ВООЗ радить дорослим людям споживати приблизно 25 грамів доданих цукрів на день.
Не варто перевищувати вживання 50 грамів цукрів – від 5 до 10 чайних ложок.
Це умовні обмеження, оскільки все залежить від фізичного рівня підготовки людини та її потреби у енергетичних витратах.
Рекомендації ВООЗ стосуються людей, яким бракує фізичних навантажень і не бракує калорій.
міністра охорони здоров'я Уляна Супрун застерігає: додані цукри можуть нашкодити людині.
“Вони (додані цукри, – 24) сприяють розвитку карієсу, стійкості до інсуліну і розвитку діабету 2 типу, ожиріння та серцево-судинних хвороб.
Солодкі напої є маркером нездорових звичок: де "ситро", там і чіпси, бутерброди, куріння, і немає тренувань, овочів та фруктів.
В 100 мілілітрах напою цукру може бути 4-5 грамів, це небагато.
Але ми п’ємо склянками, пляшками, подекуди півторалітровими.
Тому через напої дуже легко створити надлишок калорій і цукрів в раціоні”.
Де найбільше доданих цукрів у напоях.
Солодкі газовані напої — 10% цукру.
До прикладу, маленька пляшка коли — це 35 грамів цукру.
Холодний чай в пляшці — 500 мілілітрів напою містять денну норму цукру — від 20 до 55 грамів.
Супрун радить пити гарячі напої у спеку, а холодні напої не здатні розв'язати питання терморегуляції.
Солодкі йогурти — близько 15% цукру.
Маленька пляшечка наче корисного йогурту "зі злаками, ягодами, чіа і кіноа" містить понад 30 грамів цукру.
А от півлітри солодкого йогурту взагалі перевищує добову норму.
Соки — 10 грамів цукру в 100 мілілітрах.
Навіть якщо на упаковці пише "без цукру", він там міститься – у фруктах.
Але на відміну від фруктів чи ягід, сокові бракує клітковини, тому його глікемічний індекс вищий.
Енергетики — від 3 до 60 грамів цукру в банці.
Споживання таких напоїв виправдано в екстремальних умовах, коли немає часу відпочити та поїсти.
Але додані цукри в енергетиках дістануться підшкірному жиру та печінці.
Кава та чай.
Самі ці напої не містять цукру.
Але звичка його додавати чи вживати ще якийсь смаколик роблять їх шкідливими.
А у випадку раф-кави, там вже міститься сироп.
Уляна Супрун не радить вживати цукрозамінники замість цукру.
Низка рекомендацій дійсно радять людям з ожирінням вживати не цукор, а цукрозамінники.
Це суттєво зменшує споживання калорій.
Але ефективність такого підходу суперечлива.