— "Вишиванка" — старовинний галицький торт-пляцок, — розповідає 33-річна Лілія Цвіт, кулінар із міста Дрогобич Львівської області.
— Роблю цю випічку із сирно-маковою начинкою.
У торті гармонійно поєднані смаки пісочного тіста, маку та крему зі згущеного молока.
Змішує 500 г борошна і 1 ч.
Січе сюди 250 г маргарину.
Всипає 200 г цукру та додає три жовтки.
Наливає 0,5 склянки сметани й замішує густе тісто.
Ділить його на дві частини.
До однієї додає 20 г какао та перемішує.
Світле й темне тісто ще раз розділяє навпіл.
Отримує чотири частини.
Темне тісто кладе в морозилку, а світле — у холодильник на годину.
Готує сирну начинку.
Перемелює у блендері 1 кг м'якого сиру.
Додає склянку цукру, 50 г крохмалю і три яйця.
Окремо береться за макову начинку.
Перемелює кавомолкою 250 г маку й заливає окропом.— Без запарення не обійтися.
Бо мак гірчитиме й розсипатиметься в начинці.Окремо збиває три білки.
Всипає до них 100 г цукру, збиває до стійкої піни.
Додає суміш до охолодженого маку та перемішує.У форму викладає шарами: частину світлого тіста, половину макової маси й половину сирної.
Наверх натирає на грубій тертці частину темного примороженого тіста.
Ставить випікати на 40 хв.
за температури +180°С.
Повторює весь процес із другим коржем.— Доки холонуть коржі, роблю крем.
Збиваю 300 грамів масла і 250 грамів згущеного молока.
Додаю 10 грамів розчинної кави.
Не всипаю її сухою, щоб не скрипіло під зубами.
Розчиняю каву в 10 грамах горілки.
Змащує корж кремом і прикриває другим коржем.
Коричневе тісто має бути всередині.Робить помадку.
Для неї розтоплює 100 г чорного шоколаду й додає 150 мл молока.
Перемішує та поливає пляцок.
Ставить у холодильник на 12 год.