MY.UAНовости
Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд
Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд

Камамбер, горгонзола і гуцульська бриндзя: як Україні створити свій сирний бренд

У добу штучного інтелекту і смартфонів тут, у найвисокогірнішому районі Карпат, на Рахівщині, гуцули досі свято шанують такі повір'я, випасають овець і виробляють сир за традиційним рецептом, якому їх навчили діди й прадіди.

Цей продукт вони називають "бриндзя", і його не слід плутати з широко відомою бринзою: гуцульський сир має особливу технологію виробництва.

У високогірних українських Карпатах традиція виготовлення бриндзі тягнеться з XIV століття і передається від вівчаря до вівчаря, з покоління в покоління.

Але сьогодні бриндзя опинилася під загрозою.

Еміграція робочої сили за кордон та відсутність державної підтримки змушують вівчарів відмовлятися від виробництва бриндзі.

Як наслідок, поголів'я овець щороку зменшується.

Низка підприємців вирішили об'єднатися, щоб зберегти культурну спадщину.

Так, у серпні 2018 року виникла Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Засвідчити особливий статус продукту та захистити його їм допомагає проект Європейського Союзу "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Географічне зазначення (ГЗ) – це і є той особливий статус для бриндзі.

Він визначає цей сир як традиційний продукт Карпатського регіону, високоякісний та особливий, який може вироблятися лише тут і лише за певною технологією.

Гуцульська овеча бриндзя – перша серед низки українських продуктів, які претендують на реєстрацію ГЗ.

Серед них херсонський кавун, карпатський мед, мелітопольська черешня, вино "Ялпуг" та кілька інших.

Три історії про те, як і чому гуцульські вівчарі намагаються захистити традицію виробництва бриндзі від зникнення.

Анатолій Павлюк голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Голова Асоціації Анатолій Павлюк:.

Гуцульська овеча бриндзя унікальна тим, що сир виготовляється високо в горах, з молока особливої породи овець – гірськокарпатської.

Ця порода споконвіку поширена тільки в нашому регіоні.

З нею дуже важко працювати: карпатська вівця малопродуктивна, дає лише 300–500 мл молока за одне доїння.

Для порівняння, звичайна вівця може дати до літра молока.

В Німеччині є вівці, з яких надоюють до чотирьох літрів.

Але наша автентична вівця – це єдина порода, яка може вижити у важких гірських умовах.

Ми привозили на полонину іншу худобу, але в неї хворіють ноги, тому що ці тварини не здатні ходити по гірському камінню та по снігу під час суворої зими.

Карпатська високогірна вівця.

У цій складності виробництва й полягає особливість сиру.

Молоко гірської вівці має найвищу якість, високу жирність і особливий присмак гірських трав.

До того ж ключову роль тут відіграє технологія.

Бриндзя виготовляється без використання машинної праці.

Усі інструменти виключно дерев'яні, також ручної роботи.

Спочатку молоко проціджується через ялинові гілочки.

Потім вівчарі використовують натуральну закваску для його ферментації.

Вона отримується таким самим шляхом, що і сотні років тому.

Молоде телятко годують молоком, ріжуть, солять і коптять його шлуночок.

З нього готують сичужний фермент "кляг", який додається до підігрітого молока.

Тоді воно починає ферментуватися.

Технологыя проціджування на гілочках ялини.

Отриманий сир змішують із сіллю.

Дуже важливо правильно посолити бриндзю.

Якщо буде забагато солі, вона гірчитиме, якщо замало – зіпсується.

Далі продукт дозріває у дерев'яних бочках.

Конкретного терміну для цього процесу немає.

Адже бувають покупці з різними смаками: комусь подобається "молода" ніжна бриндзя, а комусь "старша", з більш яскравим смаком і запахом.

Щонайменше вона має настоюватися два тижні.

А от кінцевого терміну зберігання наш сир не має.

