/https%3A%2F%2Fstatic2.gazeta.ua%2Fimg2%2Fcache%2Fpreview%2F925%2F925856_w_800.jpg%3Fv%3D0)
Насінина кондитерського соняшника більша за олійну
— Для лузання насіння, приготування халви та козинаків висівають спеціальні сорти кондитерського соняшника, — говорить 34-річний Анатолій Лисак із Полтави, директор фірми з переробки соняшникового насіння.
— Кондитерський соняшник дорожчий за олійний майже втричі.
Відрізняється нижчим вмістом олії та вагою.
Щорічно в Україні висівають 20–25 тис.
га кондитерського соняшника.— Зернина олійного сорту важча й наповненіша.
Її ядро цілком прилипає до лузги, тому її складніше лузати.
Селекціонери вивели кондитерські сорти, у яких залишається 20 відсотків вільного простору, тому насінину легко розколоти.
Сама вона більша за розміром, а ядро всередині — менше.
Вага кондитерського соняшника становить 350 грамів на літр, а олійного — 430.
Раніше був популярний сорт Донський крупноплідний, але в нього тверда лузга.
Зараз вивели СПК.
Він трохи менший, але має гарні смакові якості та м'яку лузгу.
Сорти Запорізький, Чумак і Ранок не прижилися на ринку України.
Кондитерський соняшник сіють по три зернини на 1 погонний метр.
Міжряддя має бути 75 см, залежно від того, якою технікою збиратимуть урожай.
Відстань між зернинами — до 30 см.— Важлива не кількість, а якість вирощеного насіння.
Якщо густо засіяти, виросте дрібне, подібне до олійного.
Гарне кондитерське насіння не повинне бути прілим.
Вміст кислот — нижче 1 грама на літр.
Дрібне кондитерське насіння віддають на виробництво олії.— Один і той же сорт може мати різний смак, залежно від регіону.
Бо впливають земля й погодні умови.
Зараз кондитеркою займаються і Чернігівщина, і Полтавщина, і Сумщина.
А ще 2006 року це був лише Південь України й частина Донецької області.
Змінився клімат.
Для кондитерського насіння важливо, щоб у період дозрівання було багато сонця, тоді воно смачне.
Колись на Полтавщині йшло більше дощів, соняшник не дозрівав, — каже Анатолій Лисак.