Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун дала порати про те, як заготівки на зиму зробити не тільки смачними, а й корисними."Вітаміни, нутрієнти і клітковина потрібні цілий рік, а додані цукри, тривале стояння біля плити і опіки - ні", - написала вона у дописі на сторінці в Facebook.
Що не так з варенням?Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах.
Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, бо 100 грамів варення - половина оптимальної денної норми цукру.
А на вигляд це дуже мало.
Фрукти не варто варити понад 20 хв, бо втрачаються майже всі вітаміни.
Це не дорожче, ніж купити цукор на заготівку.
Техніку можна купувати вживану.
Ягоди та фрукти перед заморозкою треба помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60-90 градусів на 1 хвилину.
Це стане на заваді руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збереже смак.
Особливо це доречно для заморозки персиків, слив, шовковиці та абрикосів.
У морозилці має бути достатньо низька температура, щоб фрукти швидко заморожувалися — не вище -10.Із лимонів, апельсинів та кабачків можна приготувати цитрусове варення.
Рецептом поділився Андрій Приходько.