Якось мене спитали про це, то я відповів, що зберігається, поки не з'їдять (сміється).

Бриндзя виробляється лише півроку.

Адже вівцю можна доїти лише поки вона випасається.

Пік робочого сезону припадає на кінець весни – початок літа, тоді збирається найбільше молока.

Потім сир закривається у бочки і дозріває до осені.

У вересні його починають продавати.

Але виробництво бриндзі в нас наразі дуже слабке.

Кожного року поголів'я овець зменшується, жодної державної допомоги немає.

А гірське вівчарство особливо потребує підтримки, воно завжди на межі збитковості.

Вівця випасається лише півроку, а в інший час її треба годувати і доглядати.

Також дуже відчувається кадрова проблема.

В Рахівському районі майже всім ватагам (старшим пастухам овець.

– Прим.

ред.) більше сорока років.

А молоді люди не хочуть цим займатися.

По-перше, тому що праця вівчаря дуже важка, особливо у сезон.

Тоді він працює від зорі до зорі, вночі встає і вночі лягає, спить лише кілька годин.

Після такого "відпочинку" ватаг має пройти 15–20 кілометрів вдень, щоб випасти отару.

Овець також потрібно тричі подоїти: по дві години вранці, в обід і ввечері.

Окрім того, що праця важка, вона часто ще й невдячна.

У нашому законодавстві навіть немає такої професії, як "ватаг".

Є скотар, а ватага немає.

Це така сама робота для громади, як у сільського голови.

Але стаж цьому працівнику не рахується.

Я знаю людей, які "провівчарили" усе життя, а сьогодні не мають пенсії.

Тому молодь і не хоче братися за цю справу, натомість їде на заробітки.

Як наслідок, зменшується і поголів'я овець.

За часів СРСР в одному колгоспі селища Ясіня поголів'я овець було 20 тисяч, а зараз, напевно, стільки не знайдеться в цілому Рахівському районі.

Зберегти традиційну бриндзю дуже важливо.

А під лежачий камінь вода не потече.

Тому в 2018 році з'явилася Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Об'єднати виробників було нелегко, вони дещо пасивно ставилися до будь-якої діяльності.

У розпал сезону їх взагалі неможливо було зібрати.

Вівчар не залишить отару, щоб піти на якісь збори.

Але працювати в зимовий період виявилося простіше.

За рік діяльності ми встигли зібрати 23 виробників в асоціацію, долучилися не тільки вівчарі, а також ресторатори, турагентства й окремі гіди.

У першу неділю вересня 2019 року будемо проводити сирний фестиваль "Гуцульська бриндзя" у Рахові.

Він відбувається щорічно, починаючи з 2000 року.

Там можна буде спробувати не тільки сир, а й м'ясну продукцію вівчарства за традиційними карпатськими рецептами, купити інші цікавинки, наприклад, гуцульський ліжник (ковдру з овечої вовни), килими тощо.

Щороку на цей фестиваль приїжджає близько 100 тисяч туристів.

Турагентства привозять гостей з усіх областей України.

Іноземці також приїжджають, найчастіше угорці.

У них є повір'я, що справжній угорець не може померти, доки не побуває на місці початку річки Тиси, на якій стоїть Рахів.

За рахунок розвитку туризму виробники бриндзі відчувають позитивні тенденції вже зараз, хоч географічне зазначення ми ще не отримали.

Тішить, що процес зрушив з місця, а далі все залежить від нас самих.

Ганна Антонюк експерт з географічних зазначень проекту ЄС "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні".

Експерт з географічних зазначень проекту ЄС Ганна Антонюк:.

Географічні зазначення – це один з об'єктів інтелектуальної власності, які захищають традиційні продукти харчування та напої.

Ці продукти мають якості й характеристики, які залежать від території їхнього походження.

Це означає, зокрема, що українські виробники не можуть претендувати на назви товарів, які є традиційними і зареєстровані як ГЗ в інших країнах, наприклад пармезан або шампанське.

