат статус "ограниченно пригодных"
Хвиля
2024-05-01T18:27:06Z
Как правильно выйти из Великого поста и что можно есть: советы диетолога и рецепт
TSN
2024-05-03T18:51:32Z
Больных туберкулезом и ВИЧ могут признать годными к службе: приказ Минобороны
Comments UA
2024-05-04T05:39:02Z
Украинцам разъяснили, как подтвердить инвалидность в Польше: инструкция
Хвиля
2024-05-04T05:06:19Z
Совсем не вредно: 7 углеводов, которые борются с воспалением и помогают похудеть
Фокус
2024-05-03T19:03:54Z
Как вырастить крупную редиску: советы от опытных огородников
Апостроф
2024-05-02T00:15:46Z
Как защититься от клещей в теплое время года: рекомендации Минздрава
Апостроф
2024-05-01T12:15:20Z