/https%3A%2F%2Fwww.unn.com.ua%2Fuploads%2Fnews%2F2019%2F07%2F31%2Fb5ba7dd8ee281f80d46b3af64a7622ebd6a7aa24.jpg)
ЄС збільшив квоти для українських експортерів курятини
31 липня.
Перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів підписав Угоду між Україною та Європейським Союзом про збільшення квоти для українських експортерів м’яса птиці, передає УНН із посиланням на прес-службу міністерства.
"Згідно зі змінами, річна квота на м’ясо птиці та переробленого м’яса птиці буде поступово збільшена у 2,5 раза", - розповіли у Мінекономрозвитку.
Квоти були збільшені в рамках дії Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Вказані зміни набудуть чинності після їх ратифікації Парламентами обох сторін.
Сьогодні імпортні квоти для поставок української курятини в ЄС становлять 20 тис.
тонн на рік.
Врешті-решт у березні цього року Єврокомісія повідомила про домовленість з Україною про збільшення безмитних квот.
Підштовхнув до таких кроків ЄС найбільший виробник курятини в Україні, компанія "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка.
Єврокомісія планувала збільшити квоти до 70 тис.
Та, судячи з інформації Мінекономрозвитку, вони були збільшені лише до 50 тис.
Водночас, за оцінкою Ради з питань експорту продовольства (UFEB), адекватна "куряча" квота має становити для України 150 тис.
Додамо, що станом на сьогодні постачати курятину в ЄС можуть лише два українські виробники, схвалені європейцями, – це компанії "Миронівський хлібопродукт" (ТМ Наша Ряба) і "Пан Курчак".