Вони можуть виробляти сир за подібною технологією, але називати його інакше, бо їхня продукція не є оригінальною.

В ЄС на сьогодні зареєстровано близько 3,5 тис.

таких географічних зазначень, і цей список постійно поповнюється.

Значна частина ГЗ припадає на Італію (близько 800) та Францію (500), найпоширеніші категорії продукції – вино й сир.

З іншого боку, в України є можливість реєструвати власні ГЗ, які Європейський Союз зобов'язується захищати у себе.

Продукт, який хоче отримати географічне зазначення, має відповідати певним критеріям.

Перша вимога – це має бути традиційний продукт, історія виробництва якого становить не менше 30 років.

Останнє мають засвідчити документальні підтвердження: згадки у книжках, місцевих реєстрах тощо.

Другий критерій – продукт мусить мати гарну репутацію.

Тобто місцеве населення повинно впізнавати продукт.

Врешті-решт, серед виробників має бути колективна динаміка.

Тобто на географічне зазначення не може претендувати один виробник з одним продуктом, а лише кілька підприємців у певній географічній зоні.

Тільки у Львівській області таких традиційних товарів, які відповідають цим трьом критеріям, знайдено 82, а в інших областях потенційні продукти для реєстрації ГЗ ще підлягають дослідженню.

Реєстрація географічного зазначення дасть бриндзі кілька переваг.

По-перше, через документацію ми зберігаємо традиційну технологію, захищаємо її шляхом оформлення специфікації на продукт, в якій детально описуємо особливі умови виробництва.

Якщо розглядати європейський досвід, то побачимо, що географічне зазначення часто рятувало ті традиційні продукти, які перебували на межі зникнення.

Наприклад, сири Laguiole, Beaufort, Tome des Bauges, Banon, Brousse du Rove та багато інших.

Після отримання всіх документів продукт здобуває більшу довіру, приміром серед власників крамниць, що пропонують крафтові або хенд-мейд продукти.

Так збільшується потенційний ринок збуту.

Також ГЗ дозволить створити торгове маркування, ніби "знак якості", який допоможе відрізнити справжній сир від підробки.

Асоціація вже планує продавати сир у крафтових магазинах Львова та Києва.

У перспективі розглядаємо і експорт, коли пройдемо усю дозвільну процедуру.

Хоча поки що виробництво не є масовим і орієнтується насамперед на туристів.

Врешті-решт, особливий продукт привабить у регіон більше туристів, які приїдуть не тільки подивитися на гори, а й скуштувати сир.

Про бриндзю говорять найчастіше, адже вона, найімовірніше, першою отримає географічне зазначення серед інших традиційних українських продуктів.

Популярність та репутація товару позитивно вплинуть на ціноутворення і виробники зможуть підняти вартість сиру, адже багато людей захочуть його придбати і скуштувати.

Шукайте товари з таким маркуванням на прилавках магазинів.

Це свідчить про оригінальність товару.

Проект ЄС працює в Україні з квітня 2018 року і допомагає з реалізацією усіх напрямків: від пошуку традиційних продуктів у регіонах і оформлення документів для реєстрації географічного зазначення до підтримки виробників у просуванні та реалізації товару.

Ми збирали виробників бриндзі для зустрічі з власниками крафтових крамниць.

Говорили про ціну, вимоги до упаковки, кількості поставок.

Одну з точок продажу можемо анонсувати вже зараз.

Ця крамничка з традиційними гуцульськими товарами – сиром, медом, грибами, лісовими ягодами – працюватиме біля географічного центру Європи у Рахівському районі.

До кінця червня також плануємо завершити розробку спеціального маркування, етикетки.

Найамбітніша наша мета – залучити до виробництва традиційних полонинських сирів молодь, тому збираємося організувати для них навчання і передати традицію виробництва гуцульської бриндзі.

Тобіас Айзенрінг експерт з географічних зазначень проекту ЄС "Підтримка системи географічних зазначень в Україні".

Швейцарці почали реєструвати географічні зазначення у 2001 році, серед них було багато сирів.

Це виявилося непростим процесом, адже довелося організовувати виробників сиру і молока.

На сьогодні зареєстровано близько тридцяти продуктів, серед яких відомі сири грюєр та емменталь, а також різні м'ясні продукти, фрукти та овочі, наприклад женевський фіолетовий артишок.

Вони захищаються швейцарським міністерством агрополітики та визнаються Європейським Союзом (тобто існує контроль за тим, щоб цей товар вироблявся за специфічною технологією і лише в регіоні традиційного виробництва.

– Прим.

Близько трьохсот сироварень займаються виробництвом грюєру та емменталю.

Ці підприємства особливо важливі для сільської місцевості, оскільки створюють робочі місця.

Одне із сирних географічних зазначень, яке називається "Тет де Мван", у перекладі – "голова ченця", знаходиться приблизно в 50 кілометрах від Базеля (міста на північному заході Швейцарії, столиці німецькомовного напівкантону Базель-Штадт.

– Прим.

ред.) і представляє важливий продукт регіону.

Виробництво цього сиру почалося вісімсот років тому, а наразі його готують близько десяти сирзаводів.

Тет де Мван нарізається особливим способом, який дозволяє розкрити його аромат і смак.

Україна має величезний потенціал, у тому числі і в географічних зазначеннях, тому що у вас величезна кулінарна спадщина.

Якщо поїхати в Карпати, то там роблять гуцульську овечу бриндзю, це надзвичайно давня традиція, а водночас "ноу-хау".

Я би вкрай радив Україні, зокрема тим людям, які займаються реєстрацією географічних зазначень, йти до виробників і питати, як би вони описали свій продукт.

Тільки-но товар означений, потрібні сильні уряд і система, які захистять географічні зазначення.

Це особливий, але важливий спосіб захистити українську ідентичність – через їжу.

До того ж, це дуже мирний спосіб.

Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Легенда украинского рока. Умер лидер Green Grey
Корреспондент
2025-10-20T19:39:56Z
Фильм об украинских спасателях: вышел трейлер документальной ленты "Линия огня"
Апостроф
2025-10-20T19:30:36Z
Даша Квиткова и Бражко официально заключили брак: блогерша показала паспорт с новой фамилией
TSN
2025-10-20T19:27:59Z
Сестра Поплавской обвинила Крутоголова во лжи и раскрыла правду об обещанных ее дочерям квартирах
TSN
2025-10-20T19:06:32Z
Полякова пошла на смелый шаг ради "Евровидения" и удивила заявлением о финансировании
TSN
2025-10-20T17:36:42Z
"Бабушка Оля на Евровидении": Полякова прокомментировала слухи о беременности дочери
Фокус
2025-10-20T17:36:34Z
Звезда "Шан-Чи и легенда десяти колец" раскрыл статус экранизации Sleeping Dogs
GameMag
2025-10-20T16:54:21Z
Иво Бобул после сложной операции по удалению почки признался, какое у него состояние здоровья
TSN
2025-10-20T16:33:43Z
Стильные и яркие: 82-летний Мик Джаггер с невестой посетили благотворительное мероприятие в Лондоне
Апостроф
2025-10-20T15:57:32Z
В России цены на бензин обновили рекорд в 15-й раз за год
ZN UA
2025-10-20T21:24:32Z
В морском порту оккупированного Бердянска установили грузовой пункт пропуска
Апостроф
2025-10-20T19:27:03Z
Подорожание продуктов в Одесской области: цены сильно выросли
Политека
2025-10-20T18:30:05Z
Солнечные панели не нужны: найдены 10 000 000 кг драгоценного материала для энергии
Фокус
2025-10-20T18:06:52Z
Инфраструктуру не подготовили к обстрелам: эксперт призвал признать провал
Знай
2025-10-20T18:06:51Z
СМИ: Шесть регионов РФ на грани бюджетного краха из-за потраченных резервов
Корреспондент
2025-10-20T17:33:11Z
Цены на овощи в Украине бьют рекорды: что и сколько стоит сейчас
TSN
2025-10-20T16:33:39Z
Доходы РФ от экспорта нефти сократились на $0,9 млрд – аналитика KSE Institute
Апостроф
2025-10-20T16:18:12Z
Базовые продукты превратились в роскошь: на сколько подорожали фрукты, мясо и крупы
Знай
2025-10-20T16:06:22Z
Подмена освобождения обменом: как РФ манипулирует списками военнопленных
Хвиля
2025-10-20T21:30:07Z
"Большая цена": Трамп о последствиях в случае провала переговоров между Украиной и РФ
TSN
2025-10-20T21:24:44Z
Трамп ответил, сможет ли Украина выиграть войну
TSN
2025-10-20T21:09:16Z
Война переходит в новую фазу: какой сценарий ждет Украину
ГЛАВКОМ NET
2025-10-20T20:51:59Z
Более £100 млн на развертывание: Британия готовит "Многонациональные силы" для Украины — детали
TSN
2025-10-20T20:48:55Z
США не спешат решать вопрос с репарационными выплатами Украине: названа экономическая причина
Новости Украины
2025-10-20T20:36:10Z
Покушение на Путина в Будапеште: экс-полковник ГРУ предупредил об "совершенно вероломной операции" Британии
TSN
2025-10-20T20:30:05Z
Певица из Киева, поддерживающая режим Кремля, может остаться без руки
Comments UA
2025-10-20T20:06:08Z
ВС РФ впервые атаковали Полтавскую область ФАБ 500 УМПК: как она выглядит
Фокус
2025-10-20T20:03:18Z
Избиение мужчины возле ТЦК в Киеве: пострадавший оказался военнообязанным, его доставили в центр, — прокурор
Фокус
2025-10-20T21:45:54Z
В Черниговской, Киевской и Харьковской областях частично исчез свет из-за обстрела энергосистемы
Апостроф
2025-10-20T20:09:15Z
В Киеве полицейские избили мужчину возле ТЦК: избрана мера пресечения
Корреспондент
2025-10-20T19:09:45Z
Пожар вспыхнул прямо над головами пассажиров: пилоты экстренно посадили самолет
TSN
2025-10-20T18:33:14Z
«Метінвест» передав морпіхам техніку та обладнання на 3 млн грн
AgroNews
2025-10-20T18:12:36Z
В Финляндии предъявили обвинение мужчине, который преследовал экс-премьера
Европейская правда
2025-10-20T17:42:30Z
В Кривом Роге нацгвардеец насмерть сбил подростка на переходе – ГБР
Украинская правда
2025-10-20T17:36:21Z
«Інтерпайп» у І півріччі збільшив продажі труб на 14,4% р./р
AgroNews
2025-10-20T17:12:36Z
Россияне массированно атаковали Павлоград на Днепропетровщине: 16 человек пострадали
Украинская правда
2025-10-20T17:09:45Z
21 октября 2025 года: Иллариона Великого - что сегодня нельзя делать
Фокус
2025-10-20T21:00:35Z
Мужчина «воскрес» на своих похоронах — и все ради эксперимента
Новости Украины
2025-10-20T20:57:32Z
Украинцам советуют готовиться к блэкаутам: какие свечи безопасны, а каким не место в вашем доме
Знай
2025-10-20T20:51:47Z
Бойцы ВСУ резко высказались о подготовке к переговорам: единственное решение, которое заморозит фронт
Comments UA
2025-10-20T20:45:53Z
Россия планирует изготовить как минимум 35 тысяч дронов Shahed в 2025 году — Скибицкий
ZN UA
2025-10-20T20:36:14Z
Нетипичная учеба: полиция в США набирала добровольцев для курения марихуаны
TSN
2025-10-20T20:03:37Z
В Украину вернули из оккупации РФ еще двоих юношей: что о них известно
Апостроф
2025-10-20T19:51:28Z
Женщина 9 лет была уверена в породе собаки, но ДНК-тест перевернул все
TSN
2025-10-20T19:48:27Z
"Российские войска совершили прорыв возле Херсона": что известно
Comments UA
2025-10-20T19:42:07Z
Врачи назвали распространенное обезболивающее средство, которое защищает от рака
Comments UA
2025-10-20T21:33:35Z
Медицина в прифронтовых громадах: как выросли зарплаты медиков
Хвиля
2025-10-20T20:12:45Z
У Львов - конфликты, у Весов - проблемы в семье: гороскоп на 21 октября
Comments UA
2025-10-20T18:39:54Z
Какая рука немеет во время сердечного приступа: как распознать инфаркт миокарда
Comments UA
2025-10-20T14:12:08Z
Что нужно иметь в домашнем "тревожном чемоданчике" на случай блэкаутов
Апостроф
2025-10-20T13:36:23Z
Эта скрытая болезнь разрушит все ваши зубы
Comments UA
2025-10-20T12:54:41Z
Опасная привычка: почему сушка мокрой одежды на радиаторе чревата серьезными болезнями
TSN
2025-10-20T12:36:03Z
Немедленно доставайте свеклу: Клопотенко поделился рецептом яркого салата
Апостроф
2025-10-20T12:21:44Z
80% инсультов можно избежать: как изменить образ жизни и спасти себе жизн
UAToday
2025-10-20T12:03:25Z
В Украину приехал мощный электрический грузовик MAN с запасом хода 500 км
Фокус
2025-10-20T16:30:53Z
Чем вы действительно заправляете свое авто на АЗС: что убивает ваш мотор
Comments UA
2025-10-20T13:12:17Z
Должно быть в каждом авто: водителям назвали 5 обязательных вещей
Хвиля
2025-10-19T19:15:41Z
Первая регистрация автомобиля в Украине: владельцам объяснили, сколько налога необходимо уплатить
Знай
2025-10-19T02:51:36Z
Боковые зеркала машины не будут намокать под дождем: вот чем их нужно смазать
UAToday
2025-10-18T22:39:32Z
Без этого границу не пройти: водителей предупредили о новых требованиях
Знай
2025-10-18T12:30:46Z
"Тихий убийца" вашего авто: механик со стажем раскрыл водителям причину внезапных поломок
Хвиля
2025-10-18T05:15:03Z
ТОП-5 самых быстрых автомобилей в мире
Comments UA
2025-10-17T19:30:50Z
Как продлить срок службы зимних шин: водителям назвали главные ошибки, ведущие к износу
Хвиля
2025-10-17T19:21:50Z
Граница исчезла, но название осталось: на Львовщине и Ровенщине две соседние села называют Мытница
TSN
2025-10-20T21:21:23Z
В Одессе персональные данные военных "сливали" ФСБ: подробности
Comments UA
2025-10-20T20:57:49Z
Тарнавский, который ушел с должности летом, снова возглавил 9-й армейский корпус — СМИ
ZN UA
2025-10-20T20:57:12Z
Военные значительно ухудшили прогноз для Киева: ситуация резко изменится уже через 6 месяцев
Comments UA
2025-10-20T20:33:32Z
В нескольких областях Украины частично пропало электричество
Корреспондент
2025-10-20T20:27:16Z
С начала суток на Покровском направлении произошло 65 боестолкновений – Генштаб
Украинская правда
2025-10-20T20:27:05Z
"Один к одному — убитые и раненые", - Z-патриоты признали масштаб катастрофы на фронте. ВИДЕО
Новости Украины
2025-10-20T20:21:16Z
DeepState: Враг активизировался на юге, но большинство его техники поражено
Украинская правда
2025-10-20T19:06:55Z
"Связь установлена": украинские кибервоины "поздравили" ВС РФ с Днем военного связиста
Фокус
2025-10-20T18:45:08Z
День ангела 21 октября: кого и как поздравлять с именинами
TSN
2025-10-20T21:21:47Z
Тест: склонны ли вы к риску в жизни
TSN
2025-10-20T21:21:09Z
Как сделать сочную буженину в духовке: идеальный рецепт для сэндвичей
Знай
2025-10-20T19:51:39Z
Суп с фрикадельками и насыщенным ароматом укропа: рецепт блюда для всей семьи
TSN
2025-10-20T16:33:52Z
Гороскоп на ноябрь для всех знаков Зодиака: проблемы в семье, на работе и со здоровьем
Comments UA
2025-10-20T15:54:32Z
Как встретить 2026 год, чтобы стать любимцем Огненной Лошади: ваш цвет удачи и стиль победителя
Знай
2025-10-20T15:51:50Z
ООН признала два украинских села одними из лучших туристических направлений мира
Апостроф
2025-10-20T15:51:34Z
Гороскоп на вторник 21 октября 2025 года
UAToday
2025-10-20T15:30:23Z
Найдите три отличия в ванной комнате: только очень внимательные справятся за 30 секунд
TSN
2025-10-20T15:09:55Z
Мужчина 20 лет отращивал бороду, а затем внезапно сбрил ее: фото ошеломили Сеть
TSN
2025-10-20T19:06:34Z
У новых iPhone 17 обнаружили проблему, которая сводит пользователей с ума
TSN
2025-10-20T19:06:19Z
Инсайдер: Владельцы PlayStation 5 останутся без Starfield в 2025 году
GameMag
2025-10-20T17:06:34Z
Pokemon Legends: Z-A возглавила британский чарт и показала второй по величине запуск на Nintendo Switch 2
GameMag
2025-10-20T16:48:41Z
Square Enix сравнила разные версии Final Fantasy VII Remake в одном видео — Switch 2 почти не уступает мощным платформам
GameMag
2025-10-20T16:48:17Z
ТікТок-блог із Чернігівщини про корів і сільське життя набирає популярності
AgroNews
2025-10-20T15:21:24Z
На Вінниччині через дефіцит сировини призупинили роботу два цукрозаводи
AgroNews
2025-10-20T13:06:29Z
Илон Маск двумя словами отреагировал на глобальный сбой, который "положил" пол интернета
Comments UA
2025-10-20T12:57:16Z
Гробница Тутанхамона на грани разрушения – что ее "съедает"
TSN
2025-10-20T12:36:33Z
"Шахтер" – "Легия": онлайн-трансляция матча Лиги конференций
ZN UA
2025-10-20T19:06:12Z
Ла Лига выступила с предупреждением в адрес профсоюза футболистов
Корреспондент
2025-10-20T19:03:10Z
Матч между Кудровкой и Металлистом 1925 завершился вничью
Корреспондент
2025-10-20T18:51:01Z
Александер-Арнольд выразил желание сыграть в Эль-Класико
Корреспондент
2025-10-20T17:24:22Z
Каррагер провел сравнение между трансферами Ливерпуля и Реала
Корреспондент
2025-10-20T17:06:20Z
Артета доволен игрой Виктора Дьекереша, даже без забитых мячей
Корреспондент
2025-10-20T15:15:42Z
Довбик попал в список самых высокооплачиваемых атакующих футболистов Серии А
ZN UA
2025-10-20T13:27:39Z
Звездный футболист Шахтера и сборной шокировал запросом о зарплате: сколько захотел
Comments UA
2025-10-20T12:51:00Z
ГУР опубликовал список «нейтральных» спортсменов, работающих на пропаганду РФ
Новости Украины
2025-10-20T11:42:58